egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

A félelem forradalma

2008.10.24. 08:01 | Luczifer | 6 komment

Magyarország 1945-56

 

 

 

 

Találkozás az idegennel, az agresszorral, aki mindent ígér, aki mindent akar, mindent elnyel, aki cserébe azt a boldog tudatot adja, hogy az övé vagy, ő emészt el. A célért! A célért, ami nem csak kötelesség, de maga a szükségszerű, ami hív, ami felé rohanni kell, ami felé – fájdalmas lesz a felismerés – nem vezet út. De ez beismerhetetlen, mert időközben abszolút igazsággá vált, mert eltűnt az – a társadalom – ahol a dolgot felül lehetne vizsgálni. Csak az lehetsz, ami nincs és sohasem lesz. És ez akarsz lenni, mert félsz nem annak lenni. Itt az identitás helyett a hit vezérelte deszocializált én szervezi a világot. Itt a hit, a rettenetes paradoxon - mormoljuk Kierkegaard-dal - alakítja az életet, a hit, ami mindenre képes, a gyilkosságot szent Istennek tetsző cselekedetté képes változtatni, a hit, amit semmiféle gondolkodás nem tud hatalmába keríteni, mert a hit ott kezdődik, ahol a gondolkodás megszűnik. Ahol mindent lehet és kell, mert a célért harcolni kell, és aki harcol annak „tudnia kell küzdeni, és nem küzdeni, kimondani az igazságot és nem kimondani, szolgálni és megtagadni a szolgálatot, megtartani és nem megtartani az ígéreteit, vállalni a veszélyt és megfutamodni előle, felismertetni magát és láthatatlanná válni. Aki a kommunizmusért harcol, minden erények közül csak egy erénye van, az hogy a kommunizmusért harcol.” A feladat az igazságig keresztül hazudni magunkat, hinni, hogy … Nem tudom mit, de hinni. Vagy rettegni.

***

Nos, hol és meddig tart a hit és a rettegés, a sztálinista típusú hit és rettegés?  
A sztálinizmus alapanyaga a deszocializált én. A deszocializált én-t először a társadalom leépítésével a „történelem”, majd a vak hit és a mámoros hatalomgyakorlás generálásával az élcsapat állítja elő. Amíg ez sikerül lehetnek maguk is hívők, vagy felvilágosult cinikusok övék a világ, a társadalom a túszuk. A kimaradt sokaknak nincs más dolguk, mint hogy mámorosak legyenek, vagy ha ez nem sikerül úgy féljenek. És ne akarjanak semmit. Legyen elég nekik hogy a zsarnokság tápjai.

Csakhogy ez nem megy, sohase ment. Nem lehet mindig eufóriában előre rohanni a semmibe, nem lehet mindig félni. Minden csipa kinyílik egyszer, minden hit mellett ott vannak az eretnekek, a mellékjátszmákba kezdők, akik megtörik a kánont, a kötelező mintát, akik jelhelyzetet állítanak elő, akik tolnak egyet az időn. Mindig lesznek, akik szolidaritást vállalnak, akik kezet nyújtanak a rettegőknek. Mindig elkezd épülni a társadalom. Ez elkerülhetetlen. Amikor ez bekövetkezett, akkor kitörhetett az én. Lázadt, törlesztett, majd bukott anélkül, hogy érvénysíthette volna önmagát. A félelem forradalma prolongáltatott.

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr20729340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2008.10.25. 19:54:39

Richard Watson, a Jövő-dosszié c. könyvében Milan Kunderát szabadon idézve írja, hogy " a jövő a memória harca a felejtés ellen. Az egyéni és a kollektív felejtést az átlagos élettartam növekedése és a gyorsuló élettempó - s amit ez magával hoz: az információ túlkínálata - gerjeszti. Az új technkai eszközök maguk alá temetik mai szavainkat és képeinket, mert nem vesződhetünk azzal, hogy egyik formátumból a másikba vigyünk át fájlokat. Mindegy, hogy rosszul sikerült randevúról, korrupt politikusról vagy népírtásról van-e szó, mindent könnyen elfelejtünk és megbocsátunk. Rossz ez az egyénnek és rossz a társadalomnak is, mert újra és újra elkövethetjük azokat a hibákat, amelyeket kivetettünk az emlékezetünkből."

EL LOBO - A farkas · http://joljarok.hu/blog 2008.10.25. 20:16:12

Még egy olyan borzalmas időszak is, amelyet felmutatsz, képes ellenérvek felvonultatására.
A megelőző korszak üldözötteinek védelme, földosztás, aztán a kulturális forradalom vitathatatlan eredményei megnehezítették azt a világos korszakértékelést, amelyet mi most utólag meg tudunk tenni.

Luczifer 2008.10.26. 07:33:51

Mondják, aminek az okai megvannak, az bekövetkezhet, a jövőt formáló tudás az okokkal gazdálkodhat. A zsarnokság társadalmi feltételeit előállították, majd óvták, a zsarnokság bekövetkezett. Nem szerencsés feketébbre festeni egy kort, mint amilyen, megfosztani erényeitől, ha vannak ilyenek, de a földosztás, az üldözöttek mentése, a nép felkarolása, és egyéb eufóriára okot adó események addig és úgy voltak érvényben, amíg, és ahogy a zsarnokságot szolgálták. Illyés ezt egy mondattal elintézte.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2008.10.27. 10:57:46

luczifer, olyan tetszetős a blogodd, csak még nem mertem belemerülni (alá-) eléggé :)

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2008.10.27. 11:00:41

...ja, és azért úgy tűnik , hogy egy "felnőtt" írja :)
(egy tegnapi kommentedben írtak ellenére)

el duende (törölt) 2008.12.18. 10:12:17

Hát igen... a kommunizmus is egy vallás volt, pillérei ugyanazok voltak, mint pl. a kereszténységé, vagy bármely nagy hitrendszeré. Csak a neve más, csak a betűk nem ugyanazok. De működése, felépítése, célja mindegyiknek ugynaz...
Ha nem adod fel totálisan önmagad nem tartozhatsz hozzánk. Akkor elpusztulsz, mert elpusztítunk. De ha totálisan feladod önmagad, és hozzánk csatlakozol, akkor is elpusztítunk, csak akkor még azt is elHISZED, hogy a mennyországba tartasz.
Mennyország vagy kommunista párt? Mindegy, ugyanaz. A ragadozó meg jóllakik.
süti beállítások módosítása