egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Keleti szél vizet áraszt,

2010.11.09. 18:39 | Luczifer | 16 komment

és életre kelti a hanyatló Nyugatot. Mert a Nyugatnak bealkonyult, hanyatlik, nincs benne spiritusz, nem inspirál, nem motivál. Még van, de ez már nem élet, ez csak a kiürült civilizáció, levezető mozgás, még nő, de csak, mint a halottak körme. És így tovább, mondhatjuk, amíg bírjuk szusszal és türelemmel. A keleti szél viszont maga az elixír, s csodát tesz. Még velünk is.
 
De mi ma a Nyugat?
Ami alkonyba hajlik. Csak össze-vissza címszavakban, hiszen mindenki tudja; a görög–zsidó–keresztény gyökerek, a jogállamiság, a törvény előtti egyenlőség, az egyház és az állam szétválasztása, az individualizmus, a gondolatszabadság, a magántulajdon szentsége, a városias életforma, a szabadság kis körei, az emancipáció, a társadalmi mobilitás, a szolidaritás, az önszerveződés, a piacgazdaság, a modernitás, az érdekek szabad képviselete, a demokrácia, a jólét, az ismeretekhez való szabad hozzáférés és még a fene tudja mi mindent jelent ma a Nyugat. Aminek bealkonyul. Lehet-e ezt komolyan venni? A spengleri diagnózist? Ráadásul annyira komolyan, hogy a mester és követői gondolataitól megmámorosodva új közgazdasági könyvek megírására adjuk a fejünket, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy még az elkészültük előtt, receptként mindjárt követésre is ajánljunk.
 
A társadalom él, de nem virág
De ez az egész alkony história mintha egy költői ihletettségű félreértés lenne. Az ember hajlamos úgy gondolni, hogy Webernek igaza volt, amikor Spengler dolgozatát egy szellemes, tanult dilettáns művének nevezte. A teória és hívei általában úgy gondolják, hogy a társadalmak élete az élőlények életéhez hasonlatosan fut le. Megszületnek, fejlődnek, eljutnak a legszebb éveikbe, majd hanyatlanak, lekókadnak, hogy végül elpusztuljanak. De a társadalmak, a kultúrák nem így élnek, ugyan megszületnek és meg is halnak, de meg is újulhatnak, és meg is újulnak- akárhányszor. Persze akárhányszor is újulnak meg, a végén meghalnak. A Spengler felvázolta fejlődési kőrök, párhuzamok azonban egyszerűen nem igazak. Tetszetősek, hatásosak, de nem igazak. Egyedül a vég stimmel, de nem erről van szó, hanem az oda vezető útról. Ami a valóságban lényegileg más.
Nézzük a mást, Toynbee elképzelését, aki szerint egy társadalomnak vannak / lehetnek életszakaszai, de azokat nem egy kötött pályán kell bejárni, lehetnek elágazások, lehetnek mélypontok és aranykorok, akár több is. A kultúrák élete nem a temetőhöz vezető egy egyirányú utcában zajlik. Az ő elgondolása szerint az egyes civilizációk története a civilizációkat ért természeti és társadalmi kihívások minőségétől és még inkább az ezekre adott válaszoktól függ. Ez életszerűbb. Életszerűbb az is, hogy a válságban nem csak az előbb-utóbb kétségtelenül bekövetkező vég előjelét látja, hanem a megújulás lehetőségét is. Ha a kihívásra, a válságra képes a társadalom válaszolni, akkor egy felszálló ág következik, ha nem, akkor stagnál, majd elpusztul. De addig, amíg a válságokat képes megválaszolandó kihívásokként kezelni, addig hanyatlásról nem igen beszélhetünk.  És a Nyugat erre mind a mai napig képes volt olyannyira, hogy ebből építkezett. Ha belegondolunk a fent említett nagy értékek; válságtermékek. A Nyugat nagy értékei a nagy kihívásokra, a válságokra adott válaszokban születtek. A Nyugat ebben jó. A válságok megválaszolásában. Abból és ami Spengler és a többi alkonyhívő szerint a pusztulását hozza.
 
Hova fúj a keleti szél?
A Kelettel nekem egyébként személy szerint – most már! – semmi bajom, amikor arra jártam rendkívül kedvesen fogadtak, biztosítottak róla, hogy barátjuknak tekintenek és kívánták érezzem jól magam. Ezt megtettem. De a Kelet, mint fő inspiráló tényező egyszerűen nem értem, hogy jön a képbe? Velük kell üzletelni? Mindenkivel kell! Használni kell az általuk kínált lehetőséget? Minden lehetőséget használni kell! De ez egyedül álló! Nagy a gazdasági növekedés! Hát nem tudom. Ha Kína utol akarja érni a Nyugatot bő harminc, de inkább negyven évig kell tíz százalék feletti növekedést produkálniuk, miközben drámaian öregszenek, miközben a felsőoktatásuk maximum egy követő termelési stratégiára teszi alkalmassá őket, miközben az innováció terén még Japán és Dél-Korea is csak a felét produkálja annak, amit az Egyesült Államok. Legalábbis erről szólnak a számok, a hírek. Ráadásul ezek a társadalmak nem kis részben annak köszönhetik sikerüket, hogy nyugatosodtak. Most akkor ki kit követ? Kit kövessünk? A követőket? Milyen szélre gondolnak azok, akik innen várják a jó szelet. A mintát! Vegyük át tőlük, hogy hogyan kell átvenni a Nyugatot? A módszert amit a Nyugattól tanultak? És különben hova fúj majd ez a szél? Nyugatra? Az alkonyba? Vagy Keletre? És hol van ott a megcélzott kikötő? Az alacsony bérszínvonal partjainál? Az individualizmust, a demokráciát elutasító szisztémák kietlen öbleiben? A szerény fogyasztás aszketikus szikláin? A szolidaritás felmondó szigeteken? Mire gondoljak? Hova fúj a keleti szél?

Címkék: nyugat keleti orientáció alkonya

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr302436646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trendo+ 2010.11.10. 13:29:42

Tisztelt Nagyarcúak, Kedves Magyar Barátaink!

Valljátok be õszintén: utáltok minket. Mi is utálunk titeket, de ezúttal beszéljünk csak rólatok.

Panaszkodtok, hogy tönkretettük a könnyûiparotokat. Röhögtök, hogy minden termékünk gagyi. Rinyáltok, hogy büféink elárasztották városaitokat. Rettegtek, hogy megmérgezünk benneteket az édes-savanyú szószunkkal.

Szorongtok, mert már mindenütt csak kínai árut kapni - nemcsak a piacokon és boltjainkban, hanem plázáitokban, márkaboltjaitokban, mûszaki áruházaitokban is. Mindenhol. Anyáztok, hogy csempészáruval töltjük meg az országotokat. Hogy mindent hamisítunk. Hogy ellopjuk szellemi termékeiteket. Hogy nem tanuljuk meg tisztességesen a nyelveteket.

Nem mondhatnánk, hogy mindez alap nélkül való. Azonban tisztázzuk: nem mi kezdtük. Hanem ti. Ti, nyugatiak. (A nyugatiakhoz titeket, magyarokat is hozzászámolunk; legalábbis amikor Nyugaton jártok, mindig azt hangsúlyozzátok, hogy mennyire nyugatiak vagytok. Persze amikor felénk kolbászoltok, megpróbáltok állítólagos ázsiai eredetetekkel kicsikarni némi szimpátiát, de nem gondolhatjátok komolyan, hogy csak azért, mert valamelyik õsötök kétezer éve talán épp a mi határvidékünket fosztogatta, olcsóbban fogjuk adni nektek a zoknit és a processzort. Szóval maradjunk abban, hogy ti is a Nyugat része vagytok.)

Mi évezredekig remekül megvoltunk nélkületek, eszünkbe sem jutott, hogy áruinkat rátok tukmáljuk, s az még kevésbé, hogy bármit is vegyünk tõletek. Ti jöttetek hozzánk, hogy vehessetek egy kis selymet, porcelánt, teát, csupa olyan dolgot, aminek gyártásához bénák voltatok. Ha már ott voltatok, kaptatok a termékeinkbõl valamennyit, bár az üzleten nem mi gazdagodtunk meg, hanem a ti kereskedõtársaságaitok.
Aztán feltaláltátok a " szabad kereskedelem" nevû dolgot, ami tõlünk teljesen idegen volt. S mivel mi nem akartunk alkalmazkodni, jöttek a hadihajóitok, szétlõtték a kikötõvárosainkat, megbénították a belsõ hajóforgalmunkat, s ha ellenálltunk, lemészároltatok minket. Mindezt azért, hogy szabadon hozzájuthassatok kincseinkhez, s hogy eladhassatok nekünk mindenféle szir-szart, amire semmi szükségünk nem volt - olcsó angol szövetet, ópiumot (amit egyébként Indiában termeltettetek rabszolgamunkával) és vasutakat. Tízmilliószámra mentek tönkre a kézmûveseink, csatornai hajósaink és rakodómunkásaink, elitünk pedig kábítószeretek rabja lett. Aztán a sanghaji parkba kitettétek a táblát: "Kutyáknak és kínaiaknak tilos a belépés".

Ami titeket, magyarokat illet, mondhatjátok, hogy a fentiekbõl lényegében kimaradtatok. De ez nem azért volt, mert jó fejek voltatok, hanem azért, mert gyengék. Amikor aztán egyetlen egyszer alkalmatok adódott belénk rúgni, meg is tettétek: a bokszerfelkelés idején nyalka magyar huszáraitok is ott masíroztak a nagyhatalmak büntetõ expedíciójának tagjai között, s jutalmul Tiencsinben egy egész városnegyedet kaptatok "koncessziós területként", ahol aztán alig építettetek bármi maradandót. S akciótokra annyira büszkék vagytok, hogy Hadtörténeti Múzeumotok bejáratát ma is az ekkor tõlünk zsákmányolt kínai ágyúk szegélyezik.

Amikor aztán a Nyugathoz, hozzátok képest mintegy száz év késéssel nekiláttunk, hogy õsi birodalmunkat modern nemzetállammá alakítsuk át, az egész Nyugat kínai nacionalizmusról, nagy-han sovinizmusról, erõszakos asszimilációról sikoltozott. Nyaldossátok a tibetiek sebeit, de azért hadd tegyünk fel néhány kérdést! Hol van a független Baszkföld? Hol ülésezik a szuverén breton parlament? Hány skót kérte, hogy Nagy-Britanniához tartozhassék? S ki hívott be titeket Irakba, Afganisztánba?

Na de térjünk vissza a gazdasági agresszióra, amire ti tanítottatok meg minket, s amivel mostanában vádolni szoktatok bennünket. Hát igen, az utóbbi idõkben fordult a kocka, s most mi árasztunk el titeket az áruinkkal. De talán nem elhanyagolható különbség köztünk, hogy mi - saját határainkon kívül - nem alkalmazunk erõszakot. Még a görény mongoloknak sem sózunk oda, pedig azok igazán megérdemelnék.

Senki nem kényszerít rá a világon senkit, hogy kínai alsógatyában járjon, kínai csap alatt mosson kezet, kínai polcra pakolja a könyveit, kínai laptoppal blogoljon. Mindezt ti választjátok nap mint nap. Persze lassan már nincs is más választásotok, de errõl is csak ti tehettek, hiszen nem volt igényetek a drágább, máshol gyártott cuccokra.

Az meg aztán különösen nem a mi hibánk, hogy olcsók vagyunk. Asszonyaitokat semmi nem akadályozza meg abban, hogy pár dollárért napi 12-14 órát görnyedjenek a varrógép elõtt. Csakhogy õk erre nem hajlandók, a mi asszonyaink igen. Ti is kalapálhatnátok a sárhányót, csavarozhatnátok a barkácsgépet, polírozhatnátok az asztallapot, szerelhetnétek a bicikliváltót, sodorhatnátok a kábelt, fújhatnátok az üveget látástól vakulásig fillérekért, s aludhatnátok a munkahelyeteken, vagy egy zsúfolt munkásszálláson a földön, csakhogy nem teszitek. Aztán csodálkoztok, ha a mi termékeink olcsóbbak.Persze ne higgyétek el a mítoszt, miszerint mi, kínaiak, szeretünk dolgozni. Valójában ugyanúgy utálunk, mint ti. Csakhogy ha mi nem dolgozunk, éhen halunk. Nálunk nincs nyugdíjrendszer, nincs ingyenes oktatás és egészségügy, nekünk annyink van, amennyit kínkeservvel megkeresünk. Dolgozunk hát, mert muszáj: nekünk nemcsak magunkat kell eltartanunk, hanem gondoskodnunk kell idõs szüleinkrõl, valamint gyerekünk tandíjáról, a bölcsödétõl az egyetemig. Ha nem muszáj, mi se dolgozunk: állami hivatalnokaink például a legtetûbbek a világon, de ez legyen a mi bajunk.

Mondhatjátok, hogy a kínai termékek rabszolgamunkával készülnek, sérülnek az emberi jogok stb. Pedig nem: a munkásokat senki nem kényszeríti dolgozni, s éppen annyi pénzt kapnak a munkaerejükért, amennyi annak a piaci ára. Amennyit ti, vásárlók készek vagytok fizetni a munkájukért. Egyébként ha van valami ötletetek arra, hogy hogyan lehetne másként, mint iszonyú kemény munkával eltartani a világ népességének 21%-át a termõterület 7%-án, szóljatok, a megoldási javaslatot továbbítjuk illetékeseinknek.

Ha el akarjátok lesni a titkunkat, nem kell Vuhuba utaznotok. Elég, ha átmentek a bûzös Deák téri aluljárón a lerohadt kiskörutatok alatt. Van odalenn mindenféle bolt, újságos, virágos, ilyesmi. Az egyik fülkét egy ázsiai család bérli. Figyeljétek meg jól, az a bolt hajnaltól késõ estig nyitva van. Már mindenki rég bezárt, már a koldusok is hazamentek, de õk továbbra is árulják a cigit, csokit, piát. Méghozzá jórészt magyar árukat, mert még a Pécsi Dohánygyár termékeinek értékesítésében is ügyesebbek, mint ti. Na, õk speciel vietnamiak, de ti úgyis kínainak néztek minden mandulaszemût, úgyhogy a lényegen ez nem változtat. Vagy menjetek ki a Hold utcai vásárcsarnokba. A földszinten van vagy hat kifõzde, köztük egy kínai büfé. Az öt magyar kifõzde délután kettõ felé, miután a környék irodistái és brókerei mind jóllaktak, fogja magát, és bezár. Csak a kínai büfé marad nyitva, úgyhogy az a néhány ember, aki valami miatt ebédszünet után megy csak ebédelni, kénytelen cukros disznót enni. Nem nagy üzlet ez, délután pár ezer forintot lehet csak keresni, de õk mégis mindenkit kiszolgálnak mindaddig, amíg a piac külsõ kapuit le nem lakatolják a biztonsági õrök.

Azt mondjátok, hogy az áruink szarok. Akkor, baszki, minek veszitek õket? A helyzet az, kedves barátaink, hogy az egyszer használatos zoknijainkat, a rázós karácsonyfaizzóinkat, a hulló szõrû plüssállatainkat úgy veszitek, mint a cukrot. Amikor kimentek a Négy Tigrisre, vagy bementek a sarki Pagoda Áruházba, pontosan tudjátok, hogy mire számíthattok. Mégis hozzánk jártok vásárolni. Ráadásul az igazság az, hogy bármit bármilyen minõségben képesek vagyunk legyártani, ha megbízható ûrhajóra volna igényetek, s meg tudnátok fizetni, azt is szállítanánk. De ti jobbára a gagyit veszitek, így mi sem törjük magunkat. Megjegyezzük továbbá, hogy a kínai áruk zömét nem is mi hozzuk be - a ti nagykereskedõitek, árubeszerzõitek, üzletkötõitek járják be Kínát, hogy felhajtsák vagy legyártassák a legolcsóbb árut. Gondoljátok, mi kopogtatunk a Tesco, az Ikea vagy a Praktiker ajtaján? A francokat, õk jönnek hozzánk - ti meg megveszitek, amit mi rájuk sózunk.

Szemünkre vetitek, hogy csempészünk, adót csalunk, nem fizetünk vámot.Szerintetek hogy tud bárki becsempészni nyolc konténer tornacipõt? Eldugja a hátsó ülés alá? Vagy az övtáskájába? Nem, a megoldás egyszerûbb: le kell fizetni a ti vámosaitokat, hogy kerülje el a figyelmét pár tonna áru, vagy értékelje a cuccot a valós ár tizedére, s így a vám is tizede lesz a normálisnak. Nekünk vérünkben van a megvesztegetés - mondjuk úgy, a kultúránk szerves része -, de ahhoz, hogy sikerrel járjunk, arra is szükség van, hogy ti elviseljétek és fenntartsátok a világ egyik legkorruptabb állami rendszerét. Ne feledjétek, a korrupcióhoz legalább két fél kell, s mikor mi idejöttünk, a másik felet már itt találtuk. Ha pedig - a korrupciótól most tekintsünk el - adóhatóságotok hagyja, hogy adót csaljunk, rendõrségetek, hogy árut hamisítsunk, ellenõrzõ szerveitek sora, hogy mérgezõ, veszélyes, értéktelen szemetet árusítsunk, akkor talán elõször a saját házatok elõtt kéne sepregetnetek, s csak utána megtalálni minket. Természetüknél fogva boltjaink, üzleteink, éttermeink nem titokban mûködnek, hanem teljesen nyilvánosan, bármikor bejöhettek ellenõrizni, lecsaphattok ránk, razziázhattok. Ha tovább folytathatjuk nem egészen törvényes tevékenységünket, akkor bizony ti vagytok a hülyék.

Ami pedig a márkahamisítást illeti, arra kár is a szót vesztegetni. Ha valaki akkora barom, hogy hamis Nike pólóban szeretne járni - ezt kétszáz méterrõl is jól fel lehet ismerni -, s mi kielégítjük ezt az igényét, akkor inkább dicséretet érdemlünk, semmint gyalázkodást. Nem csapunk be senkit. Vagy szerintetek bárki is komolyan gondolja, hogy az Arany Sárkány Üzletházban valódi Adidas sporttáskát kap? Bár, amilyen hülyék vagytok, még ezt is el tudjuk képzelni.

Hasonlóan nevetséges, amikor azért kárhoztattok minket, mert büféink minden városotokat ellepték. Pedig itt is ti voltatok a barmok. Amikor a rendszerváltásotok idején bezártak az üzemi étkezdék, menzák, kifõzdék, vállalkozóitok kárpótlási jegyekkel és lila zakókkal csencseltek, ahelyett, hogy észrevették volna a piaci rést, s gyorsétkezdéket nyitottak volna. Mi voltunk, s lényegében máig mi vagyunk az egyetlenek, akik olcsón, gyorsan, kiszámítható minõségben meg tudjuk tölteni a gyomrotokat. Mi nem túrtunk ki senkit a helyérõl: az általatok elhagyott lyukakat béreltük ki, s hoztuk létre országotok legnagyobb gyorsétterem-hálózatát. A kaja, amit adunk, valóban gyalázatos - de nektek ez is jó (egyébként már rég tönkrementünk volna). Mi pedig, nem tudjuk, megfigyeltétek-e, nem járunk a saját büféinkbe. Nektek se lenne muszáj, mégis megteszitek, hát magatokra vessetek.

Sokat röhögtök rajtunk, amiért nem tudjuk megtanulni a nyelveteket. Nos, a helyzet az, hogy nem is akarjuk. Hiedelmeitekkel ellentétben eszünk ágában sincs elfoglalni az országotokat, vagy akár csak végleg megtelepedni benne. Nem olyan jó hely ez. Sõt, nem akarunk titeket elkeseríteni, de Shenzhen, Shanghai, Qingdao, Hangzhou sokkal szebb és jobb helyek. Mi azért jöttünk ide, hogy pénzt keressünk, s ha elég pénzt kerestünk ahhoz, hogy továbbállhassunk egy jobb helyre, akkor továbbállunk. Aki igazán sikeres volt közülünk, az már rég továbbállt Angliába, Franciaországba, Amerikába. Sokan visszamentek Kínába, mert ott is jobb lehetõségek vannak, fõleg, ha az embernek sikerült összegyûjtenie némi tõkét.

Eszünk ágában sincs magyar állampolgárságért folyamodni, már csak azért sem, mert ezzel elvesztenénk a kínait, ami nem feltétlenül jó üzlet. Ráadásul a hülye, folyton változó jogszabályaitok miatt nem is érdemes hosszú távra terveznünk, mert tizenöt átgürcölt év után is sokszor azon múlhat egy-egy tartózkodási engedély meghosszabbítása, hogy a bevándorlási hivatalban az ügyintézõ hölgyet elõzõ este boldogították-e, s ha igen, mennyire. Egyszóval nem fogjuk azzal tölteni a drága idõnket, hogy a bonyolult nyelveteket magoljuk - s ha lehet, gyerekeinket is a kínai-magyar kétnyelvûbe, az amerikai iskolába meg az IBS-be adjuk.

Szóval lehetne egy kicsit kisebb az arcotok. Az igazság az, és kérünk titeket, ne sértõdjetek meg, hogy képmutató, igénytelen és ostoba olcsójánosok vagytok. Mi azt mondjuk: ahelyett, hogy embargó alá helyeztek minket, inkább gyártsatok olcsóbb és jobb cuccokat, mint mi. Ahelyett, hogy bojkottáljátok áruinkat, inkább próbáljatok olyasmit gyártani, amire nekünk is szükségünk van, s amit csak ti tudtok készíteni. Ahelyett, hogy a hülye politikusaitokat külditek hozzánk - akik úgysem csinálnak semmit, csak esznek-isznak és a ti pénzeteken nézik meg a Nagy Falat -, lepjék el Kínát az ügyes üzletembereitek a visszautasíthatatlan ajánlatokkal. És rinyáljatok kevesebbet, dolgozzatok többet.

Köszönjük szíves figyelmeteket. Reméljük, azért barátok maradunk.

Üdvözlettel: A kínaiak

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.10. 15:42:51

@trendo+:
kedves trendo, egyetértek , és már megint a számból vetted ki ezt a rengeteg karaktert! ::))) Tán annyit tennék hozzá, hogy én mindezt azért nem kifejezetten a magyar barátainknak címeztem volna, igaz, a nagyarcúakba mindazok beleférnek, akik ma még mindig a K-Ny mizérián csámcsognak...

De hozzá kell tennem, épp a minap olvastam ezt a kitételt " bolond likból keleti szél fú". és amire vonatkoztatták, mert ugye azért az sem mindegy, abban a vonatkozásban releváns is volt. Csak hát ne általánosítsuk... Mert meggyőződésem, hogy ki ebben, ki abban a vonatkozásban mindig követ valakit. Arról nem is szólva, hogy rég elmúlt már a K-Ny reláció dominanciája, mert ha nem is vesszük észre, de napjainkra az É-D reláció bizony legalább (ha nem jobban) olyan dominánssá vált.

Namármost én éppen egy linket készültem idecitálni - reagálásként a posztra - , aminek ez csak egy részlete: "Vagyis Kína most épp csendes polgárháború időszakát éli (most nyeli le az FDI békáját, - miközben persze lopja a szabadalmakat, meg elköveti mindazt a szabálytalanságot, amit az „eredeti felhalmozásban” Angliától Németországig mindenütt elkövettek…"
A link pedig itt: almairja.blogspot.com/search/label/vil%C3%A1ggazdas%C3%A1g:%20november%20eleje

Luczifer 2010.11.10. 17:15:53

Kelet, Nyugat, mint kultúra biztos, hogy létezik. És a „keleti” szél szerintem ide tartozik, tekintettel arra, hogy mentalitásokról van szó. Ha jól értettem a hozzám szólót! :)
Trendo által felvetett problémák viszont inkább osztály jellegűnek tűnnek. Ki kit ver át, ki kit zsákmányol ki. Ott a kínai és a magyar kapitalista kooperál a kínai és a magyar proletár kárára. Az egyiket mint termelő, a másikat, mint fogyasztó húzzák csőbe. Ha szabad így fogalmaznom.

trendo+ 2010.11.11. 06:04:18

(egy)
Spengler műve egy egész művelt generációt varázsolt el. Majdnem mindenki gyanította, hogy sok minden "nem stimmel", de olyan jó volt megmerülni egy ilyen nagyszabású, magával kongruens mesében. Nekem egy kicsit a Gyűrűk ura és a Wagner-féle Niebelung operák jutnak eszembe, amit képesek a hívők órákon át sírva hallgatni.

(Jaj, mindjárt felébred M. és nekiesik, amit mondtam és ízekre szedve kielemzni, miért van ez így, illetve miért is nem :)))

trendo+ 2010.11.11. 06:23:33

(kettő)
Emlékszem a rendszerváltás éveiben felszínre törő fogyasztáskultuszra, melyet a régi rendszer már képtelen volt letörni, szabályozni, depláne kiszolgálni. A Németh Miklós kormány alatt beinduló Gorenje karavánokra és arra a mindent elsöprő, mámoros tobzódásra, amit ebben az országban kitört. No persze, a fogyasztás orgiáiban igen eltérő szinten és módon vehettünk részt, de végül, az állandósult áruhiány szűkös évei után mindenki kivehette a részét a tombolásból, ami aztán totál padlóra küldte a magyar gazdaságot. Ha ezt az érzést és következményeimet kivetítetem a milliárdos kínai lakosságra (a kispadon India melegít!), ijesztő perspektíva kezd kibontakozni lelki szemeim előtt. Ha csak magyar fogyasztási szintre beáll Kína... vajon mi lesz az energia, nyersanyag fronton és milyen szinte környezetrombolás alakul ki? De nem gondolnám, hogy a Nyugat (jórészt persze önzésből fakadó intelmeit egy ilyen erejére ráébredő óriás figyelembe fogja venni és hajlandó lesz lakosságát önkorlátozásra bírni, ideológiai eszközökkel vagy erőszakkal)

Luczifer 2010.11.11. 08:54:24

Ha ez így van, ha van erre esély és vélhetően van, akkor végképp nem értem, hogy miért várunk csodát a keleti széltől? Mit hoz a keleti szél?

trendo+ 2010.11.11. 10:17:26

Hát ez az... Rövid távon persze a magyar külkereskedelemnek jól jönne egy kis egyensúlykiigazítás, vagy egy kis kínai tőkebeáramlás, főleg a termelő szférába.
De én azért azt hiszem, hogy az Orbán féle keleti szél inkább csak egy diszkréten elengedett fing lesz.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.11. 13:45:49

Minden idealizálás hamis, a keleti kultúra közösségeszményének idealizálása is az.
Az 1800-as évek végén Csernisevszkij - a szlavofilok és a modernizálók vitájában, az utóbbiak mellett szólva bevezette az "értelmes önzés" fogalmát. Arról beszélt, hogy olyan új emberekre van szükség, akik képesek magukat tagolni, kiemelni saját érdekeiket, és ennek megfelelően tenni a dolgukat a közösségért, nem pedig valamiféle ködös és differenciálatlan értelemben. Az elmosott, differenciálatlan értelemben való erőfeszítés az minden esetben valamilyen uralkodóréteg értelmében, érdekében vett közösségiség. Minderről nemrég Pléh Csaba beszélt, nem szó szerint idéztem.
Szóval a szelek kérem össze-vissza fúnak le, fel, keresztül és kasul na meg átellenben is. :D

Luczifer 2010.11.11. 15:06:22

De mire gondol a miniszterelnök úr? Költői képekben fogalmaz, de nem hülye. Valamit csak jelent ez a keleti szél. Pénzt? Piacot? Gazdaságirányítási rendszert? Munkán (éhbéren) alapuló fellendülést? Mire gondol? Mi az, ami keletről jön és pótolja az összedőlt :) kapitalizmust? Nyilván meg fogom tudni, csak kíváncsi vagyok.

trendo+ 2010.11.11. 16:52:48

Orbánt nem tartom elméletben jelentős politikusnak. Kiváló hatalomtechnikussá nőtte ki magát, amiben segítették meglevő és kifejlesztett képességei, beszédkészsége és vezetői (bandavezéri) karizmája. De ő nem államférfi, csak egy hataloméhes, hatalmához foggal-körömmel ragaszkodó Bicska Maxi. Lózungjai mögött ne keressünk mély értelmet, mert csalódás fog érni minket. Amúgy is hajlandó gyorsabban elfeledni őket, miután pillanatnyi céljukat, a közfigyelem tematizálását elérték.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.11. 18:17:47

@Luczifer:

Momentán nem gondol ő semmire, csak körülnéz és azt látja, hogy egyelőre mindent megtehet...és neki CSAK a hatalom kell, sőt számára ez egyenesen élet-halál harc. Ezért demagógiára, populizmusra épít, mert látja, h. a sokadalom még mindig arra vevő. Így aztán kéznél van a szlavofil közösségiség, puffognak is a jelszavak.

Luczifer 2010.11.11. 20:34:49

Annak, amit csinál van egy keleties stichje. Ezt azért ő is tudja. A kérdés az, hogy ezt kivételkén kezeli, vagy be akarja illeszteni egy új rendszerbe? A keleti szél után azt említette, hogy sok szokatlan dolgot fog csinálni. Szerintem a mostani műsor nem tévedés, stb., hanem koncepció. Nem akarom túlspilázni, de ez nem véletlen, meg tömegek uszályába kerülés.

trendo+ 2010.11.11. 20:56:30

@Luczifer: Orbánnak nagyszerűen bejönne egy oroszos-kínais modell valóban. Centralizált egypártrendszer (max.Őfelsége illemtudó ellenzékeként egy-két jelentéktelen gittegylet), piacgazdasági jelszavakkal megtűzdelt tervgazdálkodás, melyben az irányítók a legfőbb oligarchák lennének, néha-néha egy túlságosan feltörekvőt odavetni a riválisoknak, a tömeg boldog tapsai mellett. Hatalmi ágak szétválasztásán halkan kacagunk, könnyes szemünket egy mellényzsebből előhúzott bíróval megtöröljük.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.11. 21:53:57

Ugyan már, koncepcióról szó sincs. Rögtönzések soráról, amibe már egyre jobban belecsavarodnak, annál inkább. Amit meg csinálnak az leginkább is rosszagú és messziről bűzlő... Ez a keleti maszlag is egyfajta kábítás, meglovagolja az irigyyek tömegét és hát ellenséget kell választani, ezt ugye mindenki tudja, aki ismeri a tömeglélektant és a politikai manipulációs technikákat. Szóval nincs itt sekelet, senyugat, itt kérem csak nagymagyar ostobaság van. és mert a dolgok - nem is kicsit - összefüggnek, hát teessenek csak ennek az orbitális nagy és ostoba marhának a szövegét alaposan átolvasni. Na kérem, ha ennek a bandának ezt az üresfejű pacekot sikerált a k.elnöki székbe gyömöszölnie, és közben mégcsak nem is szégyellik össze-vissza magukat ezért a nagyvilág előtt, hát, nem sok jót jósolok nekik... (se).

hirszerzo.hu/belfold/20101111_schmitt_pal_alkotmany

trendo+ 2010.11.12. 07:35:31

Ami azt illeti, többet néztem ki ebből a brancsból. Valahogy úgy képzeltem, hogy a választási vereségük után nekiállnak, mindenféle szellemi műhelyekben, alkotóközösségekben, alcsúti szeánszokon kimunkálnak valamiféle nagyívű koncepciót, gazdaságra, szerkezeti reformokra, kultúrpolitikára. De ezek a fülkerforradalmárok csak a hatalom megragadásának lépéseit dolkozták ki aprólékosan. Milyen pozíciókat kell villámgyorsan elfoglalni, kiket kell kiszorítani, milyen jogalkotási dömping kell a "mi embereink" bebetonozásához. Gazdaság? Bakfitty! Az IMF-től berinyált Bajnai nagyjából rendbetette a költségvetést, indulhatunk nulláról, Fiúk! Majd Viktor lenyomja az EU torkán, amit kell, és akkor elnegdeve a hiányt és játszadozva kicsit az inflációval, egész jól elleszünk... No, ki kever? Első piros oszt!
süti beállítások módosítása