egy új hely

miért kell a blog?

"hátha valakinek örömet okoz, hátha valakit bosszant"

ki Luczifer?

Tulajdonképpen mindenki tudja, nem más ő, mint a sokat akaró kirúgott arkangyal, a világossághozó. Az egyik tény, a másik beváltatlan ígéret. Zuhanás + egy impozáns program elhalasztva. Azt hiszem ez teljesíthető.

kanyar a sugárúton

Luczifer = lucifer, illetve lucifer = Luczifer. Tudom, ne mond, de így a biztos! A változtatás nem azért történt, mintha bármi bajom lett volna a luciferrel. Meg voltam vele elégedve, bevált. De mit lehet tenni, ha a kiscicákat Lucifernek keresztelik és ezt követően a lelkes gazdák a világ összes lehetséges módján regisztrálják a cicusukat. Lucifernek a cicák nem hagytak egy talpalatnyi helyet sem. Hitted volna?

és azokat, akik csak itt férnek meg egymással

felnőtt látogatóknak

friss topikok

  • Indiáner: Hát mit tehet egy falkavezérrel? Követi! (2013.03.27. 22:18) Asszimiláció
  • Izabella.Jones: Blog revival, yes! ::)) Egyébként érdekes, hogy nem budapesti lakosoknál is megfigyelhető a kór. M... (2013.03.12. 10:56) Budapest szindróma
  • : Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után ... (2012.03.29. 16:25) Egyszerűség
  • Dig, Lazarus!: Akiket nem lehet becsapni! Kiállnak a kormányfô mellett, aki egyedül képes feltétel nélkül elfogad... (2012.01.24. 13:16) Százezrek tüntettek
  • Biedermann: Óh, ez a dallamos német nyelv! :) Boldog Karácsonyt! (2011.12.24. 16:18) Boldog Karácsonyt!

naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

címkék

címkefelhő

Házi feladatok

A fenntartott fenntarthatatlan

2010.03.13. 14:30 | Luczifer | 4 komment

Közgazdászokat hallgatok. Innen. Onnan. Amonnan. Kíváncsi vagyok, hogy mi van, mi lesz, mit javasolnak. Keresem a közöset, az eltérőt, a mondatok lehetséges következményeit.
 
 
 
 
 
 
 
A vágy
A közössel kezdeném. A vággyal. A T. Közgazdászokban közös, hogy mindegyik piackonform, fenntartható növekedést akar. Ez derék dolog. Most is, mint ahogy derék dolog volt az elmúlt száz évben mindig.
 
Varázslók az irányítópultnál
Ugyancsak közös, hogy amitől várják a piackonform, fenntartható növekedést, az valami rendkívüli dolog. Vannak, akik a rendkívüli visszafogottságot, a lemondást javasolják. Szerintük ez vezet a boldogsághoz, ami = piackonform, fenntartható növekedés. Mások éppen ennek ellenkezőjét, a rendkívüli lángolást, a merész álmokat ajánlják, költsük a pénzt, meglátjuk, gazdagok leszünk. :) Az egyik tábor azt mondja, ő csodát tesz, csak meg kell hozni az áldozatot, ki kell érdemelni. Ha eleget vagyunk áldozatosak, visszafogottak, akkor egy időn túl nem kell tovább visszafogni magunkat, mert egyensúlyba kerül az, ami eddig nem volt egyensúlyban. Ettől – mondják a verzió hívei – az istenek kiengesztelődnek, mindenki csudára megörül, fellélegzik és jön a fenntartható növekedés. Ami eddig soha nem volt, az ettől lesz. Akik a másik projekttől várják a csodát, azok azt mondják, hogy nem kell visszafogni semmit, eddig se kellett volna, sőt direkte rá kell segíteni a növekedésre és ettől – mondják a verzió hívei – mindenki úgy megörül, hogy mindjárt lendül is egy akkorát, hogy utána már abba se bírja hagyni. És jön a piac konform fenntartható növekedés.
Itt álljunk meg egy pillanatra. Vegyük észre, hogy a megszólalók lényegében ugyanazt mondják. Nevezetesen, hogy a nem normálisból, a nem normális szüli a normálist. Azt mondják, hogy a nem normálisból, a piackonform növekedésre nem igazán képes gazdaságból, a magyar gazdaságból, a nem normális = élénkítés / megszorítás impulzusai szülik a normálist = a piackonform, a fenntartható növekedésre képes gazdaságot. Másképpen ugyanez. A közgazdászok azt mondják, hogy az eddig alapvetően nullaösszegű játszmákat folytató, abban gondolkodó, nem kis részben arra szervezett gazdasági szereplők, a nullaösszegű játszmák eszközeitől – forrásátcsoportosítások – elkezdenek pozitívösszegű játszmákat folytatni. Ez maga a csoda. A magyar csoda. Illetve maga a csodavárás, mert eddig még sohase jött be. De ők rendületlenül várnak valamire, aminek nincs meg az oka, és csinálnak valamit, aminek rendre nem következménye az, amit várnak. De mondják száz éve. És korrigálnak száz éve. És nincs fenntartható növekedés száz éve. És még össze is tudnak veszni! Melyiknek sikerül kevésbé az, ami egyiknek sem sikerül.
  
A történelem tanít
Hogyan lett kapitalizmus? Olyan piackonformos, fenntartható növekedéses. Ha hinni lehet M Webernek, akkor a kapitalizmusnak, a piackonform, fenntartható növekedésnek oka van, és ez az ok a gondolkodásban rejlik, a gondolkodás az oka kapitalista gazdasági fejlődésnek. Ha annak idején másképpen gondolkodtak volna például a protestánsok, nem a piacon akartak volna pozitív összegű játszmák szabályai szerint meggazdagodni, hanem a rang, a hatalom, az alárendelődés mentén, netán kártyaasztalnál, korrupt hivatalokban, kalózként a tengereken, esetleg vitézként a harctéren, akkor lehet, hogy ma is az lenne a normális, ha valaki alárendelődéssel, a kártyaasztalnál, a korrupt hivatalokban, a tengeren kalózként stb. akar meggazdagodni. Nullaösszegű játszmákban. De ők mást választottak, ők egy új kultúrát, egy új világot választottak és ez a választásuk sikeres lett, követőkre talált. Ők a visszafogott fogyasztással párosuló életstílust, a hivatásbéli elkötelezettséget, a munkát, a piacon értékesíthető teljesítményt, az egyén számára megengedett autonóm és egyben szabályozott jövedelemszerzést választották. Erre szerződtek egymással. E gondolatok mellett kooperáltak. Ez a gondolkodás szülte a kapitalizmust, ami mára már nagyon átalakult, de a gyökerei ma is a gondolkodásban vannak. A társadalmi tudatban. A kapitalizmus alapját a tudat szolgálja.
 
A felzárkózató program, de kivel?
A mai kapitalizmussal, a mai piackonform, pozitív összegű játszmákat magába foglaló, a fenntartható növekedéssel együttjáró gondolkodás nálunk; hiánycikk. Mindig is az volt. A mi Istenünk mindenkori képviselői nem magyarázták el, hogy örök halál vár arra, aki nem lesz az Ő dicsőségére ideális piaci szereplő. És ennek a mulasztásnak isszuk a levét. Az emberek nem gondolkodnak úgy, hogy a szellemük megszülje a kapitalizmusunkat. Tradicionális nullaösszegű jászmákban gondolkodunk. Nem ok nélkül. Nálunk relatíve könnyű és relatíve széles körben nyílik lehetőség, a nullaösszegű játszmákban való előnyszerzésre. Nálunk éppen ezért a sikerhez megkerülhetetlenül fontos, hogy a nullaösszegű játszmákban is résztvegyen valaki és ennek a szabályai szerint is profi módon tudjon gondolkodni. Hogy használni tudja ezeket a lehetőségeket. Aki ebből kimarad, az nálunk lemarad. Megjegyzendő, hogy az ezzel való szakításra, az átállásra többször tettünk kísérletet, többször nekiduráltuk magunkat, de aztán visszakoztunk. Maradt ami volt és ennek keretében a megszorítás, az élénkítés. A magtalan ráolvasás. Ami pedig nem szült kapitalizmust. Mert nem szülhet. Nem szült, mert azt a szellem szüli, a szellem pallérozta érdekkövetés. Amivel nem akaródzik senkinek se foglakozni. A ráolvasás kényelmesebb.Meg kifizetődőbb! Liska, aki ezt az egész problémát mesterien megérezte, megértette és kezdeni is tudott vele valamit; halott. Ennél halottabb szegény nem is lehetne. Ezt is közölték a közgazdászok.

Címkék: gazdaság reform megszorítás növekedés élénkítés

A bejegyzés trackback címe:

https://luczifer-bazar.blog.hu/api/trackback/id/tr31836698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flaska 2010.03.14. 18:20:54

Szerencsére Liska gondolatai nem haltak ki egészen.
www.liska.hu/fliska/LkLand2009.htm

Luczifer 2010.03.15. 05:19:56

Igazad van! És nem is fognak! :)

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.03.15. 12:44:37

@Luczifer:
Nagyra tartom Liska munkásságát, gondolatait, melyek szerintem is mindig megmaradnak egyfajta vonatkoztatási pontnak, mégha utópisztikusnak is tartom őket. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne, lehetne hatással a mindenkori szemléletmódokra, mint ahogy ha jól tudom egyes csoportok az EU-s támogatások kezelését is az ő gondolatai alapján kívánják optimalizálni.

Luczifer 2010.03.15. 15:40:32

Liska, általam ma hiányolt gondolata volt, hogy az érdekérvényesítés mechanizmusait kell átalakítani és ennek az újításnak támogató ideológiát kell adni. Ma az érdekkövetés mintha a piaci(?) viszonyok ellenére visszarendeződne egy érdekkijárásos világ felé. És ehhez érdekkijárós mechanizmushoz jön a „tudat”. És ebbe a visszarendeződő világhoz illek a húzd meg ereszd meg.
süti beállítások módosítása