egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Gyereknapra, gyerekeknek :)

2010.05.29. 17:42 | Luczifer | 5 komment

Mi a forradalom? Mi a konzervativizmus?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A forradalom
A forradalom valami olyan, amikor különösebb átmenet nélkül, megrázó történések, átalakítják a múltat, a társadalmi és politikai intézményrendszert. Azok egészét, esetleg csak egy részét, de fontos részét. A forradalom egy eseménysor, amely komoly kulturális, gazdasági áttörést hoz. És ezzel valaminek a kezdetévé válik. Aminek örülünk, aminek lehet örülni. Már persze ha azok közé tartozunk, akiknek az éppen a süllyesztőbe küldött szisztéma nem tetszett, és az amire kilátás nyílik az meg tetszik. A forradalom a modern kor szülötte. Előtte is előfordult, hogy valakiknek valami nem tetszett, akkor is volt, hogy a nemtetszés erőszakba torkolló eseményeket vont maga után, de azok nem vonatkoztak a merőben új megteremtésére. Ott a tradicionális szisztémák ciklusai váltakoztak, a tradíciót fogalmazták, élesztették újra. A forradalom akkor jön elő, amikor ez a történelemben megszokott restauráció nem jön be. Amikor a szereplők radikálisan szervezési elveket kívánnak váltani. Ezt az új momentumot okkal szokás a francia forradalomban megtalálni, amikor is az „Ez lázadás!”-t kiáltó uralkodónak el kellett magyarázni, hogy tévedni tetszik, ez nem lázadás, ez forradalom. Azaz paradigmát váltunk. Nem királyt, hanem paradigmát. A királlyal együtt az egész hóbelevanc megy a süllyesztőbe. Hierarchiástul, elitestül, intézményestül, legitimációs elvestül minden. Ami marad az, az élet. Amit majd újra szervezünk. Amit fájdalom, de már nem tetszik látni. Mondták a klasszikus forradalomban. 
A forradalom oka, hogy az intézmények kilátástalanná teszik azok életét, akik az eddigiektől eltérő perspektívát óhajtanak. Akik úgy érzik, hogy nekik több jár az élettől. Azok viszik a forradalom ügyét, akik lehetőséget akarnak a gondolataiknak, a tevékenységüknek, a boldogságkeresésüknek, akik ügyeik intézésében befolyásra akarnak szert tenni, stb. vágyaiknak. Amit most blokkolnak, amit egy új szisztémában megvalósíthatónak vélnek. A forradalmak ezért a múlt ellen, a múlt intézményei ellen irányulnak. Mert az már nem boldogít. Az, hogy a későbbiekben kit és mi boldogít, az már egy más lapra tartozik.
 
A konzervativizmus
A konzervativizmus valami olyan gondolkodás, szándék, amely megléte esetén a szereplők akarata valaminek a megőrzésére, átmentésére irányul. Amikor a szereplők nem a változástól, hanem épp ellenkezőleg a múlt intézményesült teljesítményeitől, ezen intézmények folyamatos renoválásától várják a boldogságot. Azt, amit a forradalmárok az újdonságoktól várnak. A konzervatívok folytatni akarnak valamit, a forradalmárok el akarnak kezdeni valamit. Ebből adódik a konfliktusuk. A konzervatívok bíznak a múlt teremtette intézményekben, a kialakult kulturális rendben, a vallásban, a tradíciókban, és ezekhez fűzik reményeiket. A személyes, és a közös cselekvéshez kötődő reményeiket. Ők úgy hiszik - és hajlamosak ezt hirdetni is - hogy a hagyományok, a kialakult minták, a szabályok nem véletlenek. Célt szolgálnak. Akár a teremtés célját. És azért gondolják azt, mármint, hogy az intézmények a teremtést szolgálják, mert azt gondolják, hogy ezeket a teremtés hozta létre. És ha ők ehhez igazodva cselekszenek, akkor a teremtés rendjét, elveit követve élnek. Akkor az, amit ők javasolnak az különösebb igazolás nélkül passzol a teremtett emberhez. Hiszen a teremtés nem tévedhet. Az ész az igen, az tévedhet. Az ész konstruálta intézmény lehet idétlen. Az szülhet bajt. Az ész lehet erőszakos. A teremtés …, hát az nem. Akkor se, ha a teremtést az ész szülte. Az akkor is harmóniát szül. Hiszik és mondják. De mondani biztos, hogy mondják. Hogy tiszteletet követelhessenek. Mert ennyi eszük azért van.
 
A kérdés
Lehet-e egy forradalom konzervatív? Amelyik mondjuk olyan klasszikusan, teremtés elvűen, radikálisan átrendezi a tradicionális világot? Hogyne! Akinek van szeme; láthatja!  

 

Címkék: forradalom konzervatív

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr152040718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.05.31. 11:01:02

Hát igen, jó kis kavarodás, mondhatni zavarosban halászás. :) Már csak azért is mert a konzervatívizmus nem egyenlő a tradícionalizmussal, továbbá a konzervatívizmus éppen hogy a gyors, a radikális változások ellenében (polgári forradalmak, az osztályharc ideológiája,stb.) született meg. Ugyanakkor itt van a "nacholende revolution", a „helyrehozó” forradalom fogalma , amit Habermas vezett be a’89/90-es változások kapcsán. Szerinte ugyanis bár forradalmi horderejű változások történtek, de új alternatív eszmék megteremtésének hiányában ezeket ő mégsem tartja klasszikus értelemben vett forradalmaknak. Azért beszél "helyrehozó" forradalomról mert ahogy írja „A forradalom mintha »visszafelé« gördülne, az elmulasztott fejlődés utólagos helyrehozásának pályáit teszi szabaddá.” (Habermas: Mit jelent a szocializmus ma? in..A „helyrehozó” forradalom és a baloldali gondolkodás megújulásának szükségessége.)

Ezzel együtt nekem ez az OrBáni erölködés a mítoszteremtésre nekem bizony, ezt juttatja az eszembe:

www.youtube.com/watch?v=gRqSVIW9pN0

::)))

Luczifer 2010.05.31. 13:10:10

Szerintem ennek az égvilágon semmi más értelme nincs, mint a forradalom mai napig tartó jó hangzásának a kihasználása. Ez a jobboldal féltékenysége. Nekik is kell egy forradalom. Most lesz. Ennek semmi más értelme nincs. A világon semmi. Ráadásul a klasszikus jobboldal nem vár forradalmat. A tévé ostrománál Császár úr vizionálta. De hát az ...

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.05.31. 15:32:47

Szerintem szó sincs féltékenységről, pláne nem bármiféle oldaliról. Egyszerűen ostoba retorika, egyrészt, hogy tessék a nagyközönség mindenféle irányból - a táborba - érkezőjének, másrészt és elsődlegesen az időszámítás kezdetének felülírása érdekében való próbálkozás egyfajta "rendszervisszaállítási pont" létrehozására. Pedig tudható, hogy az is csak igen korlátozott hatékonysággal használható bizonyos problémák kezelésére. :)))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.06.01. 15:24:53

Végül is a forradalmár is csak ember,bátorsága nem a félelem hiányát jelenti, kvázi adott esetben ő is összecsinálhatja magát, ami persze nem akadályozza meg őt az "előre" haladásban. Pláne így, hogy közben még gatyát sem kell cserélnie! ::)))
süti beállítások módosítása