egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Dilemma a sötétben

2010.09.28. 07:00 | Luczifer | 13 komment

Legutóbb az foglalkoztatott, hogy a blogon a közlés / megértés aránya nagyjából 80/20 körül alakulhat. Terveztem, hogy ez az arány javuljon. Javítani akartam a megértés / nem megértés / félreértés elosztását. A megértés javára. A tervről nem tettem le. A feladat elvégzése során kövessük a klasszikusokat, ha másért nem, hogy kudarcainkban ne maradjunk egyedül. Lehessen mutogatni. Persze csak akkor, ha kudarcaink lesznek. Ha sikerül, akkor más a helyzet.
Paul Grice azt tanácsolja, hogy ne beszéljünk se sokat, se keveset. Annyit mondjunk, amennyire az adott helyzetben szükség van. Magyarul megnyilatkozásaink legyenek ökonomikusak. És amit közlünk, az legyen olyan, amiben hiszünk, amiről vannak magától értetődőségeink. Magyarul evidenciák. Legalább nekünk. Ha beszélünk, maradjunk a tárgynál. Megint csak magyarul; legyünk relevánsak. És végül a hogyanról. Beszéljünk világosan, egyértelműen, jól szerkesztetten, és ha lehet, ne locsogjunk. Ha ezt tesszük, akkor megértenek minket – állítja Paul Grice. Minden rajtunk múlik. De ki tudja, hogy ami nekem pont elég az a T Olvasónak is elég-e? Nem sok-e? Vagy tán kevés? Ami nekem magától értetődő, arról a Másik egyáltalán hallott-e? Esetleg neki egyenesen üres közhely. Miért remélhetem, hogy ami nekem világos tárgy, azt a Másik is annak fogadja el? A Másik, akiről semmit se tudok. Legfeljebb sejtek ezt, azt. Arról már nem is beszélve, hogy a locsogás is szólhat valamiről. Akár tömören. Az ajánlott magatartás bármennyire is világos, a sikert – fájdalom – nem garantálhatja, mert míg ő maga világos, engem a sötétben hagy, s amíg én sötétben vagyok, ügyeskedhetek szorgalmasan napestig, közléseim a Pareto elosztást fogják előállítani. Mert akármit is szólok nem csak a megértést, de a félreértést is szaporítom. Erre gyanakszom.

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr872326263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bognár L · https://bognarstudio.hu/ 2010.09.29. 22:51:20

Mindig ez a Pareto-elv. Időm 20%-ában azt teszem, amit a 80%-ában szeretnék tenni. Pl. ilyen bejegyzést olvasni! :-)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.09.30. 17:05:40

Grice társalgási elveit már igen sokan bírálták a szakmában, miszerint , ezen maximái a nyelvi kommunikáció nézőpontjainak vonatkozásában igencsak kiegészítésre szorulnak. Kvázi nyitott kapukat döngetsz Luczifer. :)

Luczifer 2010.09.30. 19:03:42

Se kaput, se mellet nem döngetek, hanem elindítottam egy gondolatmenetet, ami arról szól, hogy mi a kapcsolat a közlés (ok) és a megértés (okozat) között, különös tekintettel a blogra. Paretotól indultunk, aki azt mondja, hogy az okozat az okok 20%-ának a következménye. (Azaz közléseink 20% szolgálja a megértést)Jön Grice, aki elmondja, hogyan lehet jól kommunikálni én meg majd rájövök, hogy mikor lehet, mikor nem lehet a mester elvei alapján növelni a megértést, elérni a Pareto-javítást. Ha még nem volt a megosztás a hatékony szinten. De biztos, hogy nem volt, hiszen a bejegyzést most te is félreértetted, arra gondoltál, hogy én bírálni akarom az öreget. Erről szó sincs, felhasználni szándékozom!

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.01. 23:33:01

@Luczifer:
Cseppet sem gondoltam, h. bírálni akarod az öreget, nem értettem én itt félre semmit. Csak olyan evidenciákról szóltál, hogy én arra értettem, hogy nyitott kapukat döngetsz. Ennyi.

trendo+ 2010.10.05. 20:55:43

"Sok együtt töltött idő, sok órányi türelmes, egymásra figyelő társalgás kell ahhoz két ember között, hogy a végén már félszavakból is félreérhessék egymást "
(Trendo kiegészítése)

ZinczyKa 2010.10.09. 14:19:28

Nem olyan nagy baj, ha nincs teljes megértés.
A blog általában kevesebbet tud, mint egy beszélgetés, hiszen ott van alkalom a hangsúlyokkal, testbeszéddel pontosítani.
Egy műalkotástól pedig abban is különbözik, hogy ott a befogadó nem feltétlenül vár az alkotótól magyarázatot. Az alkotó nem feltétlenül akar egyetlen értelmezést.
Mindenesetre szerintem nem olyan sötét a kép.
Lucifer, gondolom te is a saját örömödre írsz. Minden kis megértésmorzsa extra. :)
Ha teljes megértésre vágysz, jobb a sör+baráti társaság.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.09. 14:41:19

"Nem olyan nagy baj, ha nincs teljes megértés. " Egyrészt teljesen igazad van, másrészt viszont
helyzete válogatja. mert ugye egy 200 személyes utasszállító pilótafülkéjében igencsak komoly baj, ha nincs teljes megértés a pilóta és a másodpilóták között...:) És szerintem egy blog is lehet műalkotás, ráadásul sem egy műalkotás, de még egy blog esetében sem vár minden befogadó magyarázatot, mint ahogy az alkotók zöme sem vár el kizárólagosan egyetlenegy értelmezést, mert egy alkotó tudja, hogy mégha elvárna is hiábavaló lenne, mert a mű köz elé tárását követően a befogadóban születnek meg az értelmezések, melyek bajosan tartozhatnak az elvárható kategóriájába, ugyanis a mű tulajdonképpen az alkotás és a befogadó között , általa születik meg.

ZinczyKa 2010.10.09. 14:56:47

@malvina: :) Az utasszállító esetében valóban jó hír, ha teljes a megértés, bár az a kommunikáció talán leírható mondjuk a matematika nyelvén is. Akkor meg nem csoda.
Viszont az kérdés, ez a fajta kommunikáció, leírható-e ugyanígy. Ha igen, miért nem egyértelmű. Ha nem, van-e erre egyáltalán szükség?
Most az is felmerült bennem, a társadalomtudományok esetén lehet-e egyértelműen fogalmazni. Tud-e, jó-e, ha egy szociológus arra szorítkozik, hogy 3 szegény + 4 szegény = 7 szegény.
Most persze nem tudom, jól, érthetően fogalmaztam-e meg a dilemmámat.
Ami a befogadó magyarázatigényét illeti, azért egy blog esetében gyakrabban fordul elő, hogy az olvasó minden vesszőre magyarázatot szeretne hallani. :D És igazad van, van olyan blog, amelyik műalkotás. Bár azt én meg már nem mondanám blognak, csak blog formátumban megjelent műalkotásnak.

ZinczyKa 2010.10.09. 15:06:43

Mi lett a kommentemmel??

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.09. 15:45:43

@ZinczyKa:

Nem, egyáltalán nem írható le a matematika nyelvén még az sem, ahogy és amit és ahogyan kommunikál, illetve amiért "egymástmegért " mondjuk a pilóta és a másodpilótái. Legfeljebb a kifejezetten a szakzsargonra a repülési paraméterekre vonatkozó utalások szűkös köre. De ugye nem gondoljuk komolyan, hogyha ez a fajta kommunikáció eljut a megértéshez, akkor a gépet már semmi baj nem érheti? Mi van akkor ha pl, az egyik pilóta rosszul lesz, vagy vészhelyzet áll elő..stb. Mert ugye a megértés az egyfajta létezési mód is, és nem csupaszítható le pusztán a nyelviségre - többek között... Arról nem is szólva, hogyha a kommunikáció nem juttatna el bennünket a megértésig, hát akkor kérem az emberiség már rég kipusztult volna... És minden kommunikáció annál eredményesebb, minél inkább tudatosítjuk magunkban, hogy a félreértések sohasem kizárhatóak (persze különböző fokozataikban) , ezért is törekszünk a minél pontosabb, minél a helyhez, időhöz, a szituációhoz igazított kommunkációra.

Már miért ne lenne egy művészeti alkotás értékű blog blognak nevezhető? Arról nem is beszélve, hogy te úgy szoktál pl. egy festményt, kisplasztikát vagy egy drámakötetet keresni vagy vásárolni, hogy kérek szépen egy művészeti alkotást, egy műalkotást:? Művészeti alkotást kérem, bármi formázhat, műalkotássá bármi válhat, ha... A műalkotás olyan szellemi alkotás, amely az előállítója által kitalált módon, művészi kifejezőeszközök útján üzenetet közvetít a befogadó számára.

ZinczyKa 2010.10.09. 18:16:58

@malvina: Én a pilóták esetében a matematikával is leírható dolgok megértését gondoltam. Mert abban talán nem kell megérteniük egymást, hogy például ki mit gondol az élet értelmének.
Malvina, a kommunikáció célja a megértés, igen. A teljesig nemigen jut el, csak közelít. És Lucifer éppen arról írt a limeseknél, hogy a törekvés megvan. Már ha én jól értettem. És én sem írtam mást.
Ami művészet, az művészet. Jó, végül is tök mindegy, nevezhetjük blognak, festménynek, írásnak. Nem ez a lényege, valóban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.09. 20:08:15

@ZinczyKa:

Ezeket szerintem nem lehet ilyen mereven szétválasztani, h. idáig kész matematika, onnan meg mittudoménmicsoda... nem szólva arról, hogy amikor szerinted "matematikával leiírható információt" közöl egyik a másikkal, akkor azért azt is konstatálni kell a feleknek, hogy mondjuk nem viccelődik-e valamelyikük (ez már érint/heti az élet értelméről gondoltakat is, ugyanis, aki ilyen (pilóta) helyzetben és lényegi információkkal viccelődik, hát ...) ..na és ehhez azért sokkal több kell, mint az, ami matematikailag leírható...
Egyébként is "Amennyiben a matematika törvényei a valóságra vonatkoznak, nem tévedhetetlenek. Amennyiben tévedhetetlenek, nem a valóságra vonatkoznak - mondta Einstein.

A kommunikáció célja a megértés, a megértésé meg az együttműködés, az egyeztetés, az együtt cselekvés , mondhatni a létben való eligazodás...mert a megértési folyamat nem öncélú valami, mindig konkrét és sajátos helyzetben, valamire vonatkozóan történik ...és a megértéshez a törekvés bizony kevés, és Luczifer nem pusztán azt állítja, hogy törekvés van rá, hanem azt (is) ,többször is kijelenti, hogy nincs megértés, ami biztos, az csak a félreértés. Tökéletesből, teljesből semmi sincs, miért pont a megértéssel lenne ez másként.
süti beállítások módosítása