egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Az iszap hullámain

2010.10.10. 08:31 | Luczifer | 6 komment

Az tudás tartalma, érvényessége nem, de a tárgyainak a kiválasztása, bemutatása bizonyosan egy adott érdekperspektíva függvénye. Amivel mi nap, mint nap találkozunk az nem a tudás, hanem a kiválasztott, a bemutatott tudás. Ami érdekperspektívában születik. 

 Amiről tudni akarok

2010. október 4-én, jön a hír; az ajkai iszaptároló 12.25-kor átszakadt, ami halálos áldozatokat követelő katasztrófát okozott. Az elszabadult vörös iszapos lúgos víz egy kilométer hosszú három méter magas hulláma végigsöpört a környék falvain, a cunamit követően az utcákon még sokáig hömpölygött a mérgező, lúgos, iszapos víz. Hogyan fordulhatott ez elő? Miért történt? Kérdéseinket megválaszolhatónak tartjuk, úgy gondoljuk, hogy születhet tudás arról, hogy miért szakadt ki a gát. Ez kideríthető, szavakba önthető, nagyjából közölhető, nagyjából megérthető. Úgy gondoljuk, hogy megtudható, hogy mi történt. Majd az idő múlásával, ugyanezt gondoljuk, csak éppen kérdőjellel.

Válaszok érdekerspektívában

A jobboldali sajtó a gonosz gazdagokról, a betyár privatizációról beszél és tereli a népharagot, a gazdagok gyűlöletét a gonosz gazdagok ellen. A tragédiáról szóló híradások tengelyében; az érintett – Gyurcsánnyal kapcsolatot tartó társaság – profitéhsége ölt. A baloldali médiában a politikai konkurensek szakmaiatlanságában, az elvtelen haveri kapcsolatok következményeiben sejtetik a tragédia egyik okát. Megemlítik, hogy a jelenlegi környezetvédelmi államtitkár úr volt személyi titkára – valamilyen bt. kül-, vagy beltagja! – lett az illetékes ellenőrző szerv vezetője. Aki nyilván inkompetens. Ezt nem mondják, csak sejtetik. Érdek, hogy én ezt sejtsem. Az egyik rádióadón előáll egy tudós ember egy régi jelentésével, hogy ő már akkor megmondta, hogy ott, a gát alatt, egy patakmeder van, ezért dőlt össze a mű. De hát nem hallgattak rá. Egy másik adón egy másik tudós ember elmondja, hogy a tervezés és a kivitelezés példás gondossággal történt, mert még a mélyben meghúzódó patakmeder is jól körbe lett betonozva. Tudás? Konkurencia harc! S legott jön egy harmadik - szintén fontos tudások birtokosa - aki elmondja hogyan kellett volna hasznosítani a veszélyes hulladékot. Ha ezt annak idején megfogadják gazdasági csuda lett volna s nem tragédia. Meséli; az iszap 2%-a ez, 1%-a az, és az ez, meg az, az, az igen drága nehéz fémek. A kinyerésükhöz szükséges beruházás nem olcsó, de három és fél év alatt megtérül, és ötven évre van alapanyag, amit csak be kell talicskázni a gyárba! Várjuk, hogy még az interjú alatt Szaúd-Arábia kéri az államaink egyesítését, különös tekintettel a közös költségvetésre és közös hulladék felhasználásra. A fennmaradó 97%-ot természetesen hazaviszik valamelyik sivatagjukba. De nincs idő mélázni, mert jön egy újabb megszólaló, az eddig érdekvezérelt néma, egy vezető az érintett a károkozók oldaláról. Elmondja, hogy az iszap nem veszélyes, mert a szabvány – a tudás – szerint nem az. A tudás szerint, ami kiömlött az nem az iszap, hanem az iszapos lúgos víz – mondja egy szemtanú – és mar. Le kell slagozni az szapot - így az illetékes - és minden megoldódik. Hülyeség - jön a válsz - cinikus hülyeség. Nézek egy videót, ahol lemossák a vörösiszapot. Egy mérnök; mindenki azt mond, amit akar, ezt a büdös rohadt életben senki se láthatta előre. Aztán jönnek a juristák, akik elmondják a „történetet”, amire ráépítik a magukat ajánló tudásreprezentációikat, s jön a hatalom, aki szolgálva a közt példás büntetést ígér ott, ahol még a bűnt se tudjuk, hogy van-e és ha van mi az, csak a tragédiát.

Holnap

S jön mindenki, hosszú sorban, akiknek érdekei ráültethetőek az iszap hullámaira. És születnek a tudásverziók, hogy holnap legyenek tudások, holnapután még több, mindenütt, mindenki számára legyenek tudások, amik közül mindenki kiválaszthatja a neki tetszőt. Azt az érdekperspektívában született reprezentációt, amit tudásnak fog tekinteni. És megnyugszik. Ez a kollektív válságkommunikáció és a kollektív válságkezelés.

· 2 trackback

Címkék: gátszakadás ajka vörösiszap devecser kolontár

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr922359444

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Putyinizáció 2010.10.12. 10:30:39

Hogyan járul hozzá a vörösiszap-katasztrófa Magyarország putyinizálódásához? Kezdjük azzal, hogy az adott helyzetben üdvözlendő minden határozott állami lépés és a MAL Zrt. vezetőségére a történtek után az ember egy macskát nem bízna, nem egy közveszél...

Trackback: Vörösiszap: húsz éve benne vagyunk 2010.10.10. 11:23:45

Gondolkozzunk el egy pillanatra: igazán komoly büntetést hazai nagyvállalkozó kapott-e már ebben az országban? (Fotó: Varga György/MTI) Természetes dolog, hogy mindenki a felelősöket keresi egy akkora katasztrófa után, mint az ajkai timföldgyár vörö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trendo+ 2010.10.11. 09:49:01

Mindig a Tanú c. film jut eszembe. A legbonyolultabb, elágazó, sok megfontolást igénylő ügyben is előbb van kész az ítéletet, mint a vádirat. A kivizsgálásról nem is beszélve.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.11. 13:01:47

Vajon mi az, ami nem érdekperspektívában születik? Továbbá az érdekperspektívában való gondolkodás, cselekvés vajon miért zárná ki automatikusan az értékalapú gondolkodást és cselevést? Én úgy gondolom, hogy az értékválasztások is bizony, hogy speciális érdekperspetívá(k) mentén történnek. De hiszen a jóakarat sem érdekmentes.

Ami pedig ezt az iszapborzalmat illeti, lehet, hogy megköveznek érte, de bizony az áldozatok azonnali és kielégítő megsegítésén kívül az üggyel kapcsolatos minden gittrágást károsnak és kórosnak tartok.

Amiben mégis egyetértek Lucziferrel az az - és ennek a különböző tudásokhoz szerintem semmi köze - hogy a jelen potentáltjai mindet elkövetnek, hogy magukat tisztára mossák. Mert tudják és érzik, hogy tisztátalanok, mint ahogy az egész ország az - és mint tudjuk nem csupán ebben a vonatkozásban. Mert vajon meddig is kéne visszanyúlnunk... ? Szinte időtlen időkig...odáig ahonnan is képtelenek voltunk egy olyan társadalmat felépíteni, ahol nem korlátolt és önös anyagi haszonszerzés, hatalmi dörgölődzés, stb. fogja pl. az ominózus tározók és társai tervezőinek, kivitelezőinek, működtetőinek a kezét, ahol - és most fognak megkövezni -, a civil kurázsi és érdekérvényesítés, az önmagunkért és gyermekeinkért érzett felelősség nem engedné meg, hogy rendre másokra bízzuk ennek a felelősségnek a terhét, a saját, felelősségünk terhét. Például, hogy fordulhat elő, hogy az önkormányzatot még nem kényszerítette -kérdéseivel, felvetéseivel az ott élő lakosság arra, hogy a veszélyes üzemmel kapcsolatos minden lényegi, biztonsági információval tisztában legyen, mondhatni azsúrban legyen. Félreértés ne essék, én nem a szegény áldozatokat kárhoztatom, és még csak azt sem gondolom, hogy most ilyesmikkel kéne előhozakodni , de hisz ezzel kezdtem az egészet... viszont a felelősök keresgélése, az szarosiszapnak egymás pofájára kenése helyett ezen is érdemes majd elgondolkodni, hogy egy ennyire nem, illetve rosszul működő társadalomban vajon lehet-e egyetlen, vagy akárcsak két felelősre lelni. Egy ponton azt gondolom igen: méghozzá az azonnali és teljes segítségnyújtás, kárpótlás terén mulasztást, késedelmet generálókkal, elkövetőkkel szemben, ott igen. De hogy magamat is megcáfoljam, ez is csak esély az előrelépéshez, mert egy olyan társadalomtól, amiről itt fentebb szóltam, hát nem tudom, hogy mi telik ki. Mindenesetre az esély megvan, és ezt legalább ennek a borzalmas tragédiának a kellős közepén ildomos lenne végre felismerni és nem utolsósorban élni vele.

Luczifer 2010.10.11. 14:33:38

A tudás, annak az érvényessége nem egy érdekperspektíva függvénye, de annak kiválasztása igen. Ez azt jelenti, hogy például a szorzó tábla nem érdekektől függ, nem hordoz érdekeket, de a szorzótábla kiválasztása adott esetben felhasználása már igen. A konkrét helyzetre vonatkoztatva. Itt sok tudás elhangzott amik önmagukban nem érdekek függvényei voltak, de ezeknek a tudásoknak a felhasználása érdekek mentén történt. Itt arra lehet kilyukadni, például, hogy hiába tudunk sok mindent, ha az érdekek zabolátlanok. Stb. Ez egy fontos szempont.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.11. 17:13:32

Én úgy gondolom, hogy a szorzótábla sem érdek/érdekperspektíva nélkül jött létre, mint ahogy érdek nélkül semmi sem jön létre. És ez mindenfajta tudásra is igaz. Azt pedig, hogy mi az érvényes és releváns tudás , illetve hogy mi minősül annak és mettől-meddig az, azt többé-kevésbé a mindenkori társadalom (illetve tagjai) maga alakítja, méghozzá a legkülönfélébb érdekek/érdekperspektívák mentén.

Luczifer 2010.10.11. 18:26:44

Az van oda írva, hogy a tudás tartalma nem érdekperspektíva függvénye. Nem az, hogy a tudás születéséhez adott esetben ne lenne köze az érdekhez. Nehéz a mondat, nekem se sikerült elsőre megérteni.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.11. 21:18:54

Érdekes, én nem írtam nehéz mondatokat, oszt mégis..., illetve mégse...:D
süti beállítások módosítása