egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Tradíciónk a meg nem felelés

2009.12.02. 14:39 | Luczifer | 6 komment

Rendszeres tapasztalat, hogy a köznapokban használatos értékek, a társadalmi intézmények hordozta minták, az önigazolások, az érvényességek, érvényesülési igények, az identitás alapjai nem találkoznak a rendszerrel – politikai, gazdasági intézmények – a rendszerhez passzoló vezérlési mechanizmusokkal. Persze, ha vannak vezérlési mechanizmusok. Hallom – puff neki!  A társadalmi integrációt biztosító minták nem találkoznak az irányítás alkalmazkodást segítő, célelérési direktíváival. Persze, ha vannak direktívák és azok összetartóak. Hallom – biztos nem tartanak össze, ezért van elkeseredve! Elmennek egymás mellett. Hallom – na, ugye megmondtam! Illetve találkoznak, de úgy hogy lerontják egymást. Menjünk közelebb, hogy érthetőek legyünk. Hallom – ideje.
Van egy társadalom, amelyik nulla-összegű játszmákban (feudalizmus) gondolkodik, ezt tükrözik, érdekérvényesítési stratégiái, az érdekkijárástól, az alárendelődési vágyon át, az ehhez passzoló értékvilágig, a beszorítottság szülte sértettség / panasz ideológiákig sok minden.  Ez, az érdekmechanizmusokkal megtámogatott, egymást erősítő elemekből álló koherens kultúra sikeresen megy szembe a nem nulla-összegű játszmákra (kapitalizmus, demokrácia), az autonóm személyek, közösségek kooperációjára szervezett és egyben erre ajánlott intézményekkel, aminek kimenete, hogy az előbbi a maga arcára formálja az utóbbit. És ez folyik mondjuk száz, de inkább kétszáz éve. Különbözőképpen, de ez. A kettősség trendje a mai napig igaz.
Ennek következtében ma van egy ilyen-olyan feudalizmusra emlékeztető mintafenntartó társadalmi rendszerünk, miközben létrejött egy a kapitalizmusra / demokráciára szervezett rendszer. Ebbe a rendszerbe kerül a feudalizmus. Mi más kerülhetne bele? Ez van. A feudalizmus a maga képére alakítja / kiüríti a kapitalista / demokratikus intézményeket, amely ennek következtében elkezdenek feudalizmusként működni. Rendre, mint eddig. A tudatba ágyazott lét! Ettől érvényes a ternd. Az eredmény; minden romlik, kettős vereség. Lesz egy megvert slendrián, céljairól, a küldetéséről lemondatott feudalizmus és egy ugyancsak megvert, slendrián hatékonysági problémákkal küszködő kapitalizmus. Valamilyen kapitalizmus, ami valójában gátlástalan feudalizmus. A vad kapitalizmusban a felelőtlen feudalizmus az úr. Ebből kellene valamit kihozni. Körülbelül idáig jutottam egy komment megfogalmazásánál, amikor hallom, hogy egy neves, a politikában meg-megmerítkező történész kit ajánl a kor- és kartársainak példaképül. És innen folytatom, mert hallom - hosszú, hosszú.

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr501564995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.02. 21:15:10

Ha el is fogadjuk, hogy a lét meghatározza a tudatot, az még nem jelenti, hogy a tudat azonos lenne a tudatos léttel. A régi nagyok meg kifejezetten hittek abban, hogy az ember lehet önmaga mércéje . Augustinus szerint pedig szükség van az isteni kegyelemre, de leginkábbis egy erős intézményre,az Egyházra gondolt. Az ember bukásának megaladályozása a modernnek szerint is pl /Gehlen/ az állami intézméynek feladata.

::))))))

Luczifer 2009.12.02. 21:25:48

Nincs ezzel gond, csak itt úgy tűnik, hogy megvan (pl.) az állam, de azt azzal a logikával működtetik, amit meg kellene haladni. És félek ez igaz – bár szerényebb mértékben – a gazdálkodókra is. Ezek nem igazi vállalkozások. Úgy néznek ki messziről, de nem azok.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.02. 21:35:36

@Luczifer:
hát persze, mert mindenütt megálmodott, ködlányokat tapogatnak, ezért még a sikongatások, a kéjhörgések sem igaziak! ::)))))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.02. 21:38:44

Na, de majd most! Jöhetnek az ötvenéves fiúkák,és uzsgyi neki, ne mulass! Meg lehet mutatni a tutit! Részemről több mint kíváncsian várom, és természetesen drukkolok! Csak az a ráció, az ne zavarna éngöm ennyire!:)))

trendo 2009.12.02. 22:33:21

@Luczifer: bizony, a vállalkozások elsöprő többsége valójában az állam emlőit (vagy vérét) szívja. Amikor látványosan "kiszerveznek" tevékenységeket, majd ugyanazok, csak már drágábban "vállalkoznak" az elvégzésükre.

trendo 2009.12.02. 22:48:34

A magyar társadalom amúgy pontosan annak a törésvonalnak a mentén van kettészakadva, amit Te más vázolsz. A régi úri középosztály átörökített ideológiájával és szokásrendszerével átitatott népesség élteti tovább a feudalizmust. (Születés alapján leosztott státuszok, protekcionizmus, nepotizmus, hagyományőrzésnek álcázott görcsös ragaszkodás a status quo-hoz, teljesítmény nélküli javadalmazás). A másik, kapitalizmushoz közelebb álló tömeg a saját jogán szeretne előbbre jutni, mivel a nagy társadalmi mobilitás idején szocializálódott és emelkedett státusában. Sajnos, a torz kádári (kis)polgárosodás is az esélyegyenlőség spanyolfala mögött elfojtotta a tényleges versenyt. A korábban kötött kényszeralkuk most felbomlottak. Marad a marakodás, anarchia. És nyomul előre az erősebb tradíciókkal bíró, de reménytelelenül modernizáció ellenes régi-új elit.
süti beállítások módosítása