egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Vak gyanakvás / vak bizalom

2010.02.04. 07:48 | Luczifer | 10 komment

Az élet; gyanakvás> bizonyosság> gyanakvás. Minden gyanakvást követ egy megbizonyosodás, a kérdést egy állítás, az állításokat azok igazolása, érvényesítése, amin újabb gyanakvások fogalmazódnak meg. Sohase csak gyanakszunk, és sohase csak megbizonyosodunk. Az életünk hol inkább gyanakodva, hol inkább megbizonyosodva tart valahova. Az ember élete. Ha ...
Mi viszont egyszerűen meredten begörcsölve hol csak gyanakszunk, hol csak megbizonyosodunk és hiszünk, vakon hiszünk. Az életünk pedig nem tart sehova. Egyhelyben toporgunk, ahogy az értetlenek szoktak.
Az istenverte sorscsapásnak tűnő helyzet mögött magyarázatként csoportjaink satnya szerkezete is ott van. Tapasztalat, hogy ha szorosak a csoport tagjai közötti kapcsolatok, zárt alakzatokban élnek, akkor az együttes élményeken alapuló szokásrendszerek, intézmények kiegyensúlyozottan irányítják az életet. A mi csoportjainkban azonban a kívánatosnál kevesebb zárt alakzat van, aminek következtében a kívánatosnál kevesebben tartoznak zárt alakzatokba. És ha vannak is zárt alakzatok, azoknak szerények a külső kapcsolataik, szigetként működnek, nem hatnak igazán a „többiekre”. A hiányos szerkezet következtében a közös elképzelések, vélekedések, ítéletek nehezen alakulnak ki, és ez rontja esélyeinket, a hatékonyságunkat. Az élet minden terén. Mert vackok a csoportteljesítmények. Általában. Ez okozza, hogy úgy érezzük, mintha állandó rendetlenségben élnénk, ennek a következménye, hogy állandóan szabályozatlan, kiszámíthatatlan helyzetben találjuk magunkat. Életünket a magától értetődő, egyértelmű dolgok, a közös vágyak, a közös ítéletek hiánya kíséri, és gyötri, aminek következménye, hogy kezeletlen gyanakvások uralják el az embereket. Nem tudjuk ki a Másik. A Másik nem tudja, kik vagyunk. Vagyunk-e? Minden aggályos, mindenben kételkedünk, azt sem hisszük, amit látunk. Bénító hitetlenség. Bénító hitelvesztés. Csak együtt gyanakodni tudunk, hogy aztán amikor belefáradtunk ebbe a sehova se vezető gyanakvásba, kinevezzünk valakit messiásnak, megbízzuk, vessen véget ennek az ürességnek. Akiben ettől kezdve bizunk. Vakon. Vakon reménykedve. De kevés az esély, hogy tényleg messiást találtunk, így gyorsan csalódunk és megtanuljuk; csak gyanakodni lehet. És kezdődik minden elölről. Járjuk a köreinket. Csak vakon kételkedni, vakon hinni, és vakon remélni. Ez van az étlapon. Mindenkinek ugyanaz, külön-külön. Nem tudunk közösen, termékenyen, kételyeinket megőrizve megbizonyosodni, ahogy nem tudunk megbizonyosodásainkat megőrizve kételkedni. Az egyén nem tud ezzel mit kezdeni az orvosságot nem ő, hanem csoportja szállíthatja. De a csoport szemmel láthatólag nem szállít semmit, mert az beteg. Betegebb, mint az egyén. De nem marad ez így örökre! Mert jön egy messiás, akinek lesz annyi esze, hogy kapcsolatokat generáljon.

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr71728429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.02.04. 09:27:33

Én fontosnak tartom a gyanakvás és a kétely, a kételkedés közötti distinkció észben tartását. A gyanakvás előítélettel telített attitűd a kételkedés tárgyilagos megközelítésével szemben. És így már láthatjuk, hogy a hozzáálláson mennyi minden múlik, múlhat. Tehát az én olvasatomban úgy hangozik ez a sor: kételkedés/kérdés - megbizonyosodás/állítás - kételkedés/kérdés...
Azzal viszont egyetértek, hogy sajnos a helyzet ma nálunk a gyanakvás (ahogy írod), hiszen akkora bizalmi deficittel élünk, no meg azért is, mert a kételkedéshez kellenek a kérdések, azok, amelyeknek magunkban kéne újra és újra megfogalmazódni. Csakhogy sajnos ,kérdések generálására képtelen ( testileg, szellemileg eltunyult) társadalomban élünk. Márpedig a kételkedésből kérdések nélkül valóban csak a (mindent szétrohasztó) gyanakvásra futja.

Luczifer 2010.02.04. 09:43:40

Világos! A nyitott kétkedés és a zárt gyanakvás. Elsőre a bevezető bekezdésben kétkedés volt. Kijavítottam gyanakvásra. Hogy aztán egyetérthessek a kétellyel! De nem csak ezért. A jelen és a kívánatos közötti kapcsolatot szerettem volna láttatni. Hogy van átjárás! De ez jó megoldás. A zárt gyanakvásból a nyitott kétkedésbe. Jó projekt cím! ::))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.02.04. 10:29:17

@Luczifer:
Na, ezt akkor tessen kidolgozni, és mint luciferi megoldást népszerüsíteni fogjuk! Még ez is stimmel! A nagy kételkedő! ::)))

Luczifer 2010.02.04. 11:00:07

Nem magamra értettem a zseniálisat, de mindegy. A projekt meglesz és az alcím; Mire képes az ember, ha Malvina az ihlető! Ez marketing szempontból is kifizetődő. Bár a produkciót látva lesznek, akik csalódni fognak. De te majd kitisztázod magadat más ihletettekkel! :)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.02.04. 11:58:21

@Luczifer:
Azt tudom, hogy zseniális vagyok :), de hát egyedül a zseni se megy semmire, mert hogy a dolog úgy is nézhető - sőt kimondottan javallott, hogy úgy legyünk képesek nézni - hogy jelen esetben , úgy a fogalmi, mint a tartalmi tisztázáshoz ketten kellettünk! ::))))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.02.04. 13:41:21

Viszont a projekt címével van némi gond. ugyanis éppen elég "a gyanakvástól a kételkedés felé ..." cím. mert a gyanakvás az más nem is lehet, mint zárt, hiszen ha nem az, akkor már nem is gyanakvás. A lényeg az, hogy a gyanakvás elsötétít, a kételkedés viszont megvilágít. De hát ezért is bukdácsolunk,botorkálunk - vak vezet világtalant módjára - a sötétben. :(((

trendo+ 2010.02.04. 15:07:53

"Mert jön egy messiás, akinek lesz annyi esze, hogy kapcsolatokat generáljon."
Here I am! :)))

Luczifer 2010.02.04. 15:13:03

Malvina! Ahol te vagy ott a vak vezet világtalant kizárt.

Luczifer 2010.02.04. 15:14:14

@trendo+: Ez igaz. Poénnak is jó, de igaz! :)
süti beállítások módosítása