egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Macska & egér

2009.02.12. 20:45 | Luczifer | 10 komment

Bűnös-e az egeret halálba játszó macska?   
 
 
 
  
 
  
Tudja-e a macska, hogy mit csinál? Mármint szerintem. Átérzi-e? Okoz-e neki gyötrelmet, hogy gyötör? Ki akarja-e beszélni tettét a macska? Megkönnyebbülne-e, ha kibeszélné? Elfogadna-e engem - haszonélvezőjét! - bírálójául? És ha ő nem akar, sőt képtelen úgy élni, ahogy én ajánlom? Egyébként a szolgaságon kívül nem ajánlok semmit. Ha nem tekinti sajátjának azt a szabályt, amit meglátásom szerint megszegett? Ha nem is érti, hogy miről fecsegek? Ha azt mondja, ne csináljak már belőle egeret! Beszélhetünk-e bűnökről, ott ahol nincs felismerés, nincs lelkiismeret? Van-e bűn, ha a tettek nem járnak belső konfliktussal? Ha az ölés egy szórakoztató leszámolás, a tusa okozta felszaladó adrenalin élvezete? Ha a gondolat csak az önmegerősítés, a vágyak igazolásának eszköze?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr72939794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZinczyKa 2009.02.12. 23:07:07

Én nem tudom a választ. De kérdésből is sok van hirtelen.

el duende (törölt) 2009.02.12. 23:45:49

Te olvasod a másik blogot, amire kommentelek?
Ott is éppa bűnről elmélkedtünk.

Egy biztos: ez egy ragadozó univerzum. Tetszik, nem teszik. Első látásra, legalábbis.

Egy kérdés van.
Az egy dolog, hogy eledelek vagyunk.

Jó és rossz.
Nem ez az igazi ellentét.

Jó és gonosz, ez az igazi ellentét.
Mi a gonosz?
Ez a kérdés.

Gombóc Artúrné · http://kultturaim.blogspot.com/ 2009.02.13. 09:08:46

Nem bűnös, de Nekem ellenszenves, attól még nem nyomom ki a szemét és vágom le a fejét....

Luczifer 2009.02.13. 12:35:12

@el duende:
„Nálunk” ez nem pont így van. A jó és a rossz kvázi érzelemmentes megállapodás kérdése. A gonoszságban, a kegyetlenségben van érzelem is. Kegyetlen, gonosz az, aki másoknak – embereknek, állatoknak – kínt okoz, és ezt még élvezi is. Nem minden rossz gonosz és fordítva is igaz nem minden gonosz rossz. Rossz, ha az asszony nem tud főzni, de lehet, hogy ez az emberét nem izgatja.
A gladiátorok élet halál küzdelmét egy épeszű római nem feltétlenül gondolta rossznak, de gondolhatta kegyetlennek. Mint egy okos macska.

ZinczyKa 2009.02.13. 13:30:20

Akkor ilyen módon a macska rosszat akar az egérnek és azt élvezi is? Ettől pedig gonosz?
Biológiailag nézve a macska-egér konfliktust, nincs értelme moralizálni, bűntől és büntetésről beszélni. Merthogy a macska számára az egérrel való játék nem szórakoztató leszámolás, hanem a vadászat gyakorlása. Nem hinném, hogy öncélú, bár nyilván van benne adrenalinnövelő szándék.
A macskának szolgálatot ajánlani nem tudom, bölcs-e. Sosem volt macskám, de mintha azt mondta volna valaki, a macska inkább a biztonságot nyújtó helyhez (meleg, étel) semmint konkrét emberhez kötődik. Hogy ez így van-e igazából, nem tudom. A macskák, akiket ismerek, mind meglehetősen individualista lények.
Hogy kinek szimpatikus vagy ellenszenves ezért a macska, az lehet, hogy számukra érdektelen. Beszélgetni meg lehet velük miközben kedvesen simogatjuk a fejüket. De lehet, hogy ez is csak nekünk fontos.

Luczifer 2009.02.13. 15:31:53

Ha elvárható lenne a macskától, hogy tudja, hogy az egér mit érez – és tudná is! – akkor igen, akkor gonosz. De a macska empatikus képessége korlátozott nem terjed ki az egérre, morálja sincs, így valószínűleg nem tudja, hogy mit csinál. De ha lenne is morálja semmi biztosítékunk nincs arra nézve, hogy az a mienkkel azonos lenne. Lehet, hogy szerinte szabad gyilkolni. Máskülönben az ember számára is meg van ez a szabadság, a gyilkolás szabadsága, ha szolgálatban teszi. Szolgaként. Mint a macskának is. Az ember – a macska főnöke – ugyanis alapesetben haszonlesésből tartotta a macskát, azt a feladatot adva neki, hogy gyilkolja meg az egeret. Az ő ellenségét. Akárhogy. A macska nem az aranyhal karrierjét futotta be. Ha a macska megfogja az egeret, minden meg van bocsátva, egyébként el lesz zavarva.

ZinczyKa 2009.02.13. 19:21:41

Te Lucifer, milyen az aranyhal karrierje??
Azt hol hallottad, hogy a macska főnöke az ember? ::)) A kutyáé igen, de ... Na jó, nem feleselek. Péntek van :)
TGIF :::)))

Luczifer 2009.02.13. 19:52:20

1. Kifogják és bámulják.
2. Városi lányoknak. Népi szólás: kivágják, mint macskát szarni. Hol van ott önállság, nyávogás van a kajáért!

ZinczyKa 2009.02.13. 20:09:39

Városi lányok ismernek népi mondásokat. Ilyen összefüggésben a néz, mint borjú az aranyhalra nem szerepelt. Az utóbbit viszont anyámék gyakran használták, pedig sosem volt macskánk, és a tizedik emeleten laktunk Annál ijesztőbb volt.

el duende (törölt) 2009.02.13. 23:04:57

@ZinczyKa:

Nem igaz a legenda, hogy a macska a helyhez kötődik, és nem az emberhez. Ezt azok mondják, akiket a macskák nem szeretnek! :)

Kókusz cicával már több helyen is voltunk nyaralni. Reggel eltűnik, napközben jön enni egyszer, éjjelre eltűnik, reggel jön enni, eltűnik, stb.
Hozzánk kötődik. Mikor nyaralunk, rettentően élvezi a dolgot, hogy szabad lehet, csámboroghat erdőn-mezőn. De mindig jelentkezik, ha hívjuk. A kulccsomót kell megcsörgetni, azt nagyon messziről is meghallja, mert a macskáknak irtó jó füle van. Eltelik cirka 5 perc, és egyszer csak ott terem a semmiből...
A macskák nagyon ragaszkodó lények, mindamellett hogy indivídumok is. És nekem ez a kombináció abszolút bejön!
Vagy mikor Szofi cica szülni készült. Jött utánam,, el nem mozdult volna mellőlem... A macska macskának tekint téged is, egynrangú állattestvérnek. De tényleg érdekes lény, mert csak azokat tünteti ki a szeretetével és ragaszkodásával, akik valóban szeretik a mcsakákat. Megérzik. Messziről.
Nem fogadnak csak úgy akárkinek hűséget.
süti beállítások módosítása