egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Dadogó

2010.11.14. 03:50 | Luczifer | 11 komment

A kultúránktól idegen, és/vagy műveletlen, durva elemeket, csoportokat a barbár szóval illetjük.
 
 
 
  
 
 
 
Ők azok, akiknek a teljesítménye az általunk igazinak és érvényesnek tekintett létezés értelmezési tartományán kívül esnek, akikkel ezért nem vállalunk közösséget. Másképp, ők azok, akik nem tartoznak az általunk értékesnek tekintett „Mi” körébe. Mert mások, mert valaminek a híján vannak, bárdolatlanok, mert testükben, lelkükben, kultúrájukban fogyatékosok. A szó valószínűleg a görög dadogó, az érthetetlenül beszélő kifejezésből ered, ami az idők folyamán nem csak egyszerűen a nehezen érthető idegenséget jelölte, de az idegent kegyetlennek, embertelennek, műveletlennek is minősítette. A leminősített gyakorlatilag egyet jelentett a leminősített jogainak korlátozásával, ha volt közösségi tagsága, akkor annak elvitatásával, stb.
Egy építési anyagokat forgalmazó nagyáruház eladóterében felvilágosítást kértem a cég egyenruhájába bujtatott kamasztól. Az itt-ott szűrös, az itt-ott pattanásos srác kikapta a kezét a zsebéből, tanácstalanul toporgott, s közben dadogott valamit, majd látva, hogy elégedetlen vagyok, szolgálatkészségét demonstrálandó, ha lehet még zavartabban újra belevágott mondandójába, pontosabban kínlódásába. Az eredmény – nem meglepő – ugyanaz. Össze-vissza makogott, mutogatott, de egy értelmes szó, ami nem sok, annyi nem hagyta el a száját. Tudomásul vettem, hogy a felzárkóztatása - ha egyáltalán volt is - nem sikerült, s hogy társaságának semmi hasznát nem láthatom. Fogtam magam s otthagytam. Ahogy távolodtam még hallottam artikulálatlan hangját, ahogy egyre hangosabban, egyre kétségbeesettebben újra és újra próbálkozik. Hogy mit mondott nem tudom. Talán csak fájdalmasan arra kért, hogy várjak, ne taszítsam a semmibe. Elismeri, hogy ő egy barbár, kültelki suttyó, ő a közösség alatt él, de ember akar lenni. Bebocsátást kér. Megtűrést. Esélyt. Egy gesztus erejéig. Talán erre még telik a válságsújtotta nyájas vásárlónak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr162449099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.15. 11:52:06

A barbár /ság fogalma helyett (aminek két értelmezése is van, lehet) én sokkal inkább a tudatlanság kultuszáról beszélnék. A tudatlanságnak ugyanis szerintem nincs, nem lehet kultúrája...A tudatlanság klultusza alatt az infantilis lét okozta gondolattalanságot értem, ami egyik attributuma annak, hogy ma már csak kultúrjavak léteznek kultúra helyett. és mivel ezek kereskedelmi értékük alapján rendelkeznek "mozognak" értékmérúőjük kizárólag az anyagi hasznossáágukban mutatkozik meg.
mert nem véletlenül mondják az okosok, hogy a kollektív butaság rémuralma nem más, mint maga az egyformaság eröltetett kultusza szeritnt működő tömegdemokrácia, melyben minden saját gondolat szinte teljesen ellehetetlenül. Ez pedig mindig a diktatúrák melegágya.kvázi a tudatlanság kultuszába beleszületők és belenövők nemigen választhatnak, így aztán talán több gesztus is bele kell/kéne hogy férjen - és nem csak - az ominózus "válságsújtotta nyájas vásárlónak" .

trendo+ 2010.11.15. 13:50:51

A barbár nem a "barba", vagyis a szakáll szóból ered? Nekem úgy dereng, bár én barbár vagyok. Megyek is, leiszom magam bánatomban. Hol van itt egy borbár? :)

Luczifer 2010.11.15. 14:10:00

Egy szerencsétlen kis állatka, akiből könnyen egy vadbarom lesz. :(

Luczifer 2010.11.15. 14:10:58

Bocsánat! Nem jó öreg Trendora gondoltam! :)

ZinczyKa 2010.11.16. 17:36:32

Nem hinném, hogy barbárok. Legalábbis ez a fiatalember nem tűnik annak. Innen.
A műveletlenség, az egy bizonyos szemszögből az, és persze, hogy fáj, mert te a te műveltségedet tartod értéknek. Egyértelmű. A srác meg mást. Neki máshol vannak a fontos pontok. Az ő műveltsége ezé a századé. A tiéd időtlen. De csak akkor, ha a türelem is része. ::))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.16. 18:05:56

Alapvetően egyetértek Z-vel, de azt egyáltalán nem gondolom, hogy bármiféle műveltség időtlen lenne, mert nem az, hanem mindig korfüggő.

ZinczyKa 2010.11.16. 18:18:13

@malvina: Jóvanna. Gondoltam, kicsit jobb kedvre derítem apámat, ha már így nekikeseredett a srác miatt. ;) De mondjuk, Te sosem gondoltál olyasmire, hogy vannak időtlen dolgok. Mondjuk a William? Vagy nem tudom, a Zsoltárok Könyve?

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.16. 18:30:26

Miért? Te mettől meddig gondolod el az időt? :D nagyon kevéske az, ami eltelt, akár, ha a Zsoltárok könyvétől, akár, ha Sh-től számítjuk, de akkor is, ha dinók korától... Égyébként meg a Zember, aki időben létezik, nem képes időtlenben gondolkodni, ugyanis azt is valamiféle időbeliséghez viszonyítja, méri..., szerintem. és Luczifer attól is jól érzi majd magát, ha a műveltségét nem időtlennek, hanem imponálónak nevezzük! csak hogy a gyerököt, a Luczifer-gyerököt se öntsük már ki a lavórvízzel...:::))))))

ZinczyKa 2010.11.16. 18:36:04

@malvina: Most emberi időre gondoltam. A dínókra nem. Bár... ha arra a jóképű T-Rex-re gondolok, akik megénekelte a meteorokat ...
Luczifer úgyis valami ördögire gyanakszik, ha valami jót írok. legyen imponáló. Mit bánom én. Ha előbb halok , nekem az időtlen is bejön. :::)))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.16. 18:42:20

Az emberi idő meg pláne nem időtlen...:D

ZinczyKa 2010.11.16. 21:40:18

Az nem, a hozzá mért értékek esetleg. Viszonyítva. Egy ilyen romantikus-szivárványos-lovagias-jóemberes formában, hogy függetlenül az idő sodrásától ... De lehet, hogy ez baromság.
süti beállítások módosítása