egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Dubstep

2010.01.15. 08:13 | Luczifer | 13 komment

Tudod mi ez? Nem?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Akkor ez egy darabig így is marad, mert tőlem se tudod meg. Csak nagyjából. Tipp szintjén. Állítólag ez egy elektronikus zenei irány, amely állítólag ebben az évezredben született s szökik szárba. Ha már nem szökött. Állítólag Londonban vannak a gyökerei. Mint a Beatlesnek. Az Liverpoolban van. Mindegy. Ennek Londonban van. Állítólag ez egy borús hangulatú, a városi élet sivárságát tükröző zene. A basszussal a gyomorban. Állítólag. Minimalizálva minden. Csak a basszus a gyomorban nincs minimalizálva. És ez az élvezeti forrás. A basszus a gyomorban. Állítólag. De lehet, hogy ez már nem érvényes, mert a közelmúltban megújult. Állítólag. Most született és már megújult. A mindenit!  Állítólag megelevenedett. Különösen akkor, amikor elárasztja a DJ a nézőket az Anti Social dubokkal. Állítólag. Állítólag ez jelent valamit. Ha valaki ráér, majd kérem fejtse meg. Felcsillan a szemem, amikor a dubstetről szóló beszámolóban azt olvasom, hogy a Kebab gyönyörű volt! Végre valami, amit értek! De itt is csak a csalódás. Kebab nem az étel, hanem egy DJ lány. Ő viszont tényleg szemrevaló. Esetleg ennivaló. ... És így tovább dolgok, szavak, események, amiket nem értek, amiket félreértek és nem csak állítólag, hanem tényleg.
A dubstep megszületett, a fejlődésén nem lassít, vagy lesz belőle valami, vagy nem, vagy jó, vagy nem, vagy követem, vagy nem ez neki mindegy. Megy az úton. Az úton, amit a BBC előtapos, aki nem kis apparátussal azon dolgozik, hogy mindig új stílusok, új tehetségek kerüljenek felszínre, hogy kulturális kínálat legyen belőlük. Ez a kínálat nem = az árukínálattal, de áru és árukínálat is lesz belőle. Hogy legyen kulturális kínálat, hogy az alkotók sikeresek legyenek (üzletileg is) és a hallgatók (= nép) ezzel az újjal, és újjal, és újjal gazdagodjanak, ha tetszik, vacakoljanak. A központban Londonnal. Találják meg magukat benne. A központban Londonnal. Találjanak valamit, amiben megtalálhatják magukat. A központban Londonnal. A rendszeróvó célmanipulálás – mondod. De mi nem az, amióta nem napi huszonnégy órán át kajtatunk az ennivalóért. A stabilitást nem adják ingyen. Az expanzió szükséglet. Jobb lenne, ha nem a DJ-k rajzanának ki, hanem Harrier-ek, vagy Tornadok? A maguk jól látható egyszrű céljaikkal? 

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr261673794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trendo+ 2010.01.15. 09:43:49

Gyanítom, hogy a popzenének ez a követhetetlenül gyors irányzat- és stílusburjánzása valahol a társadalom atomizálódásának a leképződése. Egyfajta paradoxon is persze. A fiatalok ki akarnak tűnni az arctalan tömegből, stílust, fazont, megkülönböztető jegyeket keresnek, hogy ők "mások" legyenek, mint a többiek. Pont ettől a görcsös igyekezettől aztán teljesen egyformákká válnak. Akkor jönnek a finom, csak bennfentesek által felismerhető jegyek, dumák, testékszerek. A cél: megmutatni, hogy mi vagyunk az értő elit, a többi bunkóval szemben. Ha a stílus elég vonzó, persze új és új követőkre talál (hajszolják is ezt a sikert, hiszen a lúzerság az megvetendő). De így szétfoszlik az elitizmus illúziója. A modoros blog egy szellemes posztja bemutatja, hogy pl. a Depeche Mode követői hogyan tagolódnak egyre több és egymással egyre élesebben rivalizáló csoportokra. Mint az egyházakban a szekták, pont olyan ez is. A végén ott marad az egyes ember, egyszál magában. És a magány elől menekülve nekiindul őt megértő, befogadó csoportot alapítani vagy keresni :)

Luczifer 2010.01.15. 10:17:11

Remek! Így van! És hát ez az élet! Így van ez a művészetekben, a politikában, a mindenütt! Mondanak valamit, ami először újnak, csábítónak tűnik, aztán csak csábítónak, aztán jön a fegyelmezés, aztán leamortizálódik. Az igazi elit az ezzel, a megújulással a megújítással járó dinamikát tudja kézben tartani. Ha valami leamortizálódik, tud helyette újat hozni. És addig elit, amíg ezt meg tudja csinálni. A BBC elit. Mindenkire figyel, mindenkinek szolgáltat. Dolgozik, szervez és figyel. Rám is, a srácokra is. Senki se maradhat ki, mert aki kimarad az lesz a célját vesztett tömeg, akik rengeteg munkát ad. Emlékeztetőül a tököli smasszerek mottója, ha nem foglalod el a rabot, ő foglal el téged. Nálunk az elit a tököli smasszer. :)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.01.15. 11:59:26

Csak kiegészítésként. A dubstep eredete a londoni feketék underground tánczenei stílusa körül leledz. Innen a basszusok intenzív kibontakoztatása. Hozzá egy kis jamaikai dubzene a maga lüktető, vibráló atmoszférájával, megfejelve egy-két elektronikus zenei elemmel. Innen a dubstep szokatlan ritmikája és zenei struktúrája. Így aztán a basszus nem kizárólag a gyomrokban, hanem bizony a lelkekben, az idegekben tanyáz, avagy visszhangzik.
Tehát elit ide, elit oda, ebből is látható, hogy a vásár mindig kettőn áll. Továbbá azért a popzene körébe bizony nem tartozik sem a dzsessz ( kivétel a határterületen mozgó jazz-rock ), a népzene ( kivétel a folk irányzata ), a blues (kivéve pl. az r & b-t) , a klasszikus zene (kivéve bizonyos átdolgozásait) . És ez bárhol a világon imígyen vagyon.
Kvázi azért a leányzó fekvése nem ilyen szép , még Londonban , de mégcsak a környékén sem. Mert a pop bizony nem más mint egy hatalmas olvasztótégely, amiből igazán senki sem maradhat ki. Illetve csakazok, akik már állati létbe süllyedve tengetik napjaikat a nyomor közepén. De ezek is a legkülönfélébb átmenetekben vannak jelen.
Szóval azzal együtt, hogy igaz, amit írsz, azokra a korszakos és mély problémákra ez sem jelent gyógyírt.A probléma gyökere ugyanis pontosan az egyre növekvő popularizálódásban van, és ez alól sem London, sem Párizs nem kivétel. Amennyiben elmondható, hogy az ő szénájuk a miénkénél jobban áll, az már évszázados sztori. Azzal az aktuális változással, hogy lehet, hogy az idő megnövelte ezt a távolságot a javukra, viszont a globalizálódás, a globalizáció valamelyest meg csökkenti, illetve stabilizálja.

Luczifer 2010.01.15. 12:56:47

A kiegészítés nem kiegészítés, hanem a dubstet. :)
Én színesnek látom a világot. Különösen olyan délelőttök után, amikor a dubstet rajongók mesélnek. Egy szót nem értettem az egészből, de magával ragadóan lelkesek voltak. Élvezet volt hallgatni, mert élvezték a dubstet-tel való foglalkozást. Nekem ez a zene ilyen élményt nem ad. Sőt semmilyent. Ez rétegzene. Ha van ilyen. Tehát amikor a BBC világviszonylatban szervezi a dubstet közösségeket színesíti a világot és nem egyszerűen kiszolgál egy tömegigényt. Ilyen irányzat van még egymillió, ha nem több. Fogalmam sincs, de meglepne, ha nem. És nem a dubstet-re gondoltam az elit szót, hanem a BBC-re. Aki elfoglaltságot ad!!! A dubstetre azért nem mert arról annyit tudok amennyit elmondtál. Lehet, hogy az.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.01.15. 13:28:33

@Luczifer:
"És nem a dubstet-re gondoltam az elit szót, hanem a BBC-re."

Énsem, méghozzá kifejezetten nem. Ezért is írtam, hogy mindig kettőn áll a vásár. Ahhoz ugyanis, hogy a BBC az elithez elvárt módon felnyalábolja/hassa a szerinte arra érdemesek, ahhoz először is meg kell, hogy szülessenek az arra érdemesek. és problémát én innen vezettem tovább. Mert fenntartom, hogy a popularitás bizony, hogy tömegigényeket elégítenek ki. Természetesen ezt is - mint annyi minden mást is - lehet különbözőképpen mívelni. Ennyiben osztom a véleményedet, csak hát "Volt egy kantár, meg egy fék,
tovább is van, mondjam még?" ::)))))))))

Luczifer 2010.01.15. 14:09:57

Mondd, mert nem értem. A BBC a fél, ha nem az egész világot vizslatja tehetségek után. Ha egy balmazújvárosi srác csinál egy ilyen zenét és persze jót, és persze elküldi, van esélye, hogy megjelenjen. Ha ugyanez a srác elküldi a Danubiusba, ki se rúgják, akkor se, ha még lenne. De a Bartókból se. A BBC a brit közt szolgálja, s mert másképpen nem megy egy kicsit a világ közt is. Ha tetszik, tömegesebb lenne a tömeg, ha nem lenne BBC és nehezebben lenne kezelhető. Inkább olyan lenne, amit te látsz és kevésbé olyan amilyet én és egyáltalán nem olyan, amit én szeretnék látni.

trendo+ 2010.01.15. 14:37:08

Másik variáció a stílusburjánzásra: A legtöbb ember nem kreatív valójában. Kevesen képesek eredeti dolgot, novumot kitalálni. Így van ez (mivel most ugye erről beszélünk:) a popzenében is. Egy f@szi kitalál (bár mondjuk meg őszintén, inkább csak lenyúl) valamit, aztán nagy büszkén kiáll vele a porondra. A mellé feltakaró segítők más elképzelésekkel és előélettel jönnek, tehát bármennyire is igyekeznek, az beszűrődik, kvázi felhígítja az innovátor elképzeléseit. Így jön létre egy félig-meddig új hangzású katyvasz, ami lehet sikeres vagy sem... ha nem, ki a túró emlékszik rá egy hét múlva? Ha igen, ki a túró emlékszik rá egy év múlva? Nos, az a lúzer, akit a körülmények véletlen egybejátszása folytán megérint ez a zene, hangzás... oszt bele is ragad ,érzelmileg kötődve hozzá, mert mondjuk pont erre a zenére vesztette el a szüzességét, vagy akkor halt meg a legjobb barátja. Ezek a nosztalgiahullámok ideig-óráig fenntartanak egyfajta réteg-népszerűséget, sőt, néha kinevelődik egy új generáció is. Olyanok, akik soha nem látták Elvist vagy a Beatlest, de mégis oda vannak érte stb. Sok ága-boga van ennek.
A lényeg az, hogy a fiatalokat mindig öregek rontják meg és el. A popzene így lett a nagy lázadásmítoszból kőkemény biznisz, sőt politikai fegyver. Skubizz oda a Kárpátia honlapjára pl.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.01.15. 17:25:43

@trendo+:
Erről van szó. Még akkor is, ha nyilvánvalóan a populáris műfajokon belül, így a popzenében is vannak különbségek. ::)))))

Luczifer 2010.01.15. 18:08:57

Bocsánat, de nálam másutt vannak a hangsúlyok.
Ha a dubstep-es fiataloknak azt mondod, hogy ez pop zene, összenéznek, sajnálkozva csóválják a fejüket, majd röhögnek. Igazából - nézünk szembe a tényekkel - kiröhögnek. Ha valaki száztizennégy tök egyforma heringpác között különbséget tud tenni, az a szakács elit tagja. Ha ezt valaki ezt az utcagyerekek zenéjével teszi meg, akkor miért nem az? (És most nem a dubstepről mondom, mert az nem az utcagyerekeké) De ugyanez vonatkozik az elektronikus zenére. Aztán. Meg tudja ma egy magyar szakos hallgató mondani, hogy az 1967/2 Újírás szerzői miért nevezhetők művésznek? Kap egy névsort a T Hallgató aztán rajta! A névsor töredéke ha ismerős lesz neki. Az alkotók eltűnnek. Nincs halhatatlanság. Sehol. De ez nem változtat az elitnek azon a feladatán, hogy ezeket a teljesítményeket a páclétől az utcagyerekeken át, az irodalomig szervezze, kultúrát csináljon belőle és lekösse a népet, a tömeget, akik, ha ez kellő mintázat mellett megtörténik, már nem is tömeg. És felemeli a fejét a borsodi cigány, a peremre szorult munkás, a kültelki vagány és Morvai Kriszti kénytelen új nézetek és dumák után nézni.

trendo+ 2010.01.15. 19:24:25

@Luczifer: Nincs köztünk véleményeltérés. Csak miután e téren semmiféle tényleges tárgyi ismerettel nem rendelkezem, ezért én kénytelen vagyok az általános elveim szerint elbotladozni ebben dzsungelban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.01.16. 19:04:52

@Luczifer:
És akkor felébredsz, hogy a bilibe lóg a kezed... ::)))

Luczifer 2010.01.16. 21:02:16

@malvina: Ugyan Malvina. Én 1970 01 16-án pontosan tudtam, hogy 2010 01 16-án 19:04:52-kor velem leszel elfoglalva. Ha neked ezt, akkor elmondom, azt mondtad volna, hogy majd felébredek, hogy bilibe lóg a kezem. Ha egyáltalán válaszoltál volna ugye. :)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.01.16. 21:29:05

@Luczifer:
::)))))) Valamit biztos válaszoltam volna...! Ha mást nem, legalább annyit, hogy "Vigyázz! A bili! ::))))))))
süti beállítások módosítása