egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Vércsék

2009.10.17. 09:37 | Luczifer | 17 komment

A kék vércsék a sólyomfélék családjába tartoznak, nevüket a hím madarak kékes-szürke színéről kapták. Veszélyeztetett faj, védelmükre programokat indítottak. Ennek keretén belül 8 madarat GPS jeladóval és névvel láttak le. A kutatás marketing melléktermékeként rendre értesülhetünk róla, hogy Virág – a képen – Anita, Csenge, Hárpia, Jázmin, Magdi, Heni és Csalán hol járnak, mit tesznek, mit tettek. Szórakoztatásunkra. Okulásunkra.
Az idei ősz, azzal az izgalommal kezdődött – nekem :) – hogy a kellemes nyári időt hozó napok marasztalják-e őket, vagy nem hagyják magukat befolyásolni és elindulnak. Ki nyer a kellemes simogató nap, vagy a józanész? Tudják-e, ha rövidülnek a bármennyire is kellemes napok bármikor beköszönt a rovarokat megtizedelő hideg és táplálék nélkül maradnak? Én izgultam, ők – a szakemberek – pedig egyént és közösséget szolgálandó óramű pontossággal tették a dolgukat.
Heni  szeptember 21-én elindult és 600 km-t repült Macedóniát átszelve az Albán határig jutott. 26-án este már az Ohridi-tó közeléből küldte a jeleit. Az igazi meglepetés azonban csak ekkor következett! – írják a szakértők. Görögországot és a Mediterráneumot valószínűleg egyhuzamban átrepülve szeptember 28-án este már mélyen a líbiai sivatagban járt. A 48 órás repülés alatt mintegy 1300 kilométert tett meg, jobbára a Földközi-tenger felett. Ezután sem állt meg pihenni, éjszaka is folytatta útját a Szaharán keresztül dél felé. Az éjjeli órák egy részét még bizonyosan repüléssel töltötte, több mint 60 km/h sebességgel további 400 kilométert tett meg. De a többiek is hasonló fegyelmezettséggel és kitartással vonultak.
Az izgalmas beszámolók ma arról szólnak, hogy a három hete Afrika déli része felé felkerekedett madarak sikerrel átkeltek a Szaharán. Ha a korábban tapasztalt sebességgel haladnak tovább, néhány napon belül elérhetik téli szálláshelyüket. Egyedül Csenge sorsa kétséges, a sivatag közepéről érkezett utoljára adat róla. Valószínűleg tartják az adója mondta fel a szolgálatot, mely már korábban is működési zavarokkal küzdött. Heni és a tőle alig pár kilométerre repülő Csalán az esőerdők átszelése után már a dél-afrikai szavannák kapujában jár. Anita és Virág is ugyanazon az útvonalon, de lemaradva követi őket. Egyedül Hárpia nem vágott még neki az esőerdők átrepülésének, ő a mai napig is a Csád-tótól délre tartózkodik.

***

A madarak útja interaktív guglis térképen kísérhető figyelemmel. Először válasz madarat / madarakat. Újdonság, hogy itt nem Te leszel a madár, nem Téged választanak madárnak. Sőt itt madár nem is lehetsz, ha akarsz, akkor se. Nem biztos, hogy ez jó hír.

(http://www.kekvercse.mme.hu/hu/gmap)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr941455445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.10.17. 11:10:39

Én mindig nagyon szkeptikus vagyok az olyan állatvédelemmel, ahol mindenféle természetellenes és testidegen kütyüket aggatnak az állatokra. Ahelyett, hogy megpróbálnánk úgy együtt élni az állatokkal, olyan módon, hogy az, maga legyen a védelem! Szerintem ez is azt mutatja, hogy az ember mindig a kisebb ellenállás irányába mozdul, aminek előbb-vagy utóbb totális önfelszámolás lesz/lehet a vége.

Luczifer 2009.10.17. 12:24:11

A program természetesen többről szól. Nem a bámész nagyközönség mulattatása a cél. A műfészkek telepítésétől, a veszélyes középfeszültségű vezetékszakaszok felmérésén át a mediterrán országokban a vonuló madarak vadászásának megakadályozásáig sok mindenről. De én nem ennek az ismertetésre vállalkoztam. Ezt hivatott, kiváló szakemberek megtették. Én csak egy faluvégi morfondírozást engedtem meg magamnak.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.10.17. 13:04:49

@Luczifer:
Természetesen tudom, hogy többről szól. Mégsem értem, ezt a "bámész nagyközönség.." kitételt. Én kifejezetten az azzal kapcsolatos gondolataimról írtam, azokkal reflektáltam a posztra, aminek kapcsán te morfondírozni kezdtél. Mondhatni, tovább morfondíroztam. :)) És ha jól olvasom vissza, amit írtam, abban nem az állatvédelmi programoknak "a bámész nagyközönség mulattatása" célját hiányoltam. De hogy konkrét legyek, pontosan arra próbáltam utalni, hogy mielőtt elkezdtük volna behálózni az égalját (a madarak élőhelyét) magasfeszültségű rémségekkel talán akkor kellett volna gondolkodni, és nem utólag felszerelni e szerencsétlen állatokat mindeféle élet-és testidegen eszközökkel, csak azért, hogy az általunk elkövetett környezetrombolás ellenére megveregethessük a saját vállunkat, hogy : Ejh, de fasza legények vagyunk mi!
Szóval én erről beszéltem, és nem másról.

Luczifer 2009.10.17. 13:25:54

A bámész nagyközönség az én vagyok. Egyébként egy program a közvélemény elfogadó támogatása nélkül nem megy. Kell a szórakoztatás. Kell az ismeretterjesztés. Kell a marketing. A villanyvezeték meg marad. Még sem ülhet egy fél ország a sötétben, mert a vércsék arra vonulnak, amikor vonulnak. De ettől még eltanulhatjuk a világban (= Föld) gondolkodó madarak fegyelmezett életvitelét. Nem élvezkedni az őszi napon, tenni a dolgunkat, ha itt az idő. Mert mindennek megvan a maga ideje.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.10.17. 13:49:01

@Luczifer:

Kizártnak tartom, hogy a fényhez jutást csak az égigérő magasfeszültségű micsodákkal lehet megoldani! és bár úgy lenne, hogy a közvélemény elfogadó támogatása nélkül ne lehetne bármit megtenni! És akkor arról, hogy a közvélemény -.ha egyáltalán létezik - , érdemben mennyire vehető komolyan, akár tudás, ,szakmaiság, tájékozottság tekintetében! Az őszi napon - de a máshol történő - való élvezkedés, vajon miért zárja ki a "tenni a dolgunkat" elvárásnak való megfelelést? Az élet lényege igen gyakran - ha nem mindig - az úgymond "haszontalan" dolgokban van.

ZinczyKa 2009.10.17. 14:00:57

Hát ez mennyire egy hihetetlenül jó dolog! Ezt megmutatom a gyerekeknek. Hol találsz ilyenekre?
Egyetártek veled, a természetvédelem a megfigyeléssel kezdődik, mert onnan derül ki, mit kell tenni.
Én egy sólymot figyelek meg egy ideje. Ő a szomszédban lakó nyulat. MIndkettőjüknek drukkolok.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.10.17. 14:03:14

@Luczifer:
Egyáltalán nem hiszem, hogy a sötétben maradás ellen a térnek a csak és kizárólag a magasfeszültségű borzalmak való telezsúfolása lenne az egyedüli módja. Előbb kéne gondolkodni, utána cselekedni! nem utólag telepakolni a szerencsétlen madarakat mindenféle test- és életidegen kütyüvel. És bár igazad lenne abban, hogy "a közvélemény elfogadó támogatása nélkül" - ha egyáltalán van olyan, hogy KÖZvélemény - ne lehetne programokat abszolválni. Ha így lenne, nem itt tartanánk! Bár az is igaz, hogy mégha elfogadom, hogy van KÖZvélemény, akkor is kérdéses, hogy mennyire vehető komolyan, e véleménynek a tudása, tájékozottsága, szakmaisága! Bár a válasz nem olyan nehéz, csak körül kell tekinteni a világban! Továbbá nem tudom, vajon "az őszi napon - vagy bárhol másutt - való élvezkedés mennyiben zárja ki a "tenni a dolgunkat" elvárásnak való megfelelést.Közismert tudás, hogy az élet lényege leginkább is a "haszontalan" dolgokban van!

No meg stílusosan mondva, a T. emberiség meg lesz szíves nem a másik tollával, csőrével, madáréletével verni a csalánt, annak kárára marketingelni ,meg szórakozni!
Itt természetesen a madár bárki, bármi mással behelyettesíthető!

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.10.17. 14:08:52

Jelentem meghülyült a rendszer! Újraíratta velem a kommentet, aztán meg tessék, most duplázott!::)

@ZinczyKa:
Ez igaz. A megfigyelés szükségessége! csak nem mindegy, hogy mikor figyelünk meg! Vajon miért nem az ótvaros magasfeszültségű borzalmak kihelyezése előtt figyelték meg azt, amit aztán ezzel gyakorlatilag kipusztítottak!!? Késő bánat, a mostani, bár én sem azt mondtam, hogy a megfigyelést ne kéne folytatni! Csak hát nem efféle kifejezetten nem állatbarát és életbarát módszerekkel! Még akkor is ezt mondom, ha tudom, hogy ma már egyfajta kényszerhelyzetben vagyunk. De nem úgy tűnik, hogy józanabbul szerveznénk a dolgainkat, mint annak előtte!

Luczifer 2009.10.17. 14:45:45

@malvina: Malvina! Belőled semennyi sem lehet sok! Kettő meg még kevés is!
Középfeszültség! De ennek nincs jelentősége. Ami rosszat tett a török gyerek, azt helyrehozza a magyar gyerek. Mindenki boldogan él, míg meg nem hal. Egyébként mindkettő a mi kutyánk kölyke.
Mi a gond egy piciny jeladóval? A vércsék nem foglalkoznak vele. Drága jó Malvina! Ha ezek a madarak napoztak volna az októberi nyárban, már halottak. És akkor lefordítom a mesét. Szeretett népünk és ezen belül tisztelt vezetőink egy picit többet napoztak, mint kellett volna. Most aztán lehet kapkodni. Hogy túléljük.
@ZinczyKa: Fergeteges az egész honlap. www.falcoproject.hu/hu/content/show Egészen kiváló munka. A szövegek remekek. Izgalmasak + tárgyszerűek. Én drukkol ezekért a kis vacakokért. Így kell valamit bevezetni a köztudatba és ott elfogadtatni. Ajánlható az országimázsos illetékeseknek. Meg persze a gyerekeknek is. Ez utóbbiak legalább megértik és használják =beépül az életükbe.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.10.17. 15:03:56

@Luczifer:
::)))) Kössssz! Bár tudo, hogy olykor a kevés is sokk! ::))

Abban viszont biztos vagyok, hogy a madarak nem így vannak ezzel! Ez már megint az ember gőgje! De remélhetőleg vannak olyanok, akik azért - a kecske és káposzta egyensúlyát is fenntartandó - dolgoznak az ügyön. És vigyázat! nem mind arany, ami csipog, illetve/és otthonról, a forgószékből egy egérke klikkjével követhető! ::))))

Luczifer 2009.10.17. 15:07:55

Malvina egy Assisi Szent Ferenc!

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.10.17. 15:16:11

"az érintett érdekcsoportok szintjén növeljük a kék vércséhez kötődő társadalmi tudatosságot, különös tekintettel a vetési varjú megítélésének szemléletváltására."

Na, puff! Ez mind szép, és muszáj, de ha belegondolunk, e projekt hatásfokába - időbeni -, akkor vajon ha 20 év alatt egy tizedére pusztították a vetési varjak hazai állományát (ma 25 ezer pár van), akkor vajon mennyire kell kapkodni magunkat, hogy garantálhassuk a megmaradásukat? Nyilván, ha előbb kapnak észbe, illetve el sem veszítik a fejület egyesek vetési varjú ügyben, akkor a helyzet egészen más lenne! Na, én effélékre gondoltam, ezért vagyok szkeptikus, miközben határtalanul imádom a madarakat (is)! Én pl. úgy környezetvédek, hogy aemmi szerveset pl. alma-, répa- stb. héjat nem dobok ki, hanem viszem a ház elé, az infoparkba a szarkáknak, varjaknak, galamboknak. Még magokat is teszek hozzá! ::)))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.10.17. 15:18:45

@Luczifer:
Na, én meg a szent-ség! Basszus! Legfeljebb is a hétszentség! Egyébként is, azt gondolom, hogy ez a szegény Szent Ferenc is csak Assisi! (Értsd: azt hiszi). :)))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.10.17. 15:27:45

Most éppen takarítok, és azon gondolkodom, hogy felveszem a Luciferina nevet! De sajna, valaki már lenyúlta! Igaz - nem azért mert savanyú a szőlő, de lehet hogy mégis? - így utólag túlontúl egyértelműnek, ezért igencsak vértelennek gondolom! Maradok tehát magamnál! :Úgyhogy megyek is vissza a a scifi-seprűmhöz, és folytatom a kapirgálást! ::))

Gombóc Artúrné · http://kultturaim.blogspot.com/ 2009.10.17. 16:12:22

De jó ez a madárkövetés! Le a kalappal a madarak előtt! :) Esetleg haza is csöröghetnének néha, hogy jól vannak-e, miegymás... :)

turdus merula 2009.10.26. 17:40:03

Kedves Luczifer,

nagyon hálás vagyok ezért az anyagért. Csodálatos. Megnéztem a madarak útját. Közben eltűnödtem azon is, hogy mi lehet a következő tudományos áttörés. Szerintem pl. az, hogy a madarakra erősített adók esetleg napelemmel működjenek, vagy a mozgás hatására termeljék a működésükhöz szükséges energiát, ami lehetővé tenné a madarak pályájának hosszabb idejű követését.
Ha majd egyszer lesz alkalmam ornitológussal beszélni, meg fogom tőle kérdezni, hogy mit jelent az, hogy a legtöbb madár, mielőtt elindulna magyarországi költőhelyéről, leír egy sereg, a hozzá nem értő számára feleslegesnek tűnő, ide-oda cikázást. Lehetséges, hogy ekkor tájolja be magát? Ha netán ornitológus vagy, örülnék, ha válaszolnál.
:-))
Hálából küldök egy természetfotós linket, amit élvezet nézegetni:
www.nehezy.hu/

Luczifer 2009.10.27. 07:54:12

Remek képek! Köszönet értük!
süti beállítások módosítása