egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

július 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

A malom

2011.08.15. 10:30 | Luczifer | 1 komment

Móricz a harmincas években, a barbárságot, mint a puszta végtelenében tenyésző, a társadalom alatti elszigetelt élet velejáróját írja le. Mint az ember történelem előttiének valamifajta megkésett, téves teljesítését.  
A barbárság Móricznál hiba. Korrekcióra szoruló kisiklás. A novellában ott van az emberi, a feleség, az őt segítő szomszédok, és talán még az igazságszolgáltatás és a végén megtört bűnös is az emberit képviseli. A humánumot, de ha azt nem is, de mindenképpen valami kultúrát. A barbárság ott nem maga a rendszer, hanem annak a hiányossága. Legalábbis ezt hihetjük. És mi szeretünk hinni!
Azt a négy elásott embert – nem a kietlen pusztában, hanem Csepelen – a kutya se kereste. Se feleség, se szomszédok, se senki. Megölhették őket, mert meg lehetett őket ölni. Egyikük se volt a társadalom szövetének része, ami felsikoltott volna, amikor beléhasítanak. A társadalom alatt éltek. De ha jól fejtem meg a köznapi jeleket ez nem hiba, ez a rendszer sajátja. Mállik a társadalom. Úgy fölöttünk, mint alattunk. Magányos örömünk; hogy nem minket kapartak el. Élve. Kisebb öröm, nem mi kapartunk el valakit élve. De a mechanizmus üzembiztosan szuperál. Barbarizálódunk. Minden idő kérdése. 
 
 

Címkék: csepel barbarizálódás

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr853154496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2011.08.15. 13:34:25

Ami ebben éppen hogy a legszomorúbb, hogy nem minden pusztán csak idő kérdése, mert ami rosszabbra fordulhat, az miért ne fordulhatna jobbra is..., hiszen sokfélefajta felelősség létezik és van, de mind közül a saját magunkkal szembeni a legmeghatározóbb, szerintem. És ezt nem hiszem, hanem vallom. Ahogy azt is, hogy ezek az álforradalmi senkiháziak minden efféle barbár rendszergründoló gaztette elsősorban is az önmegvetés mocsarából táplálkozik..., és az idő bizony, azt is elhozhatja, meggyőződésem, hogy el is hozza, amikor már a legyűrhetetlen közmegvetéssel, közutálattal találják szemközt magukat..., akkor és ott már befullad minden (ön)hazugság ...