egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Hatalomban a félelem II. A mártír

2009.06.15. 23:28 | Luczifer | 9 komment

A bűnök nem feltétlenül kinn, a történések világában születnek, nem feltétlenül a bűnös tettek következményei. Bűnt és ennek megfelelően bűnöst láttatnak félelmeink is.

 

Látomásaink rejtett célja, hogy félelmeinknek valami elfogadható okára, valamilyen okozójára lelelhessünk. Találjunk valamit, ami látható, láttatható, és mint a gonoszság forrása elpusztítható. Ha ő az ok, ha nem. Ha éppen nem, akkor a bűnös lesz az áldozat, mert bűntelenül lelkünk igényeit szolgálva gonoszként azonosítottuk. A bűn meglátása terén a szorgalmunk lankadatlan. Buzgalmunkat az, az alaptalan remény táplálja, hogy ha elpusztítjuk a megtalált bűnöst vele pusztulnak félelmeink is. Ha a bűnöst megbüntetjük, - bizonygatjuk, magunknak - uralkodunk a gonoszon. A félelmeinken. Magabiztosan nézhetünk a jövő elé. Ez nyílván tévedés és ennek megfelelően a vállalkozás hiábavaló. De csábító! Mert ott a hit táplálta remény. A képzelet szülte.

Mártírrá a kivetítések útján tévesen azonosított bűnös lehet.Vagy, ahogy Malvina pontosítja alább, mártírrá, a kivetítések útján tévesen bűnösként azonosított ember lehet. Mártírrá valakit a csoportja avathat. Azok, akik kötődnek hozzá. A külső, az ügyben érintetlen, vagy épp az ügyből kilépő, távolságot tartók számára a mártírrá válás áldozata egy tévedés, egy leszámolás, egy elszámítás, egy rémes vicc, vagy bármi más, de olyan bármi más, ami nem ad okot a megrendülésre. Akkor is, ha adna, adhatna. Az ő szemében az áldozat, nem áldozat, nem mártír, hanem balek. Ez az ő lelkének az igénye. És ezt őszintén hiszi is. Mint a mártír a meghozott áldozata értelmét. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr31187805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.16. 10:34:48

"Mártírrá a kivetítések útján tévesen azonosított bűnös lehet."
Ebben az esetben akkor nem mártír!

A mártír görögül vértanút jelent. Ez eredendően és alapvetően tehát nem pejoratív fogalom. Nem úgy, mint a mártíromkodik, a mártíromkodás. Akár a hős esetében is, csak a hősködés a pejoratív tartalmú kifejezés, nem pedig a hős.

Luczifer 2009.06.16. 10:58:24

Már hogyne lehetne mártír. Tételezzük fel, valaki olyannak fogalmazza magát, amitől én megijedek. Én kivetítem a félelmemet arra, aki másnak fogalmazta meg magát és ennek következtében azt gondolom, hogy miatta vannak gondjaim, aztán továbbmegyek és bűnösnek nevezem. Azt mondom ő a bűnös, akasszuk fel. Utána minden rendben lesz. Felakasztjuk és minden marad a régiben. Aztán letisztulnak a dolgok és rájövök nem volt bűnös, akit felakasztottam. Ez a szerencsétlen miért nem mártír?

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.16. 11:08:57

"Mártírrá a kivetítések útján tévesen azonosított bűnös lehet."
Aha! Értem! Csak az idézett mondat akkor nem jó, mert nem ezt jelenti. Akkor ennek így kéne hangoznia, mert így, valóban azt jelenti, amiről írsz.:

Mártírrá , a kivetítések útján tévesen bűnösként azonosított ember lehet.

:)))

Luczifer 2009.06.16. 11:33:21

Világos! Tanácsodat megfogadtam, és egyben utólagos engedelmeddel felhasználást is nyert :)

ZinczyKa 2009.06.16. 14:05:53

Önkéntes mártíromságot vállalok.
Különben mártírrá csak az lehet, aki tévesen azonosított bűnösként kerül feláldozásra? Vagy beáldozhatom magam önként is? Pl. megmondom, miért kell/lehet tőlem félni.

Luczifer 2009.06.16. 16:28:53

Hát? Áldozat az lehet, akit bántunk. Akit bántunk, akiből ártatlan áldozatot csinálunk, azt előbb-utóbb megutáljuk. Ha ezt nem tesszük, magunkat kellene. Így bűnös lesz minden áldozat. Aztán amikor ez a minősítés valamiért tarthatatlanná, vagy feleslegessé válik lesz belőle mártír. Vagy balek. Akitől félni kell, abból nem hiszem, hogy mártír lehet. Ha tőled tényleg félni kell, akkor ellenség leszel és az is maradsz. Én nem vallanám be, hogy tőlem félni kell. Az öngyilkosságot vállaló mártíromság lehet, hogy más. Nem tudsz egy diszkont arabnyelvtanárt?

ZinczyKa 2009.06.16. 16:52:26

Nem értelek. A félelmek mondvacsinált okozójából csinálunk áldozatot, akiről később kiderül, hogy ártatlan volt. tehát mártír lesz. Vagy nem?
Lehet, hogy nem. Persze tőlem nem kell félni. :::)))
Én szólnék, ha kellene. Miért ne tenném?
Így hirtelen felindulásból nem tudok leakasztani egy arab tanárt. Ha akarod, kérdezősködök. Budapesti kell, hogy legyen? Neked kell?

Luczifer 2009.06.16. 17:33:15

Pontosan érted, legfeljebb nem értesz egyet! :) Az arab tanár csak vicc. Bocsánat. Az arabok mártírságot hozó öngyilkosságára céloztam. Megtanulok arabul és megkérdem tőlük, hogy miért tetszenek csinálni.

ZinczyKa 2009.06.16. 18:33:47

A francba, még jó, hogy nem telefonáltam! Ki vagyok zökkenve, mint Reggio.
Hát a válasz valami hit lehet, gondolom.
süti beállítások módosítása