egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Vonaton

2009.07.11. 15:49 | Luczifer | 3 komment

Menetiránynak háttal izgalmas az élet. Minden pillanatban elénk kerülhet egy vágyott, vagy épp egy félt valami. Előre az ember semmit se tud, semmire se készülhet fel, amit tehet; feszülten figyel. Az általában várt, de konkrétan mégiscsak váratlan találkozások villanásnyi idejében kell reagálni, menekülni, vagy épp megragadni a kínálkozó alkalmat. Értelemszerűen ez ritkán sikerül. Vigasz, hogy aztán sokáig nézhetjük a tovatűnő egyszer volt alkalmat? Háttal a menetiránynak az elmulasztott pillantok adják az élményt.

***
Az ember a világot meg akarja érteni, hogy abban valahogy ellegyen. Ehhez kellenek az ismeretek, de - tapasztalat - ezek kevésnek bizonyulnak. Segítségre van szüksége, amit a sokféle tények egységes szempontból való felfogásában, a biztonságot adó értelmezési rendszerekben, világlátásban vél megtalálni. Bölcs korokban tisztán látják ezen konstrukciók korlátait, és amikor a világ változásának következtében észlelik, hogy azok érvényüket veszítik újakkal próbálkoznak.
Igen ám, de mi van akkor - azaz ma - amikor az eligazodást biztosító értelmezési rendszerek nem letűnnek, cserélődnek, hanem ütköznek, széttörnek, és maradnak egy kavargó, változó, színes kaleidoszkóp világban utalva az embert? Mi van akkor, amikor nem eltűnik az iránytű, hanem túl sok lesz belőle és ráadásul mind mást mutat? Hogyan lehet eligazodni az átfogó értékek nem támogatta partikuláris világképek, szemléletmódok, eltérő értelmezési rendszerek „igazságainak” példátlan sokfélesége, és nyilvánvaló összeegyeztethetetlensége között? Hogyan lehet feloldani az ellentmondásokat? Lehet-e mást csinálni, mint a partikularitásokat tudomásul venni + hol görcsös, hol heroikus erőfeszítéseket tenni egy új általános társadalmi érvényességek megteremtésére? Lehet-e itt bliccelni? Korunk embere széttárja kezét, tanácstalan. A probléma vélhetően tudásszociológiáé. Társadalmunk ismereteinek repertoárja rendkívül széles. Megkockáztatom, hogy nincs olyan problémánk, amire ne tudnánk a megnyugtató megoldást. Ugyanakkor a válasz nem születik meg. Miért? Miért nem aktivizálódik a rendelkezésre álló tudásrepertoár egy-egy szükséges eleme? Az ember hajlamos volt ez idáig azt gondolni, hogy a reáltényezők világa - politika, hatalom, gazdaság - intézi ezek előhívását. De nem, ez nálunk egyszerűen nem megy. Semmiből semmi sem következik. Eltűntek a predeterminációk. Esetleg ugyanez kérdezve. Eltűntek a predeterminációk? Változnak a reáltényezők, a politika, a gazdaság, ott van a tudás, és? Semmi. Egy szálfa termetű elegáns bankár beszél. A 29-es válságban a gazdaság 34 hónap alatt érte el a mélypontot. Mi most a huszadiknál tartunk. És? Széttárt karok Április óta enyhül a pesszimizmus. És? Széttárt karok. Megállt az indexek lemorzsolódása. És? Nem tudjuk. A fogyasztás… És? Nem tudjuk. Ebből a pozícióból nem tudjuk. Alacsony a beágyazottság? Nem tudjuk. Innen nincs rálátás? Nem tudjuk. Háttal a menetiránynak nem a tudás vezérelte alkalmazkodás, hanem a vágyak, a félelmek győznek. Ettől a méregdrága öltöny se véd meg. A szereplők nem az előtűnő élethez, hanem a világról alkotott korlátolt képükhöz alkalmazkodnak. A méregdrága öltönyben is. Miközben meg van a tudás. Csak éppen háttal vagyunk a menetiránynak. Nem tehetünk mást, bámuljuk a tovatűnő életet.

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr141240500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.07.11. 23:35:05

Én, ha netán a vélelmezett, a közmegegyezés szerinti menetiránynak háttal ülök, midig rögvest hányni kezdek. És ma már azt is tudom, hogy miért. Mert ez nem más mint testem-lelkem, minden valóm tiltakozása. Sajátos figyelmeztetés arra, hogy háttal ülésről márpedig szó sincs! Én a helyes irány felé pisszegtetem a nózimat! A vonat az, amelyik alattam rossz irányba szalad , háttal az én menetirányomnak. Ettől pedig nekem mindig hányhatnékom támad.:::)))))))

Gombóc Artúrné · http://kultturaim.blogspot.com/ 2009.07.13. 09:17:46

Ami a menetiránnyal háttal ülést illeti, az én tüneteim megegyeznek Malvina tüneteivel. Az iránytűm hányingert jelez.
Lehetőségek:
Maradok így hányingerrel, egyszer csak visszafordul a vonat. (Ehhez elég türelmetlen lennék. Egyszer élünk.)
Amint lehet, leszállok a vonatról és szállok egy másikra. De ez a rengeteg csomag...

ZinczyKa 2009.07.14. 19:09:26

Ma a menetiránynak háttal utaztam hazafelé. Nem jó, de sok benne a tanulság.
süti beállítások módosítása