egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

A geszti bolondok

2009.12.03. 20:10 | Luczifer | 8 komment

A minap említett politikában megmártózott neves történész Tökéczki professzor, protezsáltja pedig – nem meglepő – Tisza István. Őt ajánlja követendő mintának, vállalandó előképnek. A geszti bolondot.
 
Miért a gúnyos geszti bolond - ítélkező, a vitát szinte elutasító - címke idecitálása? Mi a gondom Tiszával, a szabadelvű konzervatívval? Mi az, ami számomra több, mint aggályos e kétség kívül gazdag - eredményekben is gazdag - politikai életmű mintaként való ajánlásában. Ami miatt inkább óvnám a Tisza életműtől az utódokat, semmint ajánlanám szíves figyelmükbe? Mondom, mint követendő mintát. Az, hogy ott volt konzervatív, ahol aktívan alakítania kellett volna a viszonyokat, hogy ott volt liberális, ahol az automatizmusok nem előre, hanem visszafele vitték az országot. (Is) Hogy nézett és nem látott. Illetve látott, de nem azt, ami az orra előtt volt, hanem amit látni akart. Mert mást, nem mert látni. Nézte Angliát és azt hitte, hogy számunkra is van egy angol út, ami vezet valahova. Csak egy kis türelem. És nem merte látni, hogy ez nem igaz. Tisza a magyar köznemesi politikai hagyomány alapján úgy gondolta, hogy a közügyek gyakorlása és irányítása a társadalmi középosztály feladata, és ez a siker, szerényebb esetben a megmaradás záloga. Azt hitte ez a derék gróf, hogy a tradicionális közép és a hatalmi elit automatikusan szolgálja az alkalmazkodást. Mert megérti a dolgát. Mint Angliában. Nem vette tudomásul, hogy az ő lordjai, nem olyan lordok, hogy az ő lordjai nem kis részben tehetetlen lúzerek. Bizalma azé a középosztályé volt, amely 67 után a hatalmi pozícióba kerülve kvázi tönkrement. Aki helyzetbe keveredett / volt és vesztett. Tisza azoktól várta az ország ügyeinek az intézését, akik saját ügyeiket se tudták önállóan rendezni, akik istápolásra szorultak Akik kompenzáltak. Akik egész életét a veszélyeztetettség érzése határozta meg. (Ennek megfelelően Tisza politikáját is) És itt most ugorjunk egy nagyot. Ma sokan ugyanúgy látnak valamit, ami nincs, mint egykor Tisza. Látnak egy magyar középréteget, benne egy vállalkozói réteget, egy expanzióra képes középosztályt, ahol, aki nem vállalkozó, az is vállalkozó barát, a jó vállalkozók barátja(!), ami semmi másra nem vár, mint … és itt bajban vagyok. Mire vár? Legyünk őszinték, arra, hogy valaki Tisza István mintájára higgyen benne. És adjon forrást, védelmet, lehetőséget, ideológiát a büszkeségre. De ha ezt várják, akkor ezek … Nincs új a nap alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr81572096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trendo 2009.12.04. 08:19:28

Népességünk tunyán üldögél a lassan kihűlő melegvízben, krokodilkönnyeket hullajtva, olyan történelmi multat vizionálva magának, mely nem is volt soha, olyan példaképeket előrángatva a lomtárból, akiket jobb volna mindörökre elfeledni. Tenni, gondolkodni, cselekedni, jobbítani nem akar senki. Várjuk a mannát, a sült galambot, a nyugdíjat, Orbánt Fehér lovon vagy még nála is Jobbikat... :)

trendo 2009.12.04. 08:21:45

Angol út?! Még angol WC sincs sok helyen, vagy ahol van, hiányzik alóla a szennyvízcsatorna... Mi már unokáink jövőit is elsz@rtuk.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.04. 11:31:46

1./
Ki a Tisza vizét issza,
Vágyik annak szive vissza.
Lám, én is ittam belőle,
Megfájdult a szivem tőle.

Zavaros a Tisza vize,
Barna kislány frdik benne.
Én is megfürödtem benne,
Rám isragadt a szerelme.

Tisza partján elaludtam,
Jaj, de szomorút álmodtam!
Megálmodtam azt az egyet!
Hogy a rózsám már mást szeret.

2./
www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=12837

3./
A példaképség soha nem volt számomra más, mint egyszerüsítés (egyszerüsítő látásmód), hamisítás és/vagy lakkozó sematizmus. A példakép = képpélda .
És kérem minden kép, a nézőben épül, benne áll össze. Kvázi a hamisítás, a sematizálás, a leegyszerüsítés szinte a folyamatba van kódolva. Pláne egy ilyen éretlen társadalom esetében.

turdus merula 2009.12.04. 11:44:17

Mi magyarok, márcsak ilyenek vagyunk, ilyen sebeinket nyalogató, önsajnáló, mindig másokat okoló fajta.

Nem másolom ide Reviczky Gyula versét, de javaslom, olvassátok el, az interneten meg lehet találni:
Reviczky Gyula (1855-1889)
Politikus nemzet

Luczifer 2009.12.04. 12:06:34

@malvina: Lehet nyugtatni az álmodót, hogy nem a rózsája, hanem az álom csalta meg, lehet kezdeni újat álmodni. A Tisza partján. Hátha most bejön. :)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.04. 12:32:13

Az álom és valóság mindig összefüggnek. Sőt mi több, az álom, maga is valóság. Mégis, az álmokon változtatni az álmokat generáló, indukáló valóságelemek alakítása, változtatása nélkül több mint bajos próbálkozás.

És az citált dalban, semmiféle megcsalásról nincs szó! Mást szeretni és megcsalni, az nem ugyanaz! ::))))

Luczifer 2009.12.04. 13:05:16

Igen Professzor Asszony! Jól látja elnéztem. De a Tisza parton alvót / álmodót ettől függetlenül lehet nyugtatni, meg van a szerelem. Feltéve, hogy a Tiszába – nem a szőkébe – szerelmes. De ha abba, akkor is mondjuk ezt neki.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.04. 13:34:54

@Luczifer:
Professzor úr kérem, miért gúnyolódik velem? ::))))
süti beállítások módosítása