egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Tölgyessy, polgár, nyilvánosság

2010.12.19. 20:08 | Luczifer | 9 komment

Búcsúzúnk az MR1 hétfő ¾ 7-es Tölgyessy interjúktól. Remekbe szabott negyedórák voltak. Tölgyessy felkészült, pontosan fogalmazott, mértéket tartott, mértéket adott. Jót akart. Közjót!
Ezeket a negyedórákat akkor is élvezet volt hallgatni, ha történetesen nem értettem vele egyet. Amit csinált az egy remek nem csak a közvéleményt, hanem a nyilvánosságot, a társadalmat is alakító, teljesítmény volt.  Mire gondolok?
 
A toborzó
Induljunk a kályhától, a nyilvánosság intézményrendszerétől. A mi nyilvánosságunk leginkább egy a közvélemény előállításán szorgoskodók, a társadalmi viselkedést, a vélemények formálását irányítók nagyüzemi versengéséhez kínál terepet.  A versengők fő profilja az adott érdekköröknek megfelelő minták, elvárt vélemények, ítéletek, viselkedési formák hirdetése és elfogadtatása. A toborzás. Napi tapasztalat, hogy ezt a versengők tervszerűen, jószerivel előre gyártott klisékkel, recepteket követve érik el. A nagyüzemben „megszólal” ugyan a társadalom is, de csak, mint a közvéleményként felkínált konstrukciókra adott megerősítő, tiltakozó válaszok. Ami éppen kell. A megszólalók szerepe nem több, mint az előállítani kívánt, a közvélemény rangjára ajánlott üzenetek erősítése, gyengítése. Ahogy azt, az adott érdekkör, az üzemeltető megkívánja. A megszólaló megszólaltatik és reflektál az előállított véleményre. Nem a valóságra. A véleményre. Itt a társadalom nem autonóm, hanem egy nagyüzemi technológia tárgya. Építőelem.
 
A polgári
Ettől alapvetően eltér a klasszikus polgári nyilvánosság. Ami – mondják – sohase volt, de aminek – mondom – a mértékei mégiscsak megnyugtató eligazítást adnak. Ha nem volt akkor is. Ha polgári nyilvánosság illúzió, akkor a termékeny, kellems illúziók egyike. Ez az intézmény kettős funkciót kínál: egyfelől a társadalom szükségleteit kívánja közvetíteni az állam felé, másfelől az államot, mint közhatalmat a közvélemény előtt legitimációra kényszeríti. A polgári nyilvánosság privilégiális – kiváltságos – kötöttségektől mentes terület.  Mindenki számára nyitott, a részvétel nem státus-ismérvek függvénye. A polgári társadalom individuumainak közös és nyilvános reflexiója az adott berendezkedésre, hatalomgyakorlásra. Ez a nyilvánosság nem az érdekkörök szimpla toborzó terepe, hanem az értékek, a célok, s ha szabad egy kicsit patetikusan fogalmazni az igazság keresésének a terepe. Az okoskodás, az érvelés, a bizonyítás színtere. Ami itt szükségeltetik az a ráció.
 
Persona non grata
A mi nyilvánosságunk szereplői és a mögötte meghúzódó érdekek eddig egy dologban értettek egyet, nevezetesen, csak semmi polgári, csak semmi polgári nyilvánosság! Ami kell, az, a közvéleményt alakító nagyüzemek szabad versengése.  A közvéleményt alakító technológiák szabad versengése. A szabad toborzás. A szabad manipulálás. A versenyben egymásnak feszülők éppen az egymásnak feszülés következtében rést kínáltak a „más”-nak. A polgárnak. Tölgyessynek. A nyilvánosan gondolkodónak. Egy negyedórányit. És ez elég volt neki, ahhoz, hogy ne csak kritizálja, elemezze, de meg is haladja ezt az egész színtelen kócerájt. Mert amit csinált az más mínőség volt. Megértett, közvetített és legitimációra kényszerített. A teljesítménye a gondolkodó polgár teljesítménye. Neki sikerült. Most az egyik versenyző akkora előnyre tett szert, hogy még ez a negyedórát is sajnálja a „más”-ra. A legitimációra. Ott is magát szeretné látni. A maga kreálta legitimációt. Pech.

 

Címkék: média nyilvánosság tölgyessy

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr612526506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luczifer 2010.12.20. 07:01:38

TuRuL_2k2 arra hívja fel a figyelmemet, hogy itt nem hivatkoztam a bejegyzésére, amihez kapcsolódtam. Nem tudom miért kellett volna, de ha ezt kívánja, szívesen megteszem.
TuRuL_2k2 az alábbi bejegyzésben foglalkozik Tölgyessy Péter interjúsorozatának befejezésével
mandiner.blog.hu/2010/12/19/bucsu_tolgyessytol_ilyen_orszag_pedig_nincs_ccxlvii

ZinczyKa 2010.12.20. 08:12:16

@Luczifer: Úgy fest, ebben az országban sokan értékelik túl önmaguk jelentőségét. Javasolnám minden bejegyzésedet Istenhez track-backelni ezután. Csak a biztonság kedvéért. ;)
A bejegyzés tartalmához visszatérve viszont kérdésem volna. Nekem úgy fest, elég egyértelmű a konszenzus abban a tekintetben, hogy Tölgyessy Pétert kitenni a műsorból hiba. Nem az egyetlen, ami a médiával kapcsolatos döntéseket illeti. Számomra az a nagy kérdés, miért nem működik a kontroll. A demokratikus, a morális, ne adj isten, a normális ÖNkontroll.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.12.20. 08:50:26

@Luczifer:
Ha elolvastad volna a hivatkozott bejegyzést, akkor tudnád, miért kellett volna (a trackback jó esetben kölcsönös hivatkozás, és nem össze-vissza spamelés).

Luczifer 2010.12.20. 09:35:26

@ZinczyKa: Az önkontroll egy fontos személyiségvonás, de szemmel láthatóan nem politikusi erény. Nem is feltétlenül blogger erény. :) Ezért kellenek intézményes kontrollok, de ez a nyilvánosságszerkezet erre eleve alkalmatlan volt. Most meg pláne.
@TuRuL_2k2: Kedves Turul_2k2 Ha Tölgyessyvel kapcsolatban ez a bejegyzés spam, akkor az a hiszti, amit csinálsz nem „OFF” és minden rendben van. De ez a bejegyzés nem spam, az a hiszti, amit csinálsz az meg „OFF”. Tehát nincs minden rendben. Ettől függetlenül, ha Tölgyessy nyilvánosságot alakító teljesítményéhez kapcsolódóan van észrevételed, örömmel várom. Mert az rendben lenne.

turdus merula 2010.12.20. 23:46:24

A kívánatos fékek és ellensúlyok, sajnálatos módon ki vannak és egyre inkább ki lesznek kapcsolva. Így az önkontroll sem tud működni.

trendo+ 2010.12.24. 10:48:58

Szívesen hallgattam Tölgyessyt. Mint ahogy bárki okos ember véleményét is szívesen meghallgatom, megfontolom. Az egymásközti rivalizálásra teszek. De úgy érzem, hogy itt valóban egyfajta ellenfélirtás zajlik vita helyett. Dehát, ebben az országban ez már csak így folyik, mióta a világ világ... :)

Doberdo 2011.01.01. 09:19:39

Az orbáni hatalom biztos bukásának előfeltétele egyebek mellett a Tölgyessy műsor megszüntetése.@ZinczyKa:
A miniszterelnök választás orvosi kérdés is. Ennek a
követelménynek a jelenlegi kormányfő nem biztos,hogy megfelel!
süti beállítások módosítása