egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Angol-magyar

2009.12.07. 08:22 | Luczifer | 66 komment

Az újság legyen friss. Vagy régi. A tegnapi lom. A Nyugat 1911.1. számban Basch Imre tollából A politika mögül címmel, Lordok alcímmel jelent meg egy dolgozat. Ebből - folytatandó A geszti bolondok bejegyzést - idézek.Hogyan látta a mintakövetést a kortárs? A másik oldalról.

 

 „…Mi tüzeli, fűti, hajtja a lordokat …, hogy arisztokrata létükre ennyire vérükké lett könnyűséggel … ilyen közvetlenül ágálnak a nép között, ennyire elfogódás nélkül, amit pedig rendesen érez az úri rendből való, ha társadalmilag alatta álló osztályhoz járul kérni? (…)Ez a csodálatos fürgeség, …  az ország szempontjából áldásos, mert innen van, hogy nehéz volna megmondani, hogy a mai Anglia szociális alkotásai, progresszív intézményei liberális vagy konzervatív alkotások-e? A gyári törvényhozás, a nő- és gyermekvédelem, a szociális biztosítás, a parlamenti választójogi reformok épületében ugyanannyi tory tégla van, mint whig (…) Nem gyáváskodnak az új reformeszmék miatt s nem riasztják el magukat balsejtelmektől …, sőt hajszolják és kergetik ezeket, hogy …, alkothassanak ők is, hogy fölülmúlhassák még radikális ellenfeleiket is. (…) 

A demokráciában azé a vezető szerep, aki a legakcióképesebb, s ez meg az, aki legnagyobb javaslat-raktárral s a legnagyobb agilitással megy a választóközönség elé. Az angol lordokban mind a kettő megvan; ők oly tereken is sikerrel versenyezhetnek, melyek a szélső radikalizmusnak monopóliuma szoktak lenni. (…)E nélkül nem lehet a hatalom reális, s ezt örök időkre nem pótolhatják az alkotmányban írt előjogok.  (…)Ha ez jellemzi a lordokat, s ez adja politikai erejüket, nem tudok arisztokráciát, mely távolabb esnék tőlük, s kisebb javaslat-készlettel és kevesebb energiával állana a nagy néptömegek elé, mint a magyar. (…)Nincs egyetlen egy se a reformeszmék között …, mit a magyar úri rend kezdeményezni mert volna. Egyet sem vállalt …mind-mind a korona és a demokrácia javaslatai és munkája. (...) Széchenyi István, ki mindenben angol tory-iskolát járt politikus volt, hasztalan hirdette a reformokat s hiába biztatta osztálytársait (...)

Mert, hogy egy politikai csoport a nagy tömegeket közvetlenül igazgathassa s demokratikus keretekben valóságos hatalma legyen, meg kell lenni benne annak a lelki diszpozíciónak is, mit a mai társadalom politikai versenye fejleszt ki és közös sajátossága mindazoknak, kik ez intézményekben élnek és ezek által érvényesülnek. …”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr971578452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trendo 2009.12.07. 10:00:39

Nálunk mostanában sincs politikai akarat a valódi változtatásokra. Az egymással vetélkedő politikai csoportoknak csak arra van ereje, hogy egymást javaslatait gondolkodás nélkül leszavazzák, terveinek kivitelezését megakadályozzák, már az előkészületi stádiumban különféle rágalmakkal lejárassák. Csak a külső erők (unió, IMF stb.) által ránk kényszerített intézkedéseket hozzuk meg ímmel-ámmal, késlekedve, vagy kijátszva). Ez az ország valójában jó is a pártoknak, mert nem kell semmit tenni, ám van kire mutogatniuk. Kíváncsi leszek, ha szegény Fidesz valóban 2/3-ot szerez a következő választásokon, és a világon mindent megvalósíthat majd csekély politikai ellenállással, akkor a klientúra igényeinek kielégítésén és a szimbolikus gesztuspolitizáláson túlmenően lesz-e bátorságuk valóban az ország hosszútávú érdekeit szolgáló változtatásokat végrehajtani.

trendo 2009.12.07. 10:01:52

"ez a helyzet" a helyes, bocs :)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.07. 11:18:43

@trendo:
"és a világon mindent megvalósíthat majd csekély politikai ellenállással"

Ez még zéró politikai ellenállással sem megy! ::)))))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.07. 11:36:59

"Mert, hogy egy politikai csoport a nagy tömegeket közvetlenül igazgathassa s demokratikus keretekben valóságos hatalma legyen, "
Nem csak demokratikus keretekben! A hatalom pedig mindig valóságos, ha műxik, ha működőképes. Demokratikus keretekben - bár a demokráciának annyi fajtája van, ahányan művelik - a hatalomaz uralomnak hívják. Nem ugyanaz! Az uralom , az nem más mint a hatalom birtoklása.::))

"meg kell lenni benne annak a lelki diszpozíciónak is, mit a mai társadalom politikai versenye fejleszt ki és közös sajátossága mindazoknak, kik ez intézményekben élnek és ezek által érvényesülnek. "

A "lelki diszpozíció" változatai végtelenek. A művészi érték, a művészi munka értéke tőlük független. És ha a politika művészet, akkor , az is az. Egyébként még így is hiányolom a "lelki diszpozíció" elől azt a fránya szellemit!
Szellemi-mentális diszpozíció.::))))

trendo 2009.12.07. 11:43:45

@malvina: Ezt a mj-t nem értem.

trendo 2009.12.07. 11:54:13

Úgy adódott, hogy munkám kapcsán ezévben számos társasházi közgyűlésen kellett résztvennem. Ezeken kellett a fűtéssel kapcsolatban hosszútávú, de anyagi és komfort szempontból minden tulajdonost azonnal érintő témában minősített döntést hozni. Volt ház, ahol 6x kellett összehívni a közgyűlést, mire a mindössze 26 tulaj közös nevezőre jutott.Na most, mikor a dolog nem ennyire közvetlen és átlátható, szélesebb körű, és több társadalmi réteg eltérő érdekét kéne összhangba hozni, mikor fog ez a népesség felelős döntést hozni? Az érdektelenség meg mindig a szélsőségnek kedvez.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.07. 12:07:24

@trendo:
Húha, mekkora darázsfészekbe nyúltál! Most nem adom elő, kurva hosszú, és már idegbajos leszek az emlegetésétől is. De majd kirajzolódik a történet, ha tovább diskurálunk erről. Jelenleg harmadmagammal két üggyel vagyok a bíróságon! ::))

"Mikor fog ez a népesség felelős döntést hozni? "
Majd, ha rákényszerül! Pl. évszázadok óta :) tömegesen vették, veszik fel - még egy ideig tehetik - a különböző kompenzációkat , amelyket az önkormányzatok fizetnek. Méghozzá azok veszik fel, akik szarnak a közgyűlésekre eljárni, akik tojnak a mindenféle fajta energiatakarékosságra, akik immár fél évszázada nem fizetnek felújítási alapot! Idén január óta fizetnek, mert addig nem nyugodtam. Én csak 6 éve lakom itt, Igaz azóta folyamatosan küzdök. De nem eredménytelenül. A önkormányzatok is megérik a pénzüket. Pl. a hatalmas pályázati pénzekez nem kötik saját tőkéhez, illetve nem igazoltatják a saját tőke saját mivoltát. Így aztán nálunk is mindenfélehazugsággal nyúltak le ilyen pénzeket, miközben a ház lassan összedől, mert a kedves lakók még aprópénzért sem hajlandóak a zsebükbe nyúlni. Úgy gondolják, ők már - tömében - túl vannak a 70-en, tés akkor már túl vannak az életen is. A gyerkeik, unokáik meg kapják be! Szóval, majd ha kénytelenek lesznek belátni, hogy mindenki a sajátmaga legjobb gazdája - és ez társulásokra is áll -, na, majd, akkor talán! Ha ugyan nem lesz késő.

trendo 2009.12.07. 13:20:42

@malvina: Ma már a felújítási alap meglétét minden felújítási hitelnél ellenőrzi a bank. Egy-két helyen találkoztam jól működő önkormányzati pályázati rendszerrel is. De a lakók!
Volt olyan, aki megszavazta a beruházást, és bár az még el sem kezdődött, eladta milliós felárral a kéglit, mondván, hogy át lesz állítva egyedi fűtésűre az épület. Az utódja meg most meg akarja támadni a közgyűlés keservesen meghozott döntését visszamenőleges hatállyal, mondván, hogy azt nem szavazta meg. Na, ez megy nagyban is.

Luczifer 2009.12.07. 13:42:04

@malvina: Basch 1911-ben írta szösszenetét. (Weber még / már jegyzeteit írja, de még nem Császár)
És azt mondja, hogy a magyar arisztokrácia hatalma közjogi és nem önmagát naponta legitimáló akcióin nyugodott. A társadalom szervezésével nem foglalkozott, ugyanakkor az intézmények védték kiváltságos pozíciót. Valami ilyet a későbbi nagy emberekről is el lehet mondani és ebből jön az, hogy a mai nagy embereknek nincsenek jó mintáik. Tehetetlenek. Ki kéne találniuk, hogyan kell hatalmat gyakorolni. Ahogy az angolok. De nem megy. És ez itatja át a nagyok lelkiállapotát is. A védett tehetetlenség, ami feladja a labdát a szélsőségeknek. És ezt a tutyi-mutyiságot ajánlják. Nyilván, hogy Trendo (1) prognózisa bejöjjön. :) Aminek egyébként nem látszik, hogy lenne alternatívája.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.07. 13:56:22

@trendo:
Az önkormányzat nem ellenőrzi, ezt konkrétan tudom, több esetben is megtörtént. Ezek vissza nem térítendő támogatásokról szólnak.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.07. 14:02:00

@malvina:
És még hogy csendben hozzá tegyem: ha a bankok viszont annyira toppon lettek volna az efféle ellenőrzésekben, akkor nem került volna a fél világ EKKORA slamasztikába!

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.07. 14:11:26

@Luczifer:
A minták bizony fontosak. Ebben egyetértünk, de a gondolkodás és lelkiismeret alól nem ad, nem adhat felmentést, és mégcsak megmagyarázni sem magyarázhat meg mindent. Ha ugyanis csak mintafüggően működnénk, akkor bizony magunkra húzhatnánk a klotyót. De, hogy magamat is kijavítsam, azért minták is vannak bőséggel, jók és rosszak, kevésbé jók és kevésbé rosszak is. Csakhát ez a minta-dolog nagyon zaccos cucc, mert mindig konkrétumokhoz kötődik, ebből következően az átvételeknél , a követéseknél nagy körültekintést igényel, pontosabban igényelne. és ezzel a köt bezárult, mert visszaékeztünk a gondolkodás, a folyamatos önreflexió alapvető és elhagyhatatlan szükségességéhez. Minták ide, minták oda! ::)))

Luczifer 2009.12.07. 14:30:37

Az önreflexió nem minta?

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.07. 15:06:59

@Luczifer:
Is, de egyáltalán nem teljes egészében. Márcsak azért sem, mert komolyan ismeret, információ és tudásfüggő. Viccesen mondhatom, hogy lehet valakinek minta - mint ahogy bizonyos vonatkozásokban az is - az anyukája, jó esetben mégsem az apukájához akar feleségül menni. Azzal most ne foglalkozzunk, hogy sokan örök gyerekségükbe (ezt itt pejoratív) rekedve átvitt értelemben mégiscsak ezt teszik. De szerencsére nem mindenki. ::)))))

Luczifer 2009.12.07. 15:31:00

Ó, de itt nem családi keveredésekről van szó. És, ha édesanya a minta, akkor nem apukához megyünk hozzá, hanem férjünknek sütünk, főzünk és bevisszük neki a sörikét! Mert nem egyszerűen utánozzuk anyukát, hanem tartalmilag követjük. De ha nincsenek alkalmas viselkedésminták, akkor fuccs az egésznek. Ott lesz a fiatalasszony és nem tud szeretetteljesen viselkedni. Akar, de nem tud. Nem lesznek eszközei, hogy kifejezze nagy-nagy szerelmét. Ahogy az önkormányzatos ügyintéző se tud úgy viselkedni, ahogy egy nyüzsgős piacgazdaságos szituációban kellene. Nem tud rendesen kontrollálni. Politikusainkról nem is beszélve.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.07. 15:49:04

Amikor valaki az apukájához akar feleségül menni, az azt jelenti, hogy anyukája által felmutatott mintát lényegében formálisan kívánja utánozni, nem tartalmilag követni. Bár e kettő együtt is megeshet!
Ami viszont a lényeg, hogy az ember számára - és ez bármilyen relációban igaz - egyszerre - együtt, vagy egymásutániságában tövvféle minta létezik, létezhet. Sőt! Egy viselkedést töbféle mintából is "összeállíthat" magának a személyiség. Szóval nem ennyire statikusak a dolgok. Adottak a minták és van lehetőség azokat részben vagy egészben követni. Sőt, régi mintákból újakat frissíteni, alkotni, bevezetni. És hát megint odajutottunk, hogy gondolkodás, önismeret, önreflexió!!!
Ráadásul a helyzetet még az is nehezíti, hogy egy dolog az ember, és másik dolog az ember által kiépített struktúrák. Mert bár igaz, hogy azt is emeberk alkották és működtetik, de tudjuk, hogy megvannak ezeknek az önjáró képességük, ezért nehéz le-, visszabontani ,nota bene átalaktani őket, miközben maguk az emberek is függenek ezektől az önjárásoktól. Szóval itt ez a párhuzamosság, összegződés, nevezzük ahogy akarjuk az egyik legproblematikusabb pont. Ezért mondom mindig, hogy idő, idő, idő! Már amíg van, lehet a számunkra! ::))))

Luczifer 2009.12.07. 16:10:35

Persze és Barsch úr is ezt mondja, hogy az a legakcióképesebb, aki a legnagyobb javaslat-raktárral rendelkezik. A magyar politikai osztály meg szerénnyel rendelkezett és hát rendelkezik. Bemutatja azt a két trükköt amit tud és vége. Bevágják a durcát.

trendo 2009.12.07. 16:12:00

Az idő elfogyott. A jövőnket feléltük.Azt a ritka történelmi szerencsét is elszalasztottuk, hogy per pillanat nem akar senki megszállni. A kapitalista kihívásokra feudális válaszokat próbálunk adni. Gyurcsány reformjozefinizmusa is bukásra ítéltetett, Orbán populista mázba burkolt banándiktatúrája nemsokára nekikezdhet bizonyítani. Mi is? Hogy ezt érdemeljük?

trendo 2009.12.07. 16:16:20

@malvina: általában igazad van, de a társasházak között kevés volt a tényleges csőd. Valakin mindig be lehetett hajtani a tartozást. Az ingatlanfedezeti válság inkább a magánház építési kölcsönök bedőlése robbantotta ki.

trendo 2009.12.07. 16:26:06

Húsz év múlva a legjobb esetben is kőkemény prezidenciális rendszert vizionálok, keményen megerősített állami erőszakszervezettel, az oktatás, kultura területén az egyház szinte korlátlan vétójogával, a cigány kisebbség brutális asszimilációjával (kényszermunka, janicsár rendszerű szegregált oktatás), pazar állami ünnepségekkel, liturgikus orgazmusokkal. A kiválasztott elit hatalmának tartós bebetonozásával, az (nem túlságosan) ellenszegülő független media és értelmiség likvidálásával. Korlátlan demagógia, folyamatos agymosás, ima, himnuszéneklés, körmenetek, az elit izolált gettókban múlatja a tömegek által nem kontrollált életét.

Luczifer 2009.12.07. 20:30:22

Ez bizony benne van a pakliban, magyarul itt vannak az okok, amelyeknek ez lehet az következménye. De vannak más okok is, amelyeket összeszervezve, más eredményre juthatnánk. Igen ám, de ezzel az ajánlott / öröklött mintával nehéz. Pont az marad ki belőle, hogy alkoss! No meg, hogy reflektálj magadra. :) Először reflektálunk, aztán alkotunk. :)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.07. 21:19:19

@trendo:
Huhhhh! Hát ehhez képest bármi történik, az kész macska-farka effektus lesz! ::)))

trendo 2009.12.07. 21:24:54

Nem számíthatunk nagyhatású tömegmegmozdulásokra, sztrájkokra, mert a társadalom atomizálódott, a szolidaritás meggyengült.
A szakszervezetek gyengék, akkor vertük szét őket, mikor funkciójuk lett volna.
Viszont nagy esély van az elmaradott térségeken gettólázadásokra, az egymásnak uszított társadalmi csoportok közti véres összecsapásokra. Az utcai huliganizmus, a bandaháborúk fellángolására. Erre persze a kormányzó erő majd örömmel mozgósít rendőri erőszakot, bevonva majd a gyanús összetételű gárdákat, szabadcsapatokat. Ehhez majd megszerzi a parlamenti és társadalmi támogatást is. A birka tömeg boldogan feladja a szabadságot a közbiztonság illúziójáért. Ez a forgatókönyv még rosszabb, mint az előző, bár ugyanoda vezet, csak nagyobb véráldozattal.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.07. 21:37:38

@trendo:
A legnyomasztóbb - és az egész kilátástalanságát is ez adja -, hogy mindezeknek a potenciálja közel sem O.V.-ban és csapatában, hanem a népekben van! ::(((

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.07. 21:43:57

@malvina:
p.s.
Most azonnal fedezékbe is húzódom, mert Lucifer mindjárt tarkón vág! ::)))

Luczifer 2009.12.08. 07:31:53

Miért kezdek a fent jelzett szokatlan testi közeledésbe?

trendo 2009.12.08. 07:59:33

Mit szóltok a felvázolt derűs forgatókönyveimhez? :(

Luczifer 2009.12.08. 09:00:04

@trendo: :) A forgatókönyvek / extrapoláció egy folyamat közelítő meghatározása, egy adott jövőbeni pontban a megelőző szakasz értékei alapján – haszna, hogy megerősíthessük a kívánatos, gyengíthessük a nem kívánatos események bekövetkeztét. Ezek valószínűségét. Az extrapolálás nem jóslat, hanem figyelmeztetés. Lehet mozgósító erejű és megnyugtató. Ha nem tetszik a jövő, akkor alternatívákat felmutatva mozgósítania kell. Ha tetszik, akkor nyugtatni és bíztatni. Én per pillanat mozgósítva vagyok. Sajnálom, így nézek ki mozgósítva.

trendo 2009.12.08. 09:05:50

@Luczifer: Nem vártam el Tőled, hogy csapataid élén, fehér lovon felvonuljál és felmutasd a megoldást :) Örülök, hogy együtt gondolkodtunk, bár más megközelítésből.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.08. 09:34:33

@Luczifer:
Mert már megint a népeket vettem elő, kárhoztatom, ellentétben veled, aki elsődlegesen mindig az elittel szoktad ezt tenni! Egyébként meg a kettő együtt igaz! ::)))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.08. 09:44:24

@trendo:
Tökéletesen logikus következtetéseken alapulnak. És csak azért nem keseredek el tőlük a kelleténél jobban, mert shakespeare-i alapokon állok, így tudom, hogy azzal is mindig számolni kell, amivel nem lehet számolni , akárcsak a színházban, a színpadon, akárcsak a művészetben. ::))

Luczifer 2009.12.08. 09:47:36

@trendo: Másképp nem megy. :)
@malvina: A nép mit tehet arról, ha a magukat valamilyen félreértés következtében elitnek képzelő ilyen-olyan csapatok évszázadokon át szerény eszköztárral tehetetlenkednek? Ő is tehetetlenkedik.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.08. 10:02:00

@Luczifer:
Na erre gondoltam. Mindig itt akadunk össze, nem is bonyolódom most önismétlésekbe, csak annyit újrázok ide, hogy ez az összefüggés nem ilyen egyszerű, és pláne nem menti fel egyiket sem a felelősség alól. Abba most nem is mélyednék bele, hogy ad abszurdum ilyen, hogy "A" nép egyrészt nincs, másrészt a társadalom egészébe, a népekbe bizony maga az elit is beletartozik. Ezek külön-külön nem értelmezhetőek, pont úgy, ahogy a problémahalmaz, amit generálnak sem kezelhető ílyen módon.

Luczifer 2009.12.08. 10:39:25

Nézd, ezzel a minden mindennel összefügg igazsággal – ami egyébként az – praktikusan nem lehet semmit sem kezdeni. Nem lehet elmondani, hogy Tisza miben tévedett, aki őt ajánlja mintaként, az miért téved, és ha nem ezt tették volna / tennék – a lehetőség meg volt / van! – akkor jobb esélyekkel néznénk a jövőbe. Ha a te álláspontodon vagyunk, akkor ők is jöhetnek a viszonyrendszerrel és elmondhatják, hogy nem ők tehetetlenek, hanem a világ, ők csak megfelelnek … Ilyet fognak ők mondani. Ennyi eszük nekik is van. Szerintem az, amit ezzel szemben én favorizálok, az egy kiindulópont lehet amiből, ha a Jóisten engedi, tovább lehet menni. Nem csak várjuk, hogy teljen az idő. Akik a döntési pozíciókat birtokolják azoknál a labda. Ők változtathatnak. Látott már ilyet a világ.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.08. 11:04:41

@Luczifer:
Konkrétan és tételesen nem azt mondtam, hogy minden mindennel összefügg, ami ettől még persze igaz! Hanem konkrétan és tételesen az állítottam/állítom, hogy a népek ,de egy-egy társadalmi csoporthoz kapcsolódó probléma, problémahalmaz érdemi kezelésekor nem lehet figyelmen kívül hagyni az említett összefüggéseket. Ellenkező esetben... , de hát tessék csak körülnézni ,ezért (is) tartunk itt!
Azt hiszem, hogy Arendt mondja egy munkájában, hogy az élet lényege nem az emberekben, hanem az emberek közötti térben, terekben leledz. Abban a bizonyos köztesben, amit viszonyoknak, viszonylatoknak hívunk.

"hogy nem ők tehetetlenek, hanem a világ,"
A világ viszont nem más, mint mi magunk vagyunk, a mi köztes viszonyainkkal. és kifejezetten állítom, hogy - pláne ebben a vonatkozásban, ilyen komplex összeállások esetében - nincs EGY kiindulópont. Tovább megyek, ha ilyet egyesek találnak, és arra kívánnak mindent felfűzni, az bizony a már jól ismert rettenetekhez vezethet. Ami meg a "Jóisten"-t illeti, mi volt olyan, amit engedett és/vagy ne engedett volna? Megengedi mindenkinek, hogy összefüggésekben gondolkodjon egy összetett és bonyolult világban, és megengedi ennek az ellenkezőjét is. Kvázi nem rajta kell számon (engedélyt) kérni semmit, csakis saját magunkon. És aki ezt általánosításként dekódolja, az magáról beszél, az menekül, mert nem képes ezt egyszerre mindenkire, és ezzel párhuzamosan és hangsúlyosan önmagára vonatkoztatni.

trendo 2009.12.08. 11:33:31

Minden rosszban van valami jó :) Ha a jobboldal, kihasználva a számukra kedvező "habdagályt", ill. a másik fél bénultságát , meglépi mindazokat a lépéseket, melyek elsöprik a hatékony hatalomgyakorlásuk előtt álló akadályokat, létrehoznak egy kevés döntési lépcsőből álló diktatórikus hatalmi rendszert, melynek megtámogatásához megerősík az elnyomó apparátust, a rendőrséget, a határőrizetet ill. mindenféle más paramilitáris erőt (mondjuk elrendelik a kötelező tartalékos katonai szolgálatot rendkívüli állapot esetére vagy létrehozzák a Nemzeti Gárdát -ami karámba terelheti a tesztoszteronfüggő, agresszív népséget) ; tehát ha létrejön egy centralizált, jól olajozott rendőrállam, akkor egy esetleges klíma v. népességi katasztrófa esetén megvan a védekezés lehetősége is. Mondjuk, mikor beindul a gazdasági menekültek népvándorlása a harmadik világ legszegényebb részeiből, akkor ez a dolog kezelhető legyen :) No persze, az a 20-30 szabadságszerető ember vinnyogni fog egy kicsit, de majd meggyőzik őket a börtönőrök, akik alkalmasint két verés közt felolvasnak nekik John Stuart Mill-től vagy Tocqueville úr műveiből.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.08. 11:59:40

@trendo:
::)) Mit felolvasnak!!! Egyenesen hivatkoznak majd Tocqueville-ra, aki szerint ugye a társadalmi egyenlőség végletekig történő megvalósítása bizony az egyén elszigetelődéséhez, ebből következően pedig a mindenkori kormányzatok befolyásának növekedéséhez azaz, a szabadság korlátozásához vezet. Puff! ::)))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.08. 12:04:11

De hogy egy optimistább megközelítéssel is éljek, ezek a rémforgatókönyvek azért bizonyos tágabb kontextusokat igencsak figyelmen kívül hagynak. Nem vagyok pUNIÓ-drogos, de azért tisztában vagyok a tágabb összefüggések realitásaival is. ::)))

trendo 2009.12.08. 13:49:12

A halálra rémült Unió pont annak a döntésnek a fatális következményeivel lesz elfoglalva, hogy felvette Törökországot a tagok sorába és hirtelenjében a már ottlevő 5-6 millió török helyett még kétszer annyi árasztja el Németországot. :)) Tesznek ők a mi piti belügyeinkre :) Spanyolország satuba kerül, mert egyszerre lepik el a német nyugdíjasok és a marokkóiak, akik többen lesznek, mint a mórok. :) No persze, az eleinte kajánul vigyorgó franciák is megkapják a maguk arabjait, az olaszok meg válogathatnak a románok és az albánok között. :)

Luczifer 2009.12.08. 13:51:42

Nincs valaki, aki ebben a világban, ebben az országban felfedezné az optimizmusra okot adót? Még bennem is talált valaki ilyet! :)

trendo 2009.12.08. 14:04:02

Nyitott kaput döngetsz! Megsült a lángolt kolbásszal töltött rövidkaraj! A lilahagymás cukkinimártás és a shi-take gombás rizsköret is prímán sikerült! A Hóvirág-puding nemkülönben, bár volt, aki a rumosmeggyes vargabéles volt a nyerő.

Az ünnepelt el volt ragadtatva a főztömtől! :)))

trendo 2009.12.08. 14:08:12

De ha mindez nem elég, íme, elküldöm Neked gondűzőül egy versemet.

GONDŰZŐ

Gondjaimat most, mint golyó a tekebábut
Könnyedén félrelököm.
Pedig, ha tudnátok, hogy milyen végletesen
Teli van már a tököm…

Nemcsak a gondokkal, saját életemmel,
Barátaimmal és ellenségeimmel,
Szomszédaimmal és üzletfeleimmel…

De a hazugsággal, a tévé-reklámmal,
A pornográfiába csúszó gaz népámítással,
Pártspicli püspökkel, uszító fiával,
EU-konformmá vedlett sok moszkovitával,
Sunyi kereszténnyel és dörzsölt zsidóval,
Vekkerrel ketyegő nemzeti zsivánnyal,
Árpád-sávos nyilassal és bősz cionistával
Vallással és mosóporral házalókkal,
Pénzért tüntetőkkel, eszmét árulókkal,
Sok kopasz, kigyúrt, baltaarcú kannal
Alkotmányozással és Szent-Korona tannal
Fradissal-Dózsással és akárki mással…

Akik miatt most már számomra nincsen más öröm
Elfeledni mindegyiket és meginni a söröm…

Luczifer 2009.12.08. 15:41:47

Marha jó! ::)) A sör az örök jóbarát! ::)) Erre itt vannak vevők! ::))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.08. 16:08:44

@trendo:
Nem képzeled, hogy olyan együgyű vagyok, hogy azt gondolom, hogy bárki, Unió, USA , Németo.., Fr.O., avagy bárkik is bátmit miattunk értünk tennének!!! csak és kizárólag magukért. És ez így teljesen rendben is van! Azért nagy hülyének kell lennie annak, aki a "baráti ország" (a testvériről már nem is beszélek) c. baromságot benyalja!

@Luczifer: De hát én pont, hogy adtam esélyt a jórafordulásnak /komédia :)) /, amikor a shakespeare-i alapon való állásomról írtam. ::)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.08. 16:33:40

@trendo:
Azért némi történelemfilozófiai affinitásra is szert kéne ám tenni, csak hogy ne csupán keresztmetszetekben lássuk a történéseket, hanem valamelyest hosszmetszetekben is! És akkor szorítottunk a kellemesebb variációknak is egy kis helyet! Csak hogy Lucifer megnyugodjon! ::))))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.08. 16:38:05

@trendo
Aggódom! Vajon mekkora a te haskörméreted? És az hogy aránylik a magasságodhoz? Mert kérlek, ilyen mérvű borúlátás mellé ennyi kóbász oldalassal, na meg virágpudingos vargabéles... hááát, nem fogadnék a száz évre! ::))))

trendo 2009.12.08. 16:44:24

Ha már az öreg Dárdarázó szóbakerült! Olvastátok a Shakespeare titok c. krimit? Még annak is ajánlom, aki nem szokott olyan üdítő lealacsonyodásban résztvenni, mint a lektűr olvasás :)))

trendo 2009.12.08. 16:51:34

@malvina: A felsorolt étkeket momentán nem én fogyasztottam el. Egy kedves barátom szűkkörű eljegyzési vacsoráját én főztem meg (a hölgy lakásán!:) mivel megkértek rá.

trendo 2009.12.08. 17:04:24

Nagyon romantikus volt! Az est fénypontján én kinyitottam a sütőajtót, ök meg becsukták a hálószobáét :)))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.08. 17:10:41

@trendo:
Basszus, remek! Ebben egy fél regény benne van! Jajjjjdenaggyonröhögökmost! ::)))))))))):))))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.08. 17:21:36

@trendo:
Nem, csak valaki rosszakat mondott róla. És ahogy elnéztem a borítóját, hááát.... Bár, ha jókat mondott volna, se valószínű, hogy nekiesnék, mert én még úgy istenigazából a Hamlettel sem igazán végeztem, akárcsak az össze többi Sh.-drámával, mert akárhányszor újraolvasom őket, mindig kiderül, hogy , na, még ezt sem kapizsgáltam rendesen a múltkor! A lektűrrel sincs semmi bajom, mert nem lehet, ugyanis nem nagyon olvastam olyat. Nem .én vagyok a válogatós, hanem ő.Mondhatnám nem tűr engem a lektűr! Ledob magáról. ::)))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.08. 17:25:40

De kíváncsi vagyok, mire is akartál kilyukadni! Már Sh.titkaival kapcsolatban.

És Lucifernek üzenem, hogy nemsokára megejthetjük azt az üzleti megbeszélést, ahol megállapodunk a blog reklámbevételének ránk eső százalékában! A rám esőében biztos. Trendo meg majd nyilatkozik! :::))

trendo 2009.12.08. 18:16:39

@malvina: El is kezdtem megírni a sztorit! Sajnos, már nem fér bele a Magányos férfi főzőkanállal c. gasztronovellás kötetembe, mert azt már tördelik :) Én meg a kezemet, hogy elkészüljön még karácsonyig, különben a nyakamon marad!

trendo 2009.12.08. 18:24:11

A történet némileg hajaz a Dan Brown Da Vinci kódjára, legalább is annyiban, hogy a fordulatos sorozatgyilkolós story teli van zsúfolva filológiai utalásokkal, tényanyaggal és fikcióval, természetesen a fő kérdés az: Ki is volt Shakespeare? És sorban megismerjük a felmerült elméleteket, melyek sorra meg is dőlnek... A regény két oldala (a krimi és az ismeretterjesztés) jól eladja egymást, mint a nedves, csúszós ostya a keserűsót:)

trendo 2009.12.08. 18:27:45

Luczifer meg a reklámbevétel felosztás helyett nemsokára elhajt minket a transzba, hogy szétoffoljuk a topikját :)

Luczifer 2009.12.08. 19:00:14

@trendo: Istenem a régi szép idők, amikor nem az elméletek megdöntése foglalkoztatott. :)

Már eddig is mindenki egyenlő arányban részesült a reklámbevételből. :)

trendo 2009.12.08. 19:20:58

@Luczifer: No igen, azt a kis dögös vöröst élvezetesebb megdönteni, mint egy száraz elméletet:))))

turdus merula 2009.12.08. 19:22:40

trendo,
óriási a dumád, ha nem lennél, ki kellene találni. Lehet, hogy szétoffoljátok Luczifer topikját, (remélem, hogy nem haragszik meg!) de legalább istenien lehet szórakozni.

Sajnos nemigen hiszem, hogy lehetséges operatívan bármit is változtani a dolgok menetén. Jó lenne, ha nem lenne igazam!

trendo 2009.12.08. 19:26:18

Mint köztudott, az optimista és a pesszimista közt a szignifikáns különbség az, hogy a pesszimista az tájékozott :((

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.08. 20:12:26

@Luczifer:
Muhahahaahahaaa...- de akkor előbb is szólhattál volna, csak hogy tudjam/tudjuk, hogy mennyi az a sok, ami nem ütötte a markunkat! ::)))

@trendo:

hát trendo, fene a gusztusodat! Ha neked az a vörös dögös volt... O:( Ráadásul még mindig nincs megfektetve igazán! ::)))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.08. 20:22:15

@trendo:
"Magányos férfi, nyakában fakanállal" Ez már majdnem olyan, mint a "Lány gyöngy fülbevalóval" . Hát nem? ::))))

trendo 2009.12.08. 20:23:04

Dehogynincs! Bele is zöldült! :) A többiek még sárgulnak az irígységtől! :)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.08. 21:46:40

@trendo:
Dehogy zöldült! Csak belerózsaszínült! Még nagyon tele vannak azok a fránya atti-tüdök porral, üledékkel. S bár telt el már néminemű kis időcske, de a levegőben egyre nagyobb a por koncentrációja. ::((((

trendo 2009.12.09. 07:44:59

@malvina: Más malomban őröltünk! És, mint köztudott, a malomban nagy a por :)) Én egy hús-vér kis vörös dögösre gondoltam, ha már meg kéne dönteni... nem arra az elaggott társadalmi formációra, amelyik nemhogy dögös, hanem még igazán vörös sem volt soha életében. Úgy járt, mint minden hódító hatalom e tájon. Mikorra kitombolta magát, kb. egy évtized alatt, az új uralkodó elit már bele is olvadt az ittmaradt elit maradéka és maradéktalanul (bár új frazeológiával) átvette annak elveit és életvitelét.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.09. 11:52:12

@trendo:
Ja???? Hát arra gondolni sem mertem volna, hogy egy igazi, hús-vér pipire utalsz, pláne hogy ennyire szimplafenékkel! ::))))
süti beállítások módosítása