egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Akiknek a történelem ürügy

2009.04.19. 16:28 | Luczifer | 7 komment

„Mi jó? – Mindaz, ami az emberben növeli a hatalom érzését, a hatalom akarását, növeli magát a hatalmat.

Mi rossz? – Mindaz, ami a gyengeségből fakad.                                                          Mi a boldogság? Annak érzése, hogy a hatalom növekszik, s legyőzetik egy ellenállás.” Így Nietzsche.

 

A kispolgár pozíciójából jövök én. Hatalom, ha a Másikban rezonanciát keltek, ha a Másik igényli ezt a rezonanciát. Hatalmamban van, mert kellek. Hatalom, ha a Másik elutasít, és ezért bosszút állhatok. Hatalmamban van, mert megsemmisíthetem. Hatalom, ha a bosszúm egy másik Másikban, annak a frusztrációját kezeli. Örül neki. Hatalmamban van, mert a boldogsága, a bosszú élvezete a tőlem függ.

A hatalomgyakorlás; alkotás. A hatalomgyakorlás; pusztítás. Az, aki képes a Másikat lojalitásra és teljesítményre késztető konstrukciót létrehozni hatalmat gyakorolhat, boldog, élvezi az életet. Az, akinek ez nem sikerül, csalódottnak, kitagadottnak érzi magát és ezért romboló indulatok támadnak benne még lehet boldog, ha ezek az indulatok terepet és célt találnak - gyilkolhat, pusztíthat - élvezheti az életet.

Az egyik hatalomgyakorló számára a társadalom, a történelem alapanyag, amelyből építkezhet. A másik számára ürügy a pusztító bosszúra. Az első lehet hős, lehet kalandor. Ő lehet, hogy csinál valamit. Lehet, hogy valamit és valaminek a látszatát csinálja. A pusztító nem. Ő megsemmisít. Ö nem kalandor, nem hős, hanem magtalan gnóm, veszélyes hulladék. Amit ő csinál az nem többesélyes. Ő pusztít, és csak pusztít, ő másra nem képes. (A Baader.)

A terroristák szövetségesei az érzelmeiknek a szövetségesei, a hasonló magtalan akaratok, a tehetetlenek, a kiábrándultak, a bénult depriváltak szimpátiájára számíthatnak. Ha megfelelő számban és pozícióban vannak ezek az elátvult, üres lelkek a bosszú, a terror intézményesülhet. Erre rá lehet erősíteni. A terrorista táptalaja nem a valóság, hanem a deprivációs fantáziák világa. Ezek gerjesztése ad számukra perspektívát. A gyilkos oldalvizén így helyet talál magának az ideológus (U. Meinhof) aki gyártja a színlelt, hamis okokat fekmutató célzott képzeteket. Közös alkotásuk e képzetek igazolta értelmetlen halál, értelmetlen pusztulás. Minden más kimenet illúzió, romantikus képzelgés, maga a deprivációs fantáziálás.

Körülbelül erre gondoltam, amikor hetekkel ezelőtt egy nagy mozi nagy tereméből kilenc másik nézővel kifele igyekeztem a Baader-Meinhof csoportról szóló film vetítéséről. Az érdeklődők számából arra a következtetésre jutottam, hogy ez ma már senkit se érdekel, ezt ma már mindenki tudja. Túlvagyunk rajta.     

Rózsa-Flores Eduardo-val végeztek. Olvastam a híreket, megnéztem a róla szóló dokumentumfilmet – az októberben bemutatottat – elolvastam a barátai, a kollégái nyilatkozatát és a hozzáfűzött kommentárokat, stb. Miről beszélnek? Miben akarnak hinni, akik hinni akarnak? Miért nem járnak legalább moziba? Közérdek lenne. 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr161074158

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.04.20. 19:35:02

Eduardó, avagy a radikalizmus kifutása Rózsa György Eduardó élete kezdetétől végéig annak a vörösbarna tengelynek a tagja maradt, mely a kommunistáktól a radikális jobboldalig és az iszlamistákig terjed.        Az írás a Konzervatórium…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZinczyKa 2009.04.19. 20:21:20

Szerintem Eduardo Rózsa-Flores egyfajta népi hős. Esetleg annak készülődik. Névrokonával párhuzamba állítható. Nem hinném, hogy a ködös magyar népi tekintetben a terrorizmus felmerül.
Olyan ez tudod, mint amikor kiderül, hogy a szomszéd Pistike sorozatgyilkos. Áááá, dehogyis, olyan csendes, rendes gyerek volt az. Ezt nyilatkozza Teri néni, akinek segített ásni a kertben.
No meg Bolívia, lássuk be, messze is van.
Ezzel együtt, biztos nagyon rendes gyerek volt. (??) Én sajnos nem láttam róla semmit. Lehet, hogy így is marad.

Luczifer 2009.04.20. 08:24:35

Minden a pusztulással volt kapcsolatban körülötte. Volt egy kertje ahol aknák, szitává lőtt autóajtó, csontok, „hánytató” felirattal Sztálin szobor, különböző lobogók szépen elrendezve. A jugoszláv háborúban horvát oldalon a népek önrendelkezési jogáért harcolt. Ez legalábbis magyarázatra szorul (mint ahogyan az egész háború). Mindenesetre úgy tűnik, mintha mindig a pusztulással kapcsolatos dolgokat kereste volna, ott érezte volna magát otthon ahol a pusztulás. Szélső bal, szélső jobb, nemzeti radikalizmus stb. nálunk, aztán, hogy mit csinált és mit akart Bolíviában az számomra nem igen derült ki, de kedden lesz egy film erről is. Vagy arról, amit láttatni akarnak róla, vagy amit láttatni akart magáról.

ZinczyKa 2009.04.20. 09:00:06

Akkor végeredményben elégedetten halt meg, gondolom. Ezzel együtt sem irigylem az életpályát. Viszont majd biztosan születik róla pár romantikus nagyjátékfilm. Kedden lesz egy ilyen poszthumusz emlékműsor ???? Hú, ez bizarr. Valami tévéadón?

Luczifer 2009.04.20. 10:03:20

Az m1-n lesz . A Kepes András készített vele egy riportot, azzal, hogy csak a halála után lehet leadni. Erről volt egy beharangozó.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.04.20. 10:50:18

Nekem azt mondta, hogy reméli nem ágyban végzi, inkább fegyverrel a kezében szeretne meghalni.( A helyzet még végzetességében is majdhogynem groteszk! Ágy is volt, fegyver is, de a teste egyiket sem érintette.)
Mondanám, hogy ismertem, de szerintem senki sem ismerhette igazán. Nagyon érdekes személyiség volt. Sok vitám volt vele, de azt, hogy mindennek ellenére valami kifejezetten szeretetre méltó is volt benne, azt soha nem tagadhatnám le.Engem taszított az a mérhetetlen radikalizmus, az a leegyszerüsített, primitív fekete-fehér világlátás, ami az egész személyisége mozgatója volt, és az a folytonos zűrzavar is, ami mindig körülvette. Provokatív személyiség volt. És mégsem ő irányított! Ő mazsolázott a világ történései között, amit látszólag irdatlan nagy szabadsággal tett! És ez a látszólagos szabadsága sokakat irritált. Főleg azokat, akik nem látták , hogy ez nem szabadság, ez egyfajta sajátos rabság. Én szántam őt, miközben mégis tanultam tőle, tanultam belőle! Méghozzá azt, hogy választani, igenis miindig kell! Ugyanakkor azt is megmutatta, hogy maga a választás soha nem lehet elég, nem lehet előrevivő, ha nem gondoljuk végig, nem látjuk át a belőle következőket, ha a választásainkat a mindenkori jelenségeket, tényeket önmagukban, egymástól elválasztva, külö-külön szemlélve tesszük meg! Lényegében úgy halt meg, ahogy élt. Most mégis azon gondolkodom, hogy vajon mennyiben halta a saját halálát !

Luczifer 2009.04.20. 11:54:15

Zseniális! És nem csak azért, mert én is hajlanék azt mondani, hogy rab volt, saját maga rabja.
süti beállítások módosítása