egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Aki keres az ...

2009.05.18. 00:46 | Luczifer | 10 komment

A világ akarat és képzet - tájékoztat Schopenhauer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az akarat maga az élet, és mert az ember elviselni nem tudja a hiábavalót, útján kísérője a képzet, támasztékot, célt és értelmet szolgáltatva a létezésnek - mormoljuk magunknak. A képzet nélkül akarat = a nyers félelem rángatta vad energia, a céltalan erő. Az akarat nélküli képzet - ha van ilyen - sápadt álom. Az élet, a formáját kereső akarat állandó; a létre ürügyet szolgáló képzetek változóak. A képzet maskaráját viselő akarat terepe a társadalom, ahol az akaratot a kollektív képzetek regulázzák. Minden képzetnek - csoporton belül és kívül - vannak riválisai, ellenségei, minden képzet kétséges és minden képzet tökéletlen, mindig mindegyik versenyhelyzetben van. Az élet ráadásul közömbös a képzetek minősége, tartalma iránt, mindegyikkel flörtöl, és mert mindig a képzet Prokrusztész ágyában találja magát, rendre lázad. Ezt a lázadást véljük a sokféleségünk szülte fejlődésnek. Egyformák vagyunk - gondolom - abban, hogy mindnyájan - külön-külön és együtt is - érezzük azt a valamit, ami miatt törekszünk, ami miatt teremteni, elfoglalni, a bennünk lévőnek formát, teret akarunk biztosítani. Ezt a valamit - az akaratot - belülről érezzük, de definiálni, empirikusan megragadni én nem tudnám. Ennek a valaminek az érzésében ettől függetlenül egyformák vagyunk. Egyformának gondolom továbbá magunkat abban is, hogy mindnyájan képzetek gyártására és fogyasztására vagyunk kárhoztatva. Mert a valami nem elég. A különbözőségünket a képzetek, a képzetek minőségei hozzák, a képzeteké, amelyek a világban valamilyen otthonosságot, helyet, reményt, hatalmat stb. adnak. Vagy nem. De mindenképp csak ideig-óráig. Ez adja a képzetek választásának a tétjét.

Címkék: választás ep

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr881127831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szellemafazékban 2009.05.18. 08:30:12

Hm... gondolatébresztő...

ZinczyKa 2009.05.18. 10:20:08

Nos, ez nem hangzik túl vidáman. Akkor most így merjen az élet nagyot álmodni?? Hogy a képzet levagdossa a lelógó részeit? Ajjaj.

Luczifer 2009.05.18. 10:45:09

Az álom = képzet és az vagdossa az akaratot. Az álmot nem vagdossa semmi, vagy legfeljebb egy konkurens álom. :)

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.05.18. 13:19:40

@Luczifer:
Az álom nem egyenlő a képzettel, még akkor sem, ha az álomhoz a tudatalatti és tudatossá vált képzeteknek alapvetően köze van.
A képzet az emlékezet eredménye, azaz a képzet nem más mint emlékkép, ami még egyáltalán nem jeletheti magát az álmot. Ugyanis az álom maga egy konstrukció! A képzet számára a személyiség csak olyan képeket tud előhívni, amelyek megelőző gyakorlati, ill. észlelő tevékenysége során már rögződtek. Ugyanakkor szoros kapcsolatban áll a fogalmakkal és a nyelv által közvetített jelentéssel, közvetítőként működik a fogalmak jelentése és a dolgok képe között. Kvázi feltétlenül tudatos jelenség.


Az életfilozófiákkal (is) egyébként is csínján kell bánni! ::)) Azok ugyanis jellemzően irracionalista irányzatok, melyek szerint a valóság csak szubjektív élményként megérthető. És eben az értelemben az éremnek csak az egyik oldalát mutatja! Szerinte a világ, amelyben élünk a mi képzetünk csupán, melynek igazi lényege az akarat. Csakis az akarat létezik, minden más fikció és látszat. Ezek az irányzatok szerintem egyfajta menekülések, pontosan úgy, ahogy a keletkezésüket indukáló megelőző filozófiák is azok voltak (pl. Hegel) amelyek az értelem, a szellem mindenhatóságára és mindenekfelettiségére épülnek.

Az én filozófiám az, hogy mindezek között találd meg sajátmagad! Ugyanis kizárólagos igazsága egyik megközelítésnek sincs. Részigazságai viszont nyilvánvalóan mindegyiknek vannak/lehetnek. Aki nem törekszik arra, hogy nem ezen filozófiákban, hanem zen gondolatiságok között találjon magára, válasthassa saját magát, az végérvényesen eltolja magától a saját maga feletti döntés lehetőségét. Afelett mindig és mindenkor mások fognak dönteni. Sajnos ma is olyan időket élünk, amikor sokak számára a determinizmusban, az eleve elrendeltségben való hit a legkézenfekvőbb - elismerem könnyebb és kényelmesebb - életstratégia. Hívják ezt akár Akaratnak, akár Istennek, akár Életnek .

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.05.18. 13:23:00

Jav.:
Aki nem törekszik arra, hogy nem ezen filozófiákban, hanem EZEN gondolatiságok között találjon magára,...

Luczifer 2009.05.18. 14:08:55

@MALVINA: Akkor nem egyenlő, ha az álmot Lux tanár úr definiálja. (Bocsánat) Ha King tiszteletes akkor az.
Kiváló! Ha filozófiatörténeti kézikönyvet írunk. Egyébként is, de vedd figyelembe, hogy az itteni felvetés – ha meg is szólalt a derék filozófus – az bizony tudásszociológiai ihletettségű.
(Nem ironizáltam)

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.05.18. 14:28:15

::))) Éretm én értem, de azért a King tiszteletes és az általad említett moderátor által citált álom-fogalomnak azért vannak azonos pontjai. Például álom és valóság tekintetében, stb.

Luczifer 2009.05.18. 15:36:27

Bocsánat! Egy téves bejegyzés és csatolmányai kikéredzkedtek!

ZinczyKa 2009.05.19. 20:49:01

Hmmm. Érdekes. Nem minden blog.hu-s blog megy. Ezek szerint nem mindenhol tartanak karban :)
süti beállítások módosítása