egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Korrupció

2011.03.03. 11:21 | Luczifer | 5 komment

A korrupció mindent szétrohaszt. Ezt nálunk már minden ovis tudja. Friedman szerint minden piackorlátozó intézkedés korrupció. A megjegyzést kezelhetjük úgy, mint egy jópofa bonmot, de ne tegyük, mert nem az. Nekünk nem.Inkább tanács.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A szabály
 
Friedmann ihlette kérdésünk: Mi történik, ha visszaszorítjuk a piacot, ha növeljük, magasan tartjuk az újraelosztást? Nő a tengődők rétege és nő a biztos állami beruházásokból élő vállalkozók része. Az egyikből sok lesz, a másikból kevés ugyan, de nagy lesz a súlyuk, az egyik hatékonyan nem csinál semmit, a másik siralmas hatékonyság mellett tesz-vesz valamit. Azt, amit nagyon muszáj. De tényleg csak azt. A népet korrumpálja az állam, az államot – az állam pénzén! – az erre szakosodott vállalkozások és a végén szétrohad az egész.
 
A kivétel
 
Leszámítva, ha a társadalomnak vannak védekező, önkorlátozó mechanizmusai, az autonómiát segítő adottságai. A keresést az erkölcs, a motiváció, a tudás stb. területén kell elvégeznünk. Ahol találunk ilyeneket, azok például a skandináv országok ott az újraelosztás magas szintje a társadalmi kohéziót, a szociális szempontok érvényre juttatását szolgálja.
 
A magukat követők.
 
Ha viszont az ilyen adottságoknak híján van egy társadalom – lásd Magyarország – akkor a nagy újraelosztás mellett minden szétrohad. Mert az újraelosztás magas szintje minden szép álom ellenére nem a szociális szempontokat szolgálja, hanem a  korrupciót. De a visszaszorítás önmagában nem hoz változást, mert ha úgy szorítjuk vissza, hogy közben nincs tisztességes verseny, nincsenek felkészített versenyzők, azaz se piac, se épeszű – erkölcsös, jól motivált, okos, a rentabilitásban gondolkodni tudó stb. – piaci szereplők, akkor a korrupció marad, csak nagyobb lesz a korrupt pozíciókért folytatott verseny. A kényelmes állami megrendelések dominanciája kevesebbeknek ugyan, de megmarad miközben a hatékonyságuk pontosan olyan lesz, mint amilyen volt. Vacak. Az alamizsnából élők helyzete viszont érdemben változik, mert az alamizsna helyet szép szimbólumokat kapnak. Hogy szépen dögöljenek éhen. És olcsón. Miután kifosztották egymást. A közös vég azonban itt is a szétrohadás.
 
Ami nem akaródzik
 
Piac nélkül akár nagy, akár kicsi az újraelosztás nem megy, csak a korrupció, a rohadás. A versenyt óvó, a piacot lélekben, intézményben építeni szándékozó meggondolásokról meg nem hallok egy árva szót se. Azt hallom, hogy rosszak vannak jó helyzetben. A jók meg rosszban. Hozzuk helyzetbe a jókat. És akkor jó lesz. De ha rossz a pálya azon a jók is rosszak lesznek. Akkor is ha tényleg jók voltak, amit egyébként kötve hiszek. Nem a versenyzőket, hanem a versenyt kellene pátyolgatni. Mert a versenyzők pátyolgatása korlátozza a piacot; korrupció.Ami rohaszt.
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr172706716

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Richard Quandt - TUDOMÁNY ÉS KORRUPCIÓ 2011.03.09. 08:45:38

Alig telik el nap, hogy ne hallanánk valamilyen korrupciós botrányról. A média a világ minden országában beszámol a vesztegetésekről, közpénzek sikkasztásáról, hatalommal való visszaélésről, összeférhetetlenségi ügyekről. A korrupció mérésére a Transpa...

Trackback: Richard Quandt - TUDOMÁNY ÉS KORRUPCIÓ 2011.03.09. 08:42:04

Alig telik el nap, hogy ne hallanánk valamilyen korrupciós botrányról. A média a világ minden országában beszámol a vesztegetésekről, közpénzek sikkasztásáról, hatalommal való visszaélésről, összeférhetetlenségi ügyekről. A korrupció mérésére a Transpa...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2011.03.03. 16:11:05

Luczifer, komolyan mondom, néha halálra röhögöm magam rajtad, még ha rendre sírnivaló állapotokról is írsz. És ez a nevetés nem egy gonoszkodó kacagás, hanem sokkal inkább szeretetteljes mosolygás a naivitásod felett, amint újra és újra komolyan veszed ennek a képességtelen bagázsnak a folyamatosan végzett össze-vissza rúgkapálását..., a "hol ide, hol oda kapkodok, mert se koncepcióm, se lilagőzöm az egészről, csak arról, hogy a hatalmamat nem akarom kiereszteni a hájas tenyeremből" módiját. És amit ebben komolyan problematikusnak tartok, az az, hogy éppen ezzel legalizálod ezt a dilettantizmusnak se nevezhető rémséges gyakorlatot. Mint amikor elvetemült gazembereknek, gyilkosoknak a releváns válaszreakciók helyett az (emberi) élet szentségéről papolnak.

Luczifer 2011.03.03. 18:46:07

Ez a blog nem a Fidesz továbbképzője. Egyébiránt a piacépítésről, a verseny védelméről nem csak nekik lehet falra hányni a borsót. Az összes eddig össze-vissza döntögető csapat tett rá magasról.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2011.03.03. 19:29:15

@Luczifer:
Persze, persze, de ez a lényegen nem sokat változtat. :D

Luczifer 2011.03.04. 05:34:53

Nem tudom, hogy kinek mi a lényeg, nekem az, hogy a meghatározó ható-okok megjelenjenek, és alternatívák fogalmazódjanak meg. A Fidesz egyébként nem ettől legális, hanem mert hülyére nyerte magát a választásokon. És ha most lennének a választások még többel nyernének. Legálisan. Mert nincsenek alternatívák. Csak a simfelés. Ez pedig unalmas, mint egy Szijjártó összes.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2011.03.04. 11:30:48

Írtam volna arról, hogy a Fidesz választási győzelme legális vagy sem, vagy olyat, hogy az írásoddal te a Fideszt legalizálnád? Nem. Nem írtam ilyesmit.. Azt írtam, hogy ezt a dilettantizmusnak se nevezhető rémséges gyakorlatot legalizálja az, ha komolyan veszik..., és ezen az sem változtat, ha ezt a borsót nemcsak az ő falukra hányod...
süti beállítások módosítása