egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Illúzió

2010.03.23. 02:48 | Luczifer | 16 komment

Hankiss a Csapdák és egerek elején idézi Joseph Conradot „Illúziók nélkül élni, tiszteletreméltó, biztonságos, hasznos – és unalmas.
 
 
 
Ő ugyan ránk vonatkoztatva megváltoztatja a mondat végét, hogy nálunk ez nem unalmas, hanem veszélyes, de nekem az unalom szóval sincs bajom. „Meg akarok halni, de nem az unalomtól” Kellenek az illúziók. A veszélyest is értem, de akkor az unalom veszélyeztet. A pusztító depresszió. Felmerül a kérdés, hogy ez az illúziót elfogadó, sőt igénylő program milyen következményekkel jár, itt – ahol ne legyenek illúzióink – akiknek illúzióik voltak rengeteg bajt okoztak. Legyünk realisták! Velük a baj okozásában csak az illúzió mentesek voltak versenyképesek, azok a tiszteletre méltó, biztonságot hozó, a hasznosságukat napi gyakorisággal bemutató társaink, akik precízen újratermelték azt a valóságot, amitől minden gondolat semmitmondó, hamis illúzió. Veszélyes emberek. Közveszélyesek.

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr31861356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.03.23. 12:05:14

Conrad nem véletlenül ír "unalmas"-at és nem "veszélyes"-et. Szerintem ugyanis teljesen tisztában van vele, hogy illúziók és ideálok nélkül egyszerűen képtelenség élni. Ember nem volt, ma sem és talán nem is lesz soha képes élni nélkülük. Hiszen, aki ezt hiszi az is egyfajta illúzióban ringatja magát.

A többit a blogomon! :)))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.03.23. 12:38:55

Na, itt a folyt. , csak azt hittem nem lesz időm rá, hogy befejezzem, de lett: :)

...Az unalom, amire Conrad utal , úgy kerülhet a képbe, hogy az élet megélésének minősége válik unalmassá annak a számára, aki az "illúzió nélküliség" illúziójában ringatja magát. Mégpedig az illúzió nélküliség illúziójában.

Conrad saját illúzióinak egyike pl. a tenger volt. A titokzatos idegen c. művében ezt mondatja a Kapitánnyal (aki maga Conrad) „És egyszerre nagyon megörültem annak, hogy a zaklatott szárazföldhöz képest mennyire biztonságos a tenger, és hogy ezt a gyötrő kérdéseket, kísértéseket nem ismerő életet választottam, ezt az erkölcsi nemességgel teli életet, melynek a céljai egyértelműen tiszták, és még a varázsereje is végtelenül becsületes.”
Mégis kiderül, hogy a tenger az egyik legvalóságosabb valóság, a maga titokzatosságával , illúzióival együtt, hogy éppen a tengeren találkozik élete leggyötrőbb kérdéseivel, kísértéseivel. És hogy a legracionálisabbnak tűnő cselekvés mögött is mindig ott van egy illúzió.

Mert nem az a kérdés, hogy illúziókkal vagy azok nélkül. A kérdés nyilván az, hogy miféle illúziókkal, illetve mifélék nélkül. Tudom, ez bonyolult, mint ahogy azt Ibsen Vadkacsája is pontosan megmutatja. Hogy hogyan lehet egyszerre a sebesült, bezárt madár a hazug illúziók, az öncsalás, de egyben a tisztaság, a szépség megtestesítője, szimbóluma is, ami szintén sajátos illúzióként él Hedvigben.

Tehát , nem a vele vagy nélküle élni a kérdés itt, hanem az, hogy képesek vagyunk-e elhnni, hogy értelme van, tudunk-e cinizmus nélkül a világba, a világon- benne persze önmagunkon is - kacagni , bírunk-e a cirkuszi bohóc komolyságának erejével , hogy képesek legyünk változtatni magunkon és másokon, a világon? A bennünk élő illúzióink és ideáljank is lélegzenek, változnak, velünk együtt élnek. Gúzsba köthetnek, de lendületet is adhatnak.

Egy másik megközelítésből, Spinoza szavaival: "Az ember előbb felismeri rabszolgaságát, majd a megértett szükségszerűségen keresztül visszanyeri szabadságát."

Luczifer 2010.03.23. 14:36:10

A továbbgondolásra érdemes gondolatok után csak annyit jegyzek meg, hogy Hankiss nem értetlenkedett, nem kijavította, hanem kelet európai viszonyokhoz igazította Conrad szavait Azt mondja, hogy itt illúziók nélkül élni veszélyes. És igaza van.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.03.23. 14:46:02

@Luczifer:

Amit leírtam, az a kelet-európai viszonyokra is érvényesnek gondolom. Itt is csak az illúzió nélküliség illúziójával élnek azok, akik azt hiszik, hogy illúzió nélkül élnek. Az eszembe sem jutott, hogy itt bármiféle kijavítási szándék, pláne értetlenkedés merülhetett volna fel Hankiss részéről.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.03.23. 14:55:34

p.s.
Én azt mondom, hogy ami veszélyes az az, hogy nem tudjuk, miféle rugókra járunk, nem vagyunk tisztában önmagunkkal.

Luczifer 2010.03.23. 16:12:25

Ezen tudunk segíteni.
Emberek! Olvassátok a Luczifer-bazárt!
:)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.03.23. 16:16:36

@Luczifer:

Így van! Csak egy kis "is"-t biggyesztenék a végére. ::))

Luczifer 2010.03.23. 16:41:12

Láttál te valahol olyat, hogy Telefonálj Vodafonnal is! Moss Persillel is! Ha így megyünk tovább holnap azt írhatom ki, hogy olvass Luczifer-bazárt, de a Komédiás jobb? :)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.03.23. 16:58:13

@Luczifer:

Én nem a Komédiásra gondoltam! Bizony, bizony! De még csak reklámszlogenre sem! Én arra gondoltam, hogy Emberek (elsősorban is) olvassatok! Ezért javasoltam azt az "is"-t a végére.

És én a kis blogomat bizony, semmiféle vodafonhoz, meg egyéb kütyüséghez, pláne nem mosóporhoz nem hasonlítom. Nem véletlen, hogy a reklámokat se engedtem be a posztjaim közé, pedig engem sem vet fel ám a píz, csak úgy gondolom, hogy az már akkor egészen másról szól! :)))

Luczifer 2010.03.23. 17:07:05

Ugyan! Ennek az egésznek 0 a gyakorlati jelentősége. Az elméleti is. A reklámok itt egyébként ingyért vannak. Én kifejezetten örülök nekik. Behozzák a világot.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.03.23. 17:37:00

@Luczifer:

Na, ez is egy illúzió! Az a világ, amit a reklámok leírnak, bemutatnak, az csak és kizárólag a reklámok világa, ami bizony azt mondja, hogy mindenki szőrös és büdös, mindenkinek sárga a foga, minden nő a mosógépébe szerelmes, a pasik mellkasa helyett a hófehérre adjusztált pólókat simogatja az ultra szuper vasalódeszkáján.

Továbbá, hogy éppen itt az ideje annak, hogy vágyaink nőjét és férfiúját darabonként is megvásárolhassuk magunknak egy Super TesCoitus nevű, a hulla/dék/tömegek számára megnyitott plázában.(Lásd. a Zalabaromfi Bomba csirke c. reklámját ) , ahol egy női test látható bontott csirke pózban, szaggatott vonallal körülhatárolva a különböző testrészei.
Akkor én ezt most leirom, hogy milyen világot is hoz ez nekünk be, mutat fel:

A dolog hatalmas előnye az alapötleten kívül az, hogy egyre több a kizárólag egy testrészre fókuszáló aberráltak száma. Így pl. sokan a fejet ugyanúgy nem vennék meg, mint ahogy a halnak a fejét sem a piacon. Csak itt a mellőzés oka nem a mérgező halfog /?/, mint a halfej esetében, hanem a gondolkodással mindent megmérgező agy megléte. Ismerek olyan embereket, akik a nőkből csak 3 láda csecset vennének, vagy csak combtőből a lábakat! Már előre röhögök, ahogy magam előtt látom, hogy járnak pórul azok, akik azt hiszik, hogy a lábakhoz a lábköz is hozzátartozik. Pedig nem! És akkor lehetne nagy PUNA-vásárlási, meg CsakaFarkát vigyed akciókat szervezni! Szóval műcuna- és műbráner-forgalmazók vigyázat!

Az új Super TesCoitus Plaza vezető szlogenje pedig ez lenne:

Az ördög a részletekben lakik!

Tehát, lepedőakrobaták figyelem! Megjelent a darabolt élőhús! Nincs több méregdrága felöltöztetés! A Kedvesnek ezentúl elég csak cipőt, bugyit, avagy melltartót venni! És a Kedves garantáltan nem is szól vissza, hiszen a száját hordozó fejet nálunk hagyhatja. Azokra amúgy is nagy a kereslet a tengernyi impotens és frigid szublimáló kuncsaft részéről.

:::))) ::((((

Luczifer 2010.03.24. 07:05:52

Istenem! Egy reklámozónak nem csak az a célja, hogy megjelenjen, hanem hogy rá is kattintsanak. Tegnap Paja Bea volt napirenden, előtte valami repülős újság, ma, ha jól látom Quaestor. Van persze pisi kaki is, ezt a tigrises Libero képviseli. Ettől kéne megóvni magamat, blogomat és azt jobb esetben is csak párszáz idelátogatót, aki idelátogat. Közben azzal, hogy én ezt megengedem maximum gesztus szintjén segítem azt, aki nekem megengedi, hogy csinálhassam ezt a blogot. Amit én szeretek és komolyan veszek. Ami nekem fontos. Bolond világ. :(

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.03.24. 10:26:07

Mondtam olyat, hogy az a célja csak, h. megjelenjen, h. nem a rákattintás az egyik cél? Mert ugye a rátekintés, a befogadás, a küszöb alatti becsúsztatás is az! E kettő nem feltétlenül azonos célcsoportokat céloz. Egyébként sem a reklámokról van szó az egyéni blogok esetében, hanem magukról a blogokról. De mivel nem vagyunk egyformák, hát vannak, aki magukon , a ruhájukon is rendre és szándékosan különböző márkajelzéseket hordva élő reklámemberként léteznek a világban.Hát akkor miért éppen a blogjaik esetében lenne más a helyzet? Ezek a személyes viszonyulások és döntések kérdéskörébe tartoznak. Én csak a magaméról szóltam. :))

Luczifer 2010.03.24. 10:42:51

Kivel beszélsz, kinek mondod?
süti beállítások módosítása