egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Megint a röhögcsélésről (Mindent tudtunk II.)

2009.11.17. 07:10 | Luczifer | 5 komment

Az öngyilkosság nem igen érdekel,
 
 
 
 
 
 
 
 
sem a megtörtént esetek, sem mint lehetséges megoldás nem hoz lázba. Talán még leginkább, mint társadalmi jelenség az, ami elgondolkodásra késztet, de azért se vagyok oda. Most mégis ez a téma. Az ok, hogy rövid, egy-két hónapos időtávlatban a minap a harmadik mondjuk ismerősöm nyírta ki magát. Az első egy kisiklott életpályának vetett – félek elhamarkodottan – véget, a másodiknak a betegségek okozta földi szenvedésekből lett elege, a harmadik más, ez a lehetőségek újjászületését szolgálta. A szóba kerülő öngyilkos F. házas, gyerekkel, anyóssal rendelkező középkorú személy. Hiába keresett jól a pénz elúszott. Hova? Mire? Senki sem tudta, senki sem tudja. Állandó pénzzavarral küzdött, amit környezete megszokott, amit senki sem vette komolyan. Egy alkalommal elmondta, hogy megoldja a családja életét, köt egy nagyértékű életbiztosítást. Ha ő meghal, mindent rendezni tudnak, mindenki visszakapja az életét annak összes esélyével. Bólogattunk hozzá, hogy ez egy remek ötlet, csak figyelni kell a határidőket és kölcsönkérni az esedékes biztosítási díjakra. Ennek megoldhatóságát reálisnak ítéltük. Lehet, hogy röhögcsélve. A halála előtt beszélgettem vele, mondta állása veszélyben, eljött az idő, meg kell halnia. Én vágtam egy grimaszt, jelezve, hogy hagyja a hülyeségeit, beszéljünk másról, amiből ki lehet valamit hozni. Ő tudomásul vette álláspontomat, és befejezte az unalmasnak ítélt fejtegetését. Új témába nem kezdtünk. A hétvégén – mesélik - a határidőre, az összegekre figyelve, kölcsönből átutalta a biztosítónak a díjat, kikészítette a kötvényt, leírta, hogy hol, mit, kivel kell majd intézni, mindenkitől elbúcsúzott majd még aznap este felakasztotta magát. A házastársa eközben dolgozott, anyósa, gyermeke a másik szobában vélhetően tévézett. Reggel találtak rá.
***
Munkahelye – mérési eredmény – csoportnak alig nevezhető emberhalmaz volt. Ugyanakkor a halmazon belül volt egy valódi teljesítménnyel rendelkező centrum, amely F köré szerveződött. Stabil emberi kapcsolatai, fontos és jó szerepei voltak. Bő egy éve ez a társaság megroppant, majd teljesen fel is bomlott, a tagok szétszéledtek. F. egyedül maradt. Személyiségét – ugyancsak mérési eredmény – a társas kapcsolatok hatékonyságát szolgáló vonások dominálták. A tesztek, mint jó teljesítményre képes személyt azonosították. A frusztráció toleranciája, a szabálykövetési hajlandósága azonban alacsony volt. Közérzete - különösen az utóbbi időben - mindig a kritikus szint alatti értékeken mozgott.

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr701520792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.11.17. 09:14:52

Egy beteg társadalomban az egyének is betegek. És beteg egyének csak beteg szerveződéseket képesek képezni. Továbbá , Einstein gondolata, hogy "Egy probléma nem oldható meg ugyanolyan gondolkodásmóddal, mint amilyenben az adott probléma keletkezett." Ezt példázza a poszt indító gondolata is, miszerint "Az öngyilkosság nem igen érdekel,
sem a megtörtént esetek, ..." Anno, pontosan ez az érdektelenség volt az egyik olyan körülmény, ami jelentősen belejátszott a mai helyzet kialakulásába. Ez az érdektelenség mindenkor a betegedő , majd beteg társadalom sajátja. És ez nem csupán a kezére játszik a mindenkori hatalomnak, hanem, ahogy az Jaksity György megfogalmazta "A politikai osztálynak az az érdeke, hogy kaotikus, beteg, minél jobban legyengült legyen a társadalom, mert abban tud fennmaradni, mint egy jó élősködő. Ha ez egy fitt társadalom lenne, ezek az emberek már repülnének." Kvázi abban, hogy ez mégsem egy fitt társadalom (sőt, már-már a halálos betegség tüneteit mutatja), abban azért a mindenkori értelmiségnek, a tanult népeknek is igencsak nagy a felelőssége, hiszen lényegi változást csak maga a társadalom indukálhat .Enélkül nincs, nem lehet társadalmi megújulás, és akkor az általunk kiválasztott vezetőink bizony ilyenek maradnak: tehetségtelenek, korruptak és gyöngék.

És még valami. Durkheim szerint nem az egyéni tényezők vannak meghatározó befolyással az öngyilkosságok számára. Kimutatta, bizonyította, hogy elsősorban a társadalmi tényezők a meghatározóak. Állítása, hogy az öngyilkosság elsősorban nem az egyének velük született tulajdonságaitól, hanem rajtuk kívül álló és rajtuk uralkodó okoktól függ.

Márcsak ezért is igen lényeges és fontos, hogy ne legyünk érdektelenek se az öngyilkosság gondolatával foglalkozókkal, sem az azt elkövetőkkel, sem pedig az öngyilkossságok számának mindenkori alakulásával szemben.Ugyanis ez az attitűd is azon meghatározó attitűdök közé soroltatik, amely megváltozása nélkül - több másikkal együtt - lehetetlenség társadalmi megújulásra számítanunk.

Luczifer 2009.11.17. 10:00:43

Igen! A „mindent tudók” felelőssége. A minden itt persze közel sem minden, sőt nem is túl sok. De ez a kevés a bajok elkerüléséhez bőven elegendő lett volna. Meg talán a holnap gondjaival is bírnánk. Ha váltanánk, arra, amire tudjuk, hogy váltani kell. De szemmel láthatóan az események elsodornak.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.11.17. 10:20:42

Események mindig voltak, vannak és lesznek. És azok már csak olyan természetűek, hogy ha engedjük, akkor elsodornak. Ugyanis az "események", az ugye maga az élet. És azt bizony kárhoztatni botorság! Csak és kizárólag a saját hozzá (az élethez, az élet eseményeihez), hozzájuk való viszonyulásainkat okolhatjuk, mint ahogy magunkon segíteni is csak e viszonyulás megváltoztatásán (azaz önmagunk megváltoztatásán) keresztül tudunk, mert csak így lehetséges.

Luczifer 2009.11.17. 11:30:49

Ó, persze. Ezzel nincs gond. Ezt még én is tudom. De mégis van, ahol alakul háború, van, ahol szépen megtervezik az önpusztítást. Mindenki tudja az okokat, a folyamatokat meg végig statisztálja. Miközben nem hegyeket kéne megmozgatni. Bár ma már ki tudja.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.11.17. 11:44:51

@Luczifer:
Igen, igazad van. Nem hegyeket. Amiről itt most beszélünk, ez bizony az apró - bár cseppet sem jelentéktelen - lépésekről szól. De hiszen egy hegy elhordásához, odébb tolásához is csak így lehet nekilátni! ::)))
süti beállítások módosítása