egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

A VAN és a KELLENE. (Bourdieu osztálykarakterológiája, nagyjából)

2010.02.02. 20:28 | Luczifer | 4 komment

Polgár Kispolgár Nép (alávetettek)
disztingvált törekvő szerény
széles látókörű, könnyed szű látókörű, feszélyezett zavart, nehézkes
nagylelkű, nemes kicsinyes, fukar szerény, szűkölködő
nagyvonalú korlátolt, formalista jó szándékú, csiszolatlan
szabadelvű szigorú gyanakvó, bezárkózó
rugalmas, könnyed, magabiztos merev, görcsös, kényszeredett spontán, szókimondó
nyílt aggályoskodó kitartó, megbízható

 

A „van”, és a „kellene” az életvilág terméke. Ebből a „van”-ból életvilágból jön az, akinek az életvilág és a rendszer közötti harmóniát – nagyjából harmóniát – meg kellene teremtenie. Itt és most, újjá kéne teremtenie. Hogy jussunk egyről kettőre. Azokra vár ez a feladat, aki nyakig ülnek az életvilágban, annak kötöttségeiben, ellenmondásosságában, akik az életvilág által gúzsba vannak kötve. Egy terméketlen életvilág által. (Kispolgár, alávetettek) De a rendszer sem bánik a kesztyűs kézzel a szereplőkkel. Ott is ott a történelem, a kötöttség, az elszabadult, lefojtott indulatok, a slamperáj. Várva az átépítésre. Tudom, ez más, más a logika, a célfüggvények is mások, a hűség / kötődés sem ugyanaz. A rendszer egy másik világ, de korántsem független az előzőtől. Ha lehet mondani; következmény. Annak, aki ettől szenved, aki itt új harmóniát akar teremteni, annak át kéne lépnie a saját árnyékán – életvilágán – hogy egyrészt ne szenvedjen, másrészt, hogy sikeres legyen. Hogy sikerre vigye a többieket. Mert ezzel a konstellációval nem megy. Ezt a vak is látja. De azzal, ha átlép az árnyékán, az életvilágon kívülre, rendszeren kívülre a semmibe lép, ott pedig nem hogy sikeres nem lehet, de egyenesen semmilyen. Tehát ma az új harmónia megteremtőjének, valami olyat kéne megtennie, amit semmi reális, reálisan nem motivál, amit, ha megtesz, könnyen pórul jár. Összegezzük; az előrelépéshez egy önsorsrontó álmodozóra van szükség. Egy balekra. Akinek véletlenül sikerül. Mert ő egy vak tyúk. De ez nem így van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr751723742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.02.03. 11:40:32

Az azért lényeges, hogy Bourdieu citált kategóriái leíró jellegűek és nem normatívak. És a rend nem harmóniát és nem összhangot jelent , hanem azt, hogy a változások folyamatai nem kaotikusak, nem rendezetlenek. Az életvilág és rendszer habermasi megkülönböztetésének kapcsán Csepeli például arról ír, hogy a rendszer itt semmi mást nem jelent, mint a második természetet. És az "önsorsrontó álmodozó", na meg a "vak tyúk" helyett az akarattal rendelkező politikai cselekvőhöz, cselekvési lehetőséghez jut el. ::)))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.02.03. 11:53:33

p.s.
Lehet, hogy te is erre gondoltál a "De ez nem így van." záró gondolattal??? :))

Luczifer 2010.02.03. 12:26:02

Ige, igen. De amit Bourdieu mester leír, azt Luczifer tarthatja kívánatosnak. És jól látod, a következő bejegyzésekben ezt tervezem. És mert Bourdieu leírja azt, amit én kívánatosnak fogok tartani nehéz lesz azt mondani, hogy álmodozom, ilyen nincs. Mert Bourdieu leírta. Az életvilágon általában a minket körülvevő magától értetődő világot szokták nevezni. Nagyjából Habermas is ezt teszi – amennyire én értem – és vele együtt beszél a rendszerről is. Az egyik a társadalomban létező hétköznapi önigazolások, normák, érvényesülési igények, a másikon a vezérlési mechanizmusok. Ha jól értem. De te azt viszont jól látod, hogy ez lesz a háttér.
A „de ez nem így van”-nal arra gondoltam, hogy a feladatnak van megoldása. Nem csak a hülyék szerencséjében bízhatunk.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.02.03. 13:36:03

Azért arról is szól a a fáma hogy bár rendszer életvilág logikája erősen eltér egymástól, de összeütközés közöttük nem követezhet be. Mert mert az életvilág működése alapvetően megfelel a rendszer logikájának. Ezzel ha lehet, csak részben lehet vitatkozni, ugyanis a kettő között van átjárás. Társadalmi mezők, stb. Csepeli úgy mondja, hogy e mezőben ugyan már nem teljes a szabadság, de még mindig van lehetőség cselekvésre. Egyébként úgy tudom, hogy Bourdieu és Habermas között az életvilág és rendszer vonatkozásában vannak jellemző és meghatározó eltérések. De a lényeg, hogy cselekvési lehetőség márpedig mindig van, még akkor is, ha a "habitus kapuőrként működve" tartja életben az "osztály"habitust, ami az "osztály"tudattal szemben fölényben van.
süti beállítások módosítása