egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Az igazság és a szabadság

2009.10.23. 13:20 | Luczifer | 10 komment

Október 23-ka gyerek és kamasz koromban köznapi, ha tetszik családi ünnep volt. Zártkörű. A szülők meséltek, mi kölykök meg röhögtünk. Nem igazságról szóltak, hanem emberségről. Szabadságról. A zsarnokokat, a kegyetleneket szarkazmussal büntették. Mára a rangosok ezt a napot emelkedett ünneppé alakították és minden emberit száműznek belőle. Adnak helyette igazságot. De egy igazság hozhat-e szabadságot? És ha egy igazság van, hogy lehet majd röhögni? Mi lesz a szarkazmussal? Felejtsem el? És akkor mivel védekezem? Vagy már nem kell? Kihagytam valamit?

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr81469659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.10.23. 17:36:45

Szabadság és igazság nem állíthatóak szembe egymással. Ez a felvetés mindig akkor kerül elő, amikor elfelejtjük, hogy a köztük lévő viszony/ok dinamikusak és nem statikusak. Ezért, hogy csak és kizárólag konkrét helyzetekben vizsgálhatóak. Az igazság nem más mint az ember képessége arra, hogy hazugság és igazság között különbséget tegyen. Ha ezt a képességünket elveszítjük, akkor ezzel együtt elvész a szabadságunk is.Ezért, hogy amikor az emberek megfeledkeznek ( avagy meg kívánnak feledkezni) az igazság és a hazugság közötti különbségről, akkor ezzel lemondanak a szabadságukról.

Luczifer 2009.10.23. 17:57:23

Abban az óvodában, ahova én jártam az volt a divat, hogy igazság nem igen van, inkább igazságok vannak. Ezekkel kell tudni együtt élni. Azt mondták a középsőcsoportban, hogy szeressük azt, aki keresi az igazságot, az igazságokat, de óvakodjunk attól, aki megtalálta. Különösen attól, aki az Igazságot találta meg. Azt mondták abban az óviban, hogy egy Igazság birtoklása az bizony rögeszme. Persze lehet, hogy mást mondtak. Ki tudja? Régen volt. És ma már senkit se érdekel.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.10.23. 23:16:27

Divatok jönnek, és divatok mennek. De az igazság és a szabadság viszonyának dinamikussága az marad.Úgy látszik, hogy újfent megállapíthatom, hogy sokat köszönhetek annak, hogy az óvóda intézményét kihagyhattam. Az igazság pedig szerintem nem jelent se többet se kevesebbet, mint magának az igazságnak a folyamatos keresését, ami szükségszerűen feltételezi a szabadságot is. Ugyanis a nem-szabad embernek nincs indíttatása az igazságkeresésre, hiszen mások megmondják neki, hogy mit tekintsen és mit ne tekintsen, mit fogadjon el és mit ne fogadjon el igazságnak.

Luczifer 2009.10.24. 09:30:49

Divatok jönnek, mennek, csak Malvina örök, mint Anna, akiknél egyedül a bevezetés a dialmatba jegyzet szellemi mélységén repdeső gondolatok örökebbek.
Az igazság – bárkié – korlátozott. Ennek oka – mondják az oviban, a kiscsopiban – eleve az emberi megismerés korlátaiban keresendő, amihez egyéb korlátok is társulnak, például gazdaságossági, hogy nem is érdemes egy-egy kérdés minden momentumát összegyűjteni. (Nagycsopi) Az igazságkereső célja a megelégedettség aspirációs szintjének elérése. Mindenkié. Ez egy nagy örök teljes igazság. Hogy cáfoljam a bevezetőt. :)
Na de, ha egy-egy kereső azt hiszi, hogy neki van igazsága, ami a szabadság alapja, akkor máris bölcs Tanítónk Joszif Visszarionovics álláspontján vagyunk. Enyém az igazság, a maga dinamikus változatosságában, és aki ezt felismeri az szabad lehet. Vagy nem. De ha nem akkor rosszul ismerte fel az Igazságot, azaz magára vessen. Ha még él.
A bejegyzés október 23-án kelt, az ünnepen előforduló megnyilvánulások egyikére, másikára reagált. És bizony a megnyilvánulások között ott volt az Igazság hirdetése, ami mögé szónok és hallgató dinamikusan csatlakoztathatta a szabadságot. A maga szabadságát. Hogy kiátkozzon más igazságokat. A maga dinamikus kapcsolatrendszerében. Hablatyoltan. Ettől persze megmaradnak a különböző 56-os igazságok, hiedelmek, ezek érvényesülési vágyai, csak a szabadság csorbul. Hogy töprenghessek, hogy reflektálhassak, hogy gyakorolhassam a nyílt gondolkodást, ami az alapja a közösség önreflexiós képességének, hatékonyságának, túlélő képességének. Szóval nem mindegy, hogy mikor, hogyan és mit beszél az ember.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.10.24. 11:59:42

Akkor felteszem a költői kérdést, hogy vajon miért személyeskedsz? Javaslom, hogy indulatok nélkül olvasd át újra,amit írtam. Te valami egészen másról beszélsz itt. Én ugyanis - ha átolvasod - semmiféle igazságelméletekbe nem bonyolódtam bele.

Továbbá, Joszif Visszarionovics idecitálása az én mondandómra a bizonyíték arra, hogy felületesen olvastad el, amit írtam. Te ugyanis igazságnak, az igazság állításának nevezed azt, amit J.V. hirdetett, miközben sokak számára - igaz, nem elegekének - a Napnál is világosabb volt, és ma is az, hogy az pedig hazugság volt, és semmiféleképpen nem illethető az igazság, még a "J.V. saját igazsága" megnevezésével sem! Most ebbe nem mennék bele jobban.

Az ember igazság melletti állásfoglalása a saját hatalmában van. Ha ez nem így lenne, - mert eleve determinált volna - akkor minden vita, és diskurzus teljesen értelmét veszítené, hiszen akkor igaznak lenni és igaznak tartani ugyanaz volna. Márpedig igen gyakran más az, ami igaz, és más az, amit igaznak tartunk. A köztük lévő különbség belátása pedig lényegi kérdés, mert az pontosan megfeleltethető az igaz és téves közötti különbség lehetőségének. Ha ezt a lehetőséget tagadjuk, azzal eltüntetjük az igazságnak és a tévedésnek a különbségét is. Amivel aztán felszámoljuk a tudásnak és tudománynak a lehetőségi feltételét is. Kvázi, ha minden belátás determinált lenne, akkor mindenféle eszmecsere értelmetlenné válna.

Persze, belátom, hogy a belátás sohasem könnyű, mivel az is a szabadságunkra van bízva.

:)))

Luczifer 2009.10.24. 14:02:37

Személyeskedés lenne, ha közlendődre válaszolok? Nem azt mondtam, hogy te ilyen, meg olyan vagy, hanem azt, hogy a felvázolt gondolatmenet a maga konkrét történelmi megjelenésében kellemetlen dolgokat produkált. Olyanokat, amelyeket Magyarországon kitárgyaltak. Mindenki tudja. A könyökünkön jön ki a módszer is, a következmény is. A kritikát álmából felrázva mindenki el tudja mondani, és akkor valakik elkezdik újra, új díszlettel. Ez pedig tény. Egyébként Sztálinban, az ő igazában a mai napig milliók hisznek. Tudományosan!!! A felvetett kérdésre az általad javasolt irányban nem igen képzelhető el releváns válasz. Ez nem az egyén pszichológiai / filozófiai problémája.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.10.24. 15:23:50

A vonatkozó megjegyzésed első mondata bizony, hogy személyeskedés. És ha te nem is tudod belátni, attól még az én általam vázolt gondolatmenetnek semmi köze ahhoz, amikről ismét beszélsz. De legyen! ::)

Az a kérdés, amit te feltenni vélsz, az puszta merengés a politikai manipuláció felett. És azok, akik szerinted minden emberit száműztek az ünneppé emelt napokból, azok emlékéből, az semmi más mint az ő szabadságuk hiányának kézzelfogható megnyilvánulása, ezért nem lehet közük az igazsághoz sem. Amikor egyébként gondolkodók az igazság esélytelenségéről beszélnek, hát valami ilyesmiről is beszélnek. És idetartozó az a gondolat is, amiről Kierkegaard is szól, hogy, az "én igazsága" nem olyan valami , ami hozzám tartozik, hanem az , amihez én tartozom, és éppen ezért felelõsséget is vállalok érte. Én pedig biztos vagyok benne, hogy sokan ( ha nem is elegen) pontosan így vannak ezzel. Politikai manipuláció ide, politikai manipuláció oda.
És ez is egy releváns válasz a felvetésedre. Végül megjegyzem, hogy én semmiféle "irányba" nem intéztem az előző kommentjeimben leírtakat. Ez alapos félreértés, de erre már válaszoltam: emberség, szabadság és igazság összetartoznak.

Luczifer 2009.10.24. 18:28:38

Világos! Egy park két világ! Ez már így marad. :)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.10.24. 20:09:53

Naaaaa, azért e kettőn kívül volt ott - és remélem, van is - még rengeteg másik is! ::))))

ZinczyKa 2009.10.26. 06:10:20

Családi ünnep. Egyértelműen ::))
süti beállítások módosítása