egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

A jó és a Jó jutalma

2010.11.12. 09:22 | Luczifer | 4 komment

Kezdetben az egyszerű nép – aki nem ismert Jót, s Rosszat, csak jót, s rosszat – november közepe tájt zárta le a gazdasági évét és egyben megkezdte rendes téli pihenőjét.
 
 
 
 
 
Ez nagy dolog volt, ünnepeltek hát, megkóstolták az újbort, a tömött libákat. Ünnepelték a munka végét s a libát, mert mindkettő magában valóan jó volt. A maga módján. Hálát adtak isteneiknek, hogy jóban van részük. Így ment ez, amíg a nem csak jóban, de a magáért való Jóban gondolkodó urak nem csatlakoztak az ünnephez. A rómaiak Mars szent madarára, a libára emlékeztek, mert – tudvalevő – annak idején gágogásukkal felriasztották őket – a Jót – s így megmenekülhettek a gallok – a Rosszak – éjszakai rajtaütésétől. Róma - mint a Jó birodalmai általában - hálás volt, s lekötelezettsége jeléül lehetőséget adtak a megmentőjüknek, és azok sarjainak, hogy egy időre a fenséges római polgárok alakjában is megforduljanak. Ezt biztosítandó ünnepélyes körülmények között megették őket.
A Jó hálájából később is kijutott a libáknak. A keresztények a szegényekkel sok jót tevő jámbor Mártonra, s az őt feljelentő libákra emlékeznek ez idő tájt. A történet közismet, Márton jó volt, s mert jó volt szemet vetett rá a Jó, kellett volna a Jó-nak. Hogy jónak nézzen ki a Jó. De mert Márton jó volt és ezzel meg volt elégedve rühellte a Jók felkínálta püspökséget. A kinevezés elől a libákhoz menekült, de a libák gágogtak, s ezzel utat mutattak a jót kereső Jóknak, akik rátalálva a mi jó Mártonunkra püspököt csinálhattak belőle. A magában való jót az önmagáért való Jók közé illesztették. A Jók libák iránti hálája itt sem maradt el. A Jók - urak és a népek - emlékezve a nagy napra máig a libákkal enyhítik a lélek és a test éhét.
A kedvenc vendéglőm hirdetése szerint az ősi, és kevésbé ősi Márton napi szokások közül leginkább a Márton napi libalakoma maradt el. Na tessék! Úgy érzik, hogy ez nagy hiba, ami korrekciót igényel. A korrekció megtételére az alábbi étlapjukkal csábítanak:
Libatepertő lilahagymával
Birsalmaleves füstölt libamell csíkokkal
Libamell vadasan, zsemlegombóccal
2 személyes "Márton-napi bőségtál" (Sült libacomb, rántott libamáj, töltött libanyak, sült megették. libamell mazsolamártással)
Sólet füstölt libamellel, főtt tojással
Sólet töltött libanyakkal, főtt tojással
Töltött libanyak hagymás tört burgonyával, párolt káposztával
Mindehhez remek újborokat kínálnak.
Na, most az, hogy itt valakivel, valakikkel jót tesznek az nem kérdés. Ami, ha megtörténik nem - láttuk - nem marad következmények nélkül. Mi lesz, ha ezt jónak minősítik a jók, a vendégek? Magában valóan. Valószínű, hogy a teljesítményt megdicsérik s kifizetik. De mi lesz, ha betér hozzájuk a Jó is? Aki magáért valóan szokott megelégedni. Tudod, aki elfogyasztja a jótevőjét! És ő is meg lesz elégedve! Megeszik vendéglőst?

Címkék: nap ünnep hatalom márton liba

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr542443848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trendo+ 2010.11.12. 13:14:10

Márton napra

Az idén nem vettem libát.
Kérdezték is tőlem:
- Mondd, mi bánt?
Nem mondtam el,
a kedélyem attól bús,
hogy nem került
az asztalomra libahús.
Ropogós comb, lencsével körítve,
büszke fotókon megörökítve,
vagy ami egekbe emel,
egy pompás tűzdelt libamell!
Még egy jó sóletre se telt,
töltött libanyakkal,
és nem vígasztalódtam
újborral, konyakkal.
Bizony ez az élet
manapság sivár…
ha egy férfi, mindhiába,
egy libára vár...
Bezzeg régen Márton napon,
ha kedden volt, ha szombaton,
a hajamat bezseléztem
és a zsíros libator után
víg cimborákkal bozsoléztam!

Luczifer 2010.11.12. 13:24:09

Ami jó volta az a tegnapé, oda út nem visz
Marad a ma s ajándéka a Mira víz
Bocsánat.

trendo+ 2010.11.13. 08:51:24

A kör bezárult: itt a Mira,
s a kezdeteknél Altamíra :)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.13. 11:06:17

Íme, a legújabb világ utáni világ mitológiája :
Altamira-Mira-??? ...de ki a harmadik... ? Hiszen a moirák, a lyányok mindig hárman voltak/vannak/lesznek! Klóthó ,Lakheszisz és Atroposz .
süti beállítások módosítása