egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Jótevőim

2010.12.01. 08:25 | Luczifer | 8 komment

Mindenki szeret engem. Mindenki nekem akar jót. Most dr. Selmeczi Gabriella segít, hogy tisztán lássak nyugdíjajánlatok között. Nézzük az ajánlatokat és gondolkodjunk dr. Selmeczi Gabriellával.

 

 

   

  

Ajánlat és kritika I.

A piaci szereplők hajlandók öngondoskodásomról gondoskodni. Odaadom a jövedelmem 8%-át ezt befektetésként kezelik, ami most valamivel az infláció feletti hozamhoz juttat, amiből, majd valamilyen járadékban részesítenek. Ha ennek eljön az ideje. Ezzel párhuzamosan az ügylet előfeltétele, hogy a költségvetés hitelből – mert pénz ugye nincs, a költségvetés deficites – betegye ugyanezt az összeget a nyugdíjkasszába, mert az onnan hiányzik. Hogy kapjanak nyugdíjat azok, akiknek most jár. Ez világos, mint ahogy az is, hogy ha az állam hitelt vesz fel, ezért valami kamatot is fizet, valamivel az infláció felett. Mondjuk a személyi jövedelemadómból. Tehát keresek az egyik oldalt valamennyit az infláció felett, nagyjából annyi valamennyit, amennyit a másik oldalt betoltam. Közben persze fizetem a tranzakció költségeit. Nem nagy üzlet. Ráadásul költségevetés hiányt generál. Itt valamit kezdeni kell ez világos.

Hallgatom dr. Selmeczi Gabriellát, aki ebben a könnyen belátható szerencsétlenségben nem a rendezendő szerencsétlenséget, hanem a kiiktatandó tolvajlást véli látni és láttatni. Azt mondja, hogy 12 év folyamán a magánnyugdíjpénztárak tagjai befizettek 2.664 ezer milliárdot. Biztos így van. Ha a pénztárak nem tettek volna mást, mint kincstárjegyet vesznek, most lenne 3.264 ezer milliárd forint. Azt, hogy ezt valaki ki tudta számolni azt kétlem, mert ehhez a minden pénztár, minden tényleges tagdíjbefizetésének és a lehetséges vásárlásoknak a pontos időpontját, a még ki nem mutatott tételeket, stb. kellett volna naprakészen tudni, ami nehezem feltételezhető. De nincs időnk mélázni, jön a következő infó nevezetesen, hogy a pénztárak 210 milliárdot elműködtek és csak 109 milliárd volt a hozam. Ez így elsőre gyanús. Gyanús, mert a közzétett statisztikák szerint a magánnyugdíj pénztárak vagyona kb. 2.860 ezermilliárd. A befizetés 2664 + hozam, ami ez esetben 196 milliárd. Azt is tudjuk, hogy a működési költség sohase lehetett / volt 5,3%-nál több, most meg jóval kevesebb. Valahol 1-2 % között van. Mindenesetre ez csak kisebb szám lehet, mint 141,1 milliárd. Ez lenne a 109 milliárd? Félő, hogy valaki, valamit elgépelt és a hozam lesz a 210 milliárd és a költség a 109. De akkor nem igaz a megállapítás, hogy ezek mindent elműködtek = elloptak. De nincs időnk, különben se jöhetünk rá, menjünk tovább és jegyezzük meg dr. Selmeczi figyelmeztetését; az egyénnek rossz üzlet a magánnyugdíj rendszer, mert az állampapírok hozamát se kapja meg. Itt gyanús figurák garázdálkodnak. Tessék vigyázni!

Ajánlat és kritika II.

Az állami redisztribúció - ma még a társadalombiztosítás - mást, jobbat ajánl. Ő nem az öngondoskodásomról akar gondoskodni, ő direkte óhajt gondoskodni rólam. Ő kész a szóban forgó összeget javamra kimenteni a pénzpiacról. Ő vigyáz a pénzemre, jobban járok. Biztos igaz, de azért számoljunk. Az egyszerűség kedvéért mondjuk azt, hogy minden még negyven évig nagyjából így marad, csak infláció nem lesz, a kamat viszont 2%.  Nem így lesz, de az arányokat, tendenciákat aránylag így is jól tudjuk érzékeltetni. Ha az inflációt is bevennénk a történetbe, nem történne igazából semmi különös, hiszen ilyen hosszú távon az infláció feletti 2%-os hozam különösebb optimizmus nélkül is feltételezhető.

Ha én most elkezdek dolgozni és negyven évig havi bruttó 200.000 Ft-ot keresek, akkor tőlem és a munkáltatómtól a társadalombiztosítás kap havonta 68000 Ft-ot. (Nyugdíjbiztosítási járulék 24%, nyugdíjjárulék 10 %) Ez egy évben 816000 Ft. amit a költségvetés az adóimból további kb. 64000 Ft-tal told meg. Összesen tehát 880040 Ft.-ot fizetek nyugdíjra. Ami évi 2 %-os kamattal számolva negyven év alatt 52 milliós vagyont eredményez. Ha a fenti feltételek mellett – 0 infláció, 2% kamat – a megtakarításaimból havi 200000 Ft-os sose lesz álom nyugdíjat akarok kivenni, akkor kb 28 évre biztosítva van az életem. És akkor engedjünk a publicisztikai nagyvonalúságnak. Azt mondják, hogy ma kb. 55 éves korban mennek az emberek nyugdíjba és a várható életkor 74 év. Az emberek tehát 19 évig nyugdíjasok. Hova kerül a fennmaradó 9 év nyugdíja? Hova lesz a közben sajnálatosan elhaltak pénze?

Dilemma és következmény

Most mondjam azt, hogy dr. Selmeczi lop, mint a magánnyugdíjpénztárak? Nem erről szó sincs. És ezt nagyon komolyan gondolom. De azt is, hogy a fenti számítások és a ráépülő lehetséges szövegek népámító hülyeségek. Az enyém is, a dr. Selmeczié is. Uszítani lehet velük társadalombiztosítás ellen, a piaci szereplők ellen, de másra nem jók. A magánnyugdíj pénztári konstrukciót tényleg kritika tárgyává kell tenni, de nem ilyen háziasszonyi logika mentén legyártott excel táblák alapján. A piaci szereplők hatékonyságát úgy, ahogy ő tette nem lehet megítélni, miközben az se vitatható, hogy működésüket nem úgy kellett volna szabályozni, mint ahogy szabályozták. (A rendszerbe nincsenek beépítve az növekedésre ösztönző érdekeltségi mechanizmusok, a kvázi átalányban elszámolható költségek pazarlást / trükközést engednek, nincs hathatós tulajdonosi képviselet, stb.) De a látható problémák korrigálása megoldható és még most se késő. Ha szétverik, akkor már igen.

A társadalombiztosítási nyugdíj viszont az egyénnek tényleg nem üzlet, azt állítani, hogy az, az érdeke, hogy ide vigye a pénzét egy vicc, de akár vicc, akár nem a közösség nincs meg társadalombiztosítás nélkül. Vétek ellene beszélni. Be kell láttatni, hogy ezt vállalni kell, a hatékonyságát javítani kell, de arról regélni, hogy ez a buli butaság. (Leszámítva, ha csoda történik és évi százszer fiatal munkavállaló bevándorol és elfoglalja egy másik csoda szülte munkahelyeket.) A két pillért össze kellene hangolni, de kuruzsló, találgatós dumákkal ez nem fog menni, mert mindenki mindenkinek gyanús lesz, mindenki mindenütt ellenséget, tolvajt fog látni, mindenki mindenkinek nekimegy és ezért mindenki trükközni fog ahelyett, hogy ezt az egyébként megoldható feladatot próbálná megoldani.

 
· 1 trackback

Címkék: társadalombiztosítás selmeczi magánnyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr242485182

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ENADEHÉL 2010.12.01. 19:12:56

ENADEHÉLMost, hogy itt az ENADEHÉL, az Egyszeri, Nagyarányú ADócsökkentés, az Elmúlt Húsz Év Legnagyobbika, eszembe jutott valami. Pár hete, amikor a kormány bejelentette a nyugdíjjárulék 9,5 százalékról 10 százalékra emelését, egy-...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rókakígyó 2010.12.01. 10:51:56

Azért biztos, h nincs igaza a bukott kormánynak, mert ezt nem előre mondta el, hanem utólag találta ki. Selmeczi kisasszony pedig elég gyengén hazudta el, amit el kellett neki. Kriminalizálni mindenkit, ez is egy szép cél, csak nem hiteles. Azért örülök ennek a próbálkozásnak, mert látszik, hogy végre eljutott a nemzeti együttműködő agyukig, hogy valamit rohadtul, böszmén elkúrtak. Próbálnák menteni a helyzetet mások lehányásával, dehát ez utólag már elég gyenge.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.12.01. 11:15:46

Bocsánat, de ki az a Selmeczi Gabriella...??? Most úgy érzem magam, mint a napokban, amikor egy igencsak tehetséges író-újságíró egy szösszenetében összehasonlította, egy napon-lapon említette Schmitt Pált Gönz Árpáddal! Meg is írtam neki, hogy ezt azért mégseee!!!! Szóval ha ezeket a ganékat egy fél percig is komolyan vesszük, nota bene eájuk hivatkozva mi magunk nekilátunk komolyan elmélyedni az általuk kitalált-kitálalt néphülyítő ostobaságokon, azzal egyszerre növeljük a köz előtti presztizsüket - mivel látsztra komolyan vehető kontextusba helyezzük őket -, illetve járatjuk le önmagunkat, és a valóban komolyan veendő dolgainkat, gondolatainkat.
Ugyan te is eljutsz a következtetéseidben oda, hogy itt ostoba néphülyítésről van szó, csak tudod, sokan, akik olvassák, azt is megjegyzik, hogy valamilyen Selmeczivel kapcsolatban komoly dolgokról és komolyan gondolkodott el egy komoly és komolyan vehető ember. És így aztán a zemberek szépen lassan megszokják az efféle komolytalan és tisztességtelen (gaz)emberek jelenlétét...ezért, hogy itthon végül semmiféle érdemi ellenállásba nem ütközik mindaz, amitől már a külhoniak szemei is igencsak összeakadnak...
Félreértés ne essék, nem téged hibáztatlak, hanem a kommunikációt tartom nagyon elhibázottnak, ahogy az egészről szó esik. Abba most nem mennék bele, hogy Selmeczi és társai és fordítva miért is hiteltelenek, miért is lóg ki már szinte minden testnyílásukból egy-egy termetes lóláb! :((

Luczifer 2010.12.01. 12:40:49

Nézd, a környezetemben van egy-két hasonszőrű amatőr, akik a hasukat fogják dr. Selmeczi érvelésein. Különösen tetszik mindenkinek a forintális kifejezés gyakori használata. Egyébként sérvet kap az ember, amire kitalál egy olyan gondolatmenetet, ami egy posztba sűríthetően felmutatja a gondolatmenetének kérdéses pontjait. Ki van az a pár szó, amit elmond rendesen találva. Nem véletlenül izgul és vigyáz minden egyes mondatára. Akkor megy alá a színvonal, amikor saját szavaival ad elő egyet, s mást. De a mű el kell ismerni remek. Nem igaz, az ellenkezője se, de remek.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.12.01. 13:24:11

Az, hogy valami remek, az hogy valami minőségi, az nem attól az, hogy a befogadó közeg többségének aktuális tudásszintje minősíthetetlen, szinten aluli. Ha ugyanis igaz lenne, hogy remek, akkor pl. te sem találtál volna rajta fogást! És szerencsé(nk)re nem vagy ezzel egyedül!

Luczifer 2010.12.01. 14:34:46

Azt, hogy találtam, vagy sem dr. Selmeczin fogást hagyjuk. Ebből - akár találtam, akár nem - csak kínos magyarázkodások következhetnek. Egyébként egy szöveg minősége azon is mérhető, hogy milyen a hatásfoka, mennyi időn belül lehet megfogalmazni cáfolatokat, és hogy annak a cáfolatnak lesz-e hatása. Ez egy egyszerű szakmai teljesítmény. És ebben el kell ismerni, hogy jók. A konkurenciának elő kellett volna állnia mondjuk egy átlátható, nagyjából stimmelő táblázattal és három világos kérdéssel. Ez nem történt meg. Írt a Békesi, meg a mit tudom én ki, egy levelet. Senkit se érdekel. Ahogy mondják régen kihúzott sorsjegyek bekéredzkednek a színpadra és kárognak. dr. Selmeczi ezeknél jobb. Legalább uszulni enged, ha már nem mond semmit.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.01. 15:52:12

"Leszámítva, ha csoda történik és évi százszer fiatal munkavállaló bevándorol és elfoglalja egy másik csoda szülte munkahelyeket."

Igen, ebben bíznak, meg a népességszaporulatban. Ami most 1,2, holott 2,1 -nek kellene lennie. Minden aktív korú nőnek szülnie kellene még kettőt (mivel az idősek és a gyerekek kiesnek). Hogyne. Ja: és akkor majd 20(!!!) év múlva jó lesz.

Már ha lesz munkahely teremtve hozzája. Egymásnak ellentmondó intézkedésekkel (járulékemelés, különadó vs. társaságiadó-csökkentés) ez nem fog menni. Azért meg végképp nem jön létre új munkahely, mert egykulcsos az adó. Ha el lehet sumákolni a 100%-ot, miért érjük be 84-gyel?

Ellenben ha a tőkés azt látja, hogy itt ad hoc extraadók jöhetnek bármikor, valamint nem szent a magántulajdon, és ha az adózó polgár azt látja, hogy 12 év megtakarítása egy mozdulattal megy a kukába, akkor miből lesz itt bizalom, tőkebeáramlás, adómorál?

Nem volt szívem csücske az előző kormány, de ez mindent alulmúl. Ebből csőd és lázadás lesz, sajnos. Ne legyen igazam...

ZinczyKa 2010.12.01. 16:34:18

Van arra ötlet már, hogy pontosan honnan vándorolnak majd be Magyarországra a lelkes fiatal munkavállalók? Erre még nincs egy átfogó terv, amit koordinálhatna egy másik doktor?

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.12.01. 17:09:16

@Luczifer:
Attól még, hogy az ellenzék béna és / mert halott, attól még, hogy az elődők (is) jól elcseszték, attól még nem lesz Selmeczi - illetve az általa előadott szöveg - se remek, se jó..., szerintem. Egyébként elképesztő, hogy sokan mennyire nem értik, mit tesz velük ez a briganti banda! Azt hiszik, hogy össze-vissza kapkodnak, holott egy frászt! Csuoán kis adagonként tömik a szájakba a szart! Mikor látják, hogy a kis adag lecsúszott, és egy hang, annyi nem jön ki a népek torkán, akkor előállnak a következő adaggal, és így tovább..., és így tovább... :((
süti beállítások módosítása