egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Diskurzus

2010.10.05. 11:57 | Luczifer | 7 komment

Még mindig a blog hatékonysága. Csodát akarok!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az előző részek tartalmából
 
Ha jól értem az eddigieket arra jutottam, hogy ha csak egy-egy posztban és olvasókban gondolkodunk tetszik nem tetszik Pareto jegyezte rend szerint a megértést a közlések 20%-a adja.  A közlések 80%-a megy a pusztába. Nem valami lelkesítő. Különösen, ha az ember úgy gondolta, hogy minden szava világos, egyértelmű és célba talál. Ezt egyébként nem csak a posztot író gondolja így, hanem a mást író is, de a posztot írónak és a mást írónak is meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy ez nem így van, és ez így a normális.
Aztán azt kérdeztük, hohy más-e a helyzet, ha nem egy-egy közléssel, hanem egy közlés sorozattal próbálkozunk? A „megértés” és a „nem megértés” elosztása valószínűleg nem igen fog változni, de talán a „nem megértés” kevésbé lesz nem megértés. Az „igen” ugyan sohasem lesz igazán igen, de mégis közelebb keveredhetünk hozzá, azaz a megértéshez. Ami nincs. Mert ugye ott vannak azok a limesek.
 
Sémákba zártan
 
És itt kapcsoljuk be a megértésbe a párbeszédet! A blog sava borsát! Javít-e ez a helyzeten? Várakozásaink szerint igen, hiszen megannyi – bevallásuk szerint – értelmes ember beszél, akik meg akarják érteni a Másikat, akik ki akarják fejezni magukat. Mi ugyan már tudjuk, hogy ez még senkinek se sikerült, de ők reménykednek.
Nézzük közelebbről, mit csinálnak a reménykedők. A párbeszéd onnan indul, hogy valaki közöl valamit és a Másik észrevesz valamit, és annak nyomán, amit észrevett kialakítja azt a képet, amire válaszol. Nem arra válaszol, ami oda van írva, hanem arra, amit érzékelt, amit valamilyen tanult séma segítségével észleletté alakított. (Mindenki ezt csinálja) Az olvasó sémái ez esetben fontosabb szerepet játszanak, mint maga a szöveg. A sémák olvasás közben aktivizálódnak és a szöveg alkotó elemeivé lesznek, sőt ők lesznek a szöveg, amire aztán válaszol. A válasszal ugyanez a folyamat játszódik le, csak a személyek változnak. A diskurzus lényege, az elmondottak / írottak és a hallottak / olvasottak minél jobban illeszkedjenek egymáshoz, ami a gyakorlatban a kognitív értelmezési keretek folyamatos átszerkesztését jelenti. Hogy közelítsenek egymáshoz. Hogy ugyanarról beszélhessenek. De hát azok a limeszek! Itt is azok a limeszek. Sose jutunk oda. De azért mégiscsak gyümölcsöző lesz a párbeszéd, ha a prekoncepciónk / sémáink helyett egyre nagyobb részt az új információkra támaszkodunk, azaz, ha kontroll alatt tartjuk a sémáinkat aktivizáló kényelmes fantáziánkat, és nem a sémáznkat tükröző képzelgéseinkkel, hanem a Másik üzenetével foglalkozzunk.Ha változtatunk a tanult sémákon.De ez nehéz. Annyira nehéz, hogy sokszor inkább le is mondunk a megértésről.

Egy lemondás anatómiája
 
Vegyünk egy példát, a Paradicsom c bejegyzést. Hány paradicsom van a posztban? Egy a mellékelt képen, ahol a fátyolos vízesés, a tiszta tó/patak, az életteli zöld, a még tisztább még gyönyörűbb, de fátyoltalan lány hívogat. Együtt s külön, külön garantálva, hogy ez a paradicsom. A szövegben ott van József paradicsoma, aki kalandos és minden bizonnyal viszontagságos évek után megtelepedett e kellemes szigeten, ahol neki ugyan nincs külön vízesése, kristálytiszta tava és a felesége is legfeljebb neki oly’ nagyon gyönyörű, de itt nem gond a holnap, nem kell naponta rettegnie, küzdenie, ahol tisztesség van, ahol családja van, kis háza, a kertben állatok, ahol visszakapja az elkóborolt lovát. Álmodni nem lehet ennél többről. Neki ez a paradicsom. Aki volt már fáradt, az megérti. És végül ott van még egy éden-projekt. A professzor asszony, aki a ragyogó intellektusával linkelt egy nagyot - pont e sziget lakóival kapcsolatban - hogy bekerülhessen egy egészen más paradicsomba, ahol a boldogság egészen mást jelent, ahol a boldogság a hatalom, a pénz, a hírnév, ahol a selejtes szuperego nem akadály. Sőt! Izgalmasabbá = értékesebbé teszi a személyiséget! A poszt e három paradicsom felvillantása, hogy rácsodálkozzunk, lám, lám milyen gazdag a világ paradicsom kínálata. Melyikben van több illúzió? Melyik mögött van több megalkuvás, melyik rejt több csapdát, veszélyt? Melyik talmibb? Melyik paradicsom hozza el a boldogságot? Mert ezért ácsingózik mindenki. Még ha engedve a kor divatjának le is tagadja.
Ez van odaírva. De nem feltétlenül ezt észleli, olvassa a T Olvasó. Sőt biztos, hogy nem ezt. Neki mások a sémái és másképp, másért szelektál, állítja rendbe a felvillantott paradicsomokat. A reklámképet érzékelve a falvédőkről kialakított kritikai sablont hozza be, mint észleletet, majd a szerény anyagi biztonság nyújtotta örömökre ugyancsak lenéző, bíráló sémákat aktivizált, hogy végül a világhírű antropológussal kapcsolatban a szikrázó sikeres intellektusnak kijáró tisztelet felmentő / megértő sémáját bocsássa a rendelkezésünkre. A hozzáadott érték; mindenki megkapta a magáét. Jogot a kritikai hangnak! Helyes, csak hogy az én értelmezési keretemben nem voltak jók és rosszak, értékesek és értéktelenek, hanem megannyi esendő ember volt, aki próbálkozott. Mert valahol mondták neki, hogy küzdjön. Meg bízzon. Párbeszédre, a téma kibontására, ez esetben nem igen nyílott lehetőség. Az értelmezési keretek nagyon messze voltak egymástól. Ez a poszt ebben a viszonylatban a megértést nem hozó 80%-ba sorolt be. Lehet, hogy másoknál a megértett 20%-ba. Sémáink ezt engedik.
 
(A fénykép dr. Horváth Győző tehetségét dicséri)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr912339116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trendo+ 2010.10.05. 21:18:27

Nincs módomban hatalmas szellemi apparátussal értelmezni azt a nyilván totál lényegtelen megfigyelést, ami saját blogommal kapcsán most veletek is megosztok. A blogot egyre többen olvassák. Sok a rendszeres visszatérő, van, aki naponta többször, mások néhány naponta jönnek és olvassák mindazt, amit felteszek. Mivel gyakorlatilag a tartalom saját szellemi termékem, ezért elvben elmondhatnám, hogy lám, egyre többen kíváncsiak gondolataimra. Ámde! Az olvasók elsöprő többségének egy vak hangnyi hozzátétele nincs a leírtakhoz. Amennyiben mégis, akkor szinte biztos, hogy nem a bejegyzés lényegéhez szólnak hozzá. Nem minősítik a tartalmat se pozitívan, se negatívan. És úgy tűnik, a többségnek fogalma sincs arról, hogy miért is írtam le azt, amit. Képtelen vagyok kiszámítani az olvasók várható reakcióit, tippjeim és megérzéseim lassan elérik a magyar politológusok elemzéseinek hatékonyságát :)
Ha valaki mégis hozzászól, a legtöbbször valami számomra érthetetlenül banális megjegyzést tesz. Valószínű persze, hogy közzétett gondolataim éppolyan sekélyesek, mint az olvasóké, ezért egy futó olvasás hatására már ki is halt belőlük a vita, az értékelés vagy bármi más diskurzus igénye. Én se ragadok tollat, ha egy bulvárlap vagy használati utasítás akad a kezembe. De akkor minek olvasnak egyáltalán? :)))
Nem értem.

Luczifer 2010.10.06. 07:45:01

Ők olvasnak valamiért, de minek írsz, drága Trendo?! ::))
***
Itt a látogatottság hullámzó. Augusztusban a felére esett vissza, most visszatért a normális kerékvágásba. Maga a látogatottság itt aránylag egyszerű eszközökkel növelhető. Pl. Magyarország, Orbán Viktor, választás, Trianon, stb. említése szavakban, képekben. Van olyan poszt, amelyik jó egy éve került fel és még mindig olvassák. Legalábbis a statisztika szerint. Ennek a megértéshez nemigen lehet köze legfeljebb akkor, ha ezeket a hívó kategóriákat a látogatók értelmezési keretéhez közelítő rendben adom elő. Egyébként közlik, hogy hülye vagyok, s lekopnak. De hát ebben nincs semmi különös, mert ez egyébként is így van, ez egyébként is előfordulhat. Leszámítva, ha kritikusi magatartást tanúsít valaki. A kritikust az eredeti a töprengő, megértő, gondolkodó értelmében használom, ami nem = a lecseszővel, aminek egyébként vajmi kevés köze van a kritikussághoz. Ha a párbeszéd folyamatos interpretációvá válik, az segítheti a megértést. De a háttérben gyakran meghúzódó merev értelmezési rendszerek ezt nem mindig engedik meg. Plusz ez strapa is ne felejtsük. Szerintem élvezetes, remek dolog, de strapa. De ha tetszik, miért nem tanulod meg? – kérdezné apu.

trendo+ 2010.10.06. 08:47:32

Igazad van! Át is gondolom ezt a dolgot! Lehetséges, hogy nem a blogírás a legmegfelelőbb önkifejezési forma a számomra :)

A politikai témájú blogok zöménél azt tapasztalom, hogy a látogatók egy része ezt nem holmi demokratikus vitakörnek használja. Inkább liturgikus, érzelmi töltetű szertartásként. Orwell gyűlöletfélórái jutnak eszembe sokszor. Kialakult a szigorú szertartásrend.
Megjelenik a bejegyzés. Gyakorlatilag teljesen mindegy, milyen tartalommal.
A vezérszónok megadja az alaphangot: rápillant a szerző nevére (ha van fotója, az sokat segít) és ordenáré stílusban elkezdi szidalmazni. Anélkül, hogy a cikkhez egy szót is hozzászólna. Ehhez feltakarnak a többiek. A tapasztaltabbak a szerző bűnlajtsromával kezdik: lehetőleg családi kapcsolatait, felmenőit, baráti körét is bevonva a szidalmazásba. Hab a tortán, ha egy kis zsidózás, cigányozás is belefér a szerző vélt vagy tényleges származása okán. De ha ilyenre nincs is tényszerű adat, az se gond. Elég a vélelem.
Aztán jön a politikai barátok, szövetségesek sommás minősítése. Ki kiben van benne derékig,. kitől kap pénzt ezért a szemét bejegyzésért stb.
Majd ennyi bevezető után egy-két ember esetleg el is olvassa a bejegyzés kivonatát. Néha az egészet. Egy-két sort kiragadva dóhödt újabb szitkozódás következik. Kulturáltabbak beérik maróan epés megjegyzésekkel, melyek sokszor megint visszavezetnek az eredeti személyeskedő vonalhoz.
Mostanában határozott eszkaláció figyelhető meg. Azelőtt az azonos hitűek gyűltek össze és közös csaholással biztosították a falka összetartozását és szektás fegyelmét. Most már csapatostól átjárnak a máshogy gondolkodók fórumaira egy kis jóleső gyűlölködésre. A cél az, hogy elüldözzenek onnan mindenkit, aki akár csak szektorsemleges véleményt is mer közölni. A végén kialakul a furcsa kép. A bejegyzéssel homlokegyenesen más szemléletű kommentáradat. Mint amikor összecserélik valahol a fejlécet :) Aztán, vagy a szerkesztők unják meg a folyamatos frusztrációt, vagy maguk a kommentelők. Hiszen, ha nincs kit anyázni, olyan unalmas e földi lét.

Luczifer 2010.10.06. 10:18:23

Remek leírása ez a Fradi-Dózsa kemény magra emlékeztető bloggerek-kommentezők világának. Nem a foci, hanem a balhéért van az egész. Amit máris javíthatok, hiszen ez esetben fociról nem igen beszélhetünk. Igaz politizálásról se. A csőcselék mulat.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.06. 15:27:42

"A" paradicsom, az "A" paradicsom, tán mindenki ismeri a forrást... ez még nem zárja ki azt, hogy mindenki a saját szemével tekinthessen rá. Csak ne feledjük, amit rendre megteszünk, hogy jelentés és jelentősség az nem ugyanaz! Minden jelentéshez viszonyulunk, azaz minden jelentés sajátos jelentőséggel bír a számunkra..., de ettől még az a jelentés, ami a közös "A paradicsomban", az nem íródik felül, ugyanis még az eltérő jelentőségek is ehhez a közös jelentéshez képest lehetnek csak sajátosan eltérőek...

Úgy látszik, hogy a szezont nem csak a fazonnal nem ildomos összekeverni, de a "A paradicsom"-mal sem. :D

trendo+ 2010.10.08. 08:45:05

@malvina: Jaj, ezt én most nem értettem! Nem a másik poszthoz szóltál? Vagy csak álmos vagyok?

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.08. 17:52:47

@trendo+:

Bocs, nem jeleztem, ennek a posztnak az " Egy lemondás anatómiája" c. részére reflektáltam... :)
süti beállítások módosítása