egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Restauráció

2009.07.28. 08:15 | Luczifer | 15 komment

Maradjunk még Bernhard Schlink történeténél. Amikor Michael Berg rájön, hogy Hanna Schmitz analfabéta és ennek titokban tartása súlyos, számára ott és akkor beláthatatlan következményekkel jár, beszélgetést kér filozófia professzor apjától.

 

Michael Bergé a szó: „ ... Elhatároztam beszélek apámmal. (…) Azzal a filozófussal igyekeztem beszélni, aki Kantról és Hegelről írt, akikről tudtam, hogy morális kérdésekkel foglalkoztak. (…) Apám előadatta velem a problémámat – elvont formában, példákkal illusztrálva.

– A perrel kapcsolatos ugye?

De csóválta a fejét, hogy jelezze: nem vár választ a kérdésére. (…)

Nagy feneket kerített a mondanivalójának. Kioktatott személyiségről, szabadságról, és arról hogy az embert nem szabadna objektumként kezelni. (…) az égvilágon semmi sem igazolja, hogy azt, amit egy másik személy jónak tart számunkra, fölébe helyezzék annak, amit jónak tartanak önmaguk számára.

– Akkor sem, ha később boldogok lesznek általa?

– Nem boldogságról, hanem méltóságról és szabadságról beszélünk. (…)

Végül azonban megfejtettem mondanivalóját: nem kell beszélnem a bíróval, egyáltalán nem szabad beszélnem vele. És ettől megkönnyebbültem. …”

***

Az őszi légy megfáradt szavai. A dicső múlt maradványaiból összetákolt hárítás. Ez nem a mi dolgunk - momdja és mondják. A barbárság praktikusan nyugtázva. Újjá születhet. A boldogságról nem beszélünk.

 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr11272921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.07.28. 08:48:33

A fentiekre én is azt mondom, hogy bizony, bizony pontosan így gondolom én is! Ha ez a nő nem óhajtotta titkát felfedni - vállalva ezért bármi rosszat -, akkor senkinek sincs joga helyette cselekedni, helyette ezt megtenni. De hogy konkrétabb legyek! Mi az, hogy a bíróval beszélni??? Még jó, hogy nem! Legfeljebb a nő védőjével, aki szintén nem tehet mást, mint hogy felteszi a kérdést a nőnek, hogy mi is az igazság. És nem egy papírt dug az orra alá, hogy olvassa fel!!!!! Ugyanis neki még ebben is a nőt kell képviselnie, védenie. És ha a nő ragaszkodik e titkához, akkor ő nem tehet mást, mint ezt a tényt egyszerűen kihagyja a védelmi koncepcióból.
A fiúnak meg még markánsabb és mélyebb oka van mindennek a betartására: mégpedig az, hogy szereti /vagy valami olyasféle/ ezt a nőt, ezt az embert. És ha valakit szeretünk, akkor bizony elfogadjuk azt, ami, amilyen Ő! Legfeljebb odébbállunk!

Csak hát ez a fajta morális tartás, sajnos, igen-igen ritka, és nem gondolom, hogy ez csak manapság van így!

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.07.28. 08:54:50

És meggyőződésem, hogy attól, amit egy másik személy jónak tart számunkra, fölébe helyezi annak, amit mi jónak tartunk önmagunk számára, attól boldogok lehetünk. Súlyos tévedés! Legfeljebb összetéveszthetjük a boldogsággal, hisz olyan kényelmes! :::))))

Luczifer 2009.07.28. 09:02:09

A rend kedvéért. Hanna Schmitznek kirendelt ügyvédje volt. A joghallgató számára is világos volt, hogy tájékozatlan, alulmotivált, stb. A Bíró azért ül ott, ahol ül, hogy tisztázza a tényállást és a tisztázott tényállás ismeretében döntsön. Erre nem került sor. És a Berg papa és a Berg fiú tudta, hogy ez így történik. Azt is tudta, hogy az eljárás során erre nem igen van esély. Tulajdonképpen a Bíró is tudta. Máskülönben válaszolt volna arra a pofon egyszerű kérdésre, hogy „Ön mit tett volna a helyemben”. Ezek miért figyelmen kívül hagyható kérdések? A boldogságról nem beszélünk, miért marad a levegőbe? Túl azon, hogy a szelektív észlelés, mint egy elhárítási mechanizmus is bemutatásra kerüljön. Emberek vagyunk.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.07.28. 09:14:38

Mindaz, amire én utaltam, amiben egyetértek a Berg papával azt mindettől függetlenül így tartom helyesnek. (Egyébként kirendelt védőtől is lehet beszélgetést kérni, pláne egy ügyvédjelöltnek. De attól még, hogy a konkrét esetben mi volt hazug és nehezített körülmény, attól még - ismétlem - Berg papa jót szólt! De ez a Berg fiú vajon felfedte a nő előtt, hogy ő rájött a titkára? Mert ez is egy alapkérdés! Ugyanis ha igen, ha nem, azt is csak ők maguk dönthetik el, ők maguk ítélhetik meg. Nem lennék meglepve, ha nem tárta volna fel a Berg-gyerek az igazságot, mármint, hogy tud a nő titkáról.

Luczifer 2009.07.28. 10:19:30

Michael nem kereste az asszonnyal a kapcsolatot. Azt, hogy rájött a titkára, azt legfeljebb indirekt módon közölte. (Beküldte a kazettákat)
De vegyük észre Berg professzor titkát. Tehetetlen és ezért hárít. Olvasott ember és ezért az absztrakt gondolkodásba menekül, távol tartja magát a kellemetlen érzések, gondolatok okozta feszültségektől. Magyarul intellektualizál. Gyakorlatilag kivonul az életből, nem vesz részt az eseményekben, a felelősséget a szereplőkre hárítja és ezzel hozzájárul környezete barbár vonásainak újratermeléséhez. Berg papa eszköztelen érzelmi fogyatékos, barbár volt és ezt a barbárságot adja tovább. Sok szenvedést okozva ezzel. Kant és Hegel a FILIZÓFIA ennek válik eszközévé.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.07.28. 10:41:49

Tegyük hozzá, hogy ezt gondolod te. Az én alapállásom a Berg-papa féle alapvetés, minden más - benne felelősséggel, cselekedettel (a nem-cselekvés is az!) stb. - csak ez után következhet!
Föl nem foghatom, miért eszköztelen az az ember, aki számára az emberségesség, az emberi mivolt attributuma éppen az, hogy nem tekinti a másik embert tárgynak, eszköznek, nem vindikálja a jogot arra, hogy más titkai, felett rendelkezzen, hogy más helyett döntsön ezzel teljességgel megfosztva őt a saját maga feletti önrendelkezés jogától.

"Olvasott ember és ezért az absztrakt gondolkodásba menekül, távol tartja magát a kellemetlen érzések, gondolatok okozta feszültségektől. Magyarul intellektualizál. Gyakorlatilag kivonul az életből, nem vesz részt az eseményekben, a felelősséget a szereplőkre hárítja és ezzel hozzájárul környezete barbár vonásainak újratermeléséhez."
- ez pedig a "savanyú a szőlő" effekt, kedves Lucifer! Nagyon divatos, főleg manapság, amikor már nem tendi a lényeglátás.

"A felelősséget a szereplőkre hárítja" - kitétel pedig értelmezhetetlen! Ki a ferde franc a felelős, ha nem az eseményben résztvevő szereplők! Ez a gyávaság netovábbja! Még akkor is, ha ADOTT esetekben a felelősség arányai nyilván változóak. Ettől viszont senkinek nem szabad feladnia az önrendelkezés jogát maga felett, és senkinek nem lehet az átvállalni mástól. Egyébként a totális empátia és szolidaritás hiánya és mások önrendelkezési jogának totális semmibevétele között bizony mindig meg lehet és meg kell találni azt a pontot, ahol az élet még emberként élhető. Ugyanis a barbársághoz a társadalmaknak mindig pontosan e két szélsőséges útra tévedése jelentette, és amíg világ a világ addig jelenteni is fogja.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.07.28. 10:54:09

Ami az absztrakt gondolkodást illeti,

az bizony a gondolkodásnak egy magasabb rendű formája. A gyerekek például életkori sajátosságaikból adódóan elsősorban konkrétumokban képesek gondolkodni, s csak fokozatosan alakul ki bennük az absztrakt gondolkodás képessége, ami nélkül bizony bajosan tehetünk szert pl. áttekintő ,elemző és érvelési képességre, kritikus és innovatív gondolkodásra, hogy csak a legfontosabbakat említsem!

Luczifer 2009.07.28. 11:14:09

Miért nem tetszik Berg professzor? Mert ez duma. Hanna Schmitz egy percig nem rendelkezett önmagával. Szabadsága abban állt, hogy szabad volt kitaszítottnak és barbárnak lennie! Berg professzor ezzel a kitaszítottságon alapuló barbársággal nem tud mit kezdeni. Talán meg se érti. Eszköztelen. Vereségét, impotenciáját nem ismeri be, hanem hablatyol a valami Kantot. Közben szárba szökik az új barbárság. Ott a bamba fia, a gyáva bíró, az agresszív fiatalság, stb, stb, ő erről nem vesz tudomást. A következményhez neki semmi köze! Felmond valami leckét, mert azokon a gondolatokon ott az Egyetem pecsétje. Egy kultúrlénynek hitelesített barbár. Tégla, a barbárság falában!

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.07.28. 14:39:53

Ez igaz! Többen vannak sajnos azok - mindig is többen voltak, mert ez már csak így van -, akik számára ez csak duma! Akik számára nem az önrendelkezés joga a kiindulópont, hanem, hogy meggyőzzék önmagukat és a külvilágot is arról, hogy soha nem rendelkeztek saját maguk felett. Az önrendelkezés nem holmi abszolút kategória, hanem azt jelenti, hogy minden embernek minimum követelmény önmagával és a világgal szemben, hogy az önrendelkezésre való képességét megőrizze, arra minden körülmények között törekedjen. És tévedés ne essék: ez a Hanna nevű nő is rendelkezett önmaga fölött, még úgy is, hogy sokak szerint, ahogy te is látod - tévesen - nem volt képessége hozzá! Ugyanis nem volt hajlandó még az életéért sem a titkát felfedni, sőt a végső rendelkezést is saját maga hozta meg önmaga fölött!
Ezek az álromantikus áldozat-megközelítések okozzák mindig a legnagyobb bajokat! De amint azt a fenti példa is mutatja, az ember akkor is rendelkezik önmagával, ha elutasítja magától az önrendelkezés jogát!
:::)))))))

Luczifer 2009.07.29. 10:28:18

A hétköznapok megkerülhetetlenek.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.07.29. 17:20:39

Mondjuk csak a nem-hétköznapok kerülik meg őket! :::)))))))

Luczifer 2009.07.29. 19:12:39

::)) Arra akartam kilyukadni, hogy ezek a mondatok a hétköznapi érdek- és véleménykörnyezetben fejtik ki a hatásukat és nem egy szemináriumon. Ennek megfelelően értékelendőek. Aztán gondoltam, legyen belőle poszt, de olyan fülledt meleg van, hogy még Gida se mozdul. Fekve ugat.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.07.29. 21:31:34

Muhahahahaaaaaaaa..... fekve ugat! ::))))

****
Na, de már bocsánat Luciferem! A hétköznap szintjén esztétikum és erkölcs az, ami a tudomány szintjén esztétika és etika. ::)))

ZinczyKa 2009.07.29. 23:39:13

Szegény Gida. Ha holnap is ilyen meleg lesz, szerintem én is fekve fogok ugatni. Csak diófa nincs a közelben, hogy az árnyékába húzódjak ::))

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.07.29. 23:48:40

Ne is mondjátok! Odavagyok egészen! 8-án a kisebbik lányom is összegabalyodik hivatalosan a párjával, és ilyen kánikulában egyszerűen nem tudok mit felvenni.Ráadásul a cécó a Duna-parti kavicsosban állva történik, az ereszdelahajamat pedig a nagyrét kellős közepében, a szabad ég alatt!
süti beállítások módosítása