egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

A valóság fogságában

2009.06.07. 14:36 | Luczifer | 16 komment

Utópikus az a tudat, amely az őt körülvevő „léttel” nincs összhangban – kezdi Mannheim Károly közismert dolgozatának egyik fejezetét, majd odébb folytatja – a lét utópiákat szül, ezek pedig szétfeszítik a létet, továbbterelik a következő lét felé. Lehet, hogy felesleges, de szólok, vegyük észre, Mannheim nem azt nevezi utópiának, amit valakik a saját szemszögükből nem tudnak / akarnak megvalósíthatónak elfogadni, hanem azt mondja az utópia, az utópikus tudat a cselekvés, a gondolkodás során olyan tényezőkhöz igazodik, amelyek a „lét”-nek nem megvalósult részei. Az utópia az, ami más, mint a valóság, de „lehet”. Az utópia az a „lehet”, ami szétfeszíti a mindenkori „létrendet”. Ezzel ellentétben áll az a gondolat, ami a „van”-ra orientált, ami a rendet összetartja, ez pedig az ideológia. Az ideológiánál nem érdekes a „lehet”. Ott csak a „van” számít. Hogy egy gondolat utópia, vagy ideológia az általánosságban nem eldönthető – mondja – ebben csak a történelmi valóság birtoklásáért folytatott küzdelem konkrét elemzése adhat eligazodást.

Nálunk az utópiák – minőségüktől függetlenül – csődöt mondtak. Az utolsó nagy pozitív utópia talán 56 lehetett volna, de nem lett. Szinte úgy bukott, hogy meg se fogalmazódhatott. Ezt követően a hivatalos verzió konkurenseként a modern kor - és ami ebből nekünk jutott a reálszocializmus - utáni világ, mint a rend nélküli szabadság tételeződött. A szabadság nélküli rend történelmi élményéből jött a rend nélküli szabadság utópiája. (G. A. úr X-ben) Ebben a világban megvalósul az, amire abban a világban csak vágyni lehetett; a szabadság. Csak épp úgy, ahogy megvalósulhatott, kiüresedett, tartalmát vesztett formában. Minden lehet, csak értelme nem a létezőnek. A célok az idő múlásával nem megvalósultak, hanem elhasználódtak. Ami így maradt / lett, az egy málló világ és benne a magányos, melankolikus ember a magának okozta szenvedésekkel. A változtatás, a jobbítás, a tervezgetés lehetetlen. Mindenki azt csinálhat, amit akar. Ez a szocializmus szülte utópia, ha tetszik a szocializmus trendje.

Meglepő, de e látomásból sok minden valóság lett. Ma tényleg sokak élménye a rend nélküli szabadság. Életünk útját a hasznavehetetlen múlt, a semmire se jó, érdektelen gondolatok, a rozsdás gyárhullák szegélyezik. A szereplők céljukat vesztetten ácsorognak, bambán vegetálnak. Várnak. Tapsra. Ma ennek a céltalan, deprimáló káosznak az élménye szül utópiát. (Feleségverseny) A málladozás befejezve és emelt fővel menetelünk. Előre! Kár, hogy az emelt fő egy idióta feje gúnyolódik szerzőnk. A rendmentes szabadság holnapja egy pusztító barbár rend diadala.  A felvázolt útban nincs sok köszönet. Egy újabb vereség. Ha tehetnénk, még kevésbé hinnénk neki, mint korábbi kartársának, de nem tehetjük, mert az ablakunk alatti események nem engedik. Ez az utópia is megvalósulni látszik. Pech.

És mindenki csak hagyja, hogy a savanyú, hitehagyott gondolkodóink utópiái, mint önmegvalósító jóslatok ránk elepedjenek? Ó nem. Mellettük ott vannak a szép jövőt, sőt a szebb jövőt tervező politikusaink. Ők szállítják nekünk a pozitív utópiákat. Rosszul mondom. Ők próbálnak valamit ránk tukmálni, amiről azt állítják, hogy ez egy pozitív utópia. Megint melléfogtam. Az urak / hölgyek házalnak valamivel, amiről ugyan fogalmuk sincs, hogy mi, de örülnének, ha végre megvennénk, és közölnénk; elégedettek vagyunk. A gondolatok fogyasztói – mi – azonban óvatosak vagyunk. Különösen velük. Mint ahogy fent jeleztük, olvastunk Mannheimet, így figyelmeztetve vagyunk; minden megfogalmazott tudás létbeágyazott, azaz szükségképpen érdekhez kötött, pártos és részleges. Itt az érdek szó hangsúlyos. A politikusaink érdekei – úgy látom – a jelen rendjéhez kötöttek. Amit mondanak mintha mindig a „kiható életrend” fenntartását szolgálnák. Úgy látom mintha nem lenne kedvük túllépni a lét adott állapotán. Ez valamiért tetszik nekik. Ha sejtésem igaz, akkor a politikusaink a felvállalt címkéktől függetlenül konzervatívak. Amit mondanak – ha jól hallom – az nem utópia, hanem ideológia. De minek az ideológiája? – töprengek és gyanakszom tovább. A ma „kiható életrend”-je a káosz – emlékeztetem magam. Ez eddig nem megnyugtató. Aztán észreveszem, hogy a politikusok a káoszt szülte ideológiák remake-jeit kínálják utópiaként. (Remélem, jól használom a szót) Ez már aggaszt. Az, az érzésem, ha rájuk hallgatunk, elvisznek oda, ahonnan jöttünk. Akár többször is. És közben ezt a circulus vitiosust mutatják fel, mint egyetlen realitás. Pedig ez a realitás csak az ő korlátozott realitásuk, ahonnan minden utópia, minden rend lehetetlen. És innen az érdekkel kellene folytatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr31167829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.07. 20:20:39

Azt mondják az okosok, hogy utópák nélkül nem lehet élni! És hogy ezek az utópiák a népekben benne élnek.
És benne élnek a politikusainkban is. Hiszen , ha jól belegondolunk, minden politika utópia! És akkor mi a konklúzió? Van az előpia (sör, fröccs és társai), amitől először csak bársonyossá lesznek a hangok, színesebbé a virágok, és onnan már csak egy ugrás az utópiákba, és jöhet a teljes tudatvesztés. ::(( ::)))

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.07. 20:22:44

jav.:
és onnan már csak egy ugrás az utópiákba (rum,vodka,unicum), aztán jöhet a teljes tudatvesztés.::(( ::))

Luczifer 2009.06.07. 21:15:45

Hát nem tudom. Én most néztem a tv-t volt benne, médiás, volt benne kutató, meg egy kevés politikus, de utópia az nemigen. Ezek a hivatásosok lehet, hogy még csak a sörnél tartanak. :)

ZinczyKa 2009.06.07. 21:23:59

Hja, az unicum semmiképpen sem hagyható ki ::))
(Bár én nem néztem tv-t, ezt csak gondolom.)
Mannheimet nem olvastam ::(( Maradok az unicumnál. (Mi az a feleségverseny??)

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.07. 21:37:10

Lucifer, kijött a lumbágóm , úgy röhögtem! Jöhetsz összekalapálni! ::))

Zinczy,
A Feleségverseny Spíró új regénye! Van benne minden, ami szép és minden ami jó, például kamatyadó! ::))

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.07. 21:42:11

@Luczifer:
Az, hogy minden politika utópia, úgy értendő, hogy mindegyik az Ígéret Városát festi az égre a sok törpének, azok meg tátott szájjal bámulnak felfelé, és meglepődnek, hogy nem manna hullik alá a pofácskájukba. Na, ez volt a rosszindulatú variáció.
A jóindulatú meg úgy hangzik, hogy: minden politika a lehető legjobb konstrukcióban gondolkodik, tervez, azért munkálkodik. De hát politikus tervez, néplélek meg végez! ::))

Luczifer 2009.06.07. 23:53:38

Hát nem tudom II.
Én itt olyan baromi nagy tervezést nem láttam, de biztos figyelmetlen vagyok. Meg populista, mert maszatolást, primitív ideológiagyártást, azt igen. Itt a nép lelkével van a legkevesebb baj.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.08. 09:39:02

@Luczifer:
Egyrészt a tervezésre a jóindulatú megközelítésben hivatkoztam, másodszor általában is igaz, hogy amikor az ember tervez, elgondol, célkitűz, akkor bizony szükségképpen utópiákban gondolkodik, hiszen a lehető legjobb megoldásokat célozza meg. Aztán majd lehet értékelni, hogy mi valósult meg belőle. A néplélekkel meg már hogy a fenébe ne lenne probléma! A népek maguk azok, akik elvárják, hogy mindenféle utópisztikus baromságokat ígérjenek, vetítsenek elő nekik. Ha tegnap láttad-hallottad, hogy Morvai K. . vérprimitív és tisztességtelen obszcina miként vázolta azt, hogy mit is ígér a Legrosszabbik a rajongóinak, akkor láthattad, hallhattad, hogy mire is gondolok! És nehogy már azt higgyük, hogy a politika magától találja ki, hogy mit mond, mit ígér! Nem! Azt mondja és azt ígéri, amit a célközönsége hallani akar, amire rácuppan. Mindig a népekben élő elvárásoknak akar megfelelni, természetesen a bennük lévő érzelmi/indulati állapotokat mindenkor kihasználva. És hogy ezt így és sikerrel megteheti, az kérem a népek intellektuális állapotáról is sokat elárul. Ezt igazolja az az évezredes történelmi és társadalom-,szociálpszichológiai alapvetés is, hogy minden össztársadalmi, és/vagy világválság azonnal a szélsőségek, a radikálisok megjelenését , sőt megerősödését, előretörését vonja maga után.

És még valami a népek állapotáról. Rengetegen jajonganak, aggódnak - és nem alaptalanul - az itteni szélsőségesek erőteljes nekirugaszkodásától. Mégis megengedte magának, hogy otthon maradjon, és ne menjen el szavazni!!!!!! Arról már nem is beszélve, hogyha szavaz, akkor érzelemből és nem az eszével szavaz. Mert lila fingja sincs, hogy ez nem szerelemvallás, hanem kőkemény módszertan, matematika, statisztika és a franc tudja még micsoda. Kvázi, ha van egy szadesz-, vagy lmp-szimpatizáns, akkor az nem a tudvalévően esélytelen kedvencekre szavaz akkor, amikor az a kérdés, hogy a Rosszabbik tűnjön el a közéletből, pláne az EU-ból, hanem az esélyesekre, vagy egyéb más kisebb pártokra.

Szóval, igenis meggyőződésem, hogy a kutya márpedig abbana bizonyos néplélekben van elásva! Ezért is hiteltelen ez a lehet MÁS gagyiság! Nem, kérem! Itt semmi nem lehet más addig, amíg a népek többségének nem jön meg az esze, és nem nő végre fel a saját életéhez, nem engedi el végre a különböző ATYUSKÁI (na és ANYUSKÁI) kezét!

Luczifer 2009.06.08. 10:44:00

Munka! Munka! Munka! Ez a siker kulcsa. E nélkül nem megy. Ezzel se feltétlenül, de nélküle biztos a kudarc. Nem a konkurenciával kell foglakozni, hanem a munkával, ami sírnivalón el lett hanyagolva. Ennek a kudarcnak alig van köze a világválsághoz. A kormánynál nyüglődők részéről ámítás minden ilyen gondolat.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.08. 11:33:09

Igazad van. De a válság mindig felülre hozza a szart! Ez olyan mint a klotyó! Duguláskor kiönt a fekália! Márpedig a világgazdaság bedugult, ezért is általános a szélsőségek előretörése mindenhol. Nálunk persze nagyobb a kaka, mert a hazai dugulás már igen régóta fennáll, erre most csak rápakolt a külső!
Ami a munkát illeti, tudod Luciferem, én úgy vagyok ezzel, hogy a jó ég mentsen meg attól, hogy inkompetensek, elbutultak és tisztességtelenek nekilássanak munkálkodni! ::)))))

Luczifer 2009.06.08. 12:28:13

Malvina! Ők dolgoznak. Morvai Krisztina dolgozott és holnap is fog. Egyet lehet tenni, jobban dolgozni, mint ő.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.08. 13:02:05

@Luczifer:
Ez azért nem ennyire egyszerű!
Lásd az említett perszóna esetét. Én nem tekintem munkának azt, ha valaki vért hány és ocsmányságokat ocsmányságokra okád ki magából! Ez - aki látja, látja, aki nem, nem -, puszta személyi érdekek által motívált. És ha mindenáron értékelni kell/kéne ennek a rémségnek a "munkáját", hát azt megtette már külpolitika. Ő már gyakorlatilag halott, kinyírta magát. Az pedig kifejezetten jó hír, hogy az országból eltűnik - egyébként pontosan ez volt a célja! És tovább megyek: annak a sok ocsmányságnak a jórészét ő maga sem gondolja komolyan! Ez kérem puszta tatktika. csak ez az út volt számára könnyen és gyorsan abszolválható. És amint azt tudjuk , akinek nincs morális tartása, az nem válogat sem a módszerekben, sem pedig a céljaihoz vezető utak között.
Szóval, bomyolultabb ez , sokkal bonyolultabb! Erre még az is egy nyomós érv, hogy igen-igen sokak, igen-igen sokat dolgoztak és munkálkodtak már, valódi munkát végeztek, és tessék, mégis hova jutottunk.

Luczifer 2009.06.08. 13:56:52

Nézd, a Jobbik eredménye mögött ott van, hogy végig gondolták mit akarnak és azt fegyelmezetten meg is tették. Találtak hozzá partnert is. Ha ugyanilyen fegyelmezetten és céltudatosan menedzselték volna a reformokat azok, akik ezt vállalták, ugyanígy el akarták volna adni, nem esett volna le tegnap az állam. Lehet itt mondani sok mindent és még igaz is lehet, de a kudarc igazi oka a teljesítménydeficit. És ha jól értettem tegnap este a mellébeszélő véleményvezéreket – kutatók, újságírók – a vesszőfutás még korántsem fejeződött be.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.08. 17:32:09

Ebben nem értünk egyet. Én sokkal nagyobb arányban látom a külső körülmények segítős hatását ennek a rémbrancsnak a felfutásában mintsem az építkező, tudatos és racionális munkáét. Már mi a jófenét kell azon olyan sokat dolgozni, hogy acsargó és elvakult, esetleg eltévedt ösztönlények és félművelt társaik zsigeri igényeit habzó szájjal visszaordítva maguk köré gyűjtsék? Egyébként lesz még elképedés azon a fertályon!

Ugyanakkor idelinkelek egy írást, mert ennél jobban sajnos nem tudom kifejteni az ezzel a helyzettel kapcsolatos áttekintőbb véleményemet:

w.blog.hu/2009/06/08/europai_ertelemben_vett_fasizmust

Luczifer 2009.06.08. 18:15:44

Az őket segítő külső hatás = bizonyos kőrök teljesítményhiánya.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.06.08. 21:18:19

@Luczifer:

Egyrészt is, másrészt meg így is megfogalmazható a népek egy részének (sajna nagy részének) intellektuális teljesítménye. ::))))))))
süti beállítások módosítása