egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

A cigarettaszünet a végéhez közelít, de …

2009.12.10. 07:21 | Luczifer | 43 komment

Az utópia az ami szétfeszíti a mindenkori „létrendet”. Ezzel ellentétben áll az a gondolat, ami a „van”-ra orientált, ami a rendet összetartja, ez pedig az ideológia.
 
 
   
 
Ma ott tartunk, hogy vannak megvalósulni látszó negatív utópiák, vannak pozitív utópiaként ajánlott ideológiák. Amik nem visznek sehova. Különösen így együtt nem. Amink nincs az a pozitív utópia, azaz a jövőkép. Ami megfordítaná a lejtmenetet. Mert a testes ember hazament. Pedig még lett volna dolga. Ha a leckét folytatni kívánjuk, akkor a független „lebegő” értelmiségben kellene elkezdeni bíznunk, aki … De így nem folytathatjuk, ha nem kívánunk közvidámság tárgyává válni. És nem kívánunk. Ezen a héten már nem. Ezért meg a jövő héten se. Marad a várakozás. De mire? Várjuk, hogy egyszer megjelenik egy érdek, aki nem a káoszban leli örömét. Amíg ez nincs, addig nézegetjük, hogy a negatív utópiák hol tartanak a megvalósulásban. Meg a köldökünket. Hol ezt, hol azt. Nem egészen, lehet még ábrándozni a lehetőségekről. És az ábrándozás bármikor átcsaphat tervezésbe. Feltéve, ha ...

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr171587071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trendo 2009.12.10. 09:36:01

Feltéve, ha valami nyomós ok -mondjuk a klímakatasztrófa reális közelsége- kizökkenti végre a szekértáborokba szervezett, kortesnek szegődött, valamint a totál apolitikus értelmiséget a csőlátásból, megszűnik a jobb-baloldali klisékhez való görcsös ragaszkodás és önmeghatározás és elkezdenek végre a zsibbadt agyak lényegi kérdéseken tűnődni. Felkészülni a várható problémákra, megoldási javaslatokat kidolgozni ezek kezelésére, a bajok elhárítására vagy a károk enyhítésére, értékmentésre stb.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.10. 13:47:55

Az utópia fogalma értéksemleges. Se nem negatív, se pozitív jelentésű tartalom nem tartozik hozzá. Hogy aztán milyen, miféle elvárási horizontokat pakolunk, ill. pakolódnak mögé az kor, helyzet és állapotfüggő.

Mannheim egyébként azt mondja az Ideológia és utópia című művében , hogy az ideológia "egy meghatározott társadalmi rend megvédésére szolgáló eszmerendszer" , az utópia pedig a mindenkori társadalmi rend "radikális megváltoztatását tűzi célul". Kvázi ebben az értelemben a társadalmi valóságot egyik sem fedi le, A közötti különbséget egyébként abban látja, hogy az ideológia a hatalmon lévők számára szolgál eszközként az uralmuk fenntartásához. Ezzel szemben az utópia a felemelkedők számára segítség az eszmék uralkodó rendszerének megkérdőjelezéséhez. Mannheim azt is mondja, hogy objektivitást csakis egy olyan 'társadalmilag független értelmiség' biztosíthat, amelynek nincsenek saját gazdasági érdekei.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.10. 13:49:13

p.s.
Egy utópia lehet vágyott cél vagy fenyegető jövendölés is!

trendo 2009.12.10. 14:31:07

A magam részéről már mindenféle ideológiát, utópiát és világmegváltó eszmét fenyegetésnek érzek. Ha valaki odajön és azt mondja, hogy majd ő elvezet az egyedül üdvözítő fényes jövőbe, azt úgy pofán vágom, hogy beleháborodik! :)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.10. 15:16:19

@trendo:
::))) Hát igen. Ez eszembejuttatja az ominózus Heller-Vajda vitát, amit a filozófia feladatáról folytattak. Ahol is Heller azt mondja, hogy a filozófia feladata megteremteni azt a kritikai társadalomelméletet, ami vizsgálja, hogy a társadalom konkrét konfliktusai elvezethetnek-e a radikális utópia megvalósításához. Továbbá, hogy a radikális filozófiának egyfajta életfilozófiává is kell válnia, életformát javasolnia, És a cselekvés eszményi formáját, formáit szembesíteni azokkal az optimális lehetõségekkel, amelyeket a valóságosan létezõ társadalom a cselekvés számára kínál. ( Az idézet nem szó szerinti, ezért nincs idézőjelben.)

Ezzel szemben Vajda azt mondja, hogy a filozófiának nincs más feladata, minthogy elbizonytalanítson , így ösztönözve arra, hogy "próbáljunk meg együtt élni mindazokkal, akik más igazságokban hisznek." Ugyanis szerinte „A filozófia funkciója egyszerûen a gondolkodás iránti szükségletünk kielégítése." Éppen ezért és ezzel együtt szerinte nem adható homogén vláasz arra, hogyan gondolkozzink , cselekedjünk, hogyan éljünk. Mert Vajda szerint minden ilyesféle kérdésre adott homogén válasz "szükségképpen egyetemessé tesz valami olyasmit, ami szükségképpen partikuláris"

trendo 2009.12.10. 15:36:25

Einstein sokáig magyarázta nagyhatású, az egész univerzumot új megvilágításba helyező elméletét az állatkerti oroszlánnak. Látni vélte, hogy az oroszlánnak egyre jobban csillog a szeme... tehát bizonyára kezdi befogadni a nagy eszmét.
- Ugye érted, Leo? - kérdezte a fenevadtól izgatottan.
- Minden relatív! - válaszolta talányosan az oroszlán.
- Egy biztos, eljött az étkezés ideje! - szólt végül és felfalta Einsteint. :)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.10. 15:44:56

::)) Nincs ezzel semmi probléma! Az Állatkertben ez a természetes. Már eltekintve attól, hogy semmi jelentőséget nem tulajdonítunk a kerítéseknek! Az Emberkert , az azért más tészta...

turdus merula 2009.12.10. 16:06:29

Édes, Kedves Luczifer!

Amit most írok, inkább az testes ember poszthoz passzol, de itt sincs éppen rossz helyen. Nagyon nagyon szépen kérlek, hívd vissza a testes embert!

Ma kétszer mentem át villamossal a felújítás alatt álló Margit hídon. Egyszer délelőtt, Pest felé, egyszer délután Buda felé. Pest felé menet kb. 30 munkás embert láttam a hídon, ebből ketten végeztek valamelyest érdeminek nevezhető munkát, a többi ide-oda mászkált (lehetséges, hogy bejárás volt :-))
Visszafelé, már jobban figyeltem, 58 ember számláltam meg, (plusz a Margitszigeti bejárón lévő melósok, megszámlálhatatlanul - nagyon sokan) ebből a megszámolt 58 emberből már hárman dolgoztak!!!!! Volt aki bámult, volt aki bagózott, volt aki aludt a mozdulatlan daru fülkéjében, voltak délután is ide-oda mászkáló munkások, valamint egymással beszélgetők. És akkor még nem is tettem említést a hídfőnél posztoló három rendőrről, akikről fogalmam sincs, hogy mi a dolguk, de egymássál jól elvoltak, nevetgélve beszélgettek, volt egy ifjú rendőrleány is köztük. És a poén, hogy most relatív jó idő van, 6-10 C fok között. Mi lesz a 0, vagy az az alatti hőmérsékleten. - Termoszben teát kell vinni a darufülkében alvónak!:-))

Hol vagy testes ember?!!!!!

ZinczyKa 2009.12.10. 16:28:59

@turdus merula: Nálam van egy, de nem hiszem, hogy Magyarországra menne. Sajnos.

Luczifer 2009.12.10. 17:39:25

A látlelet, a filozófiai leckék és a riport tökéletesek. Csábítóan tökéletesek. Ha a testes ember amatőr lenne itt élvezkedne. De mert nem amatőr, amíg nincs a bankszámláján a testes előleg; nézi a tv-t. Az amatőrök kezében vagyunk. :) ?

trendo 2009.12.10. 18:02:45

@turdus merula: A testes ember lesoványodott és megőrült, mert ahelyett, hogy a munkát irányíthatta volna, a hatósági engedélyek után talpalt, közönyös ügyintézők képébe ordítozott, akik mind fölfelé mutogattak, banki lánykáknak könyörgött, hogy írássák már alá főnökükkel azt a hiányzó papírt, a valahol elakadt anyagszállítmányt reklamálta, amit a csőd szélén imbolygó szállító már rég eladott másnak, emberjogi szervezetekkel állt perben-haragban, mert indulatosan lecseszett egy lógós segédmunkást, tizenöt, különféle jogcímen vizsgálódó, ellenőrző bizottság, hatóság embereit próbált meggyőzni, hogy talán ne egyszerre zúduljanak nyakára, rögtön média slepp kíséretében, akiket neki kell ellátni sisakkal, védőruhával, és védőőrizettel, a fejükre ne pottyanjon valami ésatöbbi, ésatöbbi.
Elődei, a korábbi testesek legalább a Lipótra kerültek, ahol jóságos, fehérszakállú doktorok bölcs társaságát élvezhették, festegethettek, vagy hímezhettek. De mióta az is megszűnt, a korábbi testes ember legfeljebb egy-egy barátja blogjába firkálhat rezignált kommenteket. :)

turdus merula 2009.12.10. 18:05:02

@Luczifer:

Oh, yeah!!!

Félre a tréfával! Mikor figyelnek fel erre az anomáliára a kedves illetékeseink! Mennyit kell áldozniuk kedves adófizető polgártásainknak és jómagunknak erre a szörnyűségre. És akkor még nem látunk le a föld alá, fogalmunk nincs, hogy mi folyik metróépítés címén!

Azt is tréfán kívül mondom, hogy több testes ember, több testes fizetése bőven megérne annyit, hogy rendben és időben menjenek a dolgok, ha már mi totálisan alkalmatlanok vagyunk a jól felfogott érdekünkben a munka tisztességes megszervezésére és végrehajtatására. Vagy olyan sincs is, aki tisztességesen végre tudja hajtani a tisztességes utasítást????

turdus merula 2009.12.10. 18:06:59

Jav:

Vagy olyan szakember, szakmunkás nincs is, aki tisztességesen végre tudja hajtani a tisztességes utasítást????

trendo 2009.12.10. 18:20:46

Amikor a politika nem pofázik be egy építkezésbe, vagy éppen megvan a közös akarat az akadályok elhárítására (mondjuk presztízs okokból), akkor gyönyörűen, gyorsan, pontosan felépülnek a létesítmények nálunk is.Rengeteg kiváló mérnökünk, talpraesett helyszíni irányítónk, találékony szakemberünk van. Az emberek szívesen dolgoznak, ha minden nap tudják, mi a dolguk és ami ahhoz kell, az rendelkezésre áll.
Ki emlékszik pl. a Népligeti buszpályaudvar felépítésére? Szép csendben, időre megvolt. Persze, a médiát is csak a balhé, a botrány érdekli... ezért ami "csak úgy" elkészül, az le van sz@rva. Szóval: Kár, hogy a metróépítés meg a hídfelújítás az zsíros játszmák terepe... de ott a kedvenc testes pacákotok se tudna mit tenni. Hacsak nem rögtön miniszterelnöknek hívjuk ide :)

turdus merula 2009.12.10. 18:36:58

@trendo:
Az a legszörnyűbb trendo, hogy minden, amit írsz, így van.

trendo 2009.12.10. 19:04:06

Volt szerencsém levezényelnem egy 5 szintes, mindössze 26 lakásos panelház fűtésének átállítását egyedi gázfűtésre.
A projekt időmérlege: 8 hónap kellett ahhoz, hogy érvényes közgyűlési döntés szülessen a dologról. 1 hónap volt a komplett műszaki tervezés (a külső gázvezeték odavitele, belső gáz- és melegvíz ellátási tervekkel, komplett építészeti és statikai dokumentációval, kémények tervével, tűz- és környezetvédelmi tervekkel etc. egyetemben) 1 hónap alatt derítette ki az Önkori, hogy nem is kell ehhez az ő építési engedélyük, "csak" a szakhatósági egyeztetések. Ezekkel eljátszottunk 2 hónapig. 9 hónapig tartott az Önkori támogatás és a bankhitel elintézése a szükséges keresztgaranciákkal.
2 hónap alatt végeztük el az összes szakipari munkát, beleértve a gázbevezetést, a becsövezést, az összes betonfödémek átfúrását, egy komplett kazánház kialakítását, a kémények és kazánok, a melegvíztárolók beszerelését. A hatóságok összesen 2 hónapig szórakoztak az átvétellel. A párhuzamos ügyvitelt bekalkulálva, 2 hónap érdemi munkára 14 hónap hatósági, banki stb. ügyintézés jutott, amit az ember alig tud elismertetni az áraiban.
Cseppben a tenger. A Főtáv (érthető) kekeckedésén kívül tulajdonképpen senki nem is tett kimondottan keresztbe, az ellenségeskedő tulajdonosokon -vagyis a saját megrendelőinken - kívül.

trendo 2009.12.10. 19:10:42

@turdus merula: Ti is itt éltek, én se vagyok "messziről jött ember", mi értelme lenne valótlanságokkal hülyítenünk egymást.

trendo 2009.12.10. 19:23:34

OFF. Önkritikát gyakorolok, mint annak idején Rajk a főtárgyaláson. Nem fogok többet kommentelni hasonló témákban, mert -bár példáim igazak és nem is túlzók - de összességükben destruktívak, lerombolják a naiv fiatalok hitét egy jobb jövőben. Elveszik kedvüket a kapitalizmus lelkes felépítésére szeretett honunkban.

turdus merula 2009.12.10. 19:26:47

@trendo:
Pestiesen szólva, nem semmi. Hogy bírtad idegekkel?
Még a kéményesek sem szórakoztak? Ők szoktak, nem megfelelő a kéménybélelés, stb.

Igen, az is riasztó, hogy a lakók, akinek az érdekük abszolút közös, nem képesek egy húron pendülni. Képzeld el, mi lehet egy nagyobb házban!

Hogyan is akarunk mi világbékét, ha egy kis közösséget nem lehet közös nevezőre hozni?

Luczifer 2009.12.10. 19:30:37

@trendo: Atyaisten és én letegeztelek! :)

trendo 2009.12.10. 19:54:24

@turdus merula: Igen, a lakók úgy viselkedtek végig, mint egy előkelő idegen. Két millió Ft vissza nem fizetendő támogatást szereztem nekik, azt se mondták rá hogy bakfitty.
És a végén volt pofájuk megkérdezni, hogy "mi tartott ennyi ideig?!"
Hogy megkapják a bankhitelt, mi tettük le a garanciát helyettük kp. Így lehetett egyáltalán elvégezni a munkát. Volt, aki ebben csalást gyanított és ellene szavazott annak, hogy részletekben, kamatmentesen a ház visszafizesse a saját pénzünket. :)))

trendo 2009.12.10. 20:07:10

@turdus merula: Ja, a kémény! Németországban gyártott, standard kivitelű, az összes műbizonylattal, EU és magyar minőségi tanusítvánnyal, típusbizonyítvánnyal ellátott gyári kéményeket építettünk be, előzetesen a FŐKÉTÜSZ által jóváhagyott doksi szerint. (A tervre való rápillantás 50eFt).
Jellemző szakértelmükre, hogy külön lángálló burkolatot írtak elő egy "hideg" kéményre, vagyis amiben a füstgáz már hidegen áramlik.

Luczifer 2009.12.10. 20:23:17

Csemege, ahogy Malvina hozta Manheimet és a filozófusokat, Trendo / Turdus Merula meg precíz esettanulmányokban a pozitív (bocs Malvina) utópiák hiánya okozta demotiváltságot, bizalmatlanságot stb-t. És hogy ezt a kérdést az élni akarók hétköznapjaikban rendezik ZinczyKa mai bejegyzése bizonyítja. ::))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.10. 21:29:00

"Vagy olyan szakember, szakmunkás nincs is, aki tisztességesen végre tudja hajtani a tisztességes utasítást???? "

Nyilván van, csak igen kevés! Mármint tisztességes utasítás és tisztességesen végrehajtott munka! És mindennek a mélyén az önbecsülés teljes hiánya punnyad, ott valahol mélyen a viágBékA segge alatt!

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.10. 21:31:12

@trendo:
Vállalnál nálunk elnökséget???? Nagggyon támogatnálak! ::)))

trendo 2009.12.10. 23:37:31

@Luczifer: :))) Örülök, hogy legalább elvi síkon eredményeket érünk el és drága agyunkat nem hiába hajtjuk csapágyasra :))

trendo 2009.12.10. 23:43:23

@malvina: Majd ha befejeztem a Legelésző lakók evolúciója c. bioszociál-pszichopatológiai tanulmánykötetemet a társasházi lakóközösségek lelki torzulásairól :))))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.11. 00:10:11

@trendo:
Baszki trendo, te olyan hülye vagy, hogy átjött a szomszéd, hogy lássa kitől/mitől vinnyogok ennyire , és most kölcsön akar kérni. Hiába mondom neki, hogy én most a röhögéstől vinnyogok! Erre azt mondja, neki a röhögazmus is megteszi! Szegény, nincs elkényeztetve nagyon!::)))))))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.11. 00:14:30

@malvina:
Én még mindig úgy röhögök, hogy a szomszédok közül már hárman állnak az ajtóm előtt! ::))))))

trendo 2009.12.11. 05:49:21

@malvina: Ha már ilyen szépszámban összejöttetek, akár tarthattatok volna egy jó kis közgyűlést. :)))

trendo 2009.12.11. 05:57:53

OFF. Nna, én meg közben elkészültem a gasztronovelláim korrektúráival, kibékítettem a grafikust a nyomdával, elküldtem a borítólapot a toldacuccot-tal Miskolcra, ahova az átutalás is odaért már. Nincs más dolgom, mint várni a nyomda változatos és fantáziadús hazugságaira, hogy miért is nem készültek el mégsem időre. :)))

Luczifer, nem akarsz írni egy posztot a könyvkiadás csodáiról?

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.11. 09:55:43

@trendo:
Na, ilyen egy vérbeli közös képviselő! ::)))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.11. 10:05:12

@trendo:
"a nyomda változatos és fantáziadús hazugságaira"

pont az a probléma, hogy a kifogások nemigazán hazugságok. Ilyen szar a szervezés! De hát miből gondolod, hogy más a helyzet, mint bárhol másutt ebben az országban??? Ja, és erre való a kötbér. Már ha jó a szerződés! ::)))

trendo 2009.12.11. 10:20:40

@malvina: Tévedni tetszik! Ebben az országban minden csodásan működik! Az elmúlt években soha nem volt semmiféle minőségi, vagy más problémám! Minden szolgáltató kitöri kezét-lábát, hogy a kedvemben járjon. Időben teljesítenek, nevetséges alacsony áron, sőt, van aki még pénzt se kér a munkájáért! A barátaim is mind ezt mondják!

Csányi Sándor, az OTP elnöke

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.11. 10:57:26

@trendo:
::)) Akkor talán meg kéne keresni az ő könyvkiadójukat! Vagy ha még nincs, hát gründoltatni velük egyet! De hát úgy kell neked, miért gasztroirodalmat művelsz, miért nem mondjuk bankirodalmat! Ha például Georg Kaiser ma írhatta volna meg a Reggeltől éjfélig c. drámáját - a nincstelen bankpénztárosról, akinek rendre kész vagyonokkal dolgozik, és aki egy nap fellázadva a kilátástalan szegénység ellen sikkaszt a bank pénzéből, majd elindul, hogy meghódítsa a nagyvilágot... - , akkor annak kiadásáért biztos, hogy lehetne ácsingózni a bankoknál, mondjuk éppen az OTP-nél is. ::)))))))

trendo 2009.12.11. 14:09:38

@malvina: Az csak egy kötetem a többi közül (nem szakácskönyv amúgy, hanem kulináris környezetben játszódó novellák).
A verseimet fel se hoztam, nehogy hangos gúnykacajnak tegyem ki magam, és az 56-os kádári konszolidáció egy vetületéről szóló regényemet se.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.11. 19:00:54

@trendo:
az 56-os kádári konszolidáció egy vetülete kulináris környezetben se lenne egy utolsó! :)))

Gúnykacaj???? Hát kell azért bármikor is, bárkinek itt verset írnia? A gúnykacaj az mindig azt jelenti, hogy az illető semmit nem ért az egészből. Ezért aztán kár visszafognod magad ::)))

trendo 2009.12.11. 19:23:49

@malvina: Nyitott kapukat döngetsz, annyiban, hogy a műben kulcskérdést jelent a mindennapi élelem megszerzése és előállítása... :))), sőt, a tiltott pálinkafőzés és kuruzslás is.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.12. 10:00:43

@trendo:
Ja, szóval hogyan jutottunk, illetve nem jutottunk 5-ről a 6-ra! :::)))))

trendo 2009.12.12. 10:04:01

@malvina: Nem magyarázom, mert úgysem olvasod el.Neked ahhoz nincs időd.:)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.12.12. 10:11:39

@trendo:
::))) Akik hellyel-közel tudják, hogy mit akarnak, azok nemigen ismerik a "nincs rá időm" szorítását. Még akkor is, ha olykor így fogalmaznak. Ezért is igaz a mondás, hogy mindenkinek arra van ideje, amire akarja! ::)))))))

trendo 2009.12.12. 10:14:57

@malvina: Ebben tökéletesen igazad van. (Nagy elmék, ha találkoznak!:) Csak provokálni akartalak! :)))))
süti beállítások módosítása