egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Sisifus, avagy azok a limesek

2010.10.01. 10:04 | Luczifer | 10 komment

Utazzunk az időbe! A boldog időbe, amikor matematika órán ültünk és H tanár úr magyarázott.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A határérték, … a limes … egy függvény azon tulajdonsága, … hogy a függvény argumentuma … műveleti sora … egyre közelebb kerül valamilyen véges értékhez vagy a végtelenhez  Tegyük fel – folytatta – hogy az f (x) függvény értelmezve van egy nyílt intervallumon, amelynek x0 eleme … kivéve esetleg magát az x0 helyet. De a többin igen … Ha az f (x) függvényértékek tetszőlegesen közel kerülhetnek az A számhoz, amennyiben az x értékek eléggé megközelítik x0-t, akkor azt mondjuk, hogy f (x) az A számhoz tart miközben x tart x0-hoz; ezt gyakran úgy fejezzük ki, hogy f(x) határértéke A az x0 pontban A. Lehet, hogy sohase lesz az, de afelé tart. Azt, hogy f (x) határértéke az x0 helyen A, így jelöljük:
 
 
 
 
aztán még hozzátettet, ha bármely E > 0 számhoz van olyan B > 0 szám, hogy minden x esetén, ha 0 < |x − x0| < B, akkor  |f (x) − A| < E. … Akkor f(x) tarthat A felé … Azok a limesek.
 
Ugorjunk jó tíz évet, amikor is egy tudásszociológiai szemináriumon találjuk magunkat, ahol azt mondják / kérdezik, hogy ugyanarról a szociális tényről eltérő ismeretek vannak ugyanabban a társadalomban – hogyan lehetséges ez? Aztán egy kellemetlen tapasztalat kerül említésre, nevezetesen hogy az emberek legyenek bármilyen okosak ugyanarról a tényállásról kialakított véleményüket képtelenek mások számára is evidenssé tenni. Beszélnek, közelítenek, szenzációsan közelítenek, de kifejezni nem tudják. Se megérteni a Másikat, se kifejezni magukat. Mert csak a limesek felé képesek mozogni. Csak „felé”. Nem oda, csak „felé”. Mindig csak "felé". A különbözőség megmarad. A kommunikáció jelentette sorozatban x sohasem lehet x0.

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr822336462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZinczyKa 2010.10.03. 16:43:25

Két dolog jutott eszembe. Az egyik az, milyen vigasztaló a matematika. Mondjuk Neked, mondjuk nekem. vajon azért, amiért matematikus barátnőm sem szeret írni? Azért, mert a matematika könnyebben írja le a világ tényeit? Illetve nem könnyebben, hanem megnyugtató egyértelműséggel? Még a nem egyértelmű dolgokat is?

A másik, hogy a beszéd, méginkább a leírt szó, soha nem jelentheti két embernek ugyanazt? Vajon létezik olyan kommunikáció, ami kikerüli ezt a buktatót? És ha létezik, mi az? Van ötletem, de érdekel, van-e neked is.

Luczifer 2010.10.03. 18:35:44

Hát én a hétvégére - a következőre - gondoltam, hogy rájövök; ilyen nincs. :) Türelem van és belátás. Csak a félreértés a biztos. :) A kommunikáció tele van frusztrációforrással.

ZinczyKa 2010.10.03. 20:41:03

A félreértés korán kezdődött, ahogy azt említettem is.
Küldtem ehhez ajándékot. :) A szöveg nem az enyém, de tetszik.
Azért a türelmen és a belátáson kívül van más is. ;)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.06. 14:49:50

A félreértés semmivel sem biztosabb mint a megértés..., arról nem is szólva, h. félreérteni sem egyformán szoktunk, ahogy megérteni sem, és a félreértésekhez is csak bizonyos megértéseken keresztül vezethet az út...

Luczifer 2010.10.06. 16:03:46

A félreértésnek vannak fokozatai, de megértés nincs. Illúzió.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.06. 20:54:11

@Luczifer:

Biztos vannak olyanok is, akiknek igen, illúzió, és hát, akik ezt efféle előítéletté növesztik, azok számára valóban csak a félreértések lehetnek esélyesek.

Luczifer 2010.10.06. 21:59:11

Három egymástól független gondolatmenetet hoztam fel, amelyek nagyban valószínűsítették, hogy a teljes megértés lehetetlen. Ezek közül egyet se értettél meg. Nem, nem értettél velük egyet, hanem meg se értetted. Ha megengeded ezt az előítéletes szöveget is a nem megértés illusztrációjaként könyveljük el. Egyébként, ha megértésnek tekintjük azokat a hörgéseket amikről Trendo megemlékezett, akkor igazad van. Ott szép összhang van. De én nem erre gondoltam. Hogy legalább ebben ne legyen félreértés.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.07. 12:07:33

Nem vagyok meglepve! Eleddig a megértés lehetetlenségét mantráztad, most már a "teljes" megértés lehetetlenségéről beszélsz. Nagyon nem mindegy! Továbbá akárhány gondolatmenetet is vonultatsz is fel a megértés lehetetlenségének magyarázatára, valószínűsítésére, bizonyítására, az egyáltalán nem mond ellent annak, amit én írtam. É ugyanis azokra a konklúzóidra reagáltam, mint pl. csak a "félreértés a biztos", meg hogy "A félreértésnek vannak fokozatai, de megértés nincs. Illúzió."
Ennek ellenére én nem vagdalkozom azzal, hogy neked az egész problémakörből, témakörből mit sikerült v. mit nem megértened, esetleg mennyit sikerült a vonatkozó releváns diskurzusokból, szakirodalomból hozzákutakodnod mielőtt ezekről próbálsz bármit is mondani, ugyanis, az írás önmagáért beszél. Látványos ám igencsak felszínes mutatványokat próbálsz előadni , csak rendre elfelejted, hogy a közönség soraiban ülnek bűvészek, bűvészkedők, amatőrök és hivatásosok is, de még nyulak is, akik a leginkább tudják, hogy mi a helyzet a bűvészkalapokban. :D

Luczifer 2010.10.07. 17:02:26

Aki érettségizett az tudja, hogy mi az a limes.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.07. 22:31:20

Minden valószínűség szerint így van, bár mérget azért nem innék rá, arra viszont igen, hogy mennyi minden mást is tudnia kéne még annak aki ... ::))))
süti beállítások módosítása