egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Kinek az esélye?

2010.07.15. 10:12 | Luczifer | 15 komment

Ahhoz, hogy az embernek jó legyen, el kell nyerjük mások jóindulatát. Másokra vagyunk utalva. Ez világos.
 
 
 
 
 
 
 
A csoporton kívül az ember akármilyen okos és erős; szabad préda. Rossz kilátásokkal. Valahova tartozni kell. Elemi érdek. Ez is világos. Olvasom, hogy a bűntudat – mert visszaterel a csoportba – az egyént szolgálja – mert lojálissá tesz – az egyén érdekeit szolgálja.  Akinek nincs bűntudata, az sehova se tartozik; ön- és közveszélyes is. A bűntudat növeli az egyén és közössége életesélyeit.  Arra vonatkozóan nem találtam utalásokat, hogy azok, akiknek nincs bűntudata, de mert van ambíciójuk és megmaradnak a csoporton belül milyenek a kilátásaik. Nyilván a csoport minőségétől, kohéziójától függően jók / rosszak. Minél meghatározóbbak a hierarchikus szerkezetek, minél szerényebbek az egyéb kohéziót biztosító kapcsolatok, annál jobbak. Ez gondolom könnyen igazolható.

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr952153054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.07.15. 13:10:31

...és variációk a témára:

- Bűnbánatba a búbánattal...!
- Búbánatba a bűnbánattal...!

Én az utóbbira szavazok!
:D

Luczifer 2010.07.15. 14:53:07

És bűntudat se kell?

trendo+ 2010.07.15. 16:46:27

Ha nagyon be találok rúgni, utána mindig bűntudatom van. Mikor hazatalálok a családomhoz. De mi van akkor, ha annyira berúgok, hogy haza se találok? Most elmegyek a kocsmába és gyorsan kitalálok valamit. :)))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.07.15. 17:24:29

@trendo+:

Na, ez telitalálat! :) Mondhatom azt is, hogy a bűntudat a mindenkori berúgások attributuma (és bizony fordítva) . Mert ha nem úgy volna, hogy az emberek többnyire valami más helyett, valami lényegest, lényegit elmulasztva , puszta pótcselekvésként rúgnának be, hát nem is lenne bűntudatuk sem. Kvázi a lerészegedés és bűntudat , egyik a másikából él, egyik a másikát élteti. És persze ebből következik, hogy sorrendiség sem állítható fel közöttük.

Szóval, én nem hiszek a bűntudatban, azt kóros jelenségnek tartom. Nem úgy a megbánást! Amikor egy egészséges ember rádöbben arra, hogy rossz viselkedési minták, beidegződések szerint rossz döntéseket hozott, akkor vagy képes felelősséget vállalni, tenni azért hogy ezen változtasson vagy képtelen rá. Vagy eljut a megbánásig, vagy nem. Aki huzamosabb ideig bűntudattal él, az előbb vagy utóbb megbetegszik!

Luczifer 2010.07.15. 17:28:21

@trendo+: Előbb utóbb megtalál, aki szeret és haza vezet. A történetnek lehet, hogy itt nincs vége, de idáig szép! :)

Luczifer 2010.07.15. 18:04:36

Az ember nem élhet egyedül, akkor kihalna a faj, ezért az embert - mint állatot - a csoportösztön hajtja. A pszichologizált csoportösztön adja a krónikus meg nem felelés érzését, a félelmet a csoport elutasítástól; a bűntudatot. A bűntudatot, amihez nem bűn kell, hanem az „ én vagyok a hibás” érzése. Azt mondják ez az emberi létezés velejárója. Ez hajtja a csoport felé az embert és segíti a beilleszkedést.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.07.15. 19:04:04

@Luczifer:

Az ember NEM ÉL EGYEDÜL!
Az "én vagyok a hibás" érzése pedig, mint előzőleg is írtam , számomra nem egyenlő a bűntudattal. A bűntudat az ember eredendő bűnösségének vélelméből származik. amit én nem vallok.

Luczifer 2010.07.15. 20:36:36

A bűntudat érzése minden kultúrának része, egyszerűen azért, mert a szocializáció gyakorlatilag mindenütt ismeretlen szabályok, ismeretlen hátterű szabályok követését, megszegésének tiltását jelenti. Így a bűn tudata elkerülhetetlen. Ugyanez köszön vissza a mítoszokban, ahol például a nagy megválaszolhatatlan kérdések tárgyalása során - a magány, a halál, a szenvedés – előjön a „bűnös vagy” válasz. Mert a szabály megszegése itt is elkerülhetetlen. Az élet velejárója. Ezt nem egyszerűen a buta kultúrából vezetik le, hanem az ember személyiségfejlődéséből, pszichofizikai adottságaiból. És a bűntudat itt pozitív szerephez jut. Szerintem szellemes. Nekem tetszik.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.07.15. 21:08:44

@Luczifer:

A bűntudat egy erősen negatív érzés. Egyébként meg nem akarok önismétlésekbe bocsátkozni ( fentebb már leírtam, amit erről gondolok) még akkor sem, ha az előző blokkból szinte semmivel sem értek egyet.

Luczifer 2010.07.15. 21:27:47

Azért ami ott van, azok zömében tények. De nem is ez az érdekes, hanem az, hogy köztudatban a bűntudat „hasznosulása” gyakran nemtelen, destruktív akciók részét képezi. Ez adja a rossz sajtóját. De úgy látszik nem csak az. A csoport fennmaradását szolgálja. Ez pedig egy alap, e nélkül semmi sincs.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.07.15. 22:06:21

Csak annyira tények, mint ahogy az is az, hogy a modern pszichológia különbséget tesz a bűntudat és a szégyen érzelme között. Különbséget bűntudat és bűnbánat között. A bűntudatot destruktív, romboló , a bűnbánatot pedig konstruktív érzelemnek tartják, ami a jóvátétel felé mozdít el. Én is így gondolom, erről beszéltem. Aztán meg vannak, vannak, akik meg bűntudatot és bűnbánatot egymás szinoníműájaként kezelik.
A bűntudat szerintem egyfajta romboló önvád , igen gyakran nem más mint hárítás. Ellentétben a bűnbánatral, az azt átélő ember ugyanis már nem mentti/nem mentheti fel magát, nem hivatkozhat a körülményekre, így a bűnbánat változtatásra, jóvátételre készteti.
Egyébként is - hamár - a bűntudatról így általában, ahogy teszed, nem lehet beszélni, és egyértelmű, tényszerű kijelentéseket tenni. Számtalan fajtáját és szintjét különböztetik meg (pszichológiai/pszichopatológiai, etikai , teológiai, stb.)
Én a teológiaira utaltam akkor, amikor említettem a bűn és a bűntudat közös eredetét. Szóval te így, én úgy, amint az előzőekben! ::))

Luczifer 2010.07.15. 22:36:29

A modern és a nem modern pszichológia nyilván sok minden között tesz különbséget, de a gondolatmenet nem az egyén, hanem a csoport szintjén találja meg a bűntudat pozitív következményeit, tehát majdnem mindegy, hogy egyébként mi minden mást is lehetne vizsgálni. Ők ezt nézték.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.07.15. 23:28:30

@Luczifer:

És? Ezzel semmit nem tettél hozzá, és semmit nem vettél el abból, amit eddig írtál. Akik a megelőzőekben leírtak szerint gondolkodnak erről (nem úgy, ahogy te), azok is csak az egyén és a csoport közti dinamikus viszonyt alapul véve gondolkodhatnak megbánásról, szégyenről, bűnbánatról. :D

Luczifer 2010.07.16. 06:54:48

Az előző megjegyzés nem újdonságot, hanem a megvilágítást szolgálta. Hátha van még valaki, aki leragadt a sablonoknál. Azok hasonlítgatásánál. Ezeknek próbáltam segíteni azzal, hogy felemlítem gondolatsorban arról van szó, hogy a bűntudat a csoportösztön pszichologizált formája. Egy érzés, ami az egyénnek kellemetlen, de a csoportnak hasznos, és mert csoport nélkül nincs emberi létezés így ez a kellemetlenség az egyént is szolgálja. Ez több, mint a bűntudat megszokott, spontán értékelése, elítélése. És számomra az is új volt benne, hogy a bűntudat nem egy szerencsétlenül megfogalmazott kultúra kihatása, hanem az ember pszichofizikai adottságainak a következménye. (Lásd szocializáció) A belátható időn belül jelentős evolúciós változás nem lesz, tehát praktikusan mindig és mindenütt számolni kell vele. A hiba ott van, ahol nincs. Mi lehet a bűntudat hiányának a következménye? Az egyén „felszabadul” és ellehetetleníti saját létezésének alapjait. A bűntudat olyan, mint a jó bor. Kicsiben orvosság, nagyban méreg. Még akkor is, ha kellemetlen.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.07.16. 10:50:06

"És számomra az is új volt benne..."
Hát, ez az! Pontosan, ez! A TE SZÁMODRA!
Továbbá az "ezzel semmit nem tettél hozzá..." felvetés nem "újdonságot" kért számon, hanem éppen hogy az általad mondottak megvilágítását. Tudod, az a baj, hogy az efféle "lezserség", de mondhatjuk akár "slendriánságnak" is, igencsak ellehetetlenít mindenféle diskurzust, pislákolhat (mert legfeljebb csak!) bármilyen világ is - borhasonlatodhoz illően - ebben a kocsmában!
süti beállítások módosítása