egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

A mémek vittek rossz utakra engem …

2008.10.18. 08:10 | Luczifer | 11 komment

Azt mondják, hogy nem minden válság, válság, amit annak érzünk és nem minden válságot élünk át válságként.

 

  

 

Azt mondják, válság akkor van, ha az emberek tömegesen veszítik el identitásélményüket, ha olyan strukturális változásokat szenvednek el, amelyek társadalmi identitásukat zavarja, azzal összeegyeztethetetlen. Azt mondják, hogy a nagy rendszerek kedvükre lehetnek bajban, zavaraik csak akkor idéznek elő válságot, ha ennek következtében a társadalmi integráció forog kockán, ha a normák útján szabályozott közmegegyezések károsodnak, ha a praktizáló mémek, a kulturális minták hasznavehetetlenek, vagy épp érvényüket veszítik.

Az ember hajlamos azt mondani, hogy a nagy válságok nekünk semmik. Mi mindig is válságban voltunk amióta csak élünk. Mi nyilván ebben versenyképesek vagyunk. Jön a mi időnk! Ez jól hangzik, de persze nem igaz. A valóság inkább az, hogy nálunk a társadalmi integrációk kényszerűen önálló életre keltek, elszakadtak a világtól, s miközben súlyosan roncsolódtak, folyamatosan megőriztek valamit szerény működőképességükből. És ez lett a pechünk, mert miközben folyamatosan létezett egy tudati válság, ez elviselhetőnek bizonyult. A váláság tudata nem vezetett a gyógyulni akaráshoz. Miért? Mert bizonyos vezérlési teljesítmények óvtak, bódítottak. Talán menekülve a kezelés nehézsége és felelőssége elől, elhitették a társadalommal, hogy hasznosan létezik, hogy lehet ebből valami jó, hogy a minősége megfelelő csak várni kell. Ne tessék izgulni!  

De ez sohase volt igaz! A valóság régen is, ma is az, hogy a világ hatékonyságot követel, és nekünk nem voltak, és ma sincsenek a birtokunkban azok az eszközök, mémek, minták, amelyekkel ezekre a követelményekre választ adhatnánk. Új mémeket, új szerkezetbe! De kik és hogyan tegyék? Szemmel láthatóan sokan nem is értik a dolgot, vagy ha sejtik, nincs kedvük belefogni. A nagy emberek felmondanak valami nem túl bonyolult leckét, megelégednek, sopánkodnak és beállnak a csodavárók közé. Mintha még mindig azt hinnék, abban reménykednének, hogy elég, ha hirdetik, hogy szépek vagyunk és okosok. Kellünk! Ha nem is ránk vár a világ, de helyünk van a csapatban. A mi pásztoraink küldetésüket ezzel elintézettnek vélik. Csakhogy ez a napnál világosabb, hogy nem igaz és nem egyszerűen nem igaz, hanem nem is teremthető olyan helyzet, amikor igaz lehetne. A történelmi mémjeink, a történelmi szerveződésükben hasznavehetetlenek. Mindeközben hivatásos éceszgéberek megszeppenve ígérgetnek, vért, könnyeket és verejtéket. Mincs ötletük. Nekik sincsenek használható mémjeik. Még szöveg szintjén se. 

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr83719658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2008.10.19. 12:07:00

"Új mémeket, új szerkezetbe!"

Pontosan! és én amondó vagyok, hogy ez előbb-utóbb meg is fog teremtődni, ki fog alakulni, mert az élet élni akar és minden valószínűség szerint élni is fog. Válságok pedig jönnek is meg mennek is. Sőt! A nagy válságok telis-teli vannak kisebb válságokkal, olyanokkal, amelyek kikerülhetetlenek, mert a dolgok, a folyamatok ellentmondásaihoz, természetéhez tartoznak, és olyanokkal, amelyeket közvetlenül (!) mi magunk, emberi gyarlóságainkkal generálunk, aztán olyanokkal is, ameyek ezen előző kettőnek a keveredéséből állnak elő.

Válság?

Van egy régi vicc. Az órán kérdezi a tanítónó néni, hogy ki tudja, mi a tragédia. Móricka feleli:
- Otthon a hétvégén megellett a Bandi nyúl. Örültünk, hogy kilenc kis nyuszija lett. De sajnos, másnap reggelre az összes kisnyúl megdöglött. Ez a tragédia, tanító néni.!
- Nem, Móricka, ez nem tragédia, ez csak baj.
A tanítónő több esettel példázza, mit nevezhetünk tragédiának, és végül felteszi az utolsó, kontroll-kérdést:
- Most , hogy végighallgattátok ezt a sok példázatot, mondjátok meg nekem, hogy mi történik akkor, ha például Brezsnyev elvtárs sétál a Citadellán, és véletlenül túlságosan áthajolva a korláton átesik rajta, lezuhan, és szörnyethal. Ez ugye tragédia? Móricka majd kiesik a padból, úgy jelentkezik. Na, Móricka?
- Tanító néni kérem, ez bizony tragédia, de nem baj, mert baj csak akkor van, ha megdöglenek a nyulak.

Luczifer 2008.10.19. 13:23:06

Az átépítés menni fog, csak a népet el kell tiltani a pártos csúcsoktól, mert még azt hiszik, hogy megint KB ülések vannak. Aztán várják a határozatot. Bár akkor is rájöttek, hogy lehet élni. És ezt nekik kell megcsinálni.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2008.10.19. 13:47:53

Azt viszont érdemes leszögezni, hogy ennek az egésznek, ha más értelme nem is, de egy igen fontos / legalább is aktuálisan igen fontos / üzenete lehetett volna. Nem jött össze! Igy az utolsó esély is elszállt a arra nézvést, hogy egy új, egy másik kiindulópontról lehessen nekifutni végre az együttműködésnek!

Mert az már csak igaz, hogy amint azt a Mester is mondta, "Színház az egész ...!"
De benne mégiscsak többféle népszínház is létezik. Az államfőnek bizony illene mindegyikbe be-benéznie - természetesen nem a színpadra, hanem a nézőtérre -, és nem csak tájékozódásképpen . Hiszen minegyiket "képviselnie" tartozik. Mert ugye ,azért a másik nagy népszínházzal kapcsolatban nem ennyire finnyás! Egyébként Sólyom László magánszemély megteheti, hogy oda váltson bérletet, abba a színházba járjon, ahová és amelyik neki tetszik. De egy államfőnek, amint arról az előzőekben is szó esett már vannak kötelezettségei. Például a reális helyzetfelismerés.
Sólyom ezzel a mostani hozzállásával is csak azt bizonyítja, hogy nem hogy a pártok fölé való emelkedésre képtelen , de az önmaga fölé valóra is. És tévedés ne essék, ezt én egyáltalán nem tudásbeli hiányokra vezetem vissza, hanem gyarló, emberi tulajdonságokra. Mint például a felelősségvállalás hiányára , amit egyszerűen gyávaságnak is szoktak nevezni. Az pedig, hogy "az állam nem így működik", pontosabban, hogy az állam hogyan működik, abban bizony igencsak meghatározó szerepe van/kell/kéne, hogy legyen az államfőnek. Tehát Sólyom szórendet vétett. A helyes megfogalmazás az, hogy
az állam így nem működik!
Abban meg csak reménykednünk lehet, hogy egyszer majd csak szert teszünk egy olyan államfőre, aki nem azt fogja "tudni", hogy hogyan nem működik, hanem elsősorban is azt, hogy hogyan működik, működhetik.

Végtelenül szégyellem magam, hogy Magyarországnak egy ilyen - a középszerűséget is csak alulról súroló - államfője van.

Luczifer 2008.10.19. 17:45:06

Én nem tudom mi a K. E munkaköre, hogy beletartozik-e egy ilyen összejövetel meglátogatása. De nekem nem az ő hiánya volt a főszereplő. És ha ott van? Mit csinál? Elmondja 8,6 percben, amit hónapok, vagy évek óta mond? A zöme ezt csinálta. Nem tudom ki a kivétel. Mintha nem is lenne válságfenyegetettség. Mibe fognak az urak / hölgyek valaha is egyetérteni, ha még mindenki által érintett kérdések se voltak? Ehhez nem kell előre megadott szamárvezető, ehhez problémaérzékenység kell. Ez pártsemleges. A végén még azt se mondhattam, hogy ezek egyetértenek abban, hogy a következő ötéves tervben legyen hatékony a gazdaság. A politológusok meg azt elemzik, hogy ki volt a falu bikája - nem a menedzsere, a bikája! - meg hogy ki hogyan pozícionálta magát. Ezek nem jutottak túl a Bevezetés a kampányban c jegyzeten?

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2008.10.19. 17:56:47

A végkövetkeztetésben teljesen igazad van. De úgy gondolom, hogy az igenis beletartozik a K.E. feladatkörébe, hogy az egységet képviselje, páne egy ilyen helyzetben. Lehet, tévedek! De úgy vélem, hogy ha elmegy, és elmondja, hogy minek is van, lenne itt és most az ideje és helye, akkor talán egy picinyt jobban összeszedték volna magukat a résztvevők. És ez azért fontos üzenet lehetett volna a megosztottságban vergődők számára is. Lehetett VOLNA!

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2008.10.19. 18:03:44

p.s.
Mert akárhogy is van, az még mifelénk is igaz, hogy minden mindennel összefügg! És akkor még nem is említettem a közelgő, október huszonharmadikát! Mert, ne legyen igazam, de - Sólyomnak ez a felelőtlen és gyáva viselkedése még olaj lehet másféle, -fajta tüzekre is!!!! :(((

Luczifer 2008.10.19. 18:36:42

Nézd én elmentem volna a helyében, részben, mert szeretem a pörköltet, részben mert szeretek dumálni. Egyértelműen lett volna lehetősége a jobbításra, egyértelműen előnyösen jöhetett volna ki a dologból. Tehát két ziccert hagyott ki. Ez nem kétséges. De ott nem nyeretlen kétévesek ültek, nekik Sólyom nélkül is zöldágra kellene vergődniük valahogy. Ha ne adj Isten náthás az Elnök Úr, akkor megáll az élet?

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2008.10.19. 19:06:37

Ha náthás az elnök úr, akkor felveszi az ünnepi pizsamáját és médiaüzen a potentáltaknak! Egyébként azt hallom, hogy Gy. F. megerősödve érzi magát a csúcs óta abban, hogy tovább kell tennie a dolgát. Na, az a kérdés, hogy ezt akkor ő hogy is érti! Mert ugye az semmire nem vezet, hogy kikiabáljuk a neoliberális gazdaságpolitikát és a kapitalizmust az ő piacával együtt kakisnak, őket okolva a jelenlegi helyzetért. Aztán uccu neki belefordulunk megint valamiféle "megszorítok-szétosztogatok, ott nyúlok bele, ahol semmi keresnivalóm játékba." Számomra egyébként Surányi gondolkodása a legszimpatikusabb. Szóval azért itt mondtak egy páran egy pár dolgot, Kérdés, hogy ez miként kerül összegzésre, ha/és egyáltalán összegzésre kerül. Tehát, akármennyire is rossz előérzeteink vannak, mégis az a helyzet, hogy később fog kiderülni, volt-e ennek az egésznek egy hangyafasznyi értelme is. Ha most engem kérdeznének, azt válaszolnám, igen! Annyi bizonyosan volt nekije! De a tragédia éppen abban áll, hogy pár hónap múlva könnyen kiderülhet az ellenkezője is. És akkor aztán nyakunkon a baj! Oszt mi lesz a nyulakkal???

Luczifer 2008.10.19. 22:11:22

Ha jól értem, Te azt igényelnéd, annak örülnél, ha a jelenlegi széthúzó erők közelítenének, és valamilyen megegyezést összehoznának. Ez rendben van. Én pluszban arra is sóvárgok, hogy az a megegyezés új magatartások mellett jöjjön létre, és hogy az ő új magatartásuk új - piac konform - magatartásokat generáljon. Máskülönben leszünk, ahol voltunk. Amit most csináltak, az konzerválja a szerény hatékonyságú magatartásokat. A Surányi, amit mondott az meggyőző volt, de nem azzal a plusz igénnyel mondta, amit én próbálok megfogalmazni. Erre megpróbálok majd példát mondani, csak nehéz öt sorban. De annyi lesz!

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2008.10.20. 10:52:11

Nyugodtan írhatsz 105 sort is! :) Már megint igazad van. Én is jobban örülnék a te verziódnak. Csakhogy, amint látom alpvető kérdésekben sincs egyetértés. Addig pedig minden folyik a régi medrében. Egyébként megjegyzem, hogy lehet, hogy az, amire vársz/várunk és még sokan várnak, az bizony előbb összejön majd, mert, ha ezek képtelenek megegyezni egy cselekvési irányban, akkor az élet, a "válságos" élet fogja kikényszeríteni az új magatartásformákat, az őket alkotó új/újabb tartalmakkal együtt. Mert ez az ország olyan hülye, hogy mindig és mindennek az árát többszörösen szereti csak megfizetni! Mert soha nem a józan belátás, a ráció mozgatja, hanem a kicsinyes köldöknézés. Csak a végső kényszernek, a már kikerülhetetlennek enged. Én már régóta mondom, itt, felettünk valami rossz levegő kering, azt beszívva az itt élők fejében a zsugorodás a fő irány. Lassan már sem e betűsort, sem e fogalmat nem képesek felismerni, hogy : távlat ! Hát akkor hogy a ferde francban lennének képesek távlatokban gondolkodni, magatartásformákat, szemléletmódot változtatni! Tudod, mindig is azt mondtam, hogy még 50-100 év! De, ha közben még visszafelé is megindulunk, hát akkor lesz ebből még 150 is. Talán az EU adhat valami reményt arra, hogy visszatartja önmagától ezt a setét, mert együgyű népséget.::(((
süti beállítások módosítása