egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Szocreál

2008.12.29. 09:00 | Luczifer | 9 komment

R Kázmér a vasgyár udvarán lassan, nagyot szippantva a gyümölcsillatú levegőből behunyta a szemét.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Látta Koch urat, a főszakácsot, aki büszkeséggel vegyes zavarában koccintott vele azon a régi ragyogó estén, amikor a beillatosított, fodrozott hajú örökké nyughatatlan költő gondosan szemügyre vette az Andrássy úti boltosnét. A boltosnét, akinek a cigány épp szerelmes nótát húzott, s ő közben elmélázott, hogy milyen lehet az, amikor szeretője van egy asszonynak. A kérdés bujtogatatta, mert a közvélemény szerint minden pesti asszonynak van szeretője, így ő is méltán kívánhatta, hogy a tündöklőre rizsporozott vállai céljukat szolgálják. R. Kázmér mosolygott, amint az ifjú költő engedve a szerelmet sugárzó szemeknek lágyan vezetni kezdi azok gazdáját a vágyak teljesülése felé. Most már ennyi idő után bevallhatjuk nagy divat volt akkoriban a szeretőtárs. R Kázmérban is virágzott a szerelem és Fruzsinánál kereste azt, amit egyébként másoknál is megtalált. Az asszony elbánatosodott szemmel nézett a távolba és azért fohászkodott, hogy még egyszer valaki úgy szeresse, mint egykor az ura. Közben a pincér Zerkovitz dallamára R. Kázmér elé tette a hideg fogast remoulade mártással, amit libamájrizottó követett. R. Kázmér midőn enni kezdett a jércemellre párizsiasan vajas petrezselymes újburgonyával, csirág salátával várt, ettől remélte azt a varázslatot, ami elhozza a megújulást. A társas magányban felejtett félénk asszony mindeközben a ráklevesben, majd egy jérce galantin-ban kereste az élete értelmét. A vakon rohanó világban a szerelemeseknek a bélszín szeletek berni mártással párna burgonya (pom. soufflé), vajban párolt cukorborsó hozhatta el az összekapaszkodás élményét. R. Kázmér ereje fogyott, a csokoládé felfújttal és a Coupe Jacques-kel (mondjuk vanília fagyi) szemben már tehetetlen volt. Igazán nyomorultul csak akkor kezdte érezni magát, amikor még egy kis sajtot kapott a fekete előtt. Nem bírta fogyasztani. Fruzsina az elzászi meggytortát becsomagoltatta, a tejszínhabos szamócát viszont megette. Aznap éjjel álomvárossá lett Budapest.
Erre gondolt R Kázmér a vasgyár udvarán, amikor egy tompa, szinte föld alól jött hang szólalt meg: “Éljen a …!” Nem értette pontosan mi, de magához tért.
***
A fentiekben minden a képzelet szülötte egyedül a menüsorok nem. Egyedül az volt R. Kázmér képzeletén kívül is. Egy a kora ötvenes években összeállított – egyébként kiváló –szakkönyvben.
***
Volt, egy szép nap.
***
 
A bejegyzés eredetilieg Csepeli Györgynél volt vendég.

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr57846428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2008.12.29. 11:25:53

Én már egyszer nagyot ámultam az ötleteden - hogy R. Kázmért beküldted egy vasgyár udvarára -, na meg a szép krúdys stílusodon! ::)))

És az ott kicsoda? Az ott lehet, hogy tecsoda? ::))))))

Luczifer 2008.12.29. 11:49:48

Az úr Venesz József. A Gundel mellett az ő neve fémjelzi a magyar szakácsművészetet. Nagy valószínűséggel ő a menüsor összeállítója. Ő is tudott álmodni.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2008.12.29. 12:40:11

Na, akkor ma is tanultam valamit!!! Na, de azért már igazán kicsaphatnál egy kisebb pixeltömeget magadról az orrunk elé! :::))))

el duende (törölt) 2008.12.29. 12:50:50

Remek írás... nekem nagyon tetszik :-) (Nemcsak krúdis, kicsit hamvasos is, amolyan tanrikus életbölcselet, vagy inkább élőkép.)

A Venesz-Túrós féle több kötetes csoda - ha jól tudom - még mindig a Vendéglátóipari Főiskola bibliája.
Nekem is megvan. Minden benne van, grammokra pontosan! (Na így nem főzök én. Mércém: sacc/kb.)

És igen, igen, csatlakozom Malvinához! Mert hogy a kíváncsiság alapvető és létfontosságú személyiségjegyem, és még sérülne ha nem látnám meg egyszer a képesebbik feledet is, Lucifer! :-)

el duende (törölt) 2008.12.29. 12:52:44

És különben is, meg minden és izé.
Te már láttál bennünket, ismered az arcunkat. De Luczifer... (egyenlőre) és (örök) relytély! :-)

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2008.12.29. 13:44:46

Én még hozzáfűzöm, hogy Lucifer nyugodtan megmutatkozhat előttünk, hiszen tudható, hogy a rejtély attól még rejtély marad - egyelőre is meg örökre is -, hiszen a luciferség lényege soha nem a láthatóság tartományában tenyészik! ::))))

Szóval, Lucifer, nyugodtan felmutathatod az éppen aktuális képedet formázó pixeltömeget! :::)))

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2008.12.29. 14:19:32

Rizsa, rizsa, rizsa! De nehogy má' azt mond, hogy nem így van!!!! :::)))))

Gombóc Artúrné · http://kultturaim.blogspot.com/ 2008.12.29. 16:47:49

Lehet itt valami rokonság Felméri Kázmér és Rezeg a Kázmér :) között?! Felméri bizonyos volt abban, hogy a "természet nem azért fúrt-faragott az emberen annyi évmillión át, hogy a fejlődés során végül radírgumit csináljon belőle..." R. Kázmér is inkább a gasztronómiában vagy Fruzsinákban látta az élet értelmét.

süti beállítások módosítása