egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Szinkron

2009.09.26. 15:12 | Luczifer | 8 komment

Szentendrén Bauhaus kiállítást rendeztek. A kora újkor polgári felvirágzásának emlékeit máig elevenen őrző kisváros barokk polgárházai, templomai, macskaköves utcái, szűk sikátorai között egy kis galériában Josef Albers, Breuer Marcel, Walter Gropius, Moholy Nagy, Kandinsky, Klee és atöbbiek, a múltszázad legendás nevei. Tűz és víz. Gondoljuk. Mert felületesek vagyunk.
  
Szentendrére mindig jó kilátogatni, mintegy kihátrálni onnan, ahol élünk, ahol semmi sem stimmel, ahol vagy nagyok, vagy kicsik a terek, de akár kicsik, akár nagyok többnyire szűkek, és kényelmetlenek. Ott, ahonnan jövünk ott a kényszerek és a szükségek formáznak, ott nem lehetőségeket, hanem kiegyensúlyozatlanság szülte alternatívátlanság útját kínálják. Innen a szűkösség idült, tartós érzete. Itt viszont a kicsi is kényelmes, mert itt egyensúly van. Szentendrét a polgárai, maguknak, az életük élhető terének építették. Itt az élet, és az élet tere szinkronban van egymással ma is, amikor már minden sokszorosan más, mint amikor ezeket a falakat emelték. Ritka adomány.
A Bauhaus kiállítás egy kis galériában látható. Amikor betérek, egy kedves úr felgyújtja a lámpákat - „spórolni kell” - és udvariasan tárlatvezetésre ajánlkozik. Magyaráz Moholyról, én közben Breuer Marcel híres Wassily székét nézem. A fél világon építhetett, dolgozhatott, nálunk nem. Mindenütt ott a keze, a szellemének jótékony nyoma, nálunk a műve legfeljebb az irodabútoros katalógusában. (import)
Szentendre és a Bauhaus két világ, de emberségükben, az emberközpontú terek létrehozására tett erőfeszítéseikben mégis ott a közös. A kiállítás minden tárgyán, képén, vázlatán ott az ember és a környezete, az élet és a tárgyak közötti szinkron megteremtésének az igénye. Ezek a tárgyak szinte tiltakoznak a kiállító terem bezártsága ellen. Ez a lebzselés nem az ő világuk. Élnek és élni, hatni akarnak. Nem feleselnek a várossal, hanem szólnak hozzá, beszélni akarnak vele, velünk, részt akarnak venni a köznapok szervezésében. Izgága jelenlétükkel nem kitúrni, hanem gazdagítani akarnak. És Szentendre befogadja őket, lehetőséget ad és gazdagszik. A modern kor embersége párbeszédet kezdeményezett a koraújkor emberségével és kísérlet haszonélvezői lettünk. A Bauhaus tehát itt él és alkot, de mintha nálunk csak itt élne. Pár kilométerrel arrébb már nem tud mit kezdeni velünk és mi se vele.  A lényege az élet tárgyi feltételeinek megszervezése légüres térbe kerül. Ő néma, mi meg süketek vagyunk. Ott hallgat, mert a mi programunk – pár kilométerrel arrébb – nem az ember élete, hanem a soha nem volt iránti nosztalgia és a magunk kreálta kényszerek megéneklése. Üres historizálás, és ketrecépítés. Ehhez nem tud hozzászólni, ehhez semmi köze. Itt üres forma, ami jövőre nyomtalanul kimegy a divatból. És új katalógust nyomtatnak.

Címkék: szentendre bauhaus

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr651408701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.09.27. 14:31:24

Én, ha Szentendrén vagyok, akkor bizony egy órán belül viszketni kezdek! Szó szerint. nekem túl steril az a hely, ezért bár valóságos, mégsem igaz a számomra! De ha már a Bauhaus kiállítás kapcsán mindenképpen megfelelőséget kéne keresnem ezen építési stílus/iskola és a hely között, akkor az - márcsak aktualitása miatt is - az lenne, hogy 2009 belsőépítészeti díját Kocsis Barnabás és Kocsis Gáspár (testvérek) nyerték el a szentendrei evangélikus templom belsőépítészeti munkájáért, amit az egyszerűséggel, a letisztult szín -és formavilággal megteremtett különlegesség jellemez..
Ami Szentendrét illeti én éppenhogy a kicsiséget, a kisszerűséget, a túlcsicsázott giccsvilágot látom , amit igencsak nem kedvelek ,ezért amiben soha nem érzem jól magam. Szóval Szentendrén Bauhaus a múzeumban van! Talán a Kocsis testvérek elkezdtek, elindítottak valamit, teret adnak, teret szabadítanak fel az életnek.

Luczifer 2009.09.27. 15:18:33

A várost ne tessék összekeverni a kisboltok jelenlegi kínálatával! Vagy értsem úgy, hogy a Főtéren a Blagovestenszka szerb ortodox templom egy giccs?

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.09.27. 16:32:05

Nem. Már megint bizalmatlan vagy! Én ilíet sosa mondanék. Én erre gondoltam akkor is és most is: Ami Szentendrét illeti én éppen hogy a kicsiséget, a kisszerűséget, a túlcsicsázott giccsvilágot látom...
Mert ugye a kisszerűség, a kicsiség és a giccs kézen fogva jár. Ez miért zárná, zárja ki, hogy egy-egy konkrét alkotás, építmény ez alól kivétel legyen?????? Már miért? Ez kérem az összhatás, és nincs itt semmi semmivel összetévesztve. Már, ami engem illet! ::)))))

Luczifer 2009.09.27. 17:08:56

Jó, én nem akarlak rábeszélni, de az egész belvárosnak van egy kellemes mediterrán hangulata. Embermértékű. Nem akart ez szerintem se pompázni, se csodálatosnak lenni, csak egyszerűen kellemes teret biztosítani a lakóinak. És ez a kellemesség szerintem összefüggésbe hozható az idők folyamán kialakult szerencsés arányaival, szerkezetével. Más életet szolgál, mint a Bauhaus, de mindkettő szolgál, és nem uralkodik. Jól megvannak együtt. Nem nagy, ez igaz. De nem kisszerű.

Luczifer 2009.09.27. 17:16:37

Megpróbálom másképp. A képen látható szék tényleg ott volt és illeszkedett galériának otthont adó környezetbe. Évszázadok voltak közöttük, de nem ütötték egymást. És ez alapvetően az alkotók arányérzékének, értékteremtő képességeinek volt köszönhető.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.09.28. 10:59:23

Szerintem a kicsiség éppen hogy uralkodik, már ha az összhatást, a város hangulatát nézem. És szerintem a Bauhaus-nak ott - dacára az aktuális kiállításnak, és az evangélikus templom belső tere felújításának - semmi nyoma. Egyelőre! Mert ha a szentenderi uszodákat megnézzük pl. a Vizes Nyolcas uszodát és szabadidőközpontot Püspökladányban és a szentmihályi uszodát, az új lakóparkokat, akkor már láthatjuk, hogy a tér előbb utóbb itt is teret nyer! Ami természetesen nem azt jelenit, hogy a népi, de akár a "skanzenkultúrát" ki kéne dobni az ablakon. Szóval valami azért elkezdődött... :) Ezzel együtt pedig aszondom: ízlések és pofonok, no meg szemek és szemüvegek... ::))))

Luczifer 2009.09.28. 13:45:59

Szó sincs itt ízlésről. Itt időtálló alkotásról van szó, az időtálló alkotásoknak egymáshoz való viszonyáról. Ha veszed ezt a széket és a már meghivatkozott Főtérre kiteszed, vagy – bocsánat – a szerb templomba beteszed, a templom, a tér megemelkedik, a szék hangsúlyos és zseniális lesz. Ha ezt a széket kiviszed az egyik plázába – a melyik bár stílusjegyeiben „letisztult” és hasonlít egy Bauhaus házra – lesz egy vacak ház és egy vacak szék. A silány silányít, az értékek meg erősítik egymást. Kortól, stílustól függetlenül. Ez volt az én szombat délelőtti élményem. A Bauhausért egyébként odavagyok.
süti beállítások módosítása