egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Bűn és büntetlenség

2010.06.18. 09:22 | Luczifer | 12 komment

A „Biszku filmet” ugyan nem látni, de már vele foglalkozik a média.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A filmmel kapcsolatban látni képeket. Volt valahol egy vetítés, ahol a sorban állókról készítettek egy végignézhetetlen tízperces filmet, ezenkívül van másfél perc a Mandineren, ahol a két alkotó jórészt rosszul artikulálva, érthetetlenül beszél. Újságírók, nem beszédművészek! De azét hallani, valami „tetszik”, valami „Béla bácsi”. Hogy miért nem Biszku úr, az megfejthetetlen. Ez a pali tényleg öletett! Kínos amatőrök. Kínosan trükköznek. Semmi tökösség. Semmi gondolat. Tényleg kínos másfél perc.
A filmről magáról a már említett vetítésen részvett újságíróktól tudni. A beszámolókat, ha valaki mazochista végigolvashatja az interneten. A szokásos rossz párhuzamok, a szokásos rossz kérdések és a lehető legrosszabb válaszok. Kínos amatőrök. Semmi tökösség. Ha az élők / a nyerni vágyók sunyi arroganciáját nem nézzük annak. Mígnem Béla bácsi, a mi Béla bácsink visszakérdez; miért nem kérdik meg, hogy a kivégzettek, hány embert öltek meg? Tényleg miért nem? Olcsó védekezés – jön a válasz. De hát vádoljuk, és ha vádoljuk, joga van védekezni. Akár olcsón is. És ha nem kérdezzük meg, miért nem engedjük, hogy megkérdezze? Mitől félünk? Ettől az engedékenységtől még lehet valaki elvhű, lehet demokrata, tisztelheti 56 emlékét. Ezt onnan tudom, hogy nézeteimhez tartom magam, demokrata vagyok és tisztelem 56 emlékét. Másoknak is sikerülhet. A félelem oka persze világos, így megfogalmazódhat, az, az álláspont, hogy gyilkolni nem csak forradalmárokat nem szabad, de egyenesen senkit se, mert haszontalan, nert nincs haszna. Ha csak az nem, hogy a bosszú lángja sose lobban el. Most úgy tűnik nem fog. Ez meg a mi bűnünk. És ez lesz a mi bűnünk, mindaddig, amíg nem lesznek új kérdéseink és új válaszaink. Amelyek elhozzák a katarzist. A megtisztulást. A gyógyulást. Mi ezért fogunk felelni.

Címkék: 56 megtorlás biszku

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr702090758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.06.18. 11:18:09

Foglalkozzon is! Elsőre mondjuk azzal, hogy hogyan történhetett, hogy eddig mindezzel - hivatalból - senki sem foglalkozott. Továbbá azzal, hogy ez a hallgatás, érdektelenség a társadalom morális állapotára vajon milyen hatással is volt. Mert hogy az a tény, hogy a fiatal filmkészítők pofátlanul egyszerűen "csínynek" nevezik a szándékos félrevezetést és hazugságot, hát ez az erkölcsiség , illetve annak hiánya is a következmények közé sorolandó. Ez persze semmiféleképpen sem igazolhatja a filmkészítők cinikus, felületes és hebrencs eljárását, munkavégzését. Azért merem ezt így leírni, mert egy rádióműsorban személyesen, az ő szájukból hallottam az eljárásról.Egyetértek tehát Kisfaludy Andrással, a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesületének elnökével abban, hogy a filmkészítők nagyot hibáztak, egyszerűen semmibe vették a dokumentumfilm-gyártásban több évtizede alkalmazott íratlan szabályok sorát., mint hogy ahhoz, hogy felvegyék a riportalannyal folytatott beszélgetést, ahhoz bizony az ő írásos beleegyezését kell kérni, illetve a kész filmet is be kell neki mutatni. A filmkészítők egyiket sem tették meg.
Arról az "apróságról" már nem is szólva, hogy a film készítői, Skrabski Fruzsina és Novák Tamás riport elkészítésének érdekében félrevezették a riportalanyt.. Méghozzá azzal, hogy a szülőföldjéről jöttek el hozzá azért, hogy a falu híres szülötteiről.az almanach számára filmet készítsenek róla.

És nem fogadom el azokat a vélekedéseket sem, miszerint egy bizonyítottan tömeggyilkosnak nevezhető emberrel szembeni eljárás során számára semmiféle jognak nincs helye. Ez ugyanis nem más mint a "szemet szemért " logika, és hát ezen az alapon akár be is kopoghatnánk az ilyen ember házába, majd köszönés helyett egyenesen a szeme közé durranthatnánk egy formásat a "jóképű" , már-már házihasználatú Army Glock 17-esünkből.

Szóval ismételten gondolkodjunk el azon, hogy dacára annak, hogy állítólag már régóta tudják/tudjuk, hogy a volt belügyminiszter bűnös, ezidáig mégsem történt semmi. Talán majd most???

Luczifer 2010.06.18. 11:43:56

A kilencvenes évek elején volt egy német – talán politikus? – aki kifakadt; hogyan viselkedhetnek úgy, hogy nekem ezeket kelljen védenem? Elfelejtettem a nevét, de megmaradt, amit mondott. Tartalmilag biztos, hogy ez volt.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.06.18. 12:05:33

@Luczifer:

Nem ismerem a fickót, és az a gyanúm, hogy nem járok messze az igazságtól, ha azt gondolom, ezzel sokan mások is pontosan így vannak.

trendo+ 2010.06.18. 19:38:23

Ebben az országban nincsen olyan idős ember (jobb- vagy baloldali, hívő vagy ateista, magyar vagy valamelyik más etnikum tagja, nemesi vagy paraszti származású, munkás vagy értelmiség, párttag vagy pártonkívüli), akit legalább életében egyszer nem értek sérelmek pont a származása, a hite, a politikai hovatartozása okán vagy kapcsán. Ha nem őt közvetlenül, akkor a családját, a felmenőit vagy a gyerekét.
Itt mindenki frusztrált és többgenerációs sérelmet, igazságtalanságot hordoz magában. De olyan ember sincs, aki ne húzott volna életében legalább egyszer hasznot a mások ellen elkövetett jogtiprásokból. Ne ült volna be elbocsátott ember státuszába, ne foglalt volna el disszidenstől vagy kitelepítettől kisajátított lakást, ne hagyta volna szó nélkül mondjuk kollegája, barátja megaláztatását. "A forradalmak, háborúk legbiztosabb velejárója, hogy a parasztok kifosztják a kastélyt" -írta le egy tragikus sorsú barátom.
"Mindenki a rendszer része" - mondta egy másik, egy veterán kommunista, aki egyaránt ült Horthy, Rákosi és Kádár börtönében.
Az ilyen ügyek kapcsán mindig szóba kerül a "kibeszélés", a történelmi tisztázás igénye. Én már nem hiszek ebben. Csak a meglevő gyűlöletünkhöz szerzünk mindig újabb muníciót. Nem hiszek a kikényszerített bocsánatkérésben sem. Kínában, a kultúrális forradalomban az abszurditásig vitték a forradalmi önkritika műfaját.
Mit kéne tenni? Hát azt, amire a népünknek soha, semmi hajlandósága nem volt és nem is lesz. Megkötni a magunk Moncloa-paktumát és lélekben megbékélve a jövőbe nézni, azért dolgozni közösen.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.06.18. 21:00:34

@trendo+:

Na, ilyeneket más is tud ám! Mármint, hogy nincs olyan, hogy ártatlan, hogy mindenkinek kijut pro és kontra, meg sem a szerencse, sem pedig a szenvedés nem válogat... ésatöbbi, ésatöbbi. De hát kérem, ez nem más, mint a felelősség összemosása! Ne keverjük a szezont a fazonnal. Senki sem gondol itt boszorkányüldözésre! De többszörösen kiszolgáltatott emberek hibás döntéseit, tévedéseit összekeverni a hatalommal visszaélők szándékosan és tudatosan megszervezett és kivitelezett tömeggyilkolásaival, hááát... És természetesen egyetértek veled abban, hogy megbékélve, és a jövőbe..., na de a megbékélés nem megy megbocsátás nélkül, a megbocsátáshoz pedig azért szükséges a megbűnhődés magától értetődésének tudatára is.Ugyanis meggyőződésem, hogy a különböző politikai kurzusok (oldalaktól függetlenül) éppen azért tudták a népeket mindig (még ma is) manipulálni és permanens vicsorgásban tartani, mert az efféle ügyek nem kerültek korrekt módon elrendezésre.

trendo+ 2010.06.18. 23:56:09

@malvina: Hát akkor menjünk, oszt lőjük le Biszkut? Állítsuk bíróság elé? Eichmann elrablása, pere és kivégzése óta van az a szomorú érzésem, hogy az emberiség képtelen igazságot szolgáltatni. Valahogy a mi korrektnek induló, elemi erkölcsi igényből fakadó igazságosztásunk mindig újabb és újabb inkorrektséget szül és végül ez az, ami összemossa a bűnösök felelősségét.
A Biszku film készítői valamiféle beismerést akartak kicsikarni a tömeggyilkosból, akit Béla bácsiztak közben. Azt szerették volna hallani tőle, hogy közvetlenül beavatkozott a bírósági ítélethozatalba. Nos, tudtommal erre nemigen volt szükség, mikor a Tutsek féle vérbírók enélkül is tették a dolgukat... Furcsa véletlen, hogy Tutsek fiatal fogalmazóját dr. Torgyánnak hívták... Mert a későbbi sztárügyvédi státuszhoz eléréséhez előbb be kellett kerülni az ügyvédi karba, ugyebár, és azt ki kellett érdemelni... És hány ilyen példa van! Pro és kontra lehet sorolni a végtelenségig. Én személy szerint ezért se merném magamra venni az ítélkezés felelősségét politikai ügyekben.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.06.19. 00:30:21

@trendo+: "Hát akkor menjünk, oszt lőjük le Biszkut? "

Ha te ezt olvastad ott fentebb, akkor az bizony nem az én produktumom, hanem a tiéd. Mint ahogy az is, hogy te azt hiszed, hogy azért, mert sajnos vannak elbaltázott eljárások, van rosszul működő igazságszolgáltatás, akkor nosza rajta öntsük ki a gyereket is a lavórral együtt...
Én ezt másként gondolom, ahogy fentebb már leírtam.

trendo+ 2010.06.19. 00:54:45

@malvina: Malvina, igazából magamnak tettem fel a költpu kérdést és ellened akartam fordítani, mintha te ezt mondtad volna. Kár, hogy így félreérthető lett. A lényeg az, hogy én nem tudnék "korrekt" megoldást találni ezekre az elcseszett helyzetekre. Amikor nyilvánvalóan bűnös emberek felelősségét kéne egy megváltozott történelmi közegben megítélni. Nem a felmentésüket szorgalmazom! De ki ítélkezzen felettük? Pisis és elfogult gyerekek, akiknek halvány fogalmuk sincs arról, hogy mi is történt valójában? Vagy a velük egykorú szemtanúk, akik vagy sértettek maguk is vagy sárosak ugyanúgy?

trendo+ 2010.06.19. 00:57:21

No, a sok értelemzavaró elütés miatt aztán most már tényleg rossz a látszat :)))))))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.06.19. 09:34:06

Persze, értem, én a költői kérdéseidet, és teljesen helyénvalóaknak is gondolom őket, ugyanis, amíg világ a világ, ezek a dilemmák megleszenek, sőt meg is kell, hogy legyenek, különben kihalna belőlünk a törekvés a lehető legigazságosabb megoldások keresésére.

Luczifer 2010.06.19. 11:55:53

Igazságos, ami nekem tetszik! :)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.06.19. 14:56:48

@Luczifer:

Csak ne pontatlankodjunk, kérem! Én a "lehető legigazságosabb megoldásról" írtam, ráadásul az arra való folyamatos törekvésről. És mint tudjuk, ezek mindig csak közelítéseket jelentenek, jelenthetnek. Oszt mindig volt, van és lesz is akiknek tetszik, akiknek kevésbé, illetve akinek egyáltalán nem. Ez már csak egy ilyen műfaj! ::)))
süti beállítások módosítása