egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Az illúzióvesztés veszélyei

2009.04.26. 18:44 | Luczifer | 13 komment

Mindenkinek mindig megvan a maga kisebbségi élménye,
 
 
 
 
 
 
 
 
 
mert mindenki kisebbség. Ezért akar aztán mindenki csatlakozni. A többséghez. Ami nincs, mert csak kisebbség van. Az elit is kisebbség, de annyiban különbözik a többi kisebbségtől, hogy ő sikeresen elhiteti; aki vele azonosul, az a többség, az a relatív többség, esetleg a holnap többségének a része. Vagy valami ilyet. Mindnyájan megtapasztaltuk, mindnyájan hittük. És ettől megnyugodtunk. De többen vannak, akik ilyen ajánlatot tesznek, tehát bárki alkotja is a többséget helyzete mindig veszélyeztetett, bármikor előfordulhat, hogy kisebbség lesz. Ezt elkerülendő a többséget mindig újra kell teremteni. A hitegetésnek nincs vége. Közóhaj. Akinek itt szerény a teljesítménye az lemarad a versenyben, az a peremre szorul. Durcáskodik, aztán vagy eltűnik, vagy visszakapaszkodik. Ha egy elit rosszul teljesít, leváltása rosszul szabályozott, nincs teremtésre kész konkurense, dominánssá válhat a söpredéknek nevezett kisebbség. Ha annyira rosszul teljesít, hogy mindenkit lezülleszt, akkor jön a tömeg, a söpredék a valóságos többség, ahol mindenki arcát veszti és kezelhetetlen kisebbrendűségben szenved. Illúziók nélkül. Hazugságban. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr441087697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZinczyKa 2009.04.26. 23:05:07

Azért a többség megléte szerintem nem illúzió. Az megint más kérdés, hogy más szempontból meg ugye igen mindenki kisebbség is.
Mint mondjuk én pénteken. Egészen azt hittem, a többséghez tartozom bizonyos szempontból. Ebben a helyzetemben megnyugodva, magabiztosan ültem be az előadóterembe. Na aztán 5 perc alatt kiderült, hogy én kisebbség vagyok. Feltűnően.
De ettől én nem éreztem magam durcásnak.
Kisebbségben is lehet lenni. Az is élet. Sőt valami furcsa nevű fickó végzett is arra nézve kísérletet, hogy a kisebbség véleménye hogyan befolyásolja a többségét. Moscovici és Faecheux. Bár egy másik könyvben Moscovici et al. néven futott az alkoholizmusa miatt. (vicceltem.)
Persze lehet, hogy megint nem értettem semmit. Azért ne legyél morcos.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.04.26. 23:38:41

Én pedig az orbitálisan hüjjje és stupid többséghez képest kifejezetten szeretek kisebbségben lenni! Csupán csak ezért nem akasztottam még fel magam! ::)))

De viccen kívül, van az a bizonyos gyarmatosító tekintet, amiről a szociálpszichológia is beszél. Ez a gyarmatosító tekintet a többség tekintete. Azoké, akikben fel sem merül, hogy a tekintetük 'tárgyát' képezők pontosan u.olyan emberek mint ők maguk. És a gyarmatosító tekintet által létrejött viszony mindig asszimetrikus, mely viszonyban a másik mindig kiszolgáltzatott. A gyarmatosító tekintet közössége hozza létre a kisebbségi lét lehetőségeit, főleg pozitív lehetőségeit korlátozó többségi közösséget.
Ezekről, anno Csepelitől olvastam.

Luczifer 2009.04.27. 03:16:46

Fehér, városi, középosztálybeli, értelmiségi nő idegen nyelveken beszél, családja van, stb. Maga a tekintélyt parancsoló, normát és a többséget teremtő kisebbség. :)

ZinczyKa 2009.04.27. 06:10:46

Gyarmatosító tekintet?? Ez egy jó megfogalmazás :) :(

Látod, Lucifer, pont erre gondoltam. hogy hát ja, úgy tűnik én akár lehetnék többség is. De aztán itt a szőke haj, nyelveken beszélés stb. is lehet kisebbség. Meg más vonatkozásokban pedig még inkább kisebbségbe szorulok. Pl. liberalizmus (nem politikailag ::)), Lénárd-szerelem, Belga-rajongás, laktózérzékenység stb.

Nincs általában és örökké értelmezhető többség, csak kisebbség. De szerintem is nagyon jól van ez így, mert az individuum nem tömeg.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.04.27. 10:39:08

De bizony, van többség és van kisebbség. És ezzel, így önmagában valóban semmi probléma nem lenne, ha...! Ha nem pusztán demokráciában, hanem liberális demokráciában gondolkodnánk és cselekednénk! Ha a kisebbségi lét nem zárná ki eleve az egyéni jogok érvényesülését, érvényesítését, azon jogokét, amelyek a többségi társadalom tagjai számára biztosítottak. Szóval az én határozott véleményem szerint NINCS EZ JÓL ÍGY! Ráadásul mégha az az állítás igaz is, hogy az individuum nem tömeg (ki is állított ilyen botorságot?), az akkor sem eltagadható, hogy egyre kevesebb individuum létezik, és egyre több tömegember! A probléma kérem, ebben a megállíthatatlna folyamatban leledz! ::(((

Luczifer 2009.04.27. 11:10:32

@ZinczyKa: Tényleg.
@MALVINA: A tömegben nincs individuum ez rendben. De nálunk vannak remek egyéniségek. Nem biztos, hogy ki tudnak menni, hogy lássák őket, de vannak. Ez az egész blog-világ erről szól. Az individuum emancipációs törekvése. Ezrével vannak. Ezek nem értéktelen emberek.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.04.27. 11:40:19

Azt, hogy vannak remek egyéniségek, azt én nem tagadtam. Hogy jön ez ide? Pont arról van szó, hogy hiába vannak remek egyéniségeink, hatástalanok a tömegre, potnosabban a tömegemberekre, akik aztán a tömegükkel felülírnak mindent. A blogvilágról meg annyit, hogy ott is uúgy leképeződik ez a helyzet. Az valóban fontos, hogy az internet, a blogkultúra minél szélesebb körben terjedjen, de bármilyen hasznos is lehetne, ezzel is csak úgy járunk, hogy mire meghozná a hasznát, addigra kifut alólunk sokminden más lehetőség. Hiszen ezek igen összetett, méghozzá bonyolultan összetett folyamatok, amiből következően édes kevés egy-egy részterületre koncentrálva álmodozni a reményteli jövőről! És ez kérem, nem peszimuzmus, ez realizmus. De hogy mondjak egy optimistát is, én, ami engem illet teszem a dolgom, ezt várom el mástól is, aztán majd meglátjuk mi lészen. Nem félek, ezért nem is remélek. Gondolkodva cselekszem. Ennyi.

ZinczyKa 2009.04.27. 13:11:20

@MALVINA: Én azt írtam, általában és örökké értelmezhető többség :)
Az emberek tömegesedése nem megállíthatatlan folyamat, legalábbis szerintem. Tegyük a dolgunk valóban, hátha segít. Mindenki a magáét.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.04.27. 13:50:45

Amennyiben az emberen múlik, annyiban megállíthatatlan lenne, de ezért vannak a járványok, a mindenféle termélszeti és egyéb katasztrófák, azok majd megállítják.

ZinczyKa 2009.04.27. 14:43:05

Malvi, nem számszerűleg gondoltam ::)) Az arctalan, gondolattalan, individuumhiányban szenvedő emberek tömegszerűvé válására akartam utalni.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.04.27. 17:24:04

A tömeg, az mindig arctalan, és ahogy egyre csak nő, dagad azzal egyben és egyszerre homogenizál. Tehát a számszerűsége mint forma és a minősége mint tartalom szorosan összefüggnek.
süti beállítások módosítása