Nagy ember mondja: termelni kell – értsd reszelni, kalapálni – vissza kell adni a munka becsületét – értsd a reszelés a kalapálás becsületét! Röpülnek a szép szavak, lelkes pillanatok. + időutazás. A jövőbe. A múltba.
Rendben van, reszeljünk, kalapáljunk, de vegyük észre, sokan reszeltek, kalapáltak, sokan reszelnek, kalapálnak s nagy a konkurencia ezért azok élnek jól, akik a sok reszelt, kalapált dolgot eladják, akik nem reszelnek, kalapálnak, hanem kereskednek. Rendben van, kereskedjünk, de azok is sokan vannak, akik kereskednek, ott is nagy a konkurencia, ezért azok élnek jól, akik a kereskedőket – és így a termelőket – finanszírozzák. Foglalkozzunk a pénzek ügyeivel. Rendben van, foglalkozzunk a pénzzel, de a pénzzel foglakozók is sokan vannak és szemmel láthatóan jobban élnek azok, akik nem termelnek, nem kereskednek, nem bajlódnak a pénzforrásokkal, hanem az információkat szolgáltatják azoknak, akik termelnek, kereskednek, finanszíroznak. Akik sokat tudnak a piacról, a termelésről, a pénzről, a lelkekről, és így tovább. Akik értik az idők szavát és az értő szót, az infót eladják. Hogy eladhatót termeljenek, akik termelnek, eladhatón termeljenek, akik termelnek, jól adjanak, vegyenek, akik kereskednek, jót finanszírozzanak, akik finanszíroznak. És így tovább.
A fenti gondolatmenettel azt hiszem nem lőttünk nagyon mellé. Ezek után mi a francért kell beterelni pár millió embert az ötven-száz éve volt modern vaskorba reszelni, kalapálni? Ahol nagy a konkurencia és kevés a jövedelem. Adjuk vissza a reszelés és a kalapálás becsületét és hagyjuk másra. És ne vegyük el a kereskedő, a bankár és az információkat gyűjtő-értékesítők becsületét. A reszelésen, kalapáláson túli tudásét. És kereskedjünk, bajlódjunk a pénzzel, szervezzük az infót. Vagy ha valamiért nagyon szeretnénk reszelni, kalapálni kéretik szervezni hozzá kereskedelmet, finanszírozást, tudást, hogy annak a szerencsétlen találjon elfogdható pozíciót. A megbecsülésünk mellé. Szép elit feladat. Ha nem sikerül menjenek reszelni, kalapálni. Heti hat alkalommal napi tizenkét órás műszakban. Kínai munkafelügyelő alá. Minőségi rizsért. Nagy marékkal mérik.