egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

címkék

címkefelhő

Kiválasztódás

2010.11.05. 10:48 | Luczifer | 22 komment

Kezdjük az elején. Ez eddig bevált. A bruttóbér a munkavállalóé. Azt csinál vele, amit akar, illetve amit mondanak neki. És először azt, amit mondanak. Az adót és járulékokat befizeti annyit és oda, amennyit és ahova mondják, a maradékkal meg mehet mindenki a plázába, vagy ahova tud. Ez világos.
 
A nyugdíjasok nyugdíjat kapnak.
Nézzük a befizetésre került összegek sorsát, különös tekintettel azt, amiről mostanában oly’ sokat beszélnek a magányugdíjpénztári tagdíjat és a nyugdíjjárulékot. Ezt is kezdjük az elején. Az állam / TB a bruttó bérek után beszedte a munkavállalóktól (nyugdíjjárulékot) és a munkáltatóktól (nyugdíjbiztosítási járulékot) és ebből – megvalósítva a nemzedékek közötti szolidaritást – kifizette az éppen akkor nyugdíjasok, éppen aktuális járandóságait. Illetve csak fizette volna, mert ez bizony, amíg a szem ellát visszafele nem volt elegendő, és amíg ellát előre, nem lesz elegendő. Volt, amikor nem így volt, de ez olyan régen volt, hogy már én sem emlékszem rá. A nyugdíjat mégis megkapták, a nyugdíjasok, mert az adófizetők pénzéből kiegészítették a járulékfizetők biztosította forrásokat.
 
Osztódás.
Ilyen deficites körülmények között került bevezetésre az öngondoskodást biztosító magánnyugdíj rendszer. Az újítók azt az utat választották, hogy az állam a nemzedékek közötti szolidaritásra befizetett nyugdíjjárulékok egy részéről lemondott, lemondatta a TB-t és kötött felhasználási céllal a befizetőknek kvázi visszaadta/magánosította/stb.. A kötött cél; ebből tessék finanszírozni a majdani nyugdíjuk egy részét, azaz tessék ezzel öngondoskodni. Másra nem költhető.
 
Több vállalás ugyanannyiból.
Vegyük észre, hogy ezzel a megoldással a ma foglalkoztatottjai a holnapi öngondoskodásukat – mint új feladatot – nem új forrás bevonásával biztosították, hanem meglévő eleve szűk keretek terhére / újraelosztásával. A megoldás így automatikusan növelte a nyugdíjkassza és a költségvetés hiányát. Két dolgot lehetett tenni. Vagy leszállítják a nyugdíjakat, vagy további összegekkel pótolják ki a nyugdíjkasszát. Másként ugyanez. Vagy a holnap öngondoskodó nyugdíjasainak előnyére szerényebb mértékűre veszik a már eleve szerény nemzedékek közötti szolidaritást, vagy az adófizetőkkel fizettetik meg a magánosítás okozta hiányt, mondva ez szolgálja az egyén és a közösség holnapi biztonságát. Nálunk a második megoldást választották, azaz a csökkenő járulékbevételeket adófizetői pénzből kipótolták. ( Ez 2010-ben havi 31 milliárdra nőtt, ami a nyugdíjak 13 %-ának felel meg)
A megoldás következtében egy látszat keletkezett, miszerint a magánnyugdíjpénztárak tagjai finanszírozzák a saját majdani magánnyugdíjukat. Ez pedig nem volt és ma sem igaz. A valóságban az adófizetők finanszírozták a pénztártagok öngondoskodását. Az csak úgy nézett ki, hogy ők finanszírozzák, de nem, mert az általuk vállalat kötelezettségeket átcsoportosított pénzből mások voltak kénytelenek kifizetni. Magyarul a magánnyugdíjat választók a nemzedékek szolidaritását biztosító források terhére öngondoskodtak. Nos, ez mindaddig ment, amíg a költségvetési hiányt nem kellett a bűvös 3% alá szorítani. Innentől kezdve ez a kipótolom, hogy öngondoskodj projekt veszélybe került. Az öngondoskodás jelen formájú finanszírozása a kormány megítélése szerint túl drága, túl sok mindenről kellene miatta lemondani. Elég volt – mondják.
 
Gazdasági források helyett frusztrációs források.
A forráshiány korrekcióra kényszerített. Egy olyan korrekcióra, amit előre lehetett látni; ha nem nőnek a források előbb-utóbb bekövetkezik. Nem nőtek, bekövetkezett. Nincs tizenharmadik ingyen nyugdíj, de nincs ingyen öngondoskodás se. Van viszont 3% alatti hiánycél. Mert ha az nem lenne, akkor … Erre persze elmondják, hogy ez már túlkonszolidálás, meg másutt kellene kiadáscsökkentés, meg stb. Az aligha vitatható, hogy ennek a döntésnek van reális alternatívája, de az nem változtat azon, hogy a gazdaság krónikusan forráshiányos és a ma öngondoskodói a közösség és az előző generációk cechére öngondoskodnak. Magyarul, ha ugrik ez a megoldás, olyan sokat nem szólhatnak, mert ez az öngondoskodásuk valójában a közösség finanszírozta privatizált közösségi gondoskodás. Sajnálom, de nehéz ezt másnak nézni.
Az viszont nem világos, hogy miért kell ebbe belekeverni a nyugdíjtőzsdét, meg az államosítást. És egyéb népámító / frusztráló mellédumákat. Ha valakinek a kapitalizmusban pénze van, az nem tarthatja a párna alatt, az befekteti. Ha az állam be kíván fejezni egy általa finanszírozott, de nem nagyon finanszírozható projektet az miért ördögtől való.
Forrás kell! És kemény költségvetési korlátok. Kapitalizmus, kapitalistákkal. Gazdasági megoldások kellenek és nem gazdaságon kívüli kényszerek, kiterelgetések, beterelgetések. Nem álmok kellenek, hanem piacok, versenyképes vállalkozások, ahonnan, akik forráshoz képesek jutni. Ennek a feltételeit megteremteni persze nehezebb, mint mellédumálni, az embereket belelovalni illúziókba és az asztalt verni. Ez is világos. De egyszer ennek is eljön az ideje, vagy ha nem a hát a mienk múlik el. Kiválasztódunk.
***
A fenti bejegyzés az elmúlt napok terméke. Nem vagyok makroközgazdász, de meg szerettem volna érteni azt amiről beszélnek ezért nézegettem az egykori PM. honlapján közreadott adatokat. Erre jutottam. Mint nem makroközgazdász. 

Címkék: költségvetés deficit magánnyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr902423910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZinczyKa 2010.11.06. 06:41:24

Mindezt értem, a megoldás lényegét is, de se a piacteremtést nem látom (hacsak nem a fegyverpiacét), se költségvetési korlátokat nem látok.
És annyiban azért valakinek fel kellene vállalni az ügyet, hogy elmondja az istenadtának, öngondoskodjon máshol is, igazi öngondoskodó cégeknél. Na ja, csak ehhez már a polgár költségvetési forrása sem elegendő a legtöbb esetben.
Én nem tudom, mi a megoldás. Mert momentán én már annyi mindenkiről gondoskodom, hogy ihaj. A nyugdíjamra már nem marad. :(

Luczifer 2010.11.06. 08:14:54

Ó a te nyugdíjad a reciprocitáson, ez esetben a családon belüli viszonosságon alapul. Ha most jól viselkedsz, és jól neveltek lesznek azok, akik most még neveletlenek, akkor, ha eljön az ideje valamelyikük eltol a napról. Talán. És kapsz egy Túró Rudit. Egy pöttyöset. Talán. De előbb jól kell viselkedni!
***
A fiataloktól elnézést kérek, ők jól neveltek. Autodidakták, de jól neveltek. Ezért a T Szülőktől kérek elnézést. Mindenki mástól később kérek elnézést! :)

ZinczyKa 2010.11.06. 11:38:15

Nos, ami a nevelési kérdéseket illeti, az én neveltségemet ugyebár azon is lemérhetjük majd, hogy betollak-e a napról. Vagy a kistesóm betol-e. :::))) Persze most én kérek elnézést. :D

Luczifer 2010.11.06. 12:21:13

Szerintem a betolásból letolás lesz. :(

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.06. 12:24:41

Na, akkor még most kérjen gyorsan elnézést mindenki mindenkitől , mert most még nemcsak hogy elnézhet, de még el is láthat..., amit ugye uszkve 20-30 év múlva már nem garantálható, és nem kizárólag az egyre erősödő rövidlátás, avagy az egyéb beszűkülések miatt...:))))

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.06. 12:31:35

Te Luczifer..., hát lehet, hogy makroközgazdász az nem vagy, de hogy ótvaros nagy naiv, az viszont igen. Persze, vannak, akik ezt disznómód csúnyábban fogalmazzák meg ( mondjuk, hogy csak játszod a hülyét), én azért maradok annyiban, hogy olyan naiv vagy, hogy ha eccer te leszel a télapó, hát istenúccse, minden piros kifehéredik majd rajtad! ::)))))

Luczifer 2010.11.06. 13:33:00

Malvina nem tud mit csinálni a hírrel, simpfeli hát a hírhozót.

trendo+ 2010.11.06. 16:47:06

Tiszta és világos helyzetet csak azt teremthetne, ha egy határnaptól kezdve eltörölnék a járulékok beszedését és nem garantálnák persze a nyugdíjfizetést sem. Az óvoda nagycsoportjától felfelé minden korcsoport fejébe belevrnék, hogy magának spóroljon, mert az állam nem fog róla gondoskodni. Mikortól eléri a "nyugalombavonulás" korhatárát, igazolnia kéne, hogy vagy saját vagyona van, vagy családtagjai, leszármazottai vagy egyháza, fegyháza, biztosítója fizeti eltartási költségét. Ha nincs ilyen, az állam ajánlja fel az ingyenes euthanaziát. :)) Tkp.most is ez van, csak álságos dumákba csomagolva.

ZinczyKa 2010.11.06. 20:15:33

Letolás mindig lesz, ráadásul oda-vissza. De ez nem befolyásolja a tologatást. Különben mivel múlatnénk a nyugdíjas korunkig visszalévő éveket?

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.06. 23:27:42

@Luczifer: Ne vígasztald magad, hol és mi ebben a hír..., és én nem sinfölök senkit, téged sem, csak azt állítottam, hogy gyakran nem tudom eldönteni, hogy naiv vagy álnaiv vagy, ennyi!
"Az viszont nem világos, hogy miért kell ebbe belekeverni a nyugdíjtőzsdét, meg az államosítást. És egyéb népámító / frusztráló mellédumákat." A kérdésben benne van a válasz. Hol itt a hír????? ::)))

"Ez a Magyarország: a szolgaság és a terror országa, a nyomor és a rosszindulat országa, a hazug önképek és a megalapozatlan illúziók országa, örök.
Ahogy volt, úgy lesz." (Spiró: Tavaszi Tárlat)

Luczifer 2010.11.07. 08:39:14

Neked Malvina semmi hír nincs, mert egy kukkot se értesz az egészből, ezért velem foglalkozol és nem a bejegyzéssel. Istenem! Ha ez annak idején, … de ne legyünk telhetetlenek érjük be azzal, hogy most, és hogy most ótvaros – gennyes bőrbetegségben szenvedő – naivnak találsz. És mondjuk azt, hogy ez ténymegállapítás, esetleg a nyájas olvasó a befogadással járó természetes bizonytalankodása. Ő nem a szavak embere és ez még csak nem is simpfelés. Mondjuk ezt. Semmibe se kerül.

A hír az, hogy egy gazdaságon kívüli eszközökkel létrehozott, megfinanszírozott, és működtetett „magán”-nak tekintett intézmény:
se nem lesz autonóm, ha azt mondja a költségvetés, hogy nem finanszírozza kinyúlik.
se nem lesz magán, nem szabad magán forrásokra támaszkodik,
se nem stabil, mert tőkeszegény, a piaci szereplők – a tulajdonosok!!! megrendíthetik,
se nem stb.
A szocializmus a szocializmus eszközeivel nem meghaladható, nem szül piacgazdaságot. Ha te ennek a felét tudtad volna, nem leszek ótvaros!

A kommunikációs kreációk (nyugdíjtőzsde, államosítás) születéséről van elképzelésem, de azt egy későbbi posztban szeretném kifejteni. Kéretik egy kis türelem. A szándék megvalósulására reményt az engem foglalkoztató már többször idézett szöveg ad, miszerint „a tudás tartalma, érvényessége nem, de a tárgyainak a kiválasztása, bemutatása egy adott érdekperspektíva függvénye. Szóval itt egy folyamatot olvashattál és okkal bízhatsz, hogy az erre épülő kommunikációs ótvarokról is fogsz. Mert ezek a kreációk gennyes sebek szeretett népünk képzeletbeli testén. Ami gyógyítható. Spiró úr a jelen idézetben erről lemond. Reméljük a regény többi része cáfolja ezt a látszatot. Mert semmi sem örök. Csak a te szépséged és értetlenséged.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.07. 17:22:02

Hát, Luczifer, ez az indulat már önmagában önmagáért beszél...nem is szólva ezekről a gusztustalan sebhelyeket és testváladékokat idéző fogalmi burjánzásról, amit itt felmutatsz... De a lényeg még mindig az, hogy mindez bizony nem hír, mindezzel bizony igen sokan tisztában vannak, még azok egy része is, akik látva-látva épp az ellenkezőjén dolgoznak....

Ami pedig a naivságot illeti, a Spiro-idézethez való szólásod is alátámasztja... ő ugyanis már - szinte idejét se tudni - mióta figyelmeztet és fel/megmutat... ( biztos ismered azt a pársorosát, amiért is szegény feje már anno is szinte kitagadtatott ) és ebben a vonatkozásban a naivságra rádupláztál, mert Spíró bármennyire súlyos és kemény fogalmakkal operál - , mint művészi alkotónak (akrácsak az alkotásainak) a művészi ereje nem a szószerinti olvasatokban, értelmezésekben rejlik, sőt, ott éppen, hogy meg sem jelenik. Továbbá "Spíró úr" semmiről , semmyi olyasmiről sem mond le, amire te utalni próbálsz... tudod, egy íróember akkor mond le erről is meg arról is, ha sutba vágja a pennáját és hallgat. Viszont ennek a fordítottja, kvázi, ha valakik rendere klaviatúrát vagy golyóstollat ragadnak és nyomják a szöveget, egyáltalán nem jelenti, hogy ők léennének a nem-lemondók, legfeljebb a megmondó lemondók, v. a lemondó megmondók. A világ és az emberiség nem attól bűzlik, hogy benne nem teszünk, tesznek semmit, hanem éppen attól, hogy úgy tesznek, mintha tennének bármit, azért, hogy ezzel leplezzék a tulajdonképpeni semmittevést. Ugyanis mindazt, amit fent a posztban leírtál így is megközelíthető és mégcsak nem is érvénytelenül. Mert ugye a dolgok nem feketék és fehérek, még mindig nem azok! Még mindig nem! Vannak, akik tudják, vannak, akik nem tudják, vannak, akik jól tudják és vannak, akik nem jól tudják, aztán vannak, akik nem is akarnak se jól, se rosszul bármit is tudni. De nem hagyhatóak ki azok sem, akik lényegéban jól tudják, de mégsem teszik, mert az bizonyos érdekszférák úgy muzsikálnak ... ez az érdekszférák zenéje, ...Úgy hogy óvatosabban ezzel a ki és mit ért , ill. ki mit nem ért vagdalózással.... :D

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.07. 17:33:09

p.s.
...és egy korszakos és igen aktuális tudás: a blogod az nem te vagy! kvázi bármilyen csúnyaságot is írnak bárkik a kommentekbe, azok legfeljebb is annak a tételezett valakinek szólnak, akit tán még sejteni is alig-alig lehet a blogok mögött. Szóval ilyen módon magadra venni bármit is, na, ez is egyfajta naivitás. A konkrét esetben én a blogbejegyzés mögött , a konkrét posztban leírtak alapján - tételezett Luczifert naivoztam le, aki nem azonos veled, és nem csak azért, mert másik posztban, másféle gondolatok mögött egy egészen más Luczifer tételeződik az kíváncsi blogolvasók számára. :)))))

Luczifer 2010.11.07. 17:59:05

Nem te nem naivoztál, te ótvaros naivzoztál. Amire természetesen lehetőséged van. Arra is, hogy ezt később gusztustalannak ítéld. Spiró úr dolgozata nem tárgya a bejegyzésnek. Itt a magánnyugdíjpénztárak finanszírozásáról, tulajdonviszonyairól, stb.-ről van szó. Amiről még mindig fogalmad sincs. De ez már csak pár óráig gond, mert utána jön új bejegyzés. Remélem ott több szerencsével jársz.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.07. 19:46:57

Most komolyan, kezdjem el magyarázni, hogy mi az ótvaros nagy különbség az "ótvaros nagy " és az ótvaros .... (akárki, akármi) között. Vagy ha netán az ótvaros és a nagy közé vesszőt tettem volna???? Szerintem a többség tisztában van vele. Tán többet olvas Spirót :))))) De ha neked úgy jobban tetszik, hát szerintem orbitális nagy naiv vagy..., na most így jobb?

Ami pedig Spirót illeti, én bátorkodtam két mondat erejéig idézni. Amiért meg végül terjedelmesebben is kitértem rá, az csak és kizárólag azért történt, mert olyan kicsinyesen és pökkhendien nyilatkozál róla. A bibi kedves Luczifer nem az én készülékemben van. Ezt bizony a reagálásaid sértődött stílusa, hogy magadra veszel olyasmit, ami egy jelzőre vonatkozik, aztán még meg is sértődsz rajta, hát mindez ..bizony, .nem rólam szól... Nem mindegy, hogy közepesen nagy naivnak gondollak, v. ótvaros nagy naivnaK? És hát látod, ez a Spiró gyerök mégsem adja fel, csak ír, csak ír, csak ír...pedig....

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.07. 19:51:20

p.s
az ótvaros mint jelző már igen régóta módosult jelentéssel bír és nem , sőt, ma már leggyakrabban elsődlegesen nem a bőrbetegségek megnevezésére használják . De most jót röhögök, mert arra gondoltam, mi lett volna, ha azt írom, h. kurva nagy naiv vagy..., na akkor ezzel le lettél volna kurvázva? Látod, látod Luczifer az indulat, hogy elvakítja az embert, pedig egy ilyen megnemértésért anno a gimiben A Magdi néni bizony rendesen lealázta volna a magyar dolgozatunkat! :::))))))

Luczifer 2010.11.08. 05:46:29

Még mindig fogalmad sincs a magánnyugdíjpénztár sztoriról. A benne meghúzódó gazdaságszervezési logikák lehetséges következményeiről, a már látható hátrányok elkerüléséről meg aztán végképp teljes a tanácstalanság. Megy a vergődő melléduma..

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.08. 09:18:13

@Luczifer:
Egyre rosszabb, kapd már fel a lemezről a tűt, nem hallod, hogy elakadt...! ::))) aztán, ha neked úgy jó, hát gondold nyugodtan, hogy nincs fogalmam se erről, se másról, sőt, hogy csak neked lehet.... végül is ez is a naivság egy változata, bár ezt a csúnyaszájúak másként szokták megfogalmazni...::))))))

Luczifer 2010.11.08. 09:31:39

Azt megtudtuk, hogy én naiv vagyok, az általam közzétett álláspont naiv. Az viszont titok, hogy mit tartalmaz a nem naiv álláspont. Ki képviseli? Én nem látom, hogy megjelent volna, de itt majdnem biztos, hogy nem. Pedig van hely, van türelem, akárki tapasztalhatja. De nincs. Provokáció van.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.08. 13:10:25

Pedig a kommentjeimben bizony benne van az álláspontom, most se időm se, akaratom nincs kikopizni, nem is hiszem, hogy sok értelme lenne, mert ha eddig nem olvastad el, most sem fogod, ha eddig nem esett le, mire utalok velük, hát nem sok az esélye, h. most leesik. :)))

Luczifer 2010.11.08. 13:36:31

Smucig vagyok, de erre már lassan áldozni is képes lennék!

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.11.09. 12:25:59

@Luczifer:

Én viszont, ha (vissza)élnék ezzel az ajánlattal, tisztességtelen volnék...:)))
süti beállítások módosítása