egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

Krízisben, krízisből, krízisbe, ...

2010.10.12. 08:38 | Luczifer | 13 komment

Az tudás tartalma, érvényessége nem, de a tárgyainak a kiválasztása, bemutatása egy adott érdekperspektíva függvénye. Amivel mi nap, mint nap találkozunk az nem a tudás, hanem a kiválasztott, a bemutatott tudás. Változatlanul innen indulunk.
  
Tudás I. A Btk. 259. § (1) Aki árvíz okozásával, robbanó, sugárzó, avagy más anyag, energia vagy tűz pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő, vagy a közveszély elhárítását, avagy következményeinek enyhítését akadályozza, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ez a vezérigazgató meggyanúsításának jogszabályi alapja.
Tudás II. A vezérigazgató a tényállást azzal valósított meg, hogy "egy 2009-ben Bakonyi Zoltán által is aláírt katasztrófa tervben nincs benne, hogy mit kell csinálni ilyen esetben, vagyis ha átszakadna gát"- számolnak be a médiák.
Tudás III. A vezérigazgató ez ellen azzal érvelt, hogy soha nem kérte tőle egyik cégvezető vagy hatóság sem, hogy ilyen vészforgatókönyvet dolgozzon ki.
Tudás ÍV. Amióta létezik a katasztrófát okozó mű, minden kormány rányomta az engedélyező pecsétet.
 
Ezek a tudások érdekhálóban születtek, és érdekek mentén interpretálódnak. Tartalmuk, érvényességük, azonban nem az érdekek foglyai. Csak a felhasználásuk. De mikor milyen érdeknek van esélye, hogy érvényre jusson? És melyik tudás mentén? Melyiknek kellene? A tudások felemlegetése mentén? Milyen tudás hiányzik még? Van-e érdek, ami ezt előhívja? A tudások milyen kultúrát alapoznak meg? Mikor milyet? Az játéktérhez jutó érdekek milyen kultúrát generálnak? Mikor mit fogadunk el igazságnak? Az okok és okozatok valós rendjének? Segít-e ebben a tudás? Amelyek tartalma nem érdekek függvénye! És így tovább.Mi van a pakliban? Hevenyészett kérdések, de a válaszok lehetnek megalapozottak. Bár arra sincs sok idő.

Címkék: krízis vörösiszap devecser kolontár

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr732364652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.12. 11:38:52

Maslow azt mondja, hogy minden olyan adat, információ és tudás értékes, ami az önmegvalósításhoz, szellemi kiteljesedéshez, megbecsüléshez, sikerhez, elfogadáshoz , társakhoz, biztonsághoz , megélhetéshez, testi igények kielégítéséhez közvetlenül vagy közvetve hozzásegít. Mindezt pedig magában foglalja egyfajta metatudás (mint mítosz, filozófia, életszemlélet ).

De nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mindez természetesen mindig az adott kultúrkör, műveltségi réteg függvényében. A tudás különböző formái így, ezáltal foglalódhatnak egységes keretbe, illeszkedhetnek be a létezés rendjébe, miközben kijelölik az életmód (kultúra) különböző elemeit. És ez az, ami aztán jó esetben megalapozhat egy értékrendet , amire aztán élhető életmintákat építhetünk. És ez az a tudás, ami ha hiányzik (mert esetleg meg sem születik), ami ha meggyöngül, ha elerőtlenedik, szétesik, olyan jelenségekkel, tünetekkel kell szembesülnünk, amilyenekkel már igen régóta ebben a régióban.

És bár a tudás változik, mert kortól és kultúrától nem független ,ugyanakkor mégis vannak az emberiséggel egyidős tudások (mondjuk, etikai elvek), mint pl.az élettisztelet, a tolerancia vagy az osztozás elve, mégha mindezek igencsak ellentmondásosan is léteznek az emberiség életében. Viszont, ezek figyelmen kívül hagyása, ezen tudások (etikai elvek) áthágása minden korban veszélybe sodorták, sodorják és fogják sodorni az emberi társadalmakat, közösségeket, társulásokat, nevezzük őket, ahogy akarjuk.

trendo+ 2010.10.12. 16:08:13

Én csak egy tudatlan medvebocs vagyok. De szerintem jobb, ha a jóvátétel mindig megelőzi a bosszút. Mert a bosszú következményeit soha nem lehet jóvátenni.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.12. 22:18:44

@trendo+:
Teljesen igaz... normális helyzetekben - és itt és errefelé már régóta nem láttunk olyat. - , ami pedig most folyik ,az korántsem arról szól, amit a látszat mutat, pontosabban, amit mutattatnak vele. Nem véletlenül sertepertélnek, nyilatkoznak, "szakértenek" a szakértők helyett a politikusok. Sőt, a mini-szteroelnök már a rendőrségi szóvivő szerepét is magához ragadta, tartok tőle, hogy saját kezűleg zárta rá az előzetes ajtaját a cégvezetőre, majd nemtelen egyszerűséggel zsebre is vágta a kulcsot, hazavitte és a kispárnája alá dugta. Mert ugye,csak az ő testén keresztül...csak úgy jogszerűen, csak úgy demokratikusan... Nemsokára hírét kelti majd, hogy Csernobil kérem, kismiska volt mindehhez, ő viszont a legénynél is legényebb volt a vártán... a sok vak birka meg nem lát előrébb az előtte bégető hátsójánál... :(((

Luczifer 2010.10.13. 00:14:06

A bőség zavarával közködöm, annyi a megnyilatkozás. De még tippem se nagyon van, hogy melyik vezethet valamilyen elfogadható megoldáshoz. Mintha ma a már a krízis generálása lenne a cél, valamilyen erkölcsi kötelesség lenne a krízis. Pedig a krízis legfőbb „auktorai” már nyugdíjban.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.13. 12:13:53

..."elfogadható megoldáshoz"? Egyelőre egyik sem... Csak és kizárólag az idő! Addig pedig minden megoldásként kínált variációt, változatot, ahogy ez eddig is történt ill. még egy ideig történni fog , így vagy úgy, de elfogad a T. nagyérdemű.

Luczifer 2010.10.13. 17:54:59

Hát félek, hogy az idő nem megoldani, hanem csak múlni tud.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.14. 12:14:33

@Luczifer:

Ez szemléletmód-függő. Én úgy vagyok vele, hogy csak és kifejezetten a folyamatokban vagyok képes gondolkodni...még akkor is, ha legfeljebb is csak feltételezhető, hogy IDŐvel miből mi következhet, miből mi sülhet ki... De azzal is tisztában vagyok, hogy megoldás az soha nincs!!! Részleges, helyzeti megoldások lehetnek csupán, azok is IDEig-óráig, aztán újra lehet/kell nekiveselkedni a problémakezelés újabb és újabb megoldási variációinak a kereséséhez..., és hát jó munkához mégiscsak idő kell... ugyi???? ::)))

trendo+ 2010.10.14. 14:42:58

Messziről indítok és biztosan butaságokat beszélek. De furcs módon senkinek eszébe se jutott a TV-ostromnál felvetni, hogy a főváros kellős közepén szándékosan tűzveszély idéztek elő emberek. Ráadásul egy közmű (vagy a tájékoztatást központilag szolgáltató cég az tán nem az?!) működését akartak lebénítani, lehetetlenné tenné, erőszakosan befolyásolni.
Hogy miért jutott ez pont itt és most eszembe? Hát azért, mert miután a csapból is vörösiszap folyt, óhatatlanul eszembe jutott a média szerepe és felelőssége... rögtön azután, hogy az állami ellenőrzést firtattam volna magamban.

trendo+ 2010.10.14. 14:50:00

Na most akkor konkrétan. Még mielőtt bárki bármit tudott volna az okokról és az előzményekről, itt már bveindult a boszorkányüldözés és a bűnbakkeresés. És nem átallja a legfőbb végrehajtói hatalom vezetője és ostoba samesze prejudikálni a bűnösséget kapásból. És a kretén, gyáva, gerinctelen ellenzéke meg még tapsol is hozzá! És 21 évvel a rendszerváltás után lazán meghoznak egy olyan törványt, amely precedensként megingatja a magánvagyonok jogbiztonságát. Mit mond majd erre Mr.Smith, Herr Schmidt vagy Kohn bácsi? Tudják kérem, fektessen be Önöknél az, aki tudatosan tönkre akar menni...

trendo+ 2010.10.14. 14:56:05

Katasztrófa az katasztrófa. Kilenc ember meghalt. Annyi, mit egy sínekre hajtó, román vendégmunkásokkal zsúfolt mikrobusz estén történ volna. Nem vagyok cinikus és minden halál mélységes részvétet érdemel. De az áldozatok ugyanúgy a Rendszer részei voltak. Évtizedek óta ott laktak, vagy ők, vagy a rokonságuk a gyárból élt. Lehet, hogy így vagy úgy, maguk is közreműködtek abban, hogy a trutymó kibuggyant. Mondjuk a gát megmagasításánból eltűnt egy-két zsák cement. De persze, nem ők a felelősök, még akkor sem, ha ilyesmi előfordult. Ez a szisztéma már csak így működik.

trendo+ 2010.10.14. 15:02:17

Én magam geológus vagyok (voltam). Lehetnék vidáman egy balek most, akire végül majd ráverik a balhét. Közben egy ilyen katasztrófánál igen ritkán egy ember, szervezet a hibás. Ballépések hosszú sorozata vezet el a végső kudarcig. Mint hallom, a tározót többször is megmagasították. Innentől kezdve nevetséges az eredeti tervezők, kivitelezők, engedélyező felelősségét felvetni. Viszont hacsak nem totál engedély nélkül készült a bővítés, akkor annak kellett legyen dokumentációja, engedélye, használatbavételi engfdélye. Innentől kezdve akár megállapítható személyes vagy céges felelősség.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.10.15. 12:31:48

Trendo, nagyon egyre jár az agyunk...:)))
süti beállítások módosítása