egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Hatalomban a félelem I. A hétköznapi besúgó

2009.06.12. 19:18 | Luczifer | 14 komment

A besúgó az, aki másokat titokban rendszeresen megfigyel és az illetékeseknek érdekből beárul. Illetékes az, akinek hatásköre van, aki valamely ügyben intézkedni jogosult. Ez áll a szocializmus kellős közepén kiadott értelmező szótárban. Így a szocializmus kellős közepén pontosan tudnia kellett annak, aki másokat megfigyelt és a megfigyelése eredményeit azok tudta nélkül az illetékeseknek ellenszolgáltatás reményében leszállította, hogy besúgó. Hogy kiszolgáltatottá, adott esetben áldozattá tett valakit. Önös előnyök reményében. Hogy alkothasson, hogy előkelő lehessen, hogy valakinek érezhesse magát. Legalább titokban. Miközben távolodott az embertől. Igaz, csak titokban.

Az ember élménye, hogy ki van vetve egy számára idegen, egy számára érthetetlen univerzumba. Ezért fél. A félelmek ellen védekezik. Erről szól az élete. Csoportba szerveződik, közös képzeteket, szabályokat alkot, valós és képzeletbeli határokat, várat, a szerényebbje házat és kerítéseket épít, amitől várja, hogy biztonságba érezze magát. De nem érzi. Azok sem érzik, akik a hatalom sáncai közé vetik be magukat. Hiába minden biztonságot ez sem ad. A hatalom vára, ostromlott vár. Annál inkább az, minél inkább azt tapasztalják, azt képzelik a hatalmat gyakoroló bentlakók - az „illetékesek” - hogy alávetettjeik mosolya nem őszinte, hogy mások is akarnak a hatalomból részesedni, ráadásul nem az ő protokolljuk szerint. Ilyenkor kellenek az informátorok, akik az őket rejtőzködve veszélyeztetőket, az ő biztonságukra törőket azonosítják. Titokban, egy titkos jellel, egy csókkal. Ha törnek, ha nem.

A hatalom biztonság igényének kielégítésére kreálják a besúgó szerepét. A szerepbe ezen biztonság igény mellett - a másik oldalt - a remélt előnyök vágya és az árulási hajlandóság lehel lelket. Meg hát sokad sorban valami ideológia, az önigazoláshoz. Akárki nem lehet jó besúgó. Az lehet jó besúgó, aki ambiciózus. De ez nem elég, olyan ember kell, aki többet akar, mint amennyi a lehetőségeiből kitetszik. És akarja. Akarja, de maga nem tudja előteremteni a vágyott világához, a vágyott szerepekhez szükséges lehetőségeket, forrásokat és ezért az osztónak titokban titkos többletszolgáltatást ígér. Az ígért többlet az árulás vétkének vállalásán keresztül az osztó bizonyosságdeficitjének csökkentése. Vállalása során először lopva felmondja a társak iránti szolidaritását, majd a kötődéseit, a szabadságát, az identitását, szép sorjában mindent az örök szolgaságért. A örök szolgaságért, mert idővel ő már csak a hatalom képleteiben fogalmazhatja meg önmagát. Tegyen bármit az ő teljesítménye csak a hatalom szolgálataként értelmezhető. Másra nem kap lehetőséget. Más nincs. Neki nincs. Ő sincs. Élete = újratermelte szülőjét, a félelmet. Amire mentségül majd hivatkozik. Ha hivatkoznia kell valamire.  

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr81181537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.14. 20:35:57

A politikai antropológia szerint a a hatalom viszonyjelenség. És e jelenségben nem a kényszerítő erő, hanem a hit és az elfogadás a döntő szempont. Tehát szerintem boizonyos társadalmi/hatalmi struktúrák megnyomorító szerepének és hatásának pontosan megvannak a "rohamfókuszai" , ahonnan a "besúgóteremtő" hullámok indulnak ki, és terjednek szét egy társadalom szövetén. Ez nem a mindenkori besúgók felmentését jelenti, hiszen a büntetést amúgy sem a többek vetik ki rájuk, hiszen nincs szükségük külső ítélkezőkre. Akár kiedür róluk a besúgás ténye, akár nem, a következményes lélektani terheket magukkal cipelik az öröklétbe

Luczifer 2009.06.15. 06:14:52

Akik hisznek valamiben azokat az értelmező szótár (=közfelfogás) nem tekinti besúgóknak. Ők hívők, akik mondjuk az élcsapat részeinek tekintik magukat, és a fejlődés gátjairól adnak információt. A kvázi ellenségről. Ők a történelmet szolgálják. Persze adott esetben lehet ez üres duma is. Ha elbukik a „harc” ők gondolom lelkiismeret furdalást éreznek, különösen, ha tettük sok nem kívánatos „mellékhatással” járt. A besúgók mások, ők – mint egy játékos – számításból boltoztak társaik életével, ők lelkiismeret furdalásra alkalmatlanok. Ők szégyellni fogják, amit tettek de nem is a tettet, hanem, hogy nem jött be a tipp. Keresnek új játszmát.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.15. 09:16:20

A "hit" a hatalom, mint viszonyjelenség vonatkozásában nem az a "hit", amiről te beszélsz a válaszodban! Hiszen hinni valamiben, az egy dolog! De az, hogy miben és kiben, no és hogyan, az pedig a másik dolog, méghozzá a lényegesebb dolog. Továbbá, nem, a besúgók sem mások! Ők is emberek, és ha nem is hallják meg, nem is akarják meghallani a lelkiismeretük szavát, annak belső hangját csak ideig-óráig tudják, képesek - mint bárki más is - elhallgattatni, elnyomni magukban. És ennek az elfojtásnak bizony további súlyosabbnál súloysabb túlkompenzálásai lesznek. Az ember nem születik bűnösnek, az ember azzá válik! És erre mindenkor csakis bűnös társadalmakban, bűnös struktúrákban nyílik a "legjobb" lehetőség. Sőt! Ez már nem is puszta lehetőség, ez már szinte szükségszerűség! Hiszen minden hatalom, amelyik csakis és kizárólag önmaga megtartására, önmaga felnövesztésére törekszik, kénytelen megteremteni maga köré ezt a szörnyűséges - nyomorultakból álló - bázist. De azt is mondhatom, hogy játszmákat keresni csak ott keresnek, ahol azokat megtalálni is lehet. Ráadásul ebben a vonatkozásban is a mindenkori hatalom a kezdeményező, ő a besúgó-generátor!

Luczifer 2009.06.15. 10:59:51

Ábrahám egy hajszál híján gyilkos lett, mert hitt. De ha Isten nem akadályozza meg a gyilkosságot az ő tette és egy útonálló gyilkossága között a különbség szembeszökő lett volna. És kinek lett volna, ne meg mikor lelkiismeret furdalása?

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.15. 11:16:43

Hit és vakhit nem ugyanaz! Másrészt pedig ez a te például is csak azt mutatja, hogy ez az egész egy bonyolult viszonyrendszer! Ugyanakkor rossz a logika! Isten csupán próbára tette Ábrahámot, akinek még ettől is óriási lelkiismereti problémája adódott, mármint, hogy rájött, hogy parancsra képes lett volna megölni a saját fiát. Tehát itt, semmiféle potenciális gyilkosságról nem beszélhetünk. De ha mégis megtörtént volna, akkor ez is és az is gyilkosság lett volna! Nem véletlen, hogy isten nem ezt akarta, nem erről szólt az egész.

Luczifer 2009.06.15. 11:47:22

Feltéve, hogy van Isten és hiszünk benne. + Feltéve, hogy Isten fejébe látunk. Ha nincs Isten akkor a kettő ua.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.15. 12:01:05

Ha van, ha nincs, bármerre nézel, mindenhol láthatod, a hitben és vakhitben élők közötti különbséget. Ezért indifferens, hogy isten /istenek/ van vagy nincs, hiszen a dolog lényegét önmagunkban kell keresni. Még akkor is, ha tudjuk, hogy ezt az önmagunkat jórészt a mindenkori körülményeink alakítják, amibe azért, mindenkinek, saját magának is van/lehet beleszólása. Aztán, hogy ezzel ki él és ki nem, az már egy másik történet.
Egyébként nem kell isteb fejébe látni, ha jól emlékszem, valahol el is mondja Ábrahámnak, hogy csak próbára akarta őt tenni. De hát, igazad van, az is lehet, hogy egy jó nagyot hazudott! ::)))

Luczifer 2009.06.15. 13:10:28

Nekem ezekkel a hétköznapi besúgókkal igazából az a bajom, hogy rontották a politika, mint szakma színvonalát. Kényelmessé, eszköztelenné tették. Egy pár garasért megcsinálták azt – stabilizáltak, lojalitást imitáltattak - amit nyílt politikai eszközökkel kellett volna. És úgy gondolom, hogy a politikusok nem utolsó sorban ezért nem tudnak ma politizálni. Nincs is előttük használható minta.

ZinczyKa 2009.06.15. 15:26:23

Nade ez már elég régi történet, nem? Mármint most már eltelt 20 év. Nem kellett volna ennyi idő alatt új mintának kialakulni??? Csak nem kell száz évet várni.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.15. 15:33:43

Nem a besúgók teremtik a rendszereket, hanem a rendszerek a besúgókat. Még akkor is, ha ez valóban egy oda-vissza ható nagy hatalmi játszma. A mindenkori politikai és egyéb vezetés lényegét érintően nem különbözik, nem különbözhet az őt kitermelő társadalomtól. És persze fordítva! Természetesen nem vitataom, hogy a besúgó az nem csupán okozat, hanem ok is. Arról nem is szólva, hogy az efféle bűnökben is vannak/lehetnek ám fokozatok és különbségek. Sőt! Heller Ágnestől olvastam, hogy az ártatlanságban is vannak különbségek! Mert nem ugyanúgy ártatlan az, akit meg sem kíséreltek beszervezni, mint az, akit igem, de ő nemet mondott. És más-más megítélés alá esiik az , aki a szerettei vagy a saját életét mentette, vagy az, aki az egészet pénzért, előmenetelért, vagy puszta beszariságból tette. De hát továbbra is csak azt mondom, hogy rendszer és környezete egyszerűen nem értelmezhető egymás nélkül. És azért mondom, hogy utópia abban hinni, hogy majd jön egy-két nagyszerű ember, nagyszerű politikus és az majd megváltja az orszáűgot! Nem véletlen, hogy egyelőre e fertályon se égen, se földön nem találhatóak ilyen figurák, hiszen csodák nincsenek! Tessék csak megvárni amíg a következő felvonás elején felgördül a függöny! Nekem legalábbis azok a játszók már régesrégen eljátszottak mindent, pontosan lehet tudni, hogy mire lehet számítani tőlük. Csak egyben lehet bízni - ha egyáltalán -, az pedig nem más mint a nagyérdemű ítélőképessége és ízlése!

Luczifer 2009.06.15. 15:55:48

Ez a történet több ezer éves. :) Alig van benne új. És akkor másképp vacakolok ugyanazzal. Ha van egy jól működő besúgó hálózat, lehet-e ennek az a következménye, hogy először kompenzálja az irányítás racionalitáshiányait, majd blokkolja a racionalitást a racionális politizálás fejlődését. Egyszerűen, mert van egy eszköz, ami kényelmesen használható. A hatékony besúgás következtében eszközhiányos = impotens lesz a politika.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.15. 18:16:06

A besúgó-hálózat soha nem magától jön létre! Ahhoz meg kell teremteni a szükséges feltételeket! Még akkor is, ha besúgásra hajlandók mindig is voltak és mindig is lesznek. Könyörgöm, senki sem azzal ébred fel egy hétfői zivataros reggelen, hogy megvan! hoppá! besúgó leszek! Na!.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.15. 18:22:38

p.s.
"Az emberek országában a szeretet fűzi egymáshoz az embereket, a dolgok birodalmában a feljelentésben egyesülnek." / Camus /

ZinczyKa 2009.06.15. 21:13:03

Én itt most azért Malvival értek egyet akármilyen régi is a történet. Az adott rendszer termeli ki a besúgót.
Képzeld csak el Lucifer, egyik reggel arra ébredek, hurrá, besúgó leszek. Egy hét múlva meg rám épül a rendszer??? Ez bizarr.
süti beállítások módosítása