egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Szalmaláng

2010.02.05. 12:31 | Luczifer | 19 komment

Valószínűleg mindenki szeret hinni valamiben, álmodozni valamiről, amiért lehet lelkesedni, lángra lobbanni, ami témát ad az életének. Mi is.
 
 
 
 

 

De mi, gyanakvó hitetlenek túlteljesítjük a tervet, mi a hiszékenységig szeretünk hinni, és nem csak égni kívánunk valamiért, hanem lángolni. Gyorsan, gondolkodásra nem hagyva időt. Mi reményeinktől vezérelten úgy söpörjük le a józanész figyelmezetését – vizsgáld meg, győződj meg, gondold át, bizonyosodj meg – ahogy kevesen. Mi nem akarunk semmiről meggyőződni, megbizonyosodni, mi hiszékenyen reménykedni akarunk és lángolni. Nagy lángon, ahogy csak a szalma tud.  

A vak hiszékenységért és a szalmalángolásért sztárjaink a felelősek. Helyesbítek sztárjaink társadalmi beágyazódottsága. Megint helyesbítek. Ennek a hiánya. A sztár attól sztár, hogy udvara, közönsége van és az udvarában mindenki vele van elfoglalva, vele akar kapcsolatba kerülni, őt tekinti mintának, informátornak, irányítónak. Az a valaki, aki vele van kapcsolatban, és addig valaki, amíg kapcsolatban van. A sztár nagyúr, ő uralja a csoporton belüli kapcsolatokat, ő közvetíti az érvényes modelleket, ő kezeli a híreket, ő adja meg a vélemények súlyát, ő osztja a forrásokat. Ezt teszi, és jól teszi, hogy ezt teszi, de nem mindegy, hogy hol, nem mindegy, hogy milyen körülmények között. Mert más a következmény. A zárt az információkat feldolgozó alakzathoz kapcsolódó sztárok növelik a csoport hatékonyságát, alkalmazkodási képességét, a stabilitás, az alkalmazkodás forrásai lesznek, amikor biztosítják a periférián lévők számára a létfontosságú kapcsolatokat, érintkezéseket, segítik a középponttól a periféria felé az információk, a hírek áramlását, javítják a tájékozódást, stb. röviden erősítik kohéziót. A sztár központi szerepet kap a közvélemény, a normák, a kultúra alakításában és ezeket alakítja is. Ettől sztár. Ezért kap majd egyszer szobrot. Ha vannak zárt alakzatok! De mi van akkor, ha nincsenek, vagy gyengék?  Akkor is alakítja a világot, csak akkor rombol. A magára maradt sztár a köré szerveződő csoport, a közösség számára veszélyes képződmény. Ha a kötődések meggyengülnek és a támasz, a kontroll nélküli sztárok uralkodnak a csoport kiszolgáltatott lesz. A közösség kommunikációja összetörik, követhetetlenné válik, esetleges lesz, egyes témákat az isten tudja miért, de felvesznek a megvitatandók közé, másokat kibeszéletlenül ejtenek. A minták, a normák légüres térbe kerülnek, minden bizonytalan, csak a fenyegetettség érzete biztos. És az, hogy a sztárok, sztárok akarnak lenni és azért, hogy sztárok lehessenek mindent megtesznek. De nem tudják, hogy mit tegyenek ezért úgy viselkednek, mint az elszabadult hajóágyú. A céljukat ezzel ugyan egy időre elérik, mindenki rájuk figyel, hol lángolva, hol aggódva, de mert egyre inkább aggódva, a szalmaláng kihuny s szerepüknek ezzel vége. Ami marad a rom, a züllött tömeg.

P.s. Nem csak Győzike a sztár! Nem csak ő akar sztár lenni. Vannak politikusaink is. Itt van mindjárt Orbán Viktor.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr831731434

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Évérték 2010.02.06. 11:59:54

Arra gondoltunk, hogy - bizonyítandó, mi is tudjuk mi történik a világban - írunk egy vitriolost a nagy manitu aktuális évértékelésével kapcsolatban. De mivel nem mondott semmit, nem írunk. Köszönjük a figyelmet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZinczyKa 2010.02.06. 00:39:54

Lehet, hogy tévedek, de szerintem a sztárt csinálják. Valakik. PR-osok, PR-os jelöltek, mittudomén kik. A sztárcsinálók, akik valamiért lángokat szeretnének látni. És akkor az emberek mind leguggolnak, a sztár meg ettől nagy lesz. És az emberek hisznek. Pedig a sztár mérete nem változott egy percig sem. :)

Luczifer 2010.02.06. 06:53:00

Hogyne! De a sztár nem csak kreáció. Az iskolákban is vannak sztárok. Olyanok, akik mögött nincs pénz, nincs hatalom – az oktatási intézmény, a felelős oktató szándéka :) - és mégis azok. A sztár a közösség szükséglete, nem csak kreáció. És nagyon fontos pozíció az övé, ő uralja, szervezi, irányítja- = tartja életben - a csoportot, ezért ha nincs spontán, vagy aki van az nem igazán „hasznos”, akkor le kell gyártani. Sok minden múlik rajtuk. A személyüknél, csak a beágyzottságuk tűnik fontosabbnak, mert ez dönti el, hogy szalmaláng-gyújtogatók, vagy kovászok lesznek, és ha kovászok, akkor minek a kovászai, stb.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.02.06. 10:37:35

Ezzel kapcsolatban (is) jó kis zavar van a fejekben. Pedig nem kell mást tenni mint elgondolkodni a fogalmainkon. Hogy pl. milyen azonos, illetve eltérő tartalmak tapadnak, ragadnak a sztár, a híresség, a celeb stb.külhoni és hazai fogalomhasználatához. De az is szükségeltetik, hogy megértsük a híresség és a hírhedtség közötti lényeges különbséget. A magyar nyelv nemigen tesz különbséget a sztár és a híresség kifejezés között. Pedig jobb helyeken pl. az angoloknál a sztár az, aki valamilyen jól körülhatárolható, nagyszerű képessége, teljesítménye okán ( színészi, zenei, tudományos, sport, stb.) válik azzá. A celeb pedig az, aki felismerte, hogy a tömeg számára bizonyos ilyen-olyan-amolyan sajátos jellemzői miatt hírhedtté válhat. És ebben igen fontos szerepe van az időtényezőnek. A sztár képes lehet egy életen keresztül az lenni, míg a celeb az időbeliségében is igencsak korlátos.( Igaz, mint minden fogalom, ezek is változnak, változhatnak.)

Az viszont tény,hogy a marketing, a PR minden esetben legfeljebb is csak a második lépcső lehet! Még egy celebnek való személy esetében is! Továbbá igen szomorú, hogy a látvány és a látszat fogalmak körüli fergeteges zavarodottságban ilyen vulgáris megítéléseket keringenek mind a marketing, mind pedig a PR szakma szerepéről. És ez még akkor is így van, ha természetesen mindent lehet rosszul csinálni, és mindennel vissza is lehet élni! (Mert ugye, attól, hogy az életben gyilkolnak, attól még pl. a szeretet az szeretet marad!) Szóval, ez azért elég gáz, így a harmadik évezred küszöbén!
És bizony, Lucifernek igaza van. A sztár, a sztárság régen és ma is csoportképző erő, mondhatni szükséglet. Az pedig, hogy hogyan és miként gondolkodunk róla, az elsősorban is rólunk, magunkról szól.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.02.06. 10:47:43

p.s.
És ez a poltikában sincs másként. Rajtunk múlik, hogy mit várunk el, (egyáltalán elvárunk-e valamit ) mitől sztárolunk egy politikust, pl. egy miniszterelnököt. Tegnap láttam O.V. értékelő beszédét. Hát ha az értékelés volt, akkor én meg vagyok a Dalai Láma. És meg lehetett nézni azt a tátott szájjal ott ücsörgő, semmire sem váró, csak önnön csodavágyakozását etető társaság tekintetét. Akárcsak egy oltár előtt ,a templomban. Na, szó se róla, ennek az o.v.-i szentvevangéliumi generálböfögésnek méltó párja volt a gibberlis nyálaska MajdnemSZobatisztaPasikájának a reagálása is. ::((((

Luczifer 2010.02.06. 11:24:01

Orbán Viktor egy sztár és sztár akar lenni. + tehetséges. + szorgalmas.+ kitartó+ nagy munkabírású. Van egy rá szervezett csoport. Addig sztár, amíg van ez a csoport. Ha ez nincs, ő sincs. Ha ő nincs, csoport sincs. De ez a csoport a kor kérdéseire nem ad jó választ. Spontánul biztosan nem. Orbán Viktor viszont sztár akar lenni. De csak ezzel a csoporttal tud az lenni. Erre vigyázott tegnap is. De egyszer lépni kell. Csemege lesz a javából.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.02.06. 12:09:01

@Luczifer:
:)) Csemege? Akkor biztosan ezért nyáladzik a giberlis! ::))) Pontosítsunk! A rászervezett csoport nem elég! Először kell valaki (mondjuk, a RÁ) , aki kiválasztódik, aki aztán majd magára szervezhet bármit és bárkit is. Ez egy dinamikus viszony, ami aztán a legtöbbször (jelen példában már most is) statikussá merevedik. És ne feledjük, hogy a RÁ nem egyiptomi istenség, mégha álistenségnek álistenség is! De igazad van, lessük csak azt a fránya sütőt, vajon mi a fene kerül elő belőle, mit kanalazhatunk majd ki a tepsiből! Már akinek van-lesz hozzá kanala! ::))))

trendo+ 2010.02.06. 15:11:22

Számomra az a furcsa és megfejthetetlen, hogy OV olyan közegben sztár (a keresztény, úri középosztályra gondolnék), mely híres-hírhedt volt arról, hogy milyen finnyásan elhatárolódott a nem soraik közül származók befogadásától. Nem egészen adekvát számomra, hogy egy paraszt gyerek, akit a "komcsik" juttatnak elit kollégiumba, jóllehet, már a "bibsik" ( nevezetesen S.Gy. közismert devizaspekuláns úr) is pénzeli kikupálását, lesz egy ilyen társadalmi formációban az imádott, körülrajongott, megfellebbezhetetlen leader. Ráadásul katyvasz baloldali, piacellenes ideológiával. Hogy van ez?! No persze, tudnom kéne. Csak régen olvastam az Úri murit, a Rokonokat, a Noszty fiú esetét... Már megint arról van szó, hogy tárdalamunk "jobbik" fele pusztán a születés, a kasztba tartozásm a mi kutyánk kölyke szellemet akarja tovább vinni. Ha törik, ha szakad, bárkivel összefogva, bármilyen fattyúnak a seggét pállottra nyalva. Hiszen a buta komcsik elfelejtkeztek annoi az orvosi, a bírói, a közigazgatási kar megtisztításáról... akiket odatettek kommisszárként, azokat meg pikk-pakk megfertőzték urambátyámék. De az új generáció nem lesz ilyen figyelmetlen, ne aggódjunk.

Luczifer 2010.02.06. 16:43:28

Orbán egy tehetséges becsvágyó, motivált fiatalember, kurrens portéka volt. Sztár akart lenni. Valahol. Sikert akart. Magának és azoknak, akik sikerre juttatják, addig amíg sikerre juttatják. Itt nincs klubhűség, az átigazolás, mint probléma fel sem merül. De másutt se. És a leigazolóknál se gond a karrier előző állomása.

trendo+ 2010.02.06. 17:00:26

Annak idején egy tehetséges végzős színészosztály vizsgaelőadásán láttam Brecht darabját. Állítsátok meg Arturo Uit/ - ez volt a címe, ha jól emlékszem. Mint a múlt felidézését néztük. Nem tudtuk, hogy a saját jövőnket látjuk.

ZinczyKa 2010.02.06. 17:59:43

@Luczifer: @malvina: Lehet, hogy igazatok van. Valóban az én fejemben a sztár fogalomhoz nemigen tartozik pozitív dolog. A tehetséges, tudással megáldott emberek számomra nem a sztár kategóriába esnek. :D

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.02.06. 18:18:04

Az Arturp Uik kora szerintem lejárt. Ma már az Übü-papák korát éljük. "Übü papa létezik... Macbeth óriási, szennyes paródiája ez, meg Napóleoné ... s immár örökre, feledhetetlenül létezik. Többé nem fogtok megszabadulni tőle, kísérteni fog benneteket." (Catulle Mendés)
És hát Übü papa, mint a polgári agyalágyultság iskolapéldája, a típus, ami már régóta a modern mitológia része. Übüi jelzővel illették ,illetik az öntelt potentátorokat, a felkapaszkodott urakat, de az olyat is, aki(k)nek az úgymond motíváltságát a legmélyebben és legmarkánsabban az a fajta gyűlölet generálja csupán, ami olyan gyakran megjelenik az első generációs értelmiségi sikertelensége, sikertelenségei nyomán. Most sincs másról szó. Ne legyen igazam! ::(((

ZinczyKa 2010.02.06. 19:38:14

@malvina: Igazad van. Átértékelem a sztárfogalmamat. Jobban fogok járni. :::)))

trendo+ 2010.02.07. 06:16:50

Ismertem én is olyan tehetséges, kitartó embereket, akik a társadalmi felemelkedésük periódusában annyi sérelmet, megaláztatást voltak kénytelen elviselni, olyan sokszor kellett meggyőződésük ellen való véleményeket hangoztatniuk, annyi elvtelenséget, hazugságot szemrebbenés nélkül lenyelniük, hogy mire az általuk kitűzött célt végre elérték, teljesen kifordultak magukból. Még a legjobb az volt, aki sima szadista törtető lett, mert annak a tettei kiszámíthatóak voltak. De akadt olyan, aki a mimikrijét olyan tökélesre fejlesztette, hogy már soha nem lehetett tudni, mire is számíthatsz tőle.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.02.07. 12:51:09

Off.
Te Lucifer! És hogy áll az új honlapod??? :)

trendo+ 2010.02.07. 13:29:57

Off.
Te Lucifer! És hogy áll az új honlapod???:)

Luczifer 2010.02.07. 14:42:53

Off.
Te Lucifer! És hogy áll az új honlapod???:) + :)

trendo+ 2010.02.07. 14:48:17

@Luczifer: :))))Most még kidumáltad magad! :))))

ZinczyKa 2010.02.07. 15:12:38

Off.
Te Lucifer! És hogy van a postafiókod? ::::)))) Így nem jutok előre a felmérésben.
süti beállítások módosítása