egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Szólásszabadság

2010.03.15. 11:15 | Luczifer | 17 komment

De mivel gyakoroljam a szólás szabadságát, amikor a szavak nem szabadok. Amikor a szavakat brancsok, hordák einstandolták.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr891840756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gombóc Artúrné · http://kultturaim.blogspot.com/ 2010.03.15. 17:13:11

Kopogtatócédula leadásával és szavazással. Pl.

Bognár L · https://bognarstudio.hu/ 2010.03.15. 19:52:32

Jogos a felvetés. Nem csak fekete mágia, de fekete marketing is van. A szavak kisajátítása (polgár; hajrá magyarok; Forza Italia stb) nemzetközileg elterjedt szokás.
Ocsmány szokás. Az ember nem is tudja, hogy ő ember, polgár, pajtás, bajtárs esetleg polgárpajtás-e.
Azt sem tudja már lassan, melyik vers lehet az övé!
Tényleg, az Anyám tyúkja még szabad?

trendo+ 2010.03.15. 20:54:01

Nekem már a hátamon futkos a hideg, mikor a szülőhazám Himnuszát elkezdik énekelni valahol! :(
Hát nem tragédia ez?

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.03.15. 21:30:36

Szavakat nem lehet einstandolni, legfeljebb a jelentésüket. Engem pl. soha nem gátolt meg a "polgár" vagy a "progresszív" kifejezések, szavak használatában az, hogy egyes csoportok, pártok azok "jelentését" kisajátították. Egyrészt azért, mert az efféle jelenségek a kisajátításnak pusztán az egyik (igaz ellenszenves és végletes) módját jelentik. Ugyanis a művészet esetében az alkotói birtokbavételhez bizony az elsajátítás és a kisajátítás is hozzátartozik. (Lásd film-, színházrendezés, feldolgozás, adaptáció stb.). És hát komolyan kell venni azt azt is, hogy a "mit mond" mellett bizony az sem mellékes, hogy "ki, hol, miért, hogyan stb. mondja ". És hát a kontextus! Mert kontextus kérem, az mindig van, és attól az értelmezéskor nem lehet elvonatkoztatni. Ugyanis az értelem az mindig valahol mélyen a szavak mögött , az értelmezhető lét mélyén húzódik meg.

Szóval az én "Anyám tyúkja" az bizony szabad, és ennek nem azért örülök, mert hétvégére tyúkpaprikást ígértem a családnak! ::)))))

Luczifer 2010.03.15. 22:47:59

Hát én aránylag kevés olyan szöveggel találkozom az utóbbi időben, amelyikben együtt szerepel pl. a közösség, a piac, a magyar, a haza, a verseny és mondjuk a fejlődés szó. Ráadásul pozitív összefüggésben. És ha én ezek közül a szavak közül használom valamelyiket bizony nem csak a jelentését értik meg, ha megértik, hanem a tényt értékelik, hogy használtam.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.03.15. 23:50:34

@Luczifer:

Nem lehet, hogy rossz helyeken, rossz szövegek között keresgélsz és/vagy nem a megfelelő társaságban sertepertélsz? ::)) Na, persze nem állítom, hogy ne a silány lenne többségben, de ettől még....
Ugyanakkor meg, ha nem pozitív összefüggésben találkozol az általad felsorolt szavakkal, fogalmakkal, arról semmiféleképpen sem maguk a szavak, a fogalmak tehetnek.

Luczifer 2010.03.16. 07:06:23

Nem. Van, ahol azt lehet mondani, hogy magyar haza, de nem lehet azt mondani, hogy piac. Van, ahol azt lehet mondani, hogy piac, de nem lehet azt mondani hogy magyar, hogy hazai belső piac. Ezek a szavak einstandolva vannak. Ha kimondom azok közé fognak besorolni, akik az einstandot végrehajtották. Ha mind a kettőt kimondom, sehova se fogok tartozni. Ezeket a szavakat csak ott használhatom, ahol az einstsand végre lett hajtva. De ahhoz, hogy értelmes mondatot mondjak, mindegyik szóra szükség van. Nem a szavakkal volt gondom, hanem az einstanddal.

trendo+ 2010.03.16. 09:12:20

Hűtlen szavak

Szómágia, széles ívű szavalat!
Szó szót követ, a szélben a szavak
szerteszállnak, szanaszét szóródnak,
mint a hamvak;
a süket és vak külvilágnak
hírt terólad mindhiába adnak.

Szavak, szavak, szavak…
A szerelmes, szép szavak,
miket egykor mondtál,
ki tudja, hogy már merre járnak?
Kongó lépteik elhalnak a csendben,
szívedhez vissza nem találnak.

Csak a csúnya szavak maradtak veled,
mint csészében a keserű üledék.
Szájzugodban megülnek türelemmel,
a habzó indulat hullámára várván,
mely majd őket is messzire sodorja
s magadra maradsz, mint a zacc
a csésze alján szótlanul és árván.

(Tudom, hogy a bejegyzésed nem erre az értelmezésre gondolt és csak laza az összefüggés. Mégis van. A legvégül az ember már csak káromkodik. És ezt a fázist politizálás közben viharsebesen eléri:)

Luczifer 2010.03.16. 10:28:28

Talán ez az, amikor gazdájukat veszítik, elhagynak a szavak. És ez hozza a csöndet.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.03.16. 13:35:50

@Luczifer:
"Nem a szavakkal volt gondom, hanem az einstanddal."
Ha jól olvasom vissza, akkor neked a szavak eistandolásával van gondod, nem pedig általában az eistanddal. Erről meg már leírtam a véleményemet, miszerint úgy gondolom, hogy szavakat nem csak a jelentésüket lehet kisajátítani. És azt is csak akkor, ha nem lépünk fel az efféle módival szemben, mégpedig azzal, hogy nem azonosulnk, nem fogadjuk el ezeknek a fogalmaknak a tőlünk idegen értelmezését, használatát. Mert aki elnémul, elhallgat, az bizony elfogadja.

Hűtlen szavak pedig nincsenek! Hűtlen emberek vannak! Az összes többi csak szó, szó, szó! Egyébként pedig ez is zacc (ez is egy megközelítési lehetőség): www.zacc.name/zacc.html

::))))

Luczifer 2010.03.16. 14:47:21

Rosszul gondolod Malvina. A szavak vannak lefoglalva, mégpedig azok a szavak, amelyek lehetnek hűtlenek. De erről se akarlak meggyőzni. Miért hinnél Trendonak, nekem, ha még Babitsnak se hiszel.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.03.16. 15:18:51

@Luczifer:

Én nem hiszek Babitsnak, én értem Babitsot, értem, hogy miről beszél a Jónás imájában. Nem arról, hogy a szavak hűtlenek. Az összes többi meg (hogy e vonatkozásban mit fogadok el (vagy értek egyet) tőled, Trendotól v. bárki mástól, ebből egyenesen következik. Íme a vers, ha valaki nem ismerné:

Jónás imája

Hozzám már hűtlen lettek a szavak,
vagy én lettem mint túláradt patak
oly tétova céltalan parttalan
s ugy hordom régi sok hiú szavam
mint a tévelygő ár az elszakadt
sövényt jelzőkarókat gátakat.
Óh bár adna a Gazda patakom
sodrának medret, biztos útakon
vinni tenger felé, bár verseim
csücskére Tőle volna szabva rim
előre kész, s mely itt áll polcomon,
szent Bibliája lenne verstanom,
hogy ki mint Jónás, rest szolgája, hajdan
bujkálva, később mint Jónás a Halban
leszálltam a kinoknak eleven
süket és forró sötétjébe, nem
három napra, de három hóra, három
évre vagy évszázadra, megtaláljam,
mielőtt egy még vakabb és örök
Cethal szájában végkép eltünök,
a régi hangot s szavaim hibátlan
hadsorba állván, mint Ő sugja, bátran
szólhassak s mint rossz gégémből telik
és ne fáradjak bele estelig
vagy mig az égi és ninivei hatalmak
engedik hogy beszéljek s meg ne haljak.

Luczifer 2010.03.16. 16:08:34

Ha Babitsnál lehet a „szavak”-nak jelzője a hűtlen, Trendonál miért nem? Ott miért nem jelenthet valamit? Ott miért nem lehet ez a szerkezet? Babits einstandolta volna? Nehéz elképzelni erről a jámbor emberről.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.03.16. 17:22:26

@Luczifer:

Te Luczifer , ez egyre csak rosszabb lesz! Észreveszed, hogy mint az angolna csusszansz ide-oda a téma elől? Először is nem az volt az állítás, hogy lehet-e vagy sem a szavak jelzője a "hűtlen" kifejezés. Amint azt Babitsnál is látjuk, lehet, miért ne? Csakhogy Babitsnál sem azt jelenti ez a jelzős szerkezet, hogy a szavak maguk hűtlenek, hanem "vagy én lettem mint túláradt patak
oly tétova céltalan parttalan" fájdalmát hivatottak érzékeltetni. Mint ahogy nem is tud lemondani a szóról, a szavakról. Még a közelgő halál sem távolítja őt el tőlük, mert szólni, beszélni akar, amíg csak lehet, míg az égi és ninivei hatalmak engedik”, mert hű marad, mert hű akar maradni a szavakhoz, önmagához ,hisz a költő szavak nélkül mivé is lesz, lehet????

És már hogy jön Babits költeményéhez Trendo verse, amit már - bocs az őszinteségért - de egy slágerszövegnek tartok. Egyébként meg az irodalomban SINCS einstandolás! Plágium, utánérzés stb. viszont, az igen, az elő-előfordul.

Luczifer 2010.03.16. 17:56:20

Ha Babitsnak szabad az ő fájdalmát kifejezni ezzel a szerkezettel Trendo miért nem teheti? Mert neked nem tetszik? Ugyan már! Egyébként mik ezek az elküldött pontok. Biztos kéne tudnom, de fájdalom nem tudom.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.03.16. 18:32:51

@Luczifer:
Ez már megint egy másik irány! ::)) Én egy szóval sem mondtam, hogy kinek mit szabad vagy nem szabad. Ez nem az én megközelítési módom! Ugyanis attól, hogy valamit szabad, az még nem garancia arra, hogy mindenkinek sikerül is!::)))

***
Nem tudom mi van a rendszerrel, rendszeresen elszáll, és újra kell kezdenem a bepötyögést, aztán már csak az látom, hogy egyszerre többen lettem. :)) Szerintem az üreseket egyszerűen töröld ki.
süti beállítások módosítása