egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

december 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

címkék

címkefelhő

Sütés, főzés, identitás

2009.03.05. 14:33 | Luczifer | 2 komment

A család ünnepi menüje fontos. Ez erősíti az összetartozást, utal az állandóságra, jelzi az általánoshoz való viszonyt, a kötődést és az egyediséget. Mi kispolgárok vagyunk, vasárnap húsleves, másodiknak rántott hús krumplival utána sütemény. A leves és a második, a társadalmi hovatartozást fejezi ki, a sütemény az egyediséget. A süteménytől vagyunk mások, mint a többiek.

Az egyediség deklarálásának ezt a módját feleségem családjától vettük át, a süteményreceptek az ő családi öröksége. (Engedélyt is kértem a közreadáshoz.) Az általam ismert eredeti tulajdonos – amennyiben ilyen egyáltalán lehetséges – az ő nagynénje. A családban az ő vállalt kötelessége – és egyben privilégiuma – volt az ünnepi sütemények elkészítése. Ennek a fontosságával nála kevés dolog versenyezhetett. Készült rá, gondosan vigyázott, hogy hibátlanul teljesítsen. És sohase hibázott. Megmondanám, de sohase. Már kilencvenen felül járt, amikor talán arra gondolva, hogy ha ő nem lesz a család akkor is lesz, de csak addig, amíg van sütemény úgy döntött nem kockáztat, kiadja titkait. Leült hát a nála nem sokkal fiatalabb írógépéhez és madárcsontú ujjaival gépelni kezdte azt, amitől azok lehetünk, akik vagyunk. 

„Grillás süti:

5 tojás sárgája, 5 evőkanál cukrot habosra kikeverni, lassan egy evőkanál finom kakaót belekeverni. A nagy gáztepsit jól kivajazni, kilisztezni. Az 5 evőkanál lisztbe ½ sütőport belekeverni. Az 5 tojás fehérjébe 2 evőkanál vizet tenni és kemény habbá verni. Az egészet összeállítani és a tepsibe szépen kiegyengetni. Először felső, majd alsó lángon vigyázva puhára sütni. Utána ruhára felcsavarni.

Krém: 3 egész tojást, 6 evőkanál cukrot, 2 evőkanál lisztet habosra kikeverni, 6-8 evőkanál tejjel felhígítani és kis lángon krémmé főzni, állandóan keverni, hogy sima legyen. Ha már sűrűnek látszik levesszük és keverjük, ha már nem forró, lassan belekeverünk 30 deka vajat és 3 db Oetker vaníliás cukrot. A tortalapot a deszkán kiengedni, kiegyengetni és a krémmel megtölteni, vigyázz a krém 1/3 részét a tetejére kenni.

Grillás: 20 dkg cukrot megpirítunk, 15 dkg darált diót egy kicsit vele pirítunk, ezt vajjal erősen kikent rántotta sütőben készítjük, ha kihűlt darabokra törjük és a tésztát a grillással bevonjuk.”  

A sárga papíron nem látszik, hogy hányszor kellett a gépelést abbahagynia. Valószínűleg többször, de nem látszik. Ma mi sütünk.

*** 

A receptet Duende kérte, így elsősorban neki ajánlom. Ha megcsinálja és nem ízlik, akkor valamit elrontott. Életében először. :)  Ez; tuti. :)    

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr72983235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

el duende (törölt) 2009.03.05. 17:06:28

:))

Nagyon-nagyon szépen köszönöm, és ígérem, meg is csinálom a közeljövőben!

Küldenék majd kóstolót is, de a fénypostát még nem találták fel, sajnos...

el duende (törölt) 2009.03.05. 17:14:25

Nálunk különben anyukám zserbója számít etalonnak. Mikor még dolgozott, a hivatalban még divatban volt a névnapozás. És a zserbóját mindig előre kérték, anélkül ne is próbáljon a névnapján megjelenni... :)

A másik, amit nagyon jól csinál - minden sütit jól csinál, de ezek a kedvencek - a lúdláb. Isteni.

Igen. Nálunk az ünnepek azok, ahol rendre ugyanazon ételek jelennek meg, és ha nem lennének, nem is lenne olyan a húsvét vagy a karácsony. Legjellegzetesebb a húsvéti sárgatúró, emi egy édesség és nem is túróból van... ezt esszük a főtt sonka, főtt füstölt parasztkolbász és töltött dagadó - no meg a kalács mellé. Az édes és sós íz nagyon különleges és finom együtt. Mikor a fiúk bekerültek a családba - hárman vagyunk lányok - furcsállták, mert Zalában nem is ismerik. Most már... sárgatúró nélkül nem is lehetne húsvét, annyira hozzátartozik számukra is az ünnephez.

Hát igen. Mi nők csupa olyan dologban alkotunk nagyot, amely elmúlik, eltűnik. Csak az emléke marad, vagyis... Szeretném azt hinni, az élő emlékezete, a szelleme. És az nem múlik el. :)