egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Individuum / dividuum

2009.12.14. 09:02 | Luczifer | 17 komment

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egon Schieléről olvasgatok, aki suhancként, majd alig túl a suhancságon mániákusan festette önmagát, hogy festett önmagában dokumentálja a kort. Legalábbis ezt vehetjük észre a képein – magyarázza a dolgozat írója Reinhard Steiner. Persze ő többek között veszi ezt észre, amibe én itt belekapaszkodok, hogy e bejegyzés középpontjába tegyem. Lehet, hogy alaptalanul, de itt megtehetem, mert ez csak egy blog. Itt a szerző visszaélhet a helyzetével. Nem kötelező a fegyelem. Ez nem igaz.
 
A nagy önarcképfestő elődök munkájukkal a saját személyiségük kiteljesedését rögzítik – fejtegetik a bevezető mondatok – az öntudatra ébredésüket festik meg, az alakuló, az önmagát megfogalmazó Én-t. A kiteljesedő individuumot. A világban kijegecesedő Én-t. Az oszthatatlant. Ezeken a képeken a mesterek mindig azonosíthatóak. Van, hogy már az elidegenedés határán ábrázolják Én-jüket, de annak oszthatatlanságát (individuum) sohasem veszélyeztetik. Ők mindig ők voltak és ők is maradtak, a világ egységes és egyben egyedi lenyomata.
Schiele képei azonban merőben mások. Itt szó sincs Én dokumentációról. Végletes pózok, arckifejezések, kicsavart végtagok, bizarr, komor mimikák, égnek álló haj, mind önálló életet él. Ami valaha valahol egy volt, itt a képen szétesik. Itt az Én forgatókönyve nem az Én fejlődése, hanem az Én szétesettségének a bemutatása. A modern világ lenyomata. A modern szétesett világ lenyomata. Dividuum. Ha a világ Schiele önarcképeit nézi, nem Schielére, hanem önmagára ismer. A bomló önmagára. A képek annyira expresszívek, hogy lehetetlen ezt nem észrevenni, egyszerűen önarcképként érteni őket. Itt nem a személyiség szilárddá válásáról, hanem a széteséséről, elenyészéséről van szó. Schiele képei a személyiség egysége, az Én egységének az élménye ellen beszélnek. A portrék R. Steinernek Dorian Gray arcképét juttatják az eszébe. Oscar Wilde főhősének portréját, ami miközben a modell szépsége még az időtől érintetlen, elkezd öregedni. A kép előreszalad, mutatja azt, ami elkerülhetetlen, ami ma még csak a képzelet világában van, de holnapra valóság lesz. Az enyészetet. Nem a halált jelzi, hanem az enyészetet.
Schiele nem az identitását festi, hanem egy a kor élményeit magánviselő feldarabolt egót. A szétesést. A képeket nézve arra gondolunk, vagy inkább csak érezzük, hogy Schiele úgy küzd az Én-t fenyegető válság ellen, hogy ábrázolja. Ő Nietzsche modern, véglegesen ingerelhető művészének az útján indul, aki minden élményből válságot csinál. Hogy érezze; él. Hogy még él. De ezzel nem elégedett meg, itt nem állt meg, ő átverekedi magát a válságokon, képein ott a fenyegető kor, de ott az individuum is. Az összetéveszthetetlen. Újra fogalmazva. Átmentve. Schiele győzött. Pedig csak huszonnyolc év állt rendelkezésére. 
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr221594969

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nacsinák Gergely András - SCHIELE FÁI 2011.02.07. 15:09:14

Ő volt az, aki egy kórboncnok akkurátus mozdulataival tárta fel modelljei személyiségét, mintha ecset helyett szikével dolgozna. Az álarcokkal együtt többnyire az arcokat is sikerült letépnie. Megfestette az évtizedekkel később megvalósuló, akkor elépz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trendo 2009.12.14. 13:18:38

Schielét én is nagyon kedvelem. Sokéve botlottam bele egy képébe, véletlenül és meg voltam győződve róla, hogy kortársak vagyunk. :) Amit tudtam aztán utánaolvastam és lelkesedésem fokozódott. No persze, neki minden attribútuma magvolt ahhoz, hogy így, utólag kedvenc lehessen. Csillogó tehetség, fiatalság, a konvenciók semmibevétele, a csúnya, "elrajzolt" alakok, naná, hogy a társadalom perifériájáról...mi kell ennél több egy extremitások iránt vonzódó, sznob fiatalembernek? :)
Ráadásul egy döbbenetesen furcsa véletlen is összekötött vele. Aznap, mikor valahol épp azt olvastam "Egonról", hogy sokszor, kényszerűségből persze, barna csomagolópapíron örökítette meg némely művét, a metrón, a mozgólépcsőn az orrom előtt halt meg valaki. És egy perc múlva pont ugyanolyan barna papírral takarták le sebtiben, mint amilyenre Schiele is rajzolt.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.14. 16:47:52

Schiele számomra mindig az marad, aki nem állt be "elegánsan tökéletes" és/vagy" tökéletesen elegáns" kortársak sorába, mint pl. Mucha és Klimt. Ez utóbbit egyénként, szintén kedvelem. De az az ellenállás, ami Schiele művészetét jellemzi, azért is szimpatilkus a számomra, mert az a fajta össze- és vagy/ egybeállás, amivel szemben az ő művészetét, vagy akár szemyélségét "szétesőnek, szétesettnek" titulálják, na az az, amitől a leginkább is irtózom. És úgy gondolom, hogy éppen itt volt az ideje, hogy bomlásnak induljon. Még akkor is, ha sokak éppen Dürer önarcképe mögé gondolva egy csodás világot, szívesen odautaltatnák magukat. Megsúgom,jól pofára esnének! ::)))))

trendo 2009.12.14. 19:55:23

@malvina: Most akkor a Sch.-t lebecsülők egységfrontjának kellene felbomlania? :)
Merthogy ő nem olyan harmonikus, mint amilyennek az ő ellenzői Dürert képzelik magukban, szerinted tévesen?
Ha így érted, akkor egyetértek.
Klimt és Mucha a könnyebb utat választotta és mindkettő eltékozolta istenáldotta tehetségét. Inkább dekoratőrök lettek ,dúsgazdag szajhák luxusigényeit kiszolgálva, fülledt, áporodott ízlésvilágot teremtve. Nem véletlen, hogy most ennyire tetszik sokaknak :)) mindkettő.

Luczifer 2009.12.14. 20:48:51

Off
Az istenadta tehetségek dúsgazdag szajhák luxusigényeit szolgálják. Atyám! Miért mérted ilyen szűken a tálentumomat? Miért? Most komolyan mérges vagyok!

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.14. 21:44:20

@trendo:
Igen, így értem. csak én nem a Sch-lebecsülésre helyeztem a hangsúlyt.
Ezzel együtt és ettől függetlenül is kedvelem pl. Klimtet, és sok más kortársát is. Azt gondolom ugyanis, hogy jók és kiválóak mindenkor, minden irányzatot, stílust képviselők között léteztek, léteznek és fognak is létezni. ::)))

trendo 2009.12.14. 23:19:04

Miért vagy mérges? :)

Luczifer 2009.12.14. 23:26:55

Ja! Hát, ha lenne tálentumom, dúsgazdag szajhák luxusigényeit szolgálhatnám! De az én teremtőm ezt a projektet másokra osztotta. A guta megüt!

Luczifer 2009.12.14. 23:45:54

Schiele ellenzőinek arcképe / identitása enyészik, öregszik, mint Dorian Gray portréja, miközben azt remélik, hogy állócsillag, mint Düreré. Pedig semmi közük egymáshoz.

trendo 2009.12.14. 23:51:07

@Luczifer: Bizony, jó időben jó helyen kellett volna sorbaállnod... :)))))

Az utókor is nagy szajha ám! Úgy szolgáltat igazságot az alkotókhoz, hogy kitörölhetik vele...

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.15. 00:18:59

@trendo:
akkor nem eléggé utókor még amiről beszélsz...
És vajon mi a jófenét várhatunk még az igazságtól azon kívül, hogy kiderül????? ::)))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.15. 11:03:41

@Luczifer:
Azt nem az igazság adja, hanem az emberi közeg. Konkrétan az emberek, maguk. A presztizs nem jelent mást, mint tekintélyt, befolyást, hatalmat. Nem ettől igazság az igazság! Volt egyszer valaki, aki azt állította, hogy a Föld forog a Nap körül, de gondolhatunk akár Semmelweis esetére is. És ha respektet írtál volna, ez még akkor is igaz lenne.

Luczifer 2009.12.15. 16:48:18

Azt kérdezted, mit várhatunk még az igazságtól azon kívül, hogy kiderül? Én azt mondtam, hogy presztízst. Az igazság adhat presztízs. Nem feltétlenül ad, de adhat. Mi az akármiért nem várhatom én azt, hogy egy adott korban az igazság, az igazság megfogalmazója presztízst kapjon. Miért? Egyébként az általad felhozott uraknak van presztízsük.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.15. 18:43:34

@Luczifer:
Arról nem szólt a fáma, hogy ne várhatnád! Bármit várhatsz az igazságtól Én leginkább azt szoktam, hogy kiderüljön. A többi csak ráadás lehet, és hab a tortán. És ez nem csupán a mai kor tapasztalata. ::)))

trendo 2009.12.16. 06:53:33

Van egy kedvenc Schiele képem. Egy csúnyaságában is esendő emberpár (alkalmasint a festő és kurvája) öleli egymást kitekert pózban, amiben az egymásrautaltság, a kétségbeesés méltósága és valami groteszk derű egyszerre kifejezésre jut.
süti beállítások módosítása